To prawda Jurek. Według mnie, to przewrót majowy 1926 był konieczny wobec zupełnego rozkładu ówczesnego Sejmu, bezsiły władzy wykonawczej. Wobec nadciągającego kryzysu światowej gospodarki 1929, dojścia do władzy NSDAP w Niemczech i umacniających władzę bolszewików w Rosji, to była wręcz dziejowa konieczność.
Niestety, los sprawił, że choroba bardzo szybko pokonała Marszałka, który zmarł w 1935 roku, w wieku 68 lat. Tymczasem nad Rzeczpospolitą chmury zaczęły się zbierać tuż po śmierci Naczelnika, bo zaledwie w ciągu czterech lat nadeszła WW2...
Nie wiem na czele jakiej partii mógłby stać Marszałek współcześnie - to chyba takie kalambury z historycznym tłem, a więc nie traktuję podobnych rozważań poważnie. Wokół Józefa Piłsudskiego gromadziła się polityczna elita II RP wraz z generalicją i wyższymi oficerami. Nie tylko zresztą. Marszałek był powszechnie uwielbiany przez Armię. Oczywiście uczyniono bardzo wiele, aby zdyskredytować Jego postać czy wręcz ośmieszyć... .
Standardowe hasło, to zupełny brak przygotowania do wojny z Niemcami i Sowietami w 1939 roku. Symbolem ma być rzekome szarżowanie polskiej kawalerii na niemieckie czołgi, które propagował film Andrzeja Wajdy - "Lotna" 1959. A tak, na własnym przykładzie doświadczyłem stwierdzeń, jak "... z szabelkami na czołgi". Zatem propaganda sowiecka zrobiła swoje.
kto wspomni, że lance były już wycofane z wyposażenia kawalerii...?
Nie będę z tym polemizował na forum. Zbyt wiele musiałbym pisać. Każdy zainteresowany tematem znajdzie informacje o wydatkach zbrojeniowych II RP, o zadaniach i roli kawalerii (która sformowana w brygady była ułamkiem - wówczas milionowego WP, wg planów mobilizacyjnych)... o przyczynach tragedii wrześniowej więcej powiedzą nam brytyjskie archiwa, a nie antypolska propaganda.
Z pewnością Piłsudski, który miał osobiste doświadczenia z politykami z Londynu i z Paryża, nie dopuściłby do konfrontacji z Hitlerem w 1939 roku. To nie wymagałoby szczególnego wysiłku dyplomatycznego, gdyż Hitler planował w pierwszej kolejności wyeliminowanie demokracji zachodnich - w drodze ku podporządkowaniu Europy przez "tysiącletnią" Rzeszę.
Następca JP, Marszałek Edward Rydz-Śmigły nie miał już wpływu na politykę zagraniczną, a owa pod kierunkiem Józefa Becka, wepchnęła Polskę w objęcia morderczego sojuszu z Brytyjczykami (z Francją sojusz mieliśmy zawarty nieustannie od 1WW), co to impet Hitlera postanowili wyładować na Rzeczpospolitej. Jak się okazało również wyładował się na Naszym Narodzie - zbrodniarz, zboczeniec i frustrat... Gruzin na Kremlu.