MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Patriotyzm to idiotyzm?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 26 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 24 | 25 | 26 ] - Skocz do strony

Str 4 z 26

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2009-05-22 13:17:28 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2009-05-22 13:26:07 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2009-05-22 13:26:11 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2009-05-22 13:34:36 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2009-05-22 13:42:13 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

4ary

Post #6 Ocena: 0

2009-05-22 13:49:51 (16 lat temu)

4ary

Konto usunięte

Cytat:

2009-05-22 08:19:22, marcinb napisał(a):
Porownywanie ich wyborow z naszymi jest conajmniej nie na miejscu.
Jak rowniez powolywanie sie na Dawne Historie typu Zabory, Rusyfikacja, Germanizacja jest zwyklym naduzyciem intelektualnym i jako takie dyskwalifikuje dyskutanta.
Tak sami jak cytowanie fragmentow wypowiedzi politykow wszelkiej masci z lat przed 1989 - inna rzeczywistosc, inny swiat, inna mentalnosc.

Zamiast rozwodzenia sie HistOryczno-HistErycznego na Upadkiem Obyczajow i pseudo-plemiennym-patriotyzmem proponuje napisac skad sie wzial patriotyzm i jakie byly jego zrodla. Patriotyzm nie wzial sie z powietrza, tudziez wody czy ognia. Jest normalnym procesem psychologicznym/socjologicznym trwajacym od momentu powstania pierwszych plemion do ksztaltowania sie panstwowosci w postaci jaka znaymy dzisiaj.
A to owe Dzisiaj wlasnie sie zmienia, czy sie nam to podoba czy nie. I zmuszanie kogokolwiek to trwania przy tym swoiscie pojetym Patriotyzmie [z gr. πατρίς (patris), - Ojciec] jako Umilowania Ojczyzny - tez sie zmienia - i tu rodzi sie nastepne pytanie: Jak sie zmienia Patriotyzm?

- Czy ewoluuje z Tradycji Martyrologiczno-Cmentarnej do czegos nowego, czegos co moze dac nam punkt odniesienia przy mysleniu o Kraju Pochodzenia?

- Czy moze jednak bedzie trwal w Duchu Rydzykowo-PiSowskim - Bog, Honor i Ojczyzna a la Polskie Drogi i Woz Drzymaly?

- Czy moze Patriotyzm wspolczesny to to, co wnosimy do Rzeczywistosci na jaka czesc forumowiczow narzeka ale niewatpliwie jest jej beneficjentami?

Drogi Marianie, jak rozumiem tez jestes czlonkiem Bractwa Historycznego. I jakkolwiek szanuje i cenie Historykow przez Duze H tak wole patrzec przed siebie raczej niz za siebie.

Marcinie to nie rzeczywistosc sie zmienia ksztaltujac nasze nowe (niekoniecznie lepsze) spojrzenie na wiele spraw, ale to my zmieniamy ta rzeczywistosc na nasze potrzeby i tworzymy jakies chore pseudonowoczesne poglady ktore maja usprawiedliwiac te czesto bezsensowne zmiany.

Oczywiscie kazdy moze patrzec w jaka strone mu wygodnie. Ja osobiscie staram sie rozgladac na wszystkie strony aby widziec to co przedemna ale i nie zapominac o tym co za mna bo to rownie wazne .Wszak jutro dzien dzisiejszy to bedzie juz historia. Ktos kiedys napisal ze o wielkosci narodu swiadczy jego bogata historia oraz tradycje i pamiec o nich. Pewne wartosci sa ponadczasowe czy to sie komus podoba czy nie. Historia i tradycje sa takim korzeniem dzieki ktoremu czujemy jakas przynaleznosc i wszelkie zwiazane z tym odczucia od dumy az po wstyd. Obcinajac ten korzen mozna czuc sie jakims europejczykiem czy czlowiekiem swiata ale w rzeczywistosci jest sie nikim.

Twoja wypowiedz tradycyjnie okraszona kupa wyszukanych slow ,ale po przeczytaniu calosci pozostala mi tylko ta kupa. Oczywisci masz prawo podobnie widziec mojego posta.
Pozdrawiam :-]

[ Ostatnio edytowany przez: 4ary 22-05-2009 13:55 ]

To pierwszy dzien reszty mojego zycia

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2009-05-22 14:25:13 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2009-05-22 14:40:57 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #9 Ocena: 0

2009-05-22 16:40:05 (16 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Cytat:

2009-05-22 13:49:51, 4ary napisał(a):
Marcinie to nie rzeczywistosc sie zmienia ksztaltujac nasze nowe (niekoniecznie lepsze) spojrzenie na wiele spraw, ale to my zmieniamy ta rzeczywistosc na nasze potrzeby i tworzymy jakies chore pseudonowoczesne poglady ktore maja usprawiedliwiac te czesto bezsensowne zmiany.

