Str 110 z 299 |
|
---|---|
kolezanka_szkla | Post #1 Ocena: 0 2012-03-18 21:17:40 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
Ada a czym mech zwalczylas? Ja wiem tylko, ze wapna powinnam zapodac.
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
Adacymru | Post #2 Ocena: 0 2012-03-18 21:27:03 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
![]() Jak zaczelo dzialac (bardzo szybko), to te miejsca gdzie byl mech, zrobily sie czarne, tak jakby palilo/suszylo mech. Trawa zrobila sie za to zielona. Chwasty najpierw wygladaly jakby zycia dostaly, ale tez je zalatwilo. Ja mialam w duzym worku i reka rozsypywalam, ale widzialam takie dozowniki jak ten na obrazku. Zapach tego nie byl piekny, ale pare dni i sie rozeszlo. Te zdjecia trawnika, to po tym srodku bylo to miejsce zupelnie czarne. Grabkami pozniej "czesalam", ale dopiero jak sobie metalowe wzielam to dobrze zgrabilam. Dwa duze kosze jak na smieci tego mchu bylo, i mocno ubite w koszach.
Ada
|
kolezanka_szkla | Post #3 Ocena: 0 2012-03-18 21:36:09 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
Ada dzieki. Moge ten mech potraktowac kiedykolwiek, czy powinnam czekac na jesien?
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
Post #4 Ocena: 0 2012-03-18 21:38:17 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
keramczak | Post #5 Ocena: 0 2012-03-26 21:58:55 (13 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
Chcialbym zakupic taki oto produkt (ten z lewj)interesuja mnie czy moze ktos z Was ma to cudo w ogrodzie i jak je ocenia pod wzgledem trwalosci i funkcjonalnosci?ropagation/wilko-walk-in-greenhouse-with-staging
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: keramczak 26-03-2012 21:59 ] #MajsterNaStulecie
|
|
|
Adacymru | Post #6 Ocena: 0 2012-03-26 22:26:04 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2012-03-18 21:38:17, Pigula75 napisał(a): A powiedz jeszcze Ada, czy to sie sypie (leje) bezposrednia na calosc?Nie zaszkodzi innym roslina, kwiata itp??? Przepraszam, nie zauwazylam pytania. Ten srodek sypie sie na calosc; mech w ciagu paru dni brazowial, i pozniej czarny sie zrobil (wysuszony czy spalony), chwast srodek tez niszczy, chociaz poczatkowo wydawalo sie ze im sie kondycja polepszyla, to jednak to bylo chwilowe (teraz widze jaka jest roznica, dzisiaj znalazlam tylko pojedyncze osty i mlecze, a w jednym miejscu bylo ich mnostwo), trawe za to ozywilo, roznice widac bylo juz po dwoch tygodniach. Mech jak zrobil sie czarny, trzeba bylo grabkami (metalowymi) zgrabiac, w niektorych miejscach nie pozostalo nic prawie, gola ziemia, roznica teraz po jesiennym dosianiu trawy jest ogromna. Dzisiaj kosilam trawe, tydzien od ostatniego koszenia, tempo odrostu trawy duzo lepsze niz przed potraktowania srodkiem, napewno tez nowa trawa zasiana w jesieni wspomogla trawnik. Ja nasiona trawy mieszalam z ziemia ze sklepu dla szybszego ukorzenienia. W niektorych miejscach (gdzie po mchu zostala pusta gleba przed sianiem trawy rozsypalam rowna cienka warstwe ziemi z workow ze sklepu ogrodniczego, najtansza opcje jaka mieli). Mialam szczescie, ze po stosowaniu srodka na mech deszcz padal, ale po sianiu trawy musialam podlewac, bo malo deszczu bylo wtedy.
Ada
|
krakn | Post #7 Ocena: 0 2012-03-26 22:48:45 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
A my mamy pierwsze zbiory, Dziś jak przytmusowo wróciliśmy do domu na przerwe, czas jaki potrzebowałem na doprowadzenie sprzętu do pracy, Beata zrobiła miętokosy
![]() Czyli nazrywała sporą górkę liści mięty, wypłukała osuszyła i zamroziła w pudełeczku. właśnie piję herbatkę z plasterkiem pomarańczy i listkami domowej mięty ![]() Pycha! Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
nomercy | Post #8 Ocena: 0 2012-03-26 23:52:33 (13 lat temu) |
Z nami od: 24-10-2010 Skąd: z Warmii, bo temu jeb..mu bocianowi nie chcialo sie leciec na Hawaje. K..wa mac, nie cierpie drobiu |
Cytat: czym mech zwalczylas? Ja wiem tylko, ze wapna powinnam zapodac. ja jade na ostro - GRAZON 90 pryskamy tym co roku padoki dla koni - nic oprócz trawy nie ma prawa przetrwac ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 46£ za litr wydajnosc - 2500m2 / litr ![]() ![]() ![]() najlepiej polewac kwiecien-maj [ Ostatnio edytowany przez: nomercy 26-03-2012 23:59 ] Tera to nie, ale sie dowiaduj...
|
gosia_j | Post #9 Ocena: 0 2012-03-29 12:40:19 (13 lat temu) |
Z nami od: 09-03-2012 Skąd: UK |
Witam wszystkich miłośników grzebania w ziemi
![]() ![]() Chcę również zagospodarować mały ogródek przed domem (jakieś 2m)i zastanawiam się nad projektem. Może ktoś coś fajnego wymyślił i się sprawdziło? Byłabym bardzo wdzięczna ![]() |
fran_ki | Post #10 Ocena: 0 2012-03-30 23:47:18 (13 lat temu) |
Z nami od: 27-01-2011 Skąd: south west |
powitac szanowne grono
![]() mam "maly" problem, mianowicie chodzi o to, ze w ogrodzie mam podloze gliniaste, a chcialbym posiac, lub rozlozyc trawe (opcja do wyboru) tylko teraz potrzebuje porady, jak dobrze przygotowac grunt aby trawa byla mocna gesta - i co najwazniejsze - zielona ![]() |