MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Patriotyzm to idiotyzm?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 10 z 26 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ... 24 | 25 | 26 ] - Skocz do strony

Str 10 z 26

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

karjo1

Post #1 Ocena: 0

2009-05-24 00:52:37 (16 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Bo moze zamiast szumnego patriotyzmu wiekszosci blizsze sa "male ojczyzny", ulubione knajpki z przyjaciolmi, lawka, gdzie sie spotykalo pierwsze zadurzenie, atmosfera lokalnego teatru, wyjatkowy smak pierogow w barze na rogu?
Bo moze, zamiast klepac w klawiature, wiekszosc propaguje polskosc pod wlasna bandera, swoja postawa, opowiadajac i wybierajac sie z przyjaciolmi nie-Polakami do tej swojej malej ojczyzny?
Bo moze komus chce sie poszukac i podrzucic innym cos, co w polskosci zachwyca, bawi, dobrze przelozony tomik wierszy, wystawa malarstwa, film z dubbingiem, czy nawet Kubica ;)?
Bo moze wystarczy nie podkreslac z agresja, ze "Ja, Polak, a wy tam w dole ...." (dowolnie obrazliwe okreslenie innej nacji mozna wstawic), co sympatii nie przysparza, a raczej zachwycic sie innoscia, w jakiej przyszlo zyc i spowodowac, by inni zachwycili sie naszym dziedzictwem?
Ale moze to za duze wymagania, nie ten pulap dla niektorych..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2009-05-24 09:30:35 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2009-05-24 10:50:14 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2009-05-24 12:39:53 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2009-05-24 12:59:37 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #6 Ocena: 0

2009-05-24 16:01:42 (16 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Dobry Czlowieku Marianie,

Pomijajac juz fakt ze dalej nie dajes odpowiedzi na zadane pytania, zreszta na watku ktory sam zalozyles - ponizej moj komentarz do twojego ostatniego wpisu:

- Gdzie jest napisane ze komus cos ciazy?
- Gdzie jest napisane ze czegos nie wypada wspominac?
- Gdzie jest napisane ze masz cos zapomniec?

Mam powazne watpliwosci czy aby moj tekst jest na tyle prosty i zrozumialy zeby zrozumiec jego przeslanie.

Moze zeby uproscic powyzszy przekaz napisze jeszcze raz:

- Masz nie nudzic swoich rozmowcow tematami ktore ich nie interesuja z bardzo prozaicznego powodu: BO ICH NIE INTERESUJA.
- Jak ich zainteresuja to wtedy nie bedzie to nudzenie tylko interesujaca rozmowa na zaskakujaco intrygujace tematy
- Jak bedziesz na chama forsowal swoich rozmowcow do wysluchiwania lekcji historii to bedzie to odbierane jako lekcja histErii

Zeby zrozumiec zasadu rozmow z anglikami polecam lekture ''Watching English - The hidden rules of English behaviour/Podgladajac Anglikow - ukryte zasady angielskiego zachowania --- Kate Fox'' - nie jest to podrecznik obslugi intelektualnej anglika ale lekko sarkastycznie napisane spostrzezenia brytyjskiej antropolog na temat wlasnej nacji. I to moze ulatwi ci zrozumienie jak rozmawiac z tubylcami zeby ich nie zanudzic a jak zainteresowac. A zainteresowany rozmowca juz inaczej widzi i ciebie i kraj jaki reprezentujesz - znany ci chyba jest psycho-socjologiczny fakt, ze kraj jest postrzegany tak jak jego mieszkancy.

Przyjezdzajac do tego kraju, wpadly mi w rece, czystym zbiegiem okolicznosci, dwa wydania magazynu Focus w czesci poswiecone Wielkiej Brytanii - autentycznie czysty zbieg okolicznosci! Byla tam opisana bitwa pod Angicourt i jest to miejsce gdzie wzial swoj poczatek slynny gest ''dwoch palcow - piss off'', oraz postac niejakiego Francis'a Drake'a - pirata na sluzbie JKM.
Dwie nieszablonowe historie, ktore ulatwily nawiazanie kontaktu z tubylcami i przelamanie lodow - wtedy, uznajac moje zainteresowanie niestereotypowymi aspektami historii WB, jako przejaw poczucia humoru o otwartego umyslu, uznali ze moze cos warto sie dowiedziec o moim kraju.
Moze podzialalo, moze nie, moze czysty przypadek - ale koniec koncow wrazenie o mnie, ergo o naszym kraju, bylo juz inne niz wczesniej.