Ale jakie? Przyklady poprosze, oprocz twoich znanych mi osobistych niecheci do osob lubiacych w lozku cos innego niz Ty. Mamy juz Lokalnego Sledczego w/s Dewiacji to oczekiwalbym przykladow na PseudoNowoczesne Poglady. Jak rowniez chetnie wyslucham przykladow Bezsensownych Zmian.

Cytat:
Oczywiscie kazdy moze patrzec w jaka strone mu wygodnie. Ja osobiscie staram sie rozgladac na wszystkie strony aby widziec to co przedemna ale i nie zapominac o tym co za mna bo to rownie wazne .Wszak jutro dzien dzisiejszy to bedzie juz historia.

Absolutna Racja. Wczorajsze Stosy juz nie plona, Ziemia jest znow Okragla a Kobiety maja Prawa Wyborcze. I tylko Kreacjonisci znow podnosza glowe. No, ale przynajmniej moga to robic bez obawy o wlasne zycie.
:-D:-D:-D

Cytat:
Ktos kiedys napisal ze o wielkosci narodu swiadczy jego bogata historia oraz tradycje i pamiec o nich.

I pewnie dlatego powinnismy patrzec na USA z pogarda - w koncu kraj bez bogatej historii. Mozna sie pokusic nawet o powiedzenie ze bez zadnej historii. O, i Australia tez. O i Nowa Zelandia tez. O, i Argentyna tez. O, nawet Irak (chociaz ten przyklad jest ryzykowny - mysle ze KacHa powinno interweniowac). I pewnie pare innych tez.
Ale tez rozumiem ze powinnismy jak najbardziej admirowac Kraje Afrykanskie - w koncu Historie maja znacznie dluzsza od naszej.

Cytat:
Pewne wartosci sa ponadczasowe czy to sie komus podoba czy nie.

A jakie? Ja myslalem o Demokracji i Tolerancji ale rozumiem ze Ty masz na mysli cos innego.

Cytat:
Historia i tradycje sa takim korzeniem dzieki ktoremu czujemy jakas przynaleznosc i wszelkie zwiazane z tym odczucia od dumy az po wstyd. Obcinajac ten korzen mozna czuc sie jakims europejczykiem czy czlowiekiem swiata ale w rzeczywistosci jest sie nikim.

Zawsze to jakis postep. Kiedys byla lokalna Wioska, pozniej Region, teraz Panstwo.
To w koncu nalezymy do Obszaru Cywilizacji Srodziemnomorskiej czy nie?
A Kolo Hist0rykow przypomni nam kiedy powstaly panstwa narodowe.
A propos link w miare interesujacy: Panstwo Narodowe

Poza tym - kto i gdzie mowi o ''obcinaniu korzenia''? Jakos NIGDZIE nie moge znalezc jakichkowliek informacji na ten temat. Jak rowniez nie widze zebym ja napisal podobne brednie.

Cytat:
Twoja wypowiedz tradycyjnie okraszona kupa wyszukanych slow ,ale po przeczytaniu calosci pozostala mi tylko ta kupa. Oczywisci masz prawo podobnie widziec mojego posta.
Pozdrawiam :-]

:-D

Dziekuje za przyznanie mi Prawa do Punktu Widzenia - zawsze to postep w stosunku do Prawa Pierwszej Nocy z czego byl zadowolony lokalny ziemianin jak rowniez Prawa Panszczyzny, Prawa Feudalnego i Prawa do Sadu Wody zeby nie skazywac niewinnej kobiety na smierc jako czarownice.
:-D:-D:-D
Och jakos tak ironicznie wyszlo ze jednak to co Dzisiejsze jest lepsze niz to co Wczorajsze czy Przedwczorajsze.
:-D
Rozumiem ze jak przeczytasz moje pytania to zrozumiesz ze moj odbior twojego wpisu jest niestety bardzo zblizony do Twojego.

Pozdrawiam.
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Post #10 Ocena: 0

2009-05-22 16:54:37 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 26 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 24 | 25 | 26 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,