Oczywiscie, mozna poprosic o druga opinie, ale czy lekarz prowadzacy sie na to zgodzi?
Chyba najpredzej przez PALS link
i rozmowa z GP, ze w trakcie wyjazdu zagranicznego nastapily nowe okolicznosci, a badania wykazaly xxxx.
Str 2 z 3 |
|
---|---|
karjo1 | Post #1 Ocena: 0 2021-09-24 18:44:31 (4 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Witamy w realiach 'ekspertow' medycznych
![]() Oczywiscie, mozna poprosic o druga opinie, ale czy lekarz prowadzacy sie na to zgodzi? Chyba najpredzej przez PALS link i rozmowa z GP, ze w trakcie wyjazdu zagranicznego nastapily nowe okolicznosci, a badania wykazaly xxxx. |
Cezar99 | Post #2 Ocena: 0 2021-09-24 19:07:26 (4 lata temu) |
Z nami od: 14-09-2013 Skąd: out and about |
Cytat: 2021-09-24 16:52:23, daavid napisał(a): Jest taka formalna drogą o second opinion? Mogę do tego prosić o to by wydał ją zupełnie inny lekarz? Ten o którym miałem do czynienia prawdopodobnie jest idiotą, zapisał mi profilaktycznie leki przeciwzakrzepowe, prawdopodobnie mocno na wyrost. Zapytałem czy mogę dalej oddawać krew bo jestem donatorem. Odpowiedział, że nie ma problemu. Otóż jest problem a on powinien o tym wiedzieć, chyba że dyplom kupił na pakistańskim bazarze. Ludziom leczonym takimi lekami przed operacją przerywa się terapię bo operacja może się nie udać ponieważ rany nie będą się goić. A on chce moją krew po takiej terapii podawać ludziom po operacjach. Jest mnóstwo stron dotyczących second opinion .Pogoogluj. Generalnie lekarz nie moze Ci tego odmówić bo wtedy naraża się na konkretne konsekwencje Np: http://compasshcsolutions.com/blog/how-to-ask-for-a-second-opinion-without-offending-your-doctor Explain to your doctor that you want to be fully informed about your diagnosis, prognosis and available treatment options and would like a second opinion. Ask your doctor to recommend someone else. If you have a specific doctor in mind, ask for a referral to them Today is the oldest you have ever been and the youngest you will ever be so enjoy the day as best as you can
|
daavid | Post #3 Ocena: 0 2021-09-24 19:34:00 (4 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Tylko gdzie ja mam z tym iść? Diagnoza była ze szpitala więc chyba do GP nie ma po co iść?
Zresztą oferują mi tylko rozmowę przez telefon. [ Ostatnio edytowany przez: daavid 24-09-2021 19:34 ] |
Malena30 | Post #4 Ocena: 0 2021-09-24 21:57:02 (4 lata temu) |
Z nami od: 24-09-2021 Skąd: Londyn |
Na poczatek jeśli spędza Ci ta sprawa sen z oczu, warto byłoby zobaczyć co szpital ma w swoich notatkach z dnia/dni Twojej wizyty. Jak każdy pacjent w UK masz prawo do wgladu/copy Twoich records. Należy zgłosic prośbe (pisemna) o wglad do medical records, oni moga Cie prosić o uiszczenie jakiejś opłaty, nie wiecej jednak niż £50. Bedziesz mial wszystko dokladnie na piśmie,wywiad, badania,diagnoza lekarza etc. Tutaj notatki medyczne sa niezbedne, reguluje to prawo czyli GMC (odpowiednik polskiej Izby Lekarskiej)
Co do rozmowy telefonicznej z GP jak najbardziej. Dzwonisz i mówisz, że byles w szpitalu ( on pewnie bedzie mial od nich list) ale Jestes troche zagubiony po diagnozie ew. postepowaniu zaproponowanym przez lekarza i chcialbys zaciagnac tzw. second opinion najlepiej w innym szpitalu lub tez u innego lekarza. Jeśli wyczujesz, że GP jest sceptyczny to możesz powiedzieć, że byles prywatnie na konsultacji (np. polska klinika) i lekarzpostawił inna diagnoze i zaproponowanym inne leczenie i Ty jako pacjent jest zagubiony i bardzo byś chcial, zeby inny lekarz na NHS jeszcze raz Cie zbadal- second opinion. Oczywiscie możesz złożyć skarge do PALS - to jest organ w każdym szpitalu, który rozpatruje skargi i musi sie ustosunkować. Co do adwokatów od medical negligence, tutaj bylabym ostrozna. Oni zainteresowani sa sprawami gdzie wchodzi w gre duże odszkodowanie, duży uszczerbek na zdrowiu. Wiec ku przestrodze, żeby nie było niespodzianek dla pacjenta najlepiej zawsze ustalić współprace na zasadzie no win no fee. Koszty prywatnych wizyt z consultantami, badać czesto na Harley Street w Londynie sa naprawde gigantyczne, a i godzina pracy zespołu adwokatów nie jest mała,m. Z tym wiec ostrożnie jeśli sprawa jest drobna lub niepewne. |
