MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Grubasie, nie żryj tyle

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 18 z 26 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 17 | 18 | 19 ... 24 | 25 | 26 ] - Skocz do strony

Str 18 z 26

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Jurny_Jurek

Post #1 Ocena: 0

2019-07-06 13:37:40 (6 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

A ja powtarzam - procz diety sprawdzcie stan zdrowia i hormony.

U mnie w pracy byl mlody apprentice, 22 lata z wyrazna nadwaga. Nawet jak bylo cieplo ubierał luzna bluze xxl i wszyscy mysleli, ze chowa jakies amatorskie tatuaze. Nie jadl jakos niezdrowo, ot pudeleczka z ryzem i miesem w warzywach, kanapki z jajkiem, gotowe saladki. No i raz na breakdownie pocil sie jak szczur i sciagnal te bluze. I t-shirt uwidocznil tzw kobiece cycki u faceta. Wiec przy okazji z nim pogadalem - probowal diet ponizej 1000 kalorii, salatki i inne diety plus rower, aktywnosc- ale zrzucil 5kg a jojo podbilo 10kg. Gosc mial zalamke i rozwinal depreche. Jako ze interesowalem sie tematami silownia-hormony-dieta mowie idz do gp i popros o badania hormonów.

I co sie okazalo? Mial maly wolny testosteron, wysokie SHGB (przyczyna) i przez to wysoki jak na faceta estradiol, typowo kobiecy hormon. Wysoki estradiol przy niskim ,,tesciu" wolnym to: retencja wody, kobiece cycki, nadwaga, piskliwy glosik, ciąg na slodycze i wegle (ktore dodatkowo zatrzymuja wode i magazynuja glikogen w watrobie stad duzy brzuch bo procz tluszczu przerost i otluszczenie filtra). No i gosc dosyal skierowanie do endokrynologa w szpitalu uniwersyteckim - ten dal mu tabletki na zbicie estradiolu, masc z testosteronem by wcierać, zalecił dużo ruchu, posilki bogate w bialko dobrej jakosci (stek codziennie!) I 5000iu vitaminy D minimum i po pol roku gosc byl lżejszy o jakies 20kg. Pewniejszy siebie, gadatliwszy.

Po 3 latach po tym jak odszedł z firmy zaprosil mnie na swoj slub, wlaczajac te czesc przeznaczona dla rodziny i najblizszych. I nie trzymal IF, po prostu wyliczylismy, ze nie moze jesc wiecej niz 1700 kalorii z jego trybem zycia.

Dlatego pisze - jak ktos probuje diet albo IF czy PF i nie chudnie to albo wciaz ma zbyt duza nadwyzke kaloryczna albo ma cos rozregulowane w naczyniach połączonych i najpierw trzeba sie tym zajac.

I dasz rade cris, ja od czwartku robie 20:4 i czuje sie swietnie. Od rana na nogach, pelno energii, samopoczucie swietne a od 19 wczoraj nic nie jadłem. Papu dopiero za 1:30 minut. Jak obetniesz wegle kosztem zdrowych tluszczy to procz metabolizmu poprawi sie tez lwydolnosc umyslowa. Polecam 2-3g dobrej jakości samego omega3 dziennie. Do tego inne tluszcze, sprawdz ile dajesz licz kalorie i nie jedz jajecznicy na boczku z chlebem (a najzdrowsze sa jajka na miekko albo sadzone bo nieścięte zoltko to prawdziwe bogactwo aminokwasow).

Ja te cala ketoze i low carb zrobilem z ciekawosci i chwilowych ograniczen fizycznych - i waga poszla w dol i to ostro. Klucz to rob to stopniowo, nie musisz sobie od razu odmawiac ryzu czy ziemniaczkow, staraj sie zmiescic w 6h. Tluszcz to dobre zrodlo energii do funkcjonowania na codzien (do ciezkiej fizycznej ptacy czy na silownie/bieganie to raczej trzeba robic carbs loading).

I prosze niektórych - to luźna z założenia dyskusja i nie ma co sie unosić jak na kogoś coś nie działa jako dowód ze jest to do d... . Kazdy z nas jest inny, kazdy ma unikalna biochemie, hormony, alergie, choroby. Trzeba probowac albo sie pogodzic.

[ Ostatnio edytowany przez: Jurny_Jurek 06-07-2019 13:47 ]

I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

NightFury

Post #2 Ocena: 0

2019-07-06 14:08:12 (6 lat temu)

NightFury

Kobieta

Z nami od: 25-01-2012

Cytat:

2019-07-06 13:37:40, Jurny_Jurek napisał(a):
A ja powtarzam - procz diety sprawdzcie stan zdrowia i hormony.
I prosze niektórych - to luźna z założenia dyskusja i nie ma co sie unosić jak na kogoś coś nie działa jako dowód ze jest to do d... . Kazdy z nas jest inny, kazdy ma unikalna biochemie, hormony, alergie, choroby. Trzeba probowac albo sie pogodzic.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Jurny_Jurek</i> 06-07-2019 13:47 ]

