MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Studia w Anglii i informatyka- kilka pytań

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

noviger

Post #1 Ocena: 0

2013-04-30 19:39:59 (12 lat temu)

noviger

Mężczyzna

Z nami od: 30-04-2013

Cześć,

zacznę od tego, że świetną sprawą jest ten portal, jako że na własną rękę mogłem dowiedzieć się wielu rzeczy. Teraz natomiast mam kilka pytań, na które bardzo chciałbym znać odpowiedzi (lub się upewnić). Są to zarówno pytania podstawowe, jak i trochę bardziej ścisłe. Zacznę od tych pierwszych.
1) Czy wszystkie uczelnie w UK akceptują polską maturę?
2) Jakie certyfikat/y przydałoby się zdać.

Z moich poszukiwań znalazłem sobie takie uniwersytety: University of York, Surrey, Glasgow, Warwick, Southampton, Edinburgh, Manchester, Imperial College London. Teraz może tak bardziej dot. ich pytania oraz dotyczące infy.
3) Czy na wymienionych wyżej uniwersytetach obowiązują jakieś opłaty (akademika itp nie liczę)?
4) Jako miejscowi, jak zapatrujecie się na te uniwersytety pod względem IT?
5) Czy są jeszcze jakieś inne warte uwagi?
6) Jeśli ktoś może, prosiłbym o informacje, jak wygląda nauka IT na takich uniwersytetach, które są bardzie praktyczne, a które teorytyczne itp
7) Uda się dostać z maturą rozszerzoną z infy, matmy oraz ang?
8) Jak wygląda rynek pracy IT w UK.

Dziękuję z góry za odpowiedzi, gdyby ktoś miał jeszcze do wtrącenia jakieś własne komentarze, uwag, porady niezwiązane ściśle z tymi punktami wyżej, też byłbym wdzięczny *THUMBS UP*

[ Ostatnio edytowany przez: noviger 30-04-2013 19:40 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

AriaLia

Post #2 Ocena: 0

2013-04-30 20:33:14 (12 lat temu)

AriaLia

Kobieta

Z nami od: 09-03-2013

Nie wiele wiem na razie o tym, bo dopiero zaczynam się tematem interesować ale chyba:

1- polska matura tu się nie liczy, bo tu nie ma matury. Są jakieś egzaminy - dokładnie nie wiem, bo trochę nie mój etap;

3- z tego co wiem - WSZYSTKIE szkoły są płatne, od koledżu w z wyż, te niższe nie wiem. Tu chyba nie ma bezpłatnych studiów jak w PL. Koszty od ok. 3000 - 12000 tys funtów za semestr. Zależy od uczelni i kierunku. Bezpłatne są chyba mogą być studia od doktoratu.

Te informacje są nie do końca sprawdzone. Tylko orientacyjne, więc lepiej niech się inni wypowiedzą, co studiują.

[ Ostatnio edytowany przez: AriaLia 30-04-2013 20:35 ]

Kochaj jak wola Twoja.

Do góry stronyOffline

xfactor

Post #3 Ocena: 0

2013-04-30 21:15:35 (12 lat temu)

xfactor

Kobieta

Z nami od: 29-10-2012

Liczy sie Polska matura, decyzja o przyjeciu podejmowana jest tylko na podstawie matury i certfikatu z jez ang (IELTS).
Poczytaj www.ucas.co.uk
mnostwo jest info w sieci na ten temat.
Praca w IT zawsze jest i bedzie.

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #4 Ocena: 0

2013-04-30 21:34:53 (12 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

http://www.mojawyspa.co.uk/forum/78/36614/Studia-w-Londynie

http://www.mojawyspa.co.uk/forum/79/39351/Matura-GCSE-A-levels-na-jakim-poziomie-jest-moja-edukacja,0

http://www.mojawyspa.co.uk/forum/78/36663/Student-Loanspozyczki-na-oplacenie-szkoly

http://www.mojawyspa.co.uk/forum/78/38757/Edukacja,0

http://www.mojawyspa.co.uk/forum/34/44475/College-i-University-kilka-pytan
Ada

Do góry stronyOffline

AriaLia

Post #5 Ocena: 0

2013-04-30 22:41:35 (12 lat temu)

AriaLia

Kobieta

Z nami od: 09-03-2013

Dzięki za linki , sama poczytam i się dowiem co nieco :)
Kochaj jak wola Twoja.

Do góry stronyOffline

Jagermeister

Post #6 Ocena: 0

2013-05-10 02:29:18 (12 lat temu)

Jagermeister

Mężczyzna

Z nami od: 29-05-2009

Cytat:

2013-04-30 20:33:14, AriaLia napisał(a):
Nie wiele wiem na razie o tym, bo dopiero zaczynam się tematem interesować ale chyba:

1- polska matura tu się nie liczy, bo tu nie ma matury. Są jakieś egzaminy - dokładnie nie wiem, bo trochę nie mój etap;

3- z tego co wiem - WSZYSTKIE szkoły są płatne, od koledżu w z wyż, te niższe nie wiem. Tu chyba nie ma bezpłatnych studiów jak w PL. Koszty od ok. 3000 - 12000 tys funtów za semestr. Zależy od uczelni i kierunku. Bezpłatne są chyba mogą być studia od doktoratu.

Te informacje są nie do końca sprawdzone. Tylko orientacyjne, więc lepiej niech się inni wypowiedzą, co studiują.

Adacymru podala wiele ciekawych linkow! Warto zajrzec. Kilka wyjasnien co do powyzszego postu.