Moze warto Przyjacielu Historyku zrozumiec, ze historia nie zawsze i nie dla wszystkich jest sednem zycia, jakkolwiek warto ja znac.
Tylko czy to czyni historykow wiekszymi patriotami niz inzynierow, geodetow, architektow, informatykow czy slawnych juz w swiecie hydraulikow?

Odpowiedz sobie sam na to pytanie.

Twoj M.

PS. A przy okazji, jesli zechcesz to zaproszenie do odpowiedzi na 3 Pytania jest dla Ciebie dalej aktualne.
PS II. A duze litery trzeba umiec finezyjnie wcisnac tam gdzie gra slow i subtelny sarkazm sa najbardziej czytelne. :-D
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Post #7 Ocena: 0

2009-05-24 16:56:50 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #8 Ocena: 0

2009-05-24 19:54:34 (16 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Hehehehe jasne ;-)

Kolejny czlonek Klubu Unikaczy Odpowiedzi.

Sek w tym drogi WM, ze nawet swoja wlasna wypowiedz moze powinienes przeczytac ze zrozumieniem. I jak zapewne zauwazysz to co napisales dotyczy tez twojej postawy.
Zaczales temat ktorego nie dosc, ze nie umiales umiejetnie poprowadzic to, w dodatku kiedy przyjal obrot nie taki jak oczekiwales, podkulasz ogon i uciekasz pozostawiajac zwyczajny niesmak.

Wszystkie osoby, ktore udzielily odpowiedzi na rozwiniecie Twojego watku:

odpowiedz Marciniaka
odpowiedz Rozy 644
odpowiedz 4 Ary
odpowiedz Severance
odpowiedz Krisstotrent
odpowiedz Karjo 1
odpowiedz MarcinaB

nagle, pod koniec zostaly posumowane jako pasujace do podpisu Catcha - dlaczego One tez? Ano odpowiedzily na moje pytania czyli zaakceptowaly stanowisko, ktore ty odrzucasz zarzucajac mi - no wlasnie nawet nie potrafisz napisac kilku zdan w ktorych umialbys uzasadnic twoja postawe i niechec do udzialu w watku ktorego jestes autorem - swoista intelektualna paranoja, jakze charakterystyczna pomiedzy czlonkami KacHy.

Czyli o Twoim podejsciu do patriotyzmu nic sie nie dowiemy z powodu mlodzienczego buntu wobec przyjetej przeze mnie konwencji doprecyzowania tematu watku poprzez zadanie 3 Prostych Pytan:

Patriotyzm - jaki?
1. - Czy patriotyzm moze sie zmieniac/ewoluowac?
2. - Czy istnieje jedna definicja Patriotyzmu?
3. - Jak oddzielic Patriotyzm od Nacjonalizmu?

Jak zdazyles zapewne zauwazyc Drogi WM, wypowiedzi na temat sa rozne. Rozne sa opinie i rozne sa definicje. Rozne sa tez podane przez mnie linki. Jest nawet do forum na ten sam temat holubionego przez niektorych forumowiczow Janusz Korwina-Mikke.

Mozna mi zarzucic mnostwo rzeczy Drogi Wonsaty Marianie, w czym zreszta przoduje KacHa, ale na pewno nie to ze pozostawiam wlasna dyskusje i wlasne pytania bez odpowiedzi.

Tyle tytulem podsumowania do ktorego praw sobie nie roscilem ale chetnie skorzystam.
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Post #9 Ocena: 0

2009-05-24 20:36:24 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

4ary

Post #10 Ocena: 0

2009-05-24 21:24:24 (16 lat temu)

4ary

Konto usunięte

Pan Marcin musial w dochodzeniowce pracowac. Zasypuje gradem pytan ,zwodzi ,opowiada historie,podaje cytaty, znowu o cos pyta, sugeruje nam odpowiedzi, osmiesza.
Ja mam dosyc i pekam. Przyznaje sie do winy.:-?
To pierwszy dzien reszty mojego zycia

Do góry stronyOffline

Strona 10 z 26 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ... 24 | 25 | 26 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,