MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Dyskryminacja niepełnosprawnych w pracy - do sądu ??

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Lakara

Post #1 Ocena: 0

2015-04-22 20:23:02 (10 lat temu)

Lakara

Kobieta

Z nami od: 02-10-2012

Witam,

Potrzebuję pomocy i informacji.

Pracuję w tej firmie juz od 1,5 lat, w tej branzy ogolem prawie juz 3 lata, są ciezkie i lzejsze pracę, zazywczaj dostaniemy(pracownicy) po równo to i to.

Niepełnosprawną jestem, ale nie az tak widocznie. Do tej pory zadnego nie było problemu z moją niepełnosprawnoscią.

A wiec tak, równiez jestem w 24 tyg(6msc) ciązy, oczywiscie o ciązy jeszcze nie mowiłam, dobrze sie czułam, i mogłam pracowac normalne jak inni.
2 miesiace temu nowa supervisiora, i 3 tyg temu powiadomiłam o fakcie ciązy w 21 tyg. Mam dowód - pisalismy wtedy text, wiec wiadomosci są w telefonie, i od tego zączeli problemy, zmniejszyli mnie dni w pracy a inni mają normalną 5 dni w tygodniu, kiedy o tym zapytałam czemu, mowiła ze zle wykonałam pracy, (z czego nic nie mowiła wczesniej) i dostałam drugi warning listem, bez rozmowy, zadnego podpisania, zadnego dowodu ze zle wykonałam pracy.

Ok, trudno, zaczęłam starannie dobrze pracowac, była zadowolona i mowiła ze da mnie wiecej dni w tygodniu. Po tej pory nic nie było problem, a jednak nadal nie chciała dac mnie wiecej dni pracy w tygodniu, kiedy o to zapytałam, odpowiedziała ze wykonanałam dobrze pracy ale niewystraczająca, i nie moze dac mnie wiecej dni. Nie poinformowała mnie co i jak zle wykonanałam. Wkurzyłam się, i nie rozumiem o co chodzi, nie mowi, a kiedy o tym pytam, a juz zaczyna wmawiac mnie ze zle robię. Jak nic nie mowi, to jak mam wiedziec co robie dobrze a co zle.

Po drugie zapytałam o papiery związana z ciązy(risk assesment), wtedy nie wiedziałam jak to sie nazywa. Odpowiedziała pozniej. Do dzis nie miałam sprawdzonego riska. Potem opieprzyła mnie, ze nie zaniosłam odpowiednie papiery, i ona nie wie w ktorym tygodniu,
Wkurzyłam sie, pytałam o to wczesniej, a ona mowiła ze pozniej. Nie poprosiła o dowodu ze jestem w ciazy, nic, jakby temat był Tabu. Skąd mogłam wiedziec jakie papiery potrzebuje. Takze ona doskonale wiedziała o mojej ciazy oraz w którym, mam dowód - w postaci SMS.Myslała ze jestem w poczatkująca ciązy, i juz narzekam o pracę.

Poprosiłam takze o lzejszą pracę, bo na ciezszą prace juz wiecej nie mogę pracowac, moge ale w mniejsza ilosci, a wiecej ilosci lzejsza prace (w mojej pracy jest inna kobieta(nazywe ją Ania) w ciazy moze w 7 msce i ma same lekkie praca)

Potem napisała text do mnie, ze moze dac mniej ilosc ciezsza prace, ale nie moze dac mnie lekkie prace, z powodu moja niepełnosprawnoscią.
Juz Wtedy pomyslałam, ze problemy zaczęla kiedy mowiłam jej o ciązy, i moze wtedy wymysla ze zle robię, wczesniej zadnego nie było problemu.

Wczoraj do pracy pojechałam, dostałam oczywiscie mniej ilosc ciezkie pracę, ale lekkie dostalam w małych ilosci, a Ania dostała wiecej. Kiedy zapytałam o tym czemu tak mało, a ona mowiła mam nie pytac wiecej i odeszła. Pracowałam i skonczylam.

W nocy dostałam text od niej, ze mam wiecej nie pokazywac w pracy i nie potrzebuje mnie.
A dzis napisała, ze mogę pracowac tylko 1 dzien w tygodniu. Bo za duzo narzekam, i zle wykonuje pracę.

I tak skonczyłam jakby bez pracy, z ciązą, szukac innej pracy nie mogę ze wzgledu na moj stan (ciaza)

PS. zarobki zalezy od ilosci wykonania pracy, czyli jak dostane mniej ilosc to mniej godzin płacą. Czyli wczoraj z tego ilosci dostwałam 4h, a Ania dostała jakies 9h.

Aha i mam na pismie, ze ona nie daje mnie wiecej lekkie pracy z powodu niepełnosprawnoscią.

CZy jest szans pozywac do sądu, i jak to wszystko będzie wyglądac ? Ile koszt skladania do sądu ? z mojego kieszenia ? Kasa sie stopnie jak bede siedziała w domu, przeciez nie chce dac mnie wiecej dni pracy i jestem w ciazy ?

