MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ochrona środowiska naturalnego

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

roztocz

Post #1 Ocena: 0

2012-06-11 10:46:20 (13 lat temu)

roztocz

Mężczyzna

Z nami od: 23-05-2007

Cytat:

2012-06-11 04:03:56, Yvonne_67 napisał(a):
Nie chce generalizowac, ale ogolnie okolice, gdzie zyja ludzie starsi lub bardziej zamozni zawsze wygladaja ladniej i czysciej niz tam, gdzie zyje biedota i ludzie z nizszych warstw spolecznych.

nie moge sie z tym zgodzic, bardzo czesto recycling wynika z ubostwa a to konsumpcyjny styl zycia bogatych generuje gory smieci.

Osobiscie znam rodzine w Polsce gdzie dla oszczednosci: kiedy odkreca sie kurek z woda na kompanie i najpierw przez jakis czas leci zimna, zbiera sie to wode i potem splukuja nia toalete, smieci so segregowane i ta czesc odpadkow organicznych ktorej nie zjedza kot, pies czy kura zawsze trafia na kompost itd. itp.

Osobiscie pamietam czasy z przed 20 lat kiedy to w Polsce nic lub bardzo nie wiele sie wyrzucalo bo zawsze sie to cos do czegos tam przydawalo lub moglo w przyszlosci.

Co jakis czas ns Discovery sa programy o tym jak to mnostwo ludzi np. w Indiach zyje z sortowania odpadkow na wysypiskach a nie sadze zeby ktos to robil tak skrupulatnie i na taka skale w bogatych krajach Europy Zach. czy nawet Polsce
Praca - to bardzo prymitywny sposob spedzania czasu.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Yvonne_67

Post #2 Ocena: 0

2012-06-11 11:03:12 (13 lat temu)

Yvonne_67

Kobieta

Z nami od: 08-04-2011

W Indiach chodzi sie po smieciach, to najbrudniejszy kraj, jaki widzialam. Ludzie chodza po smieciach, zbieraja cos, bo sa biedni i moze im sie przyda, a potem rzucaja swoje smieci gdziekolwiek, tam gdzie stoja.

Mieszkalam kiedys w dzielnicy Hinduskiej w Slough i Hindusi robili dokladnie to samo, rzucali smieci gdzie sie dalo, nawet do swojego ogrodu, mimo, ze przed domem staly kosze na smieci.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

mocarella

Post #3 Ocena: 0

2012-06-11 11:26:22 (13 lat temu)

mocarella

Kobieta

Z nami od: 04-06-2009

w tvn ostatnio byl program o tym, ze polacy nie segreguja smieci, wyrzucaja gdzie popadnie.
a najgorsze jest to ze tylko garstka ludzi sprzata odchody po swoich pupilach.
jakis zarzadca osiedla w Warszawie obiecal darmowe woreczki na zachete, ale czy to pomoze?

Do góry stronyOffline

mocarella

Post #4 Ocena: 0

2012-06-11 11:50:52 (13 lat temu)

mocarella

Kobieta

Z nami od: 04-06-2009

Obrazek

Do góry stronyOffline

kolezanka_szkla

Post #5 Ocena: 0

2012-06-11 12:06:27 (13 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

mocarella darmowe woreczki juz dawno byly przerabiane w wielu miastach. Malo pomogly. Albo masz nawyk sprzatania po psie albo nie. Ja w Polsce problemu nie mialam.
W Anglii problem sie zrobil, bo pojemniki na woreczki widuje tylko w parkach i na cmentarzach. Tak wiec: gdy jestem w parku albo na cmentarzu - zbieram kupki - jak kiedys w Polsce. Gdy jestem na innym (i tak duzym) trawniku - juz sama nie wiem co mam z tymi woreczkami robic. Maszerowac przez pol dzielnicy i wrzucic dopiero do wlasnego pojemnika na smieci? Ja pojecia nie mam dlaczego na ulicach jest tak malo smietnikow. Czasami mijam trzy, cztery przystanki autobusowe i... NIC. To tylko w Liverpoolu tak jest?
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #6 Ocena: 0

2012-06-11 14:36:05 (13 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Kolezanka, a dlaczego nie wrzucic do normalnego smietnika?
Nie musi to byc specjalny pojemnik na odchody.