1. Liczy sie liczy. Jak autor podal powyzsze uniwersytety to tam sa podane wymagania co do poszczegolnych krajow. W przypadku opisanego autora kluczowa bedzie rozszerzona matematyka I fizyka, minimum 80%. Czesto sie podkresla ze bedzie brana pod uwage ogolnie przebieg edukacji kandydata a nie wynik z jednego/dwoch egzaminow. Angielska matura rozni sie od polskiej to fakt gdyz jest rozlozona na caly okres dwuletniej nauki w Sixth Form. Ta angielska matura to A Levels (AS i A2). Bez angielskiej matury tez mozna isc na studia w przypadkow kursow zawodowych ale o topowych uczelniach jakie rowniez wymielil autor mozna w wiekszosci przypadkow zapomniec

3. Po reformach placi sie ok 9000 funtow za rok. (poprzednio ok 3300). Oplaty wieksze ale i granty wieksze oraz podniesiono prog dochodow od ktorego sie splaca (21 tys rok). Sa klatwo dostepne kredyty. Teoretycznie trzeba mieszkac mimimum 3 lata zeby dostac kredyty na utrzymanie lub granty ale ponoc niektorym sie udalo bez tego. Przy studiach magisterskich i wyzej mozna sie ubiegac o sponsowanie lub stypendia. W Londynie mozna liczyc na wiecej ale nie sa to jakies duze roznice.

I jeszcze ogolnie dopisze cos o koszcie zycia studenckiego.Przyklad. Pozyczka na utrzymanie jakies 1300 na semester, to na tanim przykladzie Sheffield gdzie akademik ok 100 funtow/tydzien ale w tym masz rachunki i internet. Plus kredyt jakies 2100 na calyk rok utrzymania. Sumy w sie pozmienialy w nowym systemie, ja podaje przyklady z ostanich lat. Podzielic to na 44 tygodnie. Oczywiscie ten tygodniowy budzet moze sie zwiekszyc bo odpadaja okresy kiedy sie jest w domu itd. 50 funtow/tydzien to jest wegetacja, nie mowiac o rozrywce, ciuchach itd bo to abstrakcja przy takich srodkach. Znam troche osob ktore tak zyly a nie mialy ustawionych rozicow co sypna ladnym przelewam raz na pare tygodni. Najwygodniejsza sytuacje finansowo maja ci ktorzy dojezdzaja. Paradoksalnie wiecej kasy z nizszych kredytow maja dla siebie i na kilka lat maja szanse pofolgowac. Ale z drugiej strony... Dalej sie czlowiek kisi w domu. To juz indywidualna sprawa jak kto woli. Dlatego polecam podjac prace na jakis ulamek etatu w okresie studiow aby nie wegetowac na tanich mrozonkach i wodce z dyskontu od swieta. No i przede wszystkim, troche zdrowego rozsadku. Tego nigdy za wiele *CRAZY* Przyklady sum jakie mozna pozyczyc/dostac sa rozne w zaleznosci od dochodu rodzinnego. Jednak obawiam sie mozesz byc skazany na samoutrzymanie w 100% (Na czesne kredyt dostaniesz) jezeli dopiero co przyjedziesz z PL. Na stronach Student Finance England masz kalkulator ktory Ci powie co I ile mozesz otrzymac.

Jako student zagraniczny masz czas na zlozenie aplikacji do 30 czerwca! Aplikacja tylko przez UCAS. Masz szczescie poniewaz gdybys byl home student to termin by ci dawno przepadl 15 stycznia :-]

Jeszcze ranking uniwerystetow z gazety Guardian pod wzgledem informatyki:

League Tables 2013

[ Ostatnio edytowany przez: Jagermeister 10-05-2013 03:05 ]

Do góry stronyOffline

cahir123

Post #7 Ocena: 0

2013-05-10 09:16:42 (12 lat temu)

cahir123

Mężczyzna

Z nami od: 15-02-2011

Dzieki fajna tabela-szkoda ze moj uniwerek nie jest za wysoko :P

a odnosnie wyboru to zastanow sie powaznie nad Glasgow i Edi(uniwersytety wysoko w rakingach) -z jednego prostego powodu-studja w szkocji sa 'darmowe'(czytaj platne ale wystarczy aplikowac do Saas) ,wiec na dobra sprawe splacasz tylko pozyczke na utrzymanie(jesli oczywiscie taka wezmiesz)

Do góry stronyOffline

AndrzejW

Post #8 Ocena: 0

2013-05-10 13:48:56 (12 lat temu)

AndrzejW

Mężczyzna

Z nami od: 04-04-2007

AFAIK szkockie uniwersytety sa nadal za darmo dla szkotow i europejczykow. W tym kontekscie Glasgow jest atrakcyjna propozycja.

Do góry stronyOffline

defcon1

Post #9 Ocena: 0

2013-05-10 15:52:50 (12 lat temu)

defcon1

Mężczyzna

Z nami od: 19-06-2010

Cytat:

2013-05-10 13:48:56, AndrzejW napisał(a):
AFAIK szkockie uniwersytety sa nadal za darmo dla szkotow i europejczykow. W tym kontekscie Glasgow jest atrakcyjna propozycja.

Glasgow, Edi, St Andrew's. W Dundee na obu uniwerkach tez jest kilka ciekawych zwiazanych z IT i dobrych kierunkow, mimo iz uniwersytety nie sa wysoko w rankingu.
"These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"

Do góry stronyOffline

Strona WWW

agateka

Post #10 Ocena: 0

2013-11-29 11:10:33 (12 lat temu)

agateka

Kobieta

Z nami od: 29-11-2013

W przyszłym roku chciałabym zrobić magisterke z ekonomii w Anglii. Nie mam za bardzo czasu, gdyż pracuję, aby dowiadywać się co potrzebuje, kiedy i jakie dokumenty złożyć. Słyszałam, że są takie organizacje, które pomagają w procesie aplikacji. I teraz pytanie czy ktoś z Was korzystał z takich usług? Opłaca się?

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,