Cały czas to powtarzam. Ze każdy z nas jest inny i nie każdemu glodowki sluza. Crisowi mogą one pomoc, on może się po nich czuć jak młoda przepióreczka i to bedzie git. Ja po moich załatwiłam się równo i póki co nie zamierzam wracać do tamtych czasów. Przy moim trybie życia to po prostu niebezpieczne.
Jakiekolwiek mam badania wszystkie wychodzą ok. Ciśnienie, cukier, hormony. Wszystko jest jak powinno, nie ma odchyleń, nieprawidłowości. Nie mam żadnych zdiagnozowanych wad czy schorzeń. Rany się na mnie goja jak na przysłowiowym psie, włosy, kości i paznokcie zdrowe. Co jeszcze mam zbadać?
Music leads me through my life

Do góry stronyOffline

krisgomula

Post #3 Ocena: 0

2019-07-06 14:22:54 (6 lat temu)

krisgomula

Mężczyzna

Z nami od: 19-08-2014

Ja tez mam problemy z waga. Ale zauwazylem ze nalezy jesc jak najbardziej naturalnie by chudnac. Mam tu na mysli jak najmniej przetworzone artykuly spozywcze. I najlepiej nie jesc chleba z ASDY.
Krzysztof

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Adacymru

Post #4 Ocena: 0

2019-07-06 14:28:18 (6 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Jak schudniecie jest droga do szczescia i wyjscia z depresji, to dlaczego szczupli maja depresje? Bo chcą mieć problem?

Ada

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #5 Ocena: 0

2019-07-06 14:41:42 (6 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

Ada, dokladnie... pewnie sie nudza i sobie wymyslaja.. do momentu, a czytamy nekrolog..

NightFury, tez nie moge glodowek...ale kto to zrozumie?
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #6 Ocena: 0

2019-07-06 15:10:17 (6 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Cytat:

2019-07-06 14:28:18, Adacymru napisał(a):
Jak schudniecie jest droga do szczescia i wyjscia z depresji, to dlaczego szczupli maja depresje? Bo chcą mieć problem?

ParaDox pisał chyba o tych, co mają depresję w wyniku otyłości.

Czemu chudzi też mają depresję? Czynników może być wiele.

Chudy nie oznacza, że zdrowo je, znam takich co jedza ze powinni miec 120kg a ważą 70kg przed toaletą i tzw. czwórką.

Chudy jak i gruby mogą mieć depresję związaną z traumatycznymi przeżyciami (PTSD?), stresem, urazem neurologicznym, utratą wzroku, słuchu, inwalidztwa i tysiąca innych powodów. Tu chodzi o ,,jestem zalamany/a bo jestem gruba, nie ide na party bo wygladam zle buuu" i depresja, stopniowa izolacja. A także depresja w wyniku praca-stres-uzywki-wiecej stresu-wiecej smieciowego jedzenia- wiecej uzywek- omg ale mam depresję.

Tyle chodziło mniej więcej w wypowiedziach ParaDoxa i moich, to nie temat psychologiczno-psychiatryczny do rozpatrywania poszczególnych przypadków depresji. A jak ktoś ją ma? Terapie, psycholog, zmiana czegoś co pomoże. Osobny wątek.
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

ParaDox

Post #7 Ocena: +1

2019-07-06 16:42:31 (6 lat temu)

ParaDox

Mężczyzna

Z nami od: 18-03-2004

Cytat:

No jak czytaja takie glupie wypowiedzi jak Twoje to tylko mozna sie powiesic
All truth passes through three stages: First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident

Do góry stronyOffline

NightFury

Post #8 Ocena: 0

2019-07-06 20:36:06 (6 lat temu)

NightFury

Kobieta

Z nami od: 25-01-2012

Cytat:

2019-07-06 14:41:42, kik1976 napisał(a):
Ada, dokladnie... pewnie sie nudza i sobie wymyslaja.. do momentu, a czytamy nekrolog..

Jak już mówiłam....pewne lekcje musza zostać przeżyte żeby zostały zrozumiane.
Zaczyna się pyskówka do osób o innych poglądach. Popcorn anybody?
Music leads me through my life

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #9 Ocena: 0

2019-07-06 20:47:38 (6 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

Cytat:

2019-07-06 20:36:06, NightFury napisał(a):
Cytat:

2019-07-06 14:41:42, kik1976 napisał(a):

Jak już mówiłam....pewne lekcje musza zostać przeżyte żeby zostały zrozumiane.
Zaczyna się pyskówka do osób o innych poglądach. Popcorn anybody?

czekaj, kukurydza jest ciezko starawna*BRAVO*

w innym miejscu dyskutuje z veganami.. eskimosi im nei pasuja..
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #10 Ocena: 0

2019-07-06 21:48:25 (6 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

2019-07-06 16:42:31, ParaDox napisał(a):
Cytat:

No jak czytaja takie glupie wypowiedzi jak Twoje to tylko mozna sie powiesic

Przynajmniej wiemy czego 16/8 nie leczy- w twoim przypadku nie wyłączyła ignorancji i braku konsekwencji (ile już razy mówiłeś że się z dyskusji wycofujesz?)...

Ada

Do góry stronyOffline

Strona 18 z 26 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 17 | 18 | 19 ... 24 | 25 | 26 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,