MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Chleb pod lupą

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Postów: 77

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

niebieskieucho

Post #1 Ocena: 0

2013-10-31 20:22:44 (10 lat temu)

niebieskieucho

Posty: 2443

Mężczyzna

Z nami od: 24-11-2008

Skąd: Folkestone

Chleb ludzkosc wcina od tysiecy lat, ale naukowcy wzieli go (konkretnie gluten) pod lupe. Jednym slowem, jesli szukasz przyczyny niedomagania swego zdrowia i nic nie wskazuje na winowajce, to moze byc wlasnie gluten

Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer Skype

espe-7

Post #2 Ocena: 0

2013-10-31 20:23:58 (10 lat temu)

espe-7

Posty: 2421

Kobieta

Z nami od: 04-06-2010

Skąd: Londyn

Od paru dni wlasnie o tym sobie czytam.
"Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #3 Ocena: 0

2013-10-31 20:44:17 (10 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

bzdura.

Nie gluten, tylko
-ulepszacze które siedzą w bebechach nawet tygodniami.
Syf najgorszy to chleb tostowy podobno, ogladałem jakiś program , że niektórym muszą wyjmować kluchy operacyjnie .

-Syf sojowy, który ma uczynić wypiek bardziej biały i ciężki.

-Syf wszelkiej maści z przedrostkiem E...


A wypiek pieczywa jest tak banalnie prosty, 3-4 składniki, zdrowy, pachnący, chrupiący i smaczny...

a i piękny!

A trują nas marketowe smieci.
Za taki wyrób i marnotrastwo mąki powinno wsadzać się do więzienia... albo na wierzę z nimi !
Nie! lepiej do Lochu! :))
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

andyopole

Post #4 Ocena: 0

2013-10-31 22:29:16 (10 lat temu)

andyopole

Posty: 12803

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Bo chodzi o jak najdluzszy termin przydatnosci I tyle. Klasyczny chleb juz nastepnego dnia jest czerstwy. Jak na ironie, po czesku, ten wyraz oznacza... swiezy.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Post #5 Ocena: 0

2013-11-01 00:39:22 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

MamaMyszow

Post #6 Ocena: 0

2013-11-01 06:37:30 (10 lat temu)

MamaMyszow

Posty: n/a

Konto usunięte

Dlatego pieczemy chleb w domu. Wystarczylo kiedys poczytac co zawieraja w sobie i wystarczylo. Dzis wyrabiam pelnoziarnisty z miodem. Czasem kupujemy chleb, z czystego lenistwa, nie moge powiedziec - mieciutki przez nastepnych kilka dni - dopoki plesn na nim nie zacznie wychodzic. Nie ma jak zapach pieczonego chleba w domu, wiem co jemy, w jakich proporcjach, a to dla nas wazne.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #7 Ocena: 0

2013-11-01 10:33:59 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #8 Ocena: 0

2013-11-01 19:59:58 (10 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

Cytat:

2013-10-31 22:29:16, andyopole napisał(a):
Bo chodzi o jak najdluzszy termin przydatnosci I tyle. Klasyczny chleb juz nastepnego dnia jest czerstwy. Jak na ironie, po czesku, ten wyraz oznacza... swiezy.


yyyy, czy ty kiedyś jadłeś prawdziwy wiejski przenno żytni chleb??
Przecież taki chleb, pierwszego dnia, nie potrzebuje NIC więcej...
Je się samo, lekko wilgone wnętrze, okryte grubą chrupiącą skórką, o niesamowitym aromacie i wspaniałym kolorze, a od spodu gruba sztywna skórka, z harakterystyczną goryczką....

Na drugi dzień smakuje równie pysznie, ale można coś na kromkę położyć :))

na trzecie dzień chleb nadal jest jędrny, nie sypie się, choć już nie jest tak miękki

Na czwarty dzień, nadal można go kroić, nadal jest smaczy.

Piatego dnia,

Nawet jak byly to ogromne bocheki, to 5 dnia, już go dnie było :-[

Kupujesz nowy *YAHOO*

I bez tfu ulepszaczy, a właśnie tak zachowuje się żyto w połączeniu z przenicą.

Sorki, w rodzinie miałem młynarzy i piekarzy z dziada pradziada ale nie tych przemysłowych :-]


Teraz daje się soje (która jest w tej formie szkodliwa i na bank GMO), żeby było bielsze, cięższe, i trzymało wilgoć.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

andyopole

Post #9 Ocena: 0

2013-11-01 20:13:30 (10 lat temu)

andyopole

Posty: 12803

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2013-11-01 19:59:58, krakn napisał(a):
Cytat:

2013-10-31 22:29:16, andyopole napisał(a):
Bo chodzi o jak najdluzszy termin przydatnosci I tyle. Klasyczny chleb juz nastepnego dnia jest czerstwy. Jak na ironie, po czesku, ten wyraz oznacza... swiezy.


yyyy, czy ty kiedyś jadłeś prawdziwy wiejski przenno żytni chleb??
Przecież taki chleb, pierwszego dnia, nie potrzebuje NIC więcej...
Je się samo, lekko wilgone wnętrze, okryte grubą chrupiącą skórką, o niesamowitym aromacie i wspaniałym kolorze, a od spodu gruba sztywna skórka, z harakterystyczną goryczką....

Na drugi dzień smakuje równie pysznie, ale można coś na kromkę położyć :))

na trzecie dzień chleb nadal jest jędrny, nie sypie się, choć już nie jest tak miękki

Na czwarty dzień, nadal można go kroić, nadal jest smaczy.

Piatego dnia,

Nawet jak byly to ogromne bocheki, to 5 dnia, już go dnie było :-[

Kupujesz nowy *YAHOO*

I bez tfu ulepszaczy, a właśnie tak zachowuje się żyto w połączeniu z przenicą.

Sorki, w rodzinie miałem młynarzy i piekarzy z dziada pradziada ale nie tych przemysłowych :-]


Teraz daje się soje (która jest w tej formie szkodliwa i na bank GMO), żeby było bielsze, cięższe, i trzymało wilgoć.


Troche nie skapowales. Mnie akurat nie musisz przekonywac. Zarowno w UK jak I tu pike chleb sam co dwa tygodnie bo ichniego gumisia nie toleruje moj organizm ani kubki smakowe oraz normalna ludzka przyzwoitosc. Wole zeschniety I reanimowany domowymi sposobami swojski chleb niz ten przemyslowy o miesiecznym terminie przydstnosci. *DANCE*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

agarudii

Post #10 Ocena: 0

2013-11-01 20:17:03 (10 lat temu)

agarudii

Posty: 4781

Kobieta

Z nami od: 30-08-2011

Skąd: trolford ;-)

Cytat:

2013-11-01 10:33:59, jamesswond0007 napisał(a):
Tak przy okazji tego chlebka. Może ktos polecić jakąś maszynę do chleba. Może też bym przestał to dziadostwo, które chlebem nazywają, kupować.
Bo z tego co wiem to cenowo te urządzenia to różnie wyglądają. Niektóre 60 a niektóre 200F.
Dajcie jakieś podpowiedzi. Dzięki.



ja kupilam w lidlu za chyba 35f, jak dla mnie rewelacja. chlebek pachnacy, skorka chrupiaca, mniodzio. kilka pierwszych prob poszlo praktycznie w kosz, ale jak "wyrobilam" sobie proporcje itd, to jest pieknie. pieke prawie codziennie :-)
Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 1 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,