MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Bar Mleczny Apis sp.z.o.o

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 8 z 18 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 16 | 17 | 18 ] - Skocz do strony

Str 8 z 18

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ZlotaPerla1

Post #1 Ocena: 0

2020-05-15 12:02:23 (5 lat temu)

ZlotaPerla1

Konto usunięte

Cytat:

2020-05-15 11:01:05, VingaSandemo napisał(a):
Cytat:

2020-05-15 07:49:51, sqlserver napisał(a):
Cytat:

2020-05-14 17:11:58, galadriel napisał(a):
No w sumie czego sie spodziewac jak zupa sie nazywa polewka

Polewka to każda zupa bez ogólnie przyjętej nazwy

No tak bo czarna polewka to czernina, u mnie w rodzinnym domu gotowalo sie tez zupe klopsowa,zupe z brukwi najlepiej na gesinie,zupe zagraj,czernine,kluski szare z kiszona kapusta i boczkiem.
A dla dzieci babcia robila pyszne pierniczki i fafernuchy i budyn domowej roboty z jagodami i legumine na niedzielny obiad.Z lezka w oku wspominam te czasy i smaki dziecinstwa.
Babcia umiala robic pysznosci ja niestety juz nie mam takich zdolnosci.;-)

To wszystko powyżej brzmi dla mnie jak menu w chińskiej knajpie *ROFL**ROFL**ROFL*
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #2 Ocena: 0

2020-05-15 13:42:14 (5 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Vinga, pierwszy raz słyszę o zupie zagraj. Az sobie poszukałam w necie, ale jest kilka różnych wersji :-) Przypomniałas mi za to moje ulubione szare kluchy :-)
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

VingaSandemo

Post #3 Ocena: 0

2020-05-15 13:48:18 (5 lat temu)

VingaSandemo

Kobieta

Z nami od: 21-01-2014

Sa to potrawy regionalne,zanikajace we wspolczesnej kuchni.Z tego zestawu robie tylko klopsowa zupe no i budyn ale z torebki
Blis­kość jest w dzi­siej­szych cza­sach tak rzad­ka, że aż magiczna.

Do góry stronyOffline

ZlotaPerla1

Post #4 Ocena: 0

2020-05-15 14:52:12 (5 lat temu)

ZlotaPerla1

Konto usunięte

Z takich rzeczy których już nigdy nie robiłam, jadłam niż za dziecka - regionalnych to nie wiele pamiętam, ale:

Kasza gryczana polewana skwarkami - to było jako samo danie, albo z białym serem.

Pierogi ukraińskie z kaszą gryczaną, białym serem i miętą.

Barszcz biały (zabielany śmietaną) z kiszonej kapusty z ziemniakami ze słoniną.

Zupy owocowe ;-)

Własnej roboty makaron :-[ ZAWSZE lepiony w niedzielę do rosołu.

Knedle ze śliwkami :-[

Lemioszka :-[

Lane kluski - do różnych potraw, gulasz, zupa pomidorowa ...

i tyle pamiętam na już ;-)

Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #5 Ocena: 0

2020-05-15 15:39:42 (5 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

A ja dalej kupuje rzeczy które moja mama kupywala te kilkanaście lat temu , paszczetowa wędzona , metka łososiowa czy polędwica łososiowa . Oczywiście w polskich sklepach w UK . O dziwo moja żona jest z podkarpackiego i tam rzadko co sklepach słyszeli o takich rzeczach

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #6 Ocena: 0

2020-05-15 16:00:08 (5 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

ZP, Co to jest lemioszka?
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOnline

EFKAKONEFKA33

Post #7 Ocena: 0

2020-05-15 16:32:44 (5 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Cytat:

2020-05-15 16:00:08, galadriel napisał(a):
ZP, Co to jest lemioszka?

Z taką nazwą spotkałam sie u znajomych na ziemniaki tłuczone ale nie wiem, czy o to chodzi.
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #8 Ocena: 0

2020-05-15 18:37:14 (5 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Ja słyszałam, że lemieszka, prażucha to takie ziemniaki z dodatkiem mąki lub śmietany, ale nigdy nie jadłam.

Moja babcia natomiast robiła ziemniaki z kapustą kiszoną i skwarkami. Nie mam pojęcia jak to się nazywało, ale zapadło mi to w pamięć z dzieciństwa może dlatego, że bardzo mi smakowało, a babcia nie robiła tego zbyt często. Była to chyba jakaś kresowa potrawa. Zjadłabym *SORRY*

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

EFKAKONEFKA33

Post #9 Ocena: 0

2020-05-15 18:59:42 (5 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Cytat:

2020-05-15 18:37:14, SweetLiar napisał(a):
Ja słyszałam, że lemieszka, prażucha to takie ziemniaki z dodatkiem mąki lub śmietany, ale nigdy nie jadłam.

U mnie w domu, mówiło sie na to prażoki. Ziemniaki gotowało sie, nie odlewało całej wody, na wierzch wsypywało mąkę, przykrywało pokrywką, żeby sie razem uparowało a potem tłukło. Podane przeważnie ze skwarkami i zasmażaną kapustą z kminkiem. Jeśli to jest lemioszka Perły, to pod ta nazwą nie znałam.

Do góry stronyOffline

berenika

Post #10 Ocena: 0

2020-05-15 19:07:28 (5 lat temu)

berenika

Kobieta

Z nami od: 30-12-2009

null
Cytat:

2020-05-15 18:59:42, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Cytat:

2020-05-15 18:37:14, SweetLiar napisał(a):

U mnie w domu, mówiło sie na to prażoki. Ziemniaki gotowało sie, nie odlewało całej wody, na wierzch wsypywało mąkę, przykrywało pokrywką, żeby sie razem uparowało a potem tłukło. Podane przeważnie ze skwarkami i zasmażaną kapustą z kminkiem. Jeśli to jest lemioszka Perły, to pod ta nazwą nie znałam.

A w moim koncu Polski nazywa sie to kulasza( pod warunkiem ze ktos to jeszcze robi) nie jadlam od dziecinstwa
...zawsze warto być człowiekiem choć tak łatwo zejść na psy...

Do góry stronyOffline

Strona 8 z 18 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 16 | 17 | 18 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,