MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ja mam to juz za soba, kupilem dom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 185 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 184 | 185 | 186 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

Str 185 z 655

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

wercia0987

Post #1 Ocena: 0

2012-02-10 22:55:50 (13 lat temu)

wercia0987

Kobieta

Z nami od: 06-02-2012

witam dotarlam do 120 strony
piszecie na forum zeby nie poprzestawac tylko na jednym brukerze, my idziemy w poniedzialek do brokera i jesli dostaniemy kredyt i wezmiemy od niej agreement to mozemy uac sie do innego brokera albo do banku o kredyt? co bedzie jesli dostene rowniez od nich kredyt? mam brac od nich agreement?

Richmond albo Andy pisaliscie o jakiej instytucji ktora udziel kredytow dla FTB na bardzo dobrych wrunkach, czy mozecie mi przypomniec nazwe tej instytucji, bo nie moge teraz znalesc tego posta:-[

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2012-02-10 22:59:22 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Nie musisz zobowiazywac sie do niczego podczas wizyty u brokera. Mozesz wysluchac co ma do powiedzenia, wziac kilka ofert od niego i powiedziec, ze pomyslisz. Nie musisz wcale wystepowac o tzw. AIP - promese kredytowa.

Niektore banki udzielaja kredytow tylko bezposrednio, wiec jesli sprawdzisz oferte na ich stronie i wyda Ci sie lepsza, to mozesz sie do nich przejsc osobiscie.

Pamietaj jednak, ze za kazdym razem jak sprawdza Twoja zdolnosc kredytowa i zrobia credit check to pozostanie credit search w historii kredytowej.

Wiec u brokera nie musisz wcale zgadzac sie na credit search. Broker moze przedstawic Ci tylko oferte roznych instytucji, podac wyliczenia itp. Nie musisz robic search ani credit check.
Carpe diem.

Do góry stronyOnline

wercia0987

Post #3 Ocena: 0

2012-02-11 00:00:23 (13 lat temu)

wercia0987

Kobieta

tylko ze z jednej strony majac agreement agencja zacznie traktowac mnie jako powaznego klienta:-]
czytam i czytam forum i arykuly mi juz glowa puchnie z nadmiaru informacji:-D Richmond po raz kolejny chyle czola,

no i jeszcze takie pytanie
dzisiaj ogladalam dom wg oferty jest freehold ale gdy sprawdzalam w necie to tam jest leasehold. agent nieruchomosci powiedzial ze to sprawdzi i zadzwonil do mnie mowiac ze to jest definitywnie freehold, czy jest taka mozliwosc, ze wlasciciel wykupil ziemie??

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2012-02-11 09:54:04 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Domy prawie zawsze sa freehold.

Wyjatkiem moga byc nowsze domy od developera, gdzie jest leashold, bo ziemia nie zostala jeszcze sprzedana wlascicielom, ale to bardzo rzadkie przypadki.

Nie wiem gdzie sprawdzalas na necie, ale jedyne wiarygodne miejsce to Land Registry i deeds domu, czyli dokumenty.
Carpe diem.

Do góry stronyOnline

wercia0987

Post #5 Ocena: 0

2012-02-11 10:19:13 (13 lat temu)

wercia0987

Kobieta

Richmond czy moge ci podeslac na pw jak sprawdzilam te 2 sprzeczne informacje??

Do góry stronyOffline

wercia0987

Post #6 Ocena: 0

2012-02-11 23:40:28 (13 lat temu)

wercia0987

Kobieta

no i przeczytalam cale forum. berdzo dziekuje wszystkim za wypowiedzi bo sporo mozna sie dowiedziec,ale nie znalazlam jednego watku:
w poniedzialek idziemy o kredyt, szukamy domu za max 120tys, a mamy 15% depozytu. a co jesli sprzedam dzialke w polsce zanim dojdzie do podpisania umowy o kredyt, czy wtedy wystarczy ze powiem bankowi ze mam wiekszy depozyt i chce mniej kredytu czy musze na nowo starac sie o kredyt?
no i inna sytuacja: szukamy domu do 120 tys, mamy przyznany kredyt ale znajdujemy dom za 110 tys. czy ide do banku i mowie ze chce 10 tys mniej kredytu czy musze od nowa uiegac sie o kredyt?

gdzie musze udac sie jesli chcialabym zapytac o kredyt w post office?

no i jeszcze jedno
jak broker powie mi ze bede miala przyzany kredyt ale chcialabym isc sprawdzic jeszcze do HSBC, post office i np mojego banku, ale dostane od nich gorsza oferte to wystarczy jak wroce do brokera i on mi wydrukuje agreement czy bedziemy wszystko sprawdzac od nowa? wiem ze czeste sprawdzanie obniza score,ale czy jest taka mozliwosc aby sprawdzili w taki sposob aby tego score nie zanizyc?

