odnalazłem, iż szczegółowo reguluje to:
UMOWA
o wystąpieniu Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej z Unii Europejskiej i Europejskiej Wspólnoty Energii Atomowej
UMOWA - KLIKNIJ WERSJA PL w PDF
Artykul 30 i Artykuł 31. Poddaję pod dyskusję i do wiadomości. Mam nadzieję, że wszystko poprawnie.
Strona NHS, gdzie można aplikować:
Apply for a free European Health Insurance Card (EHIC)
Pozdrawiam, K.

-
PS. Informacja ze stron NFZ, cytuję:
2. Nowy wzór EKUZ
Każda osoba, do której zastosowanie będzie miała umowa o wystąpieniu i która będzie uprawniona do uzyskania EKUZ (tzw. grupa „praw obywatelskich”

Pierwsze karty będą wydawane od początku listopada 2020 r. i będą ważne od chwili odbioru.
Karta według nowego wzoru będzie stanowiła wyłączną podstawę do udzielenia świadczeń od 1 stycznia 2021 r.
Nowa karta będzie posiadała dodatkowe elementy, tj.:
w prawym górnym rogu będzie umieszczony hologram,
w głównym polu karty oraz w polu zawierającym numer identyfikacyjny (pole 7)
zostanie dodany wyróżnik „CRA” (Citizens’ Rights Agreement - umowa o prawach obywatelskich).
UWAGA. NIE DOTYCZY OBYWATELI BRYTYJSKICH (BRITISH NATIONALS), którzy mieszkają w Wielkiej Brytanii. Zatem nie odnosi się do niemal całej populacji Wysp. W Umowie, w Artykule 30, 31, 32 i 33 znajdziecie dokładne, szczegółowe wyjaśnienia. Dział - Zabezpieczenie społeczne.
Pani Moderator Ada wpisała informację o sprawie ubezpieczenia, czy EKUZ w ogóle, w wątku nt Brexitu, ale sądzę, że warto poszerzyć zagadnienie. Jako odrębny temat, z przydatnymi linkami itd. Zrobiłem tyle, ile udało mi się odszukać ne tę chwilę

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 27-11-2020 16:37 ]