Cytat:
Carbofuran < 0.001mg/kg
Kilka, bo nie mam calego dnia.
To norny, w probkach nie znaleziono zadnego pestycydu przekracxajacego normy. Nie podaja Ci ile znajduja. Podaja ze jest ponizej MRL(maximum residue level).
Sprawdzilem zalacznik polskiego Ministerstwa Zdrowia do Rozporządzenie Ministra w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w
środkach spożywczych lub na ich powierzchni i tam dla warzyw jest norma 0.02 mg/kg -- przyczym uwaga -- oznaczona jako granica oznaczalnosci metody. Granica oznaczalności (Limit of Quantification - LOQ) to jak mowi internet najmniejsza ilosc lub najmniejsze stezenie substancji, mozliwe do ilosciowego oznaczenia dana metoda. Nie znalazlem wartosci dla rabarbaru.
Czyli tak: wedlug norm MZ karbofuranu musi byc mniej niz 0.02 mg/kg. Mniejszej ilosci nie da sie wykryc - to znaczy ze jak bedzie 0.01 mg/kg w ziemniaku to metoda oznaczania da zero lub jakas inna losowa wartosc bo to jest ponizej zdolnosci detekcyjnej metody. To jest jasne.
Sprawdzilem jak sie ustawodawstwo europejskie do tego odnosi i zdaje sie ze (a) albo znalazlem jakies stare dokumenty MZ (b) albo MZ jeszcze nie poprawilo wlasnych zalacznikow do rozporzadzen (c) pracuja tam same gamonie.
Otoz "ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2015/399 z dnia 25 lutego 2015 r.
zmieniające załączniki (...) w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (...) karbofuranu, (...) w określonych produktach lub na ich powierzchni"
wyraznie mowi, ze dla rabarbaru limit wynosi 0,002 mg/kg ... czyli tylko dwa razy wiecej niz dla organicznego rabarbaru. I wielkosc ta jest granica oznaczalnosci. Zatem znow ustawodawca chyba nie wie ze istnieje lepsza metoda oznaczania zawartosci karbofuranu.

Albo ktos sobie tutaj robi zarty.
Dlatego pytalem sie na samym poczatku o metody i ich ograniczenia bo papier przyjmie wszystko a jak sie sprawdzi liczby to juz wychodzi co innego.
Moim zdaniem firmy promujace organiczne jedzenie graja na strachu i aspiracjach ludzi, bo nie wierze ze choc 1% ludzi kupujacych organiczne jedzenie zadal sobie trudnu aby sprawdzic co to dokladnie oznacza, jak to jest mierzone, jakie sa normy, jakie sa ograniczenia metod, jakie sa przecietne wartosci w organicznych i nieorganicznych warzywach.