Do góry stronyOffline

fran_ki

Post #7 Ocena: 0

2012-02-11 23:52:49 (13 lat temu)

fran_ki

Mężczyzna

Z nami od: 27-01-2011

z tego co sie orientuje, to broker, pomoze ci w znalezieniu odpowiedniego kredytodawcy ;) i policzy na ile kredytu mozesz liczyc. broker nie powie ci ze bedziesz miala przyznany kredyt, bo to nie zalezy od niego, on jedynie jest posrednikiem miedzy toba a okreslonym kredytodawca/bankiem. wysyla formularz (czasem jest pobierana jakas oplata juz za samo zlozenie formularza przez kredytodawce) w twoim imieniu do wybranego przez Ciebie kredytodawcy i ten juz rozpatruje to czy jestes wiarygodnym kredytobiorca czy tez nie.

jezeli chodzi o kwote kredytu.
proponowalbym zastanowic sie nad kilkoma kwestiami, np: ile chcielibyscie placic miesiecznie mortgage, na jaki procent chcecie wziasc kredyt, jaka oplate mozecie zaplacic za dostanie kredytu. takie i inne "nazwy kolumn" powinien wam pokazac broker jak juz u niego zawitacie.
trzeba zaznaczyc (chociaz nie jestem pewien na 100%) nie dostaniecie kredytu (czyt. mortgage) na dom ktorego jeszcze nie wybraliscie.

po rozmowie z brokerem dowiesz sie odpowiedzi na swoje przemyslenia. powie wam, np, przy waszych zarobkach dostaniecie kredytu max kwote 115k, ty masz jakies 16k. jezeli dom kosztuje 120 to bierzesz kredyt na 104k.

:)
pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

wercia0987

Post #8 Ocena: 0

2012-02-12 00:32:57 (13 lat temu)

wercia0987

Kobieta

my bylismy ostatnio u brokera we wrzesniu, i mielismy przyznany kredyt 85 tys bo o tyle pytalismy, tzn dosatlismy agreement bo dom byl juz wybrany i cena uzgodniona, tylko ze wlasciciele sie wycofali, wtedy mielismy 2 miesiace na znalezienie innego domu. ale nic nie znalezlismy i agreement przepadl, wtedy rata miala wynosic okolo £475, jak bysmy brali 99 tys to rata miala wynosic okolo £540 (o ile dobrze pamietam). w tej chwili bedziemy prosic o max 105 tys tak wiec mysle ze rata nie wyniesie wiecej niz £600. ale wszytsko okaze sie w poniedzialek, bo ja jestem ostatni miesiac na macierzynskim i niewiem jak rozpatrza nasza aplikacje. we wrzesniu tez bylam na macierzysnkim i banki robily problemy ale nasza broker zadzwonila gdzies tam i powiedziala ze jej zdaniem jest to dyskryminacja, no i Abbey przyznal nam kredyt ale pod wrunkiem ze wezme z pracy zaswiadczenie ze wracam do pracy po macierzynskim. mowila tez ze jakby to byla koncowka macierzynskiego to inaczej by na to patrzeli bo wkoncu za miesiac zaczne osiaganc normalny dochod.
no wlasnie a jak w tej sytuacji beda rozpatrywac moj dochod? od kwoty ktora zarazbiam normalnie czy od dochodu z macierzynskiego? bo we wrzesniu mialam jeszcze wykazane dochody z pracy i 6 tyg macierzynskiego ale wtedy mialam wyplacane po 90% wyplaty

[ Ostatnio edytowany przez: wercia0987 12-02-2012 00:35 ]

Do góry stronyOffline

wercia0987

Post #9 Ocena: 0

2012-02-12 13:33:25 (13 lat temu)

wercia0987

Kobieta

my wlasnie znalezlismy dom naszych marzen:-D ale chyba nie damy rady go kupic, bo wlasciciel zdecydowal sie na wynajem:-Y wlasciciel kupuje drugi dom mniejszy a ten chcial sprzedac ale ze nie mogl znalesc kupca zdecydowal sie na wynajem, powiedzial nam ze musi czekac do 2 tygodni na odpowiedz czy dostanie kredyt jesli kredytu nie dostanie to dom nam sprzeda ale jesli kredyt otrzyma to dom pojdzie na wynajem:-[. Wlasciciel chce 132k albo offers over tak wiec czy oplaca nam sie skladac oferte na ten dom? ale my chcielismy dac nizsza oferte. czy lepiej sobie odpuscic?. wlasciciel powiedzial ze porozmawia jeszcze z partnerka ale juz podjal decyzje, no i tylko odmowa kredytu zmieni jego zdanie.
doradzcie cos prosze. dom jest super, cos takiego mi sie marzy ale tez mam swoja cene i zastanawiam sie czy warto mi jest tracic czas:-?

Do góry stronyOffline

drucianka

Post #10 Ocena: 0

2012-02-12 22:39:51 (13 lat temu)

drucianka

Kobieta

Z nami od: 13-10-2007

Hej wercia, ja bym poczekała te dwa tygodnie, chyba ze ci się pali, ale jeśli faktycznie tak bardzo ci się dom podoba to musisz uzbroić się w cierpliwość, wiele cierpliwości... bo nawet jak się zdecyduje ci dom sprzedać to przed tobą długie oczekiwanie, tym bardziej z Abbey. Głęboki wdech! Trzymam kciuki. (czekanie wcale ciebie nie powstrzymuje od oglądania kolejnych domow :) może cos ładniejszego znajdziesz i pozwolisz sie właścicielowi tegoż wypchać)

Do góry stronyOffline

Strona 185 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 184 | 185 | 186 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,