daavid | Post #5 Ocena: 0 2021-09-24 22:18:28 (4 lata temu) |
Akurat jeśli chodzi o drogę sądową to jest to coś co tylko wiem, że istnieje i póki co nie biorę tego rozwiązania pod uwagę
Nie szukam też w tym miejscu pieniędzy - zdaję sobie sprawę, że są tacy którzy tak postępują. Poszedłem do szpitala po to żeby upewnić się, że wszystko ze mną jest OK. Tymczasem wydano opinię bez badań, tylko na podstawie wywiadu ze mną. Wyniki mam książkowe - chociaż najważniejszych badań mi nie wykonano. Zdiagnozowano mi w gruncie rzeczy chorobę, która może oznaczać przejście na drugą stronę. W ciągu doby lub paru dób mogło dojść do znacznego pogorszenia mojego stanu. Oczywiście o ile diagnoza byłaby zgodna ze stanem rzeczywistym. Wiem, że w innych szpitalach pacjentów z taką diagnozą zostawia się na parę dni na obserwację. Ja zostałem odesłany do domu. Samej diagnozy wtedy nie widziałem, wiedziałem tylko że mi jakieś badania zrobią co mnie w tamtym czasie ucieszyło bo chciałem mieć spokojną głowę zajmować się swoimi sprawami a nie domniemanymi chorobami. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że rzeczywistość, także ta związana ze zdrowiem, potrafi nas zaskakiwać. Do tego list, który został wysłany do GP a kopia do mnie, zawiera wywiad ze mną, ale są w nim przeinaczenia co może być istotne bo diagnozę wystawiono tylko i wyłącznie na podstawie wywiadu lekarskiego ze mną. [ Ostatnio edytowany przez: daavid 24-09-2021 22:19 ] |
|
|
Malena30 | Post #6 Ocena: 0 2021-09-24 22:51:02 (4 lata temu) |
Z nami od: 24-09-2021 Skąd: Londyn |
Pamietaj, że list który dostaleś Ty i GP to zdawkowe informacje. Dokumenty w szpitalu sa dokładne z godzinami i wszystkim co sie wydażyło.
Mysle, ze mozesz dzialać dwutorowo, spróbowac umówic tel. wizyte z GP i zobaczyć co powie na second opinion. Nie wiem na ile Twoj problem zdrowotny wymaga badań, możesz to zrobić prywatnie tutaj lub w Polsce żeby wiedzieć na czym stoisz. Oczywiście w Polsce bedzie o niebo taniej. Jesli mialbys prywatna dokumentacje medyczna, ktora mowila by o innej diagnozie to przedstaeiasz to GP i pytasz co dalej. |
daavid | Post #7 Ocena: 0 2021-09-24 23:08:51 (4 lata temu) |
A na ten list mogę odpowiedzieć i napisać, że zawarte tam informacje są nieścisłe?
|
Jurny_Jurek | Post #8 Ocena: 0 2021-09-25 04:13:32 (4 lata temu) |
Z nami od: 28-06-2016 Skąd: Faggot |
Lekarze, dobrze że nie mieszkasz w US:
Many are human errors that are likely to be the result of exhaustion or burnout, said a doctor from the Medical Protection Society. Avoidable medication errors cost 1,700 lives and more than £98 million to the NHS in England every year, research suggests Recent studies of medical errors have estimated errors may account for as many as 251,000 deaths annually in the United States (U.S)., making medical errors the third leading cause of death. Wiec oczywiście lekarze stawiają błędne diagnozy a bez badań to wróżenie z fusów. Leki przeciwzakrzepowe na podstawie wywiadu? Jakie miałeś objawy? Każdy rozumny GP od razu skieruje cie na badanie a nie wywiad i nie bedzie kazał brać leków bez diagnozy. Rozumiem online ale jest przyzwolenie i zrozumienie społeczne dla tych nygusów by chowali sie za telefonami. Wyklucz zakrzepicę specjalistycznymi badaniami a potem martw się o skargi i pozwy. Zdrowia. [ Ostatnio edytowany przez: Jurny_Jurek 25-09-2021 04:15 ] I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..
|
galadriel | Post #9 Ocena: 0 2021-09-25 07:20:23 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Tak przy okazji, a co to byl za lekarz, specjalista jakis, czy taki first response ze szpitala?
Skonsultowac z drugim czy trzecim lekarzem zawsze warto. I to wszystko opowiedz im co tu napisales. Mnie tez inaczej w Pl "zdiagnozowali" niz tu, tym razem akurat tu mieli racje. A i to przeszlo przez kilku lekarzy zanim sie dokopalam co i jak; ) P.S Obejrzyj Diagnosis na netflix ![]() Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
daavid | Post #10 Ocena: 0 2021-09-25 15:37:40 (4 lata temu) |
Teoretycznie specjalista
|