Do góry stronyOffline

Severance_

Post #7 Ocena: 0

2018-04-11 17:40:55 (7 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

Robie sobie popoludniowa prasowke, wchodze na reddit i znajduje dyskusje dotyczaca pewnego programu/filmiku na BBC (na razie niestety nie moge obejrzec, prawdopodobnie brak jakiejs wtyczki): I’m not having children because I want to save the planet
Dyskusja na reddit tu i pierwszy uzytkownik zapodaje taka oto perelke z youtube..:

( no nie moglam sie nie usmiechnac)

A teraz na powaznie..
Ja staram sie bardzo sumiennie segregowac smieci, wody w plastikowych butelkach plastikowych nie kupuje juz od lat (mam to szczescie, ze my mamy super wode w kranie), wszedzie ze soba zabieram plastikowa, mocna butelke ktora moge z latwoscia umyc i jesli nie peknie to posluzy mi przez bardzo dlugi czas. Staram sie zmniejszyc ilosc wyrzucanego jedzenia, kupowac mniej i zuzywac na rozne sposoby to co zalega w szafkach i lodowce. Toreb foliowych osobiscie nie uzywam juz wcale, niestety moj polowek od czasu do czasu jakas do domu przyniesie, ale to juz jest naprawde niewielka czesc w porownaniu z tym co zuzywalismy w przeszlosci.
Czesto kupuje w sklepach z uzywanymi rzeczami i sama co moge i sie nadaje zawsze odwoże do takich sklepow.
Mam swiadomosc faktu, ze kazdy moj spacer "do i z" nie tylko poprawi moje samopoczucie i kondycje, ale rowniez wyprodukuje mniej spalin.

Acha, poniewaz przeczytalam watek i wielu skarzylo sie na walajace sie smieci..: jak u mnie lataja kosze to tylko ja jedna zbieram smieci z sasiedztwa, inni jakby nie widza ; )

A Wy jakie macie pomysly na chrone srodowiska?

Mind your own biscuits and life will be gravy

Do góry stronyOffline

zosiasamosia

Post #8 Ocena: 0

2018-04-11 22:07:16 (7 lat temu)

zosiasamosia

Konto usunięte

Używam:
- nietoksycznej chemii gospodarczej
- naturalnych kosmetyków
- wielorazowych toreb na zakupy
- szklanych lub plastikowych (BPA free) pojemników (lunch), kubków (kawa), butelek (woda)
- tradycyjnych ścierek lub bambusowych, które można prać

Nie używam:
- proszku/płynu do prania

kupuję uzupełnienia/przekładam pompki (butelki z chemią, kosmetykami)

staram się kupować produkty, których opakowania pochodzą z recyklingu

segreguję śmieci

:(
Na codzień jeździmy samochodem, rowery tylko rekreacyjnie
Kupuję wodę w 1.5 litrowych plastikowych butelkach
Nadal mam za dużo odpadów spożywczych
Nie potrafię unikać tacek, worków foliowych, pudełek itp., w które są zapakowane produkty w sklepie, przez co produkujemy dużo śmieci.

Do góry stronyOffline

Severance_

Post #9 Ocena: 0

2018-04-12 07:47:37 (7 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

Cytat:

2018-04-11 22:07:16, zosiasamosia napisał(a):
Używam:
- nietoksycznej chemii gospodarczej
- naturalnych kosmetyków

Nie używam:
- proszku/płynu do prania

Mozesz prosze napisac jakich produktow uzywasz i czego uzywasz do prania?
Mind your own biscuits and life will be gravy

Do góry stronyOffline

zosiasamosia

Post #10 Ocena: 0

2018-04-12 09:10:14 (7 lat temu)

zosiasamosia

Konto usunięte

Pewnie 😊

Ecoegg - do prania, suszenia oraz odplamiacz i granulki zapachowe.
Także ścierki bambusowe i ostatnio kupiłam ścierki z włókna drzewnego, ale jeszcze ich nie testowałam.

Claro all-in-1 - tabletki do zmywarki, czasem inne produkty

Method - płyn do naczyń oraz pozostałe do czyszczenia blatów, wszystkich powierzchni itp., mydło do rąk

Ponadto produkty ecover, ecozone:
płyn do szyb, płyn do mycia toalety, patyczki do rur i co tam jeszcze potrzeba.

Kosmetyki: nietestowane na zwierzętach, bez SLS, parabenów, silikonów, olei mineralnych itp.
Kocham mydło marsylskie, właściwie poza nim już nic nie trzeba, może zastąpić również płyn do higieny intymnej.
Głównie kupuję: Avalon Organics, Sukin, Yves Rocher, Lavera, Sylveco, Vianek, Alva, bjobj, ale to się zmienia, bo lubię nowości 😉

Moje ostatnie odkrycie:
The Natural Deodorant Co.
Clean Deodorant Balm
Polecam!

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,