Str 8 z 18 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
ZlotaPerla1 |
Post #1 Ocena: 0 2020-05-15 12:02:23 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2020-05-15 11:01:05, VingaSandemo napisał(a):
Cytat:
2020-05-15 07:49:51, sqlserver napisał(a):
Cytat:
2020-05-14 17:11:58, galadriel napisał(a):
No w sumie czego sie spodziewac jak zupa sie nazywa polewka
Polewka to każda zupa bez ogólnie przyjętej nazwy
No tak bo czarna polewka to czernina, u mnie w rodzinnym domu gotowalo sie tez zupe klopsowa,zupe z brukwi najlepiej na gesinie,zupe zagraj,czernine,kluski szare z kiszona kapusta i boczkiem.
A dla dzieci babcia robila pyszne pierniczki i fafernuchy i budyn domowej roboty z jagodami i legumine na niedzielny obiad.Z lezka w oku wspominam te czasy i smaki dziecinstwa.
Babcia umiala robic pysznosci ja niestety juz nie mam takich zdolnosci.
To wszystko powyżej brzmi dla mnie jak menu w chińskiej knajpie    Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|

|
 |
|
|
EFKAKONEFKA33 |
Post #2 Ocena: 0 2020-05-15 13:42:14 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Vinga, pierwszy raz słyszę o zupie zagraj. Az sobie poszukałam w necie, ale jest kilka różnych wersji  Przypomniałas mi za to moje ulubione szare kluchy  Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|

|
 |
|
VingaSandemo |
Post #3 Ocena: 0 2020-05-15 13:48:18 (5 lat temu) |
Z nami od: 21-01-2014 Skąd: Kraina Lodu |
Sa to potrawy regionalne,zanikajace we wspolczesnej kuchni.Z tego zestawu robie tylko klopsowa zupe no i budyn ale z torebki Bliskość jest w dzisiejszych czasach tak rzadka, że aż magiczna.
|

|
 |
|
ZlotaPerla1 |
Post #4 Ocena: 0 2020-05-15 14:52:12 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Z takich rzeczy których już nigdy nie robiłam, jadłam niż za dziecka - regionalnych to nie wiele pamiętam, ale:
Kasza gryczana polewana skwarkami - to było jako samo danie, albo z białym serem.
Pierogi ukraińskie z kaszą gryczaną, białym serem i miętą.
Barszcz biały (zabielany śmietaną) z kiszonej kapusty z ziemniakami ze słoniną.
Zupy owocowe
Własnej roboty makaron  ZAWSZE lepiony w niedzielę do rosołu.
Knedle ze śliwkami
Lemioszka
Lane kluski - do różnych potraw, gulasz, zupa pomidorowa ...
i tyle pamiętam na już
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|

|
 |
|
Wielim |
Post #5 Ocena: 0 2020-05-15 15:39:42 (5 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
A ja dalej kupuje rzeczy które moja mama kupywala te kilkanaście lat temu , paszczetowa wędzona , metka łososiowa czy polędwica łososiowa . Oczywiście w polskich sklepach w UK . O dziwo moja żona jest z podkarpackiego i tam rzadko co sklepach słyszeli o takich rzeczach
|

|
 |
|
|
galadriel |
Post #6 Ocena: 0 2020-05-15 16:00:08 (5 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
ZP, Co to jest lemioszka? Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
EFKAKONEFKA33 |
Post #7 Ocena: 0 2020-05-15 16:32:44 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2020-05-15 16:00:08, galadriel napisał(a):
ZP, Co to jest lemioszka?
Z taką nazwą spotkałam sie u znajomych na ziemniaki tłuczone ale nie wiem, czy o to chodzi. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #8 Ocena: 0 2020-05-15 18:37:14 (5 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Ja słyszałam, że lemieszka, prażucha to takie ziemniaki z dodatkiem mąki lub śmietany, ale nigdy nie jadłam.
Moja babcia natomiast robiła ziemniaki z kapustą kiszoną i skwarkami. Nie mam pojęcia jak to się nazywało, ale zapadło mi to w pamięć z dzieciństwa może dlatego, że bardzo mi smakowało, a babcia nie robiła tego zbyt często. Była to chyba jakaś kresowa potrawa. Zjadłabym
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
EFKAKONEFKA33 |
Post #9 Ocena: 0 2020-05-15 18:59:42 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2020-05-15 18:37:14, SweetLiar napisał(a):
Ja słyszałam, że lemieszka, prażucha to takie ziemniaki z dodatkiem mąki lub śmietany, ale nigdy nie jadłam.
U mnie w domu, mówiło sie na to prażoki. Ziemniaki gotowało sie, nie odlewało całej wody, na wierzch wsypywało mąkę, przykrywało pokrywką, żeby sie razem uparowało a potem tłukło. Podane przeważnie ze skwarkami i zasmażaną kapustą z kminkiem. Jeśli to jest lemioszka Perły, to pod ta nazwą nie znałam. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|

|
 |
|
berenika |
Post #10 Ocena: 0 2020-05-15 19:07:28 (5 lat temu) |
Z nami od: 30-12-2009 Skąd: EM |
nullCytat:
2020-05-15 18:59:42, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Cytat:
2020-05-15 18:37:14, SweetLiar napisał(a):
U mnie w domu, mówiło sie na to prażoki. Ziemniaki gotowało sie, nie odlewało całej wody, na wierzch wsypywało mąkę, przykrywało pokrywką, żeby sie razem uparowało a potem tłukło. Podane przeważnie ze skwarkami i zasmażaną kapustą z kminkiem. Jeśli to jest lemioszka Perły, to pod ta nazwą nie znałam.
A w moim koncu Polski nazywa sie to kulasza( pod warunkiem ze ktos to jeszcze robi) nie jadlam od dziecinstwa ...zawsze warto być człowiekiem choć tak łatwo zejść na psy...
|

|
 |
|