Str 4 z 6 |
|
---|---|
Adacymru | Post #1 Ocena: 0 2012-04-13 23:57:33 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Nie ma sprawy. Ja nasiona trawy mieszalam z torfem i rozsiewalam recznie, dobrze bylo widac, ze rowno terem pokryty. Jak czytalam o sianiu trawy, to doradzali, ze dla szybszego zawiazania sie nasion, mozna jeszcze pomieszane z torfem nasiona trawy, lekko zwilzone, pozostawic w worku na pare dni, i dopiero rozsiac.
Ada
|
mala24 | Post #2 Ocena: 0 2012-04-14 00:03:01 (13 lat temu) |
Z nami od: 12-01-2009 Skąd: uk |
Cytat: 2012-04-09 12:38:52, betty82 napisał(a): ja tez mam problem z ogrodkiem i kompletnie niewiem co zrobic.u mnie sa polozone betonowe plyty i myslalam zeny to wyrownac i zrobic drewniane patio ale koszt tego jest zbyt duzy.teraz sie zastanawiam zeby zobaczyc jak ta ziemia wyglada pod plytami i przekopac wszystko o zasiac trawe.boje sie tylko ze zaczna wylazic ślimaki itp.brrrr |
fran_ki | Post #3 Ocena: 0 2012-04-14 00:03:42 (13 lat temu) |
Z nami od: 27-01-2011 Skąd: south west |
to jak pomieszalas z torfem, to chyba juz nie przykrywalas zadna kolejna warstwa torfu?
walcowalas po sianiu? i pozniej tylko obserwacja? |
Adacymru | Post #4 Ocena: 0 2012-04-14 00:06:19 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Nie, ja nie walcowalam nic, nie chodzilam po tym, zasialam i pozostawilam, jeszcze wtedy sie tak nie zaglebilam w temat...
Ada
|
fran_ki | Post #5 Ocena: 0 2012-04-14 00:09:15 (13 lat temu) |
Z nami od: 27-01-2011 Skąd: south west |
ok, dzieki, mam nadzieje ze cos wzejdzie jeszcze tego roku
|
|
|
Sawanna | Post #6 Ocena: 0 2012-08-02 21:43:39 (12 lat temu) |
Z nami od: 24-05-2011 Skąd: z Kosmosu |
Podpinam się pod temat.
Proszę doradźcie mi co mogę zrobić z moim maleńkim "ogródkiem"... nawet nie wiem czy ten skrawek trawnika mogę tak nazwać. Nie mam kompletnie pojęcia o ogrodnictwie a chciałabym w miarę szybko i tanio zagospodarować ten kawałek pod oknem. Na pewno muszę dosadzić żywopłot - najlepiej taki, który jest cały rok zielony... bo to przy samej ulicy. Myślałam o np. róży na środku... albo małym klombie z liliami(uwielbiam te kwiaty)... chciałabym też mieć przed domem rozmaryn (raczej dla ozdoby i zapachu niż jako przyprawa, no bo przy ulicy...) Nie mam pojęcia kiedy cokolwiek się sadzi, jak to pielęgnować... no i w ogóle... A tak wygląda ten skrawek do zagospodarowania: Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna powiedz sobie, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanic'a profesjonaliści...
|
Samurajka | Post #7 Ocena: 0 2012-08-05 18:48:58 (12 lat temu) |
Z nami od: 14-08-2010 Skąd: Marden |
Cytat: 2012-08-02 21:43:39, Sawanna napisał(a): Podpinam się pod temat. Proszę doradźcie mi co mogę zrobić z moim maleńkim "ogródkiem"... nawet nie wiem czy ten skrawek trawnika mogę tak nazwać. Nie mam kompletnie pojęcia o ogrodnictwie a chciałabym w miarę szybko i tanio zagospodarować ten kawałek pod oknem. Na pewno muszę dosadzić żywopłot - najlepiej taki, który jest cały rok zielony... bo to przy samej ulicy. Myślałam o np. róży na środku... albo małym klombie z liliami(uwielbiam te kwiaty)... chciałabym też mieć przed domem rozmaryn (raczej dla ozdoby i zapachu niż jako przyprawa, no bo przy ulicy...) Nie mam pojęcia kiedy cokolwiek się sadzi, jak to pielęgnować... no i w ogóle... A tak wygląda ten skrawek do zagospodarowania: Jeżeli mogę doradzić... Rozmaryn w donicy np takiej Jeżeli chodzi o rośliny...wiosną obsadziłabym prymulkami i bratkami.Pozniej mozesz dosadzic begonie ,na całej długości posadzilabym lawendę,lub wrzosy Mam nadzieję,że pomogłam Powodzenia Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość.
|
Sawanna | Post #8 Ocena: 0 2012-08-05 18:51:47 (12 lat temu) |
Dzięki Samurajka!!!
Wreszcie doczekałam się odpowiedzi... Nie pomijając oczywiście PW od pewnej osoby, która podała mi link do forum ogrodniczego Te kwiaty są prześliczne... A czy wymagają dużo pielęgnacji? Bo ja nie bardzo czasowa jestem żeby siedzieć w ziemi... no i leniwa... Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna powiedz sobie, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanic'a profesjonaliści...
|
Samurajka | Post #9 Ocena: 0 2012-08-05 18:58:52 (12 lat temu) |
Z nami od: 14-08-2010 Skąd: Marden |
Jezeli chodzi o lawende i wrzosy to sadzisz,podlewasz i cieszysz sie ich urokiem no mozesz rowniez wysypac kore.
Co do begonii,nie lubia za duzo slonca,od czasu do czasu odzywka.Prymulki,coż jedyne co trzeba panietac to zeby chronic je przed przymrozkami,najlepiej przykryc je na noc,ale nie folia,szmatka/pielucha tetrowa ale to dopiero na wiosne Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość.
|
Sawanna | Post #10 Ocena: 0 2012-08-05 19:00:47 (12 lat temu) |
No to z tym przykrywaniem mogą być problemy... często nie ma mnie w domu przez kilka dni pod rząd... Muszę poszukać czegoś uniwersalnego...
Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna powiedz sobie, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanic'a profesjonaliści...
|