Str 50 z 53 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
unreal |
Post #1 Ocena: 0 2020-11-09 00:41:56 (5 lat temu) |
Z nami od: 14-05-2014 Skąd: ? |
Ale jaki z tego wniosek i jaka konkluzja,że wszyscy za to zapłacimy? Przecież płacimy od 30 lat i wszystko kręci się dalej.
Ale co w związku z tym,że spada? Spada od 30 lat i wszystko kręci się dalej.Bo pensję rosną szybciej niż inflacja.Przynajmniej w Polsce bo w Anglii widzę,że jest z tym problem.A przez ostatnie 10 lat to siła nabywcza poszła do góry nad Wisłą lekko o 30%.
Jak tam prognozy dla Brytyjskiej gospodarki? PKB ma pójść w dół o 10%.Ja tu widzę prawidłowość.Kraj 3 razy bogatszy to i kryzys 3 razy większy niż w Polsce.
Socjal Polski przy Angielskim jest jak za przeproszeniem spłuczka przy wodospadzie Niagara.
|

|
 |
|
|
xxxx1234 |
Post #2 Ocena: 0 2020-11-09 12:16:39 (5 lat temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Czyli akceptujesz to, że realnie Twoje oszczędności są mniej warte niż jeszcze 5-10-15 lat temu, że za swoją wypłatę, możesz kupić mniej towarów, usług, że możesz sobie pozwolić na mniej "wypasione " wakacje niż jeszcze kilka lat temu.
Nie wiem skąd Ci się wzięło twierdzenie, że pensje rosną szybciej niż inflacja tak jak pisałem w poprzednim poście w przypadku Anglii przez ostatnie 10 lat podwyżki minimalnej pokrywały inflację CPI, a realna jest o jakieś 3-4% wyższa w przypadku osób zarabiających powyżej minimalnej jest jeszcze gorzej.
Co do Polski trochę ciężej jest mi się wypowiadać bo tam nie mieszkam, ale od 5 lat do spółki z kolegą mam firmę i od 5 lat dochody stoją praktycznie w miejscu(nie wspominając o tym roku gdzie dochodu praktycznie nie ma), nie będę się wypowiadał na temat cen za energię elektryczną, wodę, gaz itd... musiał bym wziąć raporty jakie dostaję od kolegi i porównać rok do roku, a nie mam chęci tego robić.
Jestem w Polsce 2-3 razy w roku w moich rodzinnych stronach mam swoje ulubione knajpy/restauracje/bary i co zaobserwowałem, że w tych miejscach płacę średnio 30% więcej niż jeszcze 5-6 lat temu w skrajnym przypadkiem jest miejsce w którym od 5 lat zawsze będąc w Polsce jem śniadania 5 lat temu za zestaw: kawa bułka, jajecznica na szynce i do tego jeszcze były podane 2-3 plasterki pomidora i ogórka pięć lat temu płaciłem 5,50zł we wrześniu tego roku za takie śniadanie płaciłem 13zł i od kilku lat już nie ma pomidora i ogóraka.
Większość moich kolegów koleżanek z Polski to klasa średnia i oni mówią wprost, że ubożeją z roku na rok.
To samo mój brat zarabia w okolicach 7000zł i jego wypłata ani drgnie przez ostatnie 7 lat próbował zmieniać pracę i mówi, że nie ma szans zarobić więcej, a ceny poszły w górę.
Więc nie wiem jak to tak do końca jest w Polsce mogę się mylić ponieważ moje obserwacje mogą być skrajnymi przypadkami.
Moim zdaniem niestety od wielu lat promuje się styl życia ponad stan na kredyt, a robi się to kosztem ludzi oszczędnych zaradnych życiowo mających chęć osiągnięcia czegoś więcej niż nowy telefon na kredyt, żeby coś w życiu osiągnąć trzeba mądrze zarządzać swoim budżetem zaczynając na poziomie jednostki, a kończąc na poziomie państwa, a w tej chwili w dużym skrócie politycy na spłatę pierwszego kredytu zaciągają kolejny kredyt tak się nie da ciągnąć w nieskończoność.
|

|

|
|
unreal |
Post #3 Ocena: 0 2020-11-09 12:37:18 (5 lat temu) |
Z nami od: 14-05-2014 Skąd: ? |
Racja, nie wiesz jak to jest do końca w Polsce,bo w ciągu ostatnich 10 lat pensje zawsze rosły bardziej niż inflacja i przeciętni ludzie nie ubożeją tylko żyje im się coraz lepiej.
Tylko moja pensja w ciągu 4 lat wzrosła o 1000 zł,podobnie pensje kolegów co pokryło wzrost cen.
Przykro mi,że w Anglii pensje stoją w miejscu,takie zjawisko w Polsce nie występuje.
|

|
 |
|
Wembley27 |
Post #4 Ocena: 0 2020-11-09 12:38:41 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Nigdy nie powinno się porównywać polski do Anglii
Bo jest wszystko rozne
Ja robiąc to samo w polsce i tutaj
Mam porównanie
W polsce miesiac czasu musialam pracowac na to co tutaj zarobie w 3 dni.
|

|
 |
|
ZlotaPerla1 |
Post #5 Ocena: 0 2020-11-09 12:44:33 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2020-11-09 12:37:18, unreal napisał(a):
Racja, nie wiesz jak to jest do końca w Polsce,bo w ciągu ostatnich 10 lat pensje zawsze rosły bardziej niż inflacja i przeciętni ludzie nie ubożeją tylko żyje im się coraz lepiej.
Tylko moja pensja w ciągu 4 lat wzrosła o 1000 zł,podobnie pensje kolegów co pokryło wzrost cen.
Przykro mi,że w Anglii pensje stoją w miejscu,takie zjawisko w Polsce nie występuje.
W Polsce pensje muszą rosnąć bo są na skandalicznie niskim poziomie - mój mąż więcej dostanie za tydzień pracy, niż nie jeden pracownik w Polsce za miesiąc.
Ale dla kogoś +1000zł to widocznie majątek  Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|

|
 |
|
|
Richmond |
Post #6 Ocena: 0 2020-11-09 12:56:53 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Moze przeniesiecie sie z ta dyskusja o roznicach do watku Unreal, nie ma potrzeby zasmiecac tego.
link
Ten watek jest o pomocy panstwa w UK, nie w PL, ani nie o porownywaniu do innych krajow. Carpe diem.
|

|
 |
|
Turefu |
Post #7 Ocena: 0 2020-11-30 17:11:16 (5 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Schemat wyplaty trzeciego grantu SEISS jest otwarty od dzisiaj.
|

|

|
|
Kanonier30 |
Post #8 Ocena: 0 2020-11-30 17:25:02 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
@Turefu... Kanclerz Sunak dalej drukuje funty? Lepiej przesiadać się na inną walutę chyba
|

|
 |
|
Turefu |
Post #9 Ocena: 0 2020-11-30 17:41:22 (5 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
@Kanonier30. O drukowaniu funtow nie wiem. Podaje informacje w odpowiednim topiku.
|

|

|
|
Kanonier30 |
Post #10 Ocena: 0 2020-11-30 17:43:04 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
@ Turefu: Schemat wyplaty trzeciego grantu SEISS jest otwarty od dzisiaj.
Rozumiem i przepraszam.
|

|
 |
|