MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ogrodek od podstaw.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

Str 3 z 6

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2011-03-30 19:56:09 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2011-04-01 14:37:25 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

fran_ki

Post #3 Ocena: 0

2012-04-09 11:05:14 (13 lat temu)

fran_ki

Mężczyzna

Z nami od: 27-01-2011

czy moglby ktos podpowiedziec, jak zrobic zeby bylo dobrze ;)
chodzi o posianie/polozenie trawy, bo dwie opcje biore pod uwage.
gleba to glina, albo i ziemia tylko podobna lepkoscia do gliny, ale nie jest taka twarda jak glina - prosze o wyrozumialosc.
jakie podloze nalezy ulozyc pod trawe z rolek? czy sam torf wystarczy? czy cos jeszcze, jaka gruba warstwa?
jezeli bym zdecydowal sie na sianie, to jakie podloze, jakie grube?

za wszelkie porady z gory dziekuje.

a tutaj, jak moj ogrod wygladal przed i po:
Obrazek

Obrazek
8-)

[ Ostatnio edytowany przez: fran_ki 09-04-2012 11:07 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

betty82

Post #4 Ocena: 0

2012-04-09 12:38:52 (13 lat temu)

betty82

Mężczyzna

Z nami od: 19-05-2011

ja tez mam problem z ogrodkiem i kompletnie niewiem co zrobic.u mnie sa polozone betonowe plyty i myslalam zeny to wyrownac i zrobic drewniane patio ale koszt tego jest zbyt duzy.teraz sie zastanawiam zeby zobaczyc jak ta ziemia wyglada pod plytami i przekopac wszystko o zasiac trawe.boje sie tylko ze zaczna wylazic ślimaki itp.brrrr

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

Adacymru

Post #5 Ocena: 0

2012-04-09 13:08:29 (13 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

fran_ki, zalezy jeszcze od jakies strony jest ten ogrodek, ile slonca, czy wiekszosc dnia w cieniu, bo trawa tez inaczej rosnie w zacienionym miejscu na biednym podlozu.

Najlepiej byloby to dobrze przekopac, przebrac (przesiac/przegrabic) kamienie, i na to dodac tzw "top soil", jesli ziemia w ogrodku wyglada biednie. Czasem na necie, w lokalnych gazetach widzialam ogloszenia, nawet za darmo ktos chce oddac top soil. Min 5 cm glubosci przydaloby sie nowej warstwy.

Jak polozysz rolki, to musisz byc nastawiony na intensywny okres pielegnacji/podlewania do czasu ulozenia/przyjecia sie nowego trawnika, zasuszyc latwo, i pozniej pozostana puste/zolte albo gole miejsca.
Ada

Do góry stronyOffline

fran_ki

Post #6 Ocena: 0

2012-04-10 21:14:48 (13 lat temu)

fran_ki

Mężczyzna

Dziekuje Ada,
Ogrod jest od slonecznej strony, i nie mozna powiedziec, ze brakuje mu slonca.

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2012-04-11 00:08:33 (13 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

W takim razie, taniej cie moze wyniesc zakup (jak nie ma w okolicy ofert za darmo-przegladnij lokalne gazety, ogloszenia na necie) top soil, niz zakup torfowej ziemi, bo zeby teren pokryc na min 5 cm, to kosztowac cie bedzie duzo, chyba ze gdzies jakies swietna oferte dostaniesz. Jak chcesz "instant" trawnik, mozesz kupic w rolkach, ale mozesz tez przygotowac grunt i zasiac trawe, na poczatkowe efekty poczekasz o 2-3 tygodnie dluzej, ale duzo mniejszy koszt, i jak nie masz mozliwosci obfitego dziennego zraszania po ulozeniu rolek trawnika, to radzilabym odstapic od tego pomyslu (szczegolnie jak mieszkasz w rejonie zakazu uzycia weza w ogrodzie).

Jak ja w ubieglym roku "wyczyscilam" czesc ogrodu z mchu, pozostala prawie tylko czysta gleba, w jesieni zasialam trawe, i takie efekty byly wiosna tego roku

Obrazek

teraz co tydzien musze kosic, bo rosnie jak na drozdzach. Na e*** chyba za okolo 30 funtow kupilam worek nasion, ktory wystarczyl na moj ogrod, i drugi ogrod (i dalej mam 1/3 do dosiewania w razie potrzeby).
Ada

Do góry stronyOffline

fran_ki

Post #8 Ocena: 0

2012-04-13 23:40:27 (13 lat temu)

fran_ki

Mężczyzna

prace tymczasowo wstrzymane, ze wzgledu na pogode.
bede musial jeszcze skipa zamowic, zeby dobrze pozbyc sie tych kamyczkow i wyrownac teren jak tylko sie da.
w okolicy zadnych ofert na topsoil nie widze - godnych uwagi.
co do trawy w rolkach, to nie byloby problemu z podlewaniem, bo z tego co wiem to zakaz jest w wsch czesci uk, a ja z zach jestem ;) ale trawy na juz nie potrzebuje, a patrzec jak wschodzi i rosnie po osobistym zasianiu - bezcenne.

Ada twoja trawa jest z tych mocniejszych? nie ma z nia problemu jak sie po niej chodzi, czy jak by mial pies po niej biegac?
Moge prosic o pw z namiarami na to cudo?
z gory wielkie dzieki

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #9 Ocena: 0

2012-04-13 23:47:42 (13 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Tutaj pisalam o trawie, ktora zasialam u siebie. Psa nie mam wiec nie powiem jak reaguje, ale chodzi sie po niej i w pilke gramy z maszym wnukiem, tzn wiecej lest przewracania sie po trawie, niz kopania pilki w sumie. Nie widac zeby ucierpiala, ja kosze co tydzien, bo chce przypilnowac zeby mech sie nie rozpanoszyl na nowo, przy krotkiej trawie latwiej.
Ada

Do góry stronyOffline

fran_ki

Post #10 Ocena: 0

2012-04-13 23:53:35 (13 lat temu)

fran_ki

Mężczyzna

pieknie dziekuje :)

Do góry stronyOffline