Gdybym jakos sie to rozwiazac problemy, i tak ona ma mozliwosci powiedziec ze zle wykonuję pracę i strace pracę. Wiec nie wiem juz co robic

Proszę o pomoc.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2015-04-22 20:27:51 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Lakara

Post #3 Ocena: 0

2015-04-22 20:41:11 (10 lat temu)

Lakara

Kobieta

na kontrakt na 0 hour, na czas nieokreslony, 2 Superviosory i to sa siostrami, i razem zmieniają co do grafik tygodnia. Zarobki są minimalne krajowe - 6.50 a co godzin to zalezy ile potrzebna sa do pracy, zazywczaj to jakos 30h w tyg,

[ Ostatnio edytowany przez: Lakara 22-04-2015 20:42 ]

Do góry stronyOffline

kasiachery

Post #4 Ocena: 0

2015-04-22 21:13:24 (10 lat temu)

kasiachery

Kobieta

Z nami od: 17-06-2013

a dlaczego nic o ciazy nie powiedzials wczesniej tylko czekalas do 5 miesiaca? zapewne ta ania powiedziala wczesniej i na spokojnie ustalili jej prace. A co z ojcem dziecka? przeciez powinien cie utrzymac jak niedlugo pojdziesz na macierzynski, nie wiem czemu tak o kase sie martwisz?

PS *i nie moze dac mnie wiecej dni* sory, ze sie czepiam ale da sie tego czytac, kilka razy napisalas MNIE zamast MI.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2015-04-22 21:19:16 (10 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Policz dobrze te miesiace ciazy, bo wyjdzie, jak z uzywaniem polszczyzny ;)
Zreszta temat ilosci godzin i rodzaju pracy przerobiony:
ciaza a zwolnienie

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 22-04-2015 21:19 ]

Do góry stronyOffline

right_winger

Post #6 Ocena: 0

2015-04-22 21:29:15 (10 lat temu)

right_winger

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2013

Sorry za off topic, ale okazcie troche wyrozumialosci dziewczynie jesli chodzi o jezyk. Po tresci i bledach golym okiem widac, ze nie jest Polka, ale mozna zrozumiec o czym pisze wiec nie ma sie co czepiac ;)

Do góry stronyOffline

Lakara

Post #7 Ocena: 0

2015-04-22 21:32:13 (10 lat temu)

Lakara

Kobieta

kasiacherry,
miałam do tego prawa, maksymalnie mozna powiadomienia o mojej ciazy 15 tygodni przed porodem.

Karjo, z iloscia godzin to sie zmieniło.
Poza tym, jezyk polski nie jest moim językiem, wiec tak piszę ze błędami.

Widzę, ze tutaj raczej nie dostanę pomocy.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #8 Ocena: 0

2015-04-22 21:35:27 (10 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Godziny czy kontrakt 'zero hours' sie zmienil?
Podpowiedzi, co zrobic od strony formalnej, dostalas te 8 m-cy temu i...?

Do góry stronyOffline

Lakara

Post #9 Ocena: 0

2015-04-22 21:47:20 (10 lat temu)

Lakara

Kobieta

zero hours, to ze nie dostaniemy stały godzin w pracy, a raz jest 40h a raz jest 30h, a raz 15h, to zalezy jak duza robota jest.

A co do 8 mcy temu, poroniłam, wiec juz nie są potrzebne, a byłam pierwszą ciezarną w pracy i nie wiedziałam co robic z tym, pracownicy raczej nie mowią mnie. Poroniłam, temat zamkniety. wtedy była inna supervisiora, zmieniają jak rękawiczki tak jakos juz 5 raz. Potem okazuje ze Ania tez jest w ciazy i dostaje bezproblemowo lzejszą pracę. A ja spokojnie czekałam do połowki (21 tyg miałam usg)i jak wszystko dobrze, to zawiadomiłam pracodawcy. i po 3 tyg poprosiłam o lzejszą pracę, a ta nie chce dac mnie, bo jestem NIEPEŁNOSPRAWNĄ.

Chodziło tutaj bardziej o dyskryminacji niepełnosprawnych, nie traktuje mnie jak innych. To moja wina, ze ona szukała wymowki zeby nie dac mi risk, a potem wmawia ze nie wie w ktorej tyg jestem? to nie jest jej obowiazek pozałatwiac z riskiem, porozmawiac ze mną ?

[ Ostatnio edytowany przez: Lakara 22-04-2015 21:48 ]

Do góry stronyOffline

Lakara

Post #10 Ocena: 0

2015-04-22 22:02:25 (10 lat temu)

Lakara

Kobieta

Sorry post pod postem,

a co do ojca dziecka pracuje oczywiscie, i nie chcę zeby on utrzymał z tego wszystkiego, w dodatku chcę pracowac.

I moje pytanie, czy jest sens pozwac do sądu, jak to wszystko wygląda.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,