Str 6 z 18 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
VingaSandemo |
Post #1 Ocena: 0 2020-05-14 16:04:47 (5 lat temu) |
Z nami od: 21-01-2014 Skąd: Kraina Lodu |
Fajny topik.
wiadomo jak bar mleczny to w zestawie musza byc pierogi,nalesniki,placki ziemiaczane,jakies kluchy, zupy itp.
A to juz wymaga troche wyzszej techniki kulinarnej.Dla mniej wymagajacych to moze jakies Salatki i proste przekaski. Macie jakies pomysly? takie na szybki lunch.
Bliskość jest w dzisiejszych czasach tak rzadka, że aż magiczna.
|

|
 |
|
|
Wielim |
Post #2 Ocena: 0 2020-05-14 16:15:02 (5 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Ja ostatnio robiłem hot dogi na szybki posiłek . Bułki nożna kupić , upiec swoje albo tak jak ja kupić bułki gotowe do upieczenia w piekarniku . Do tego parówki Berlinki, smażona cebulka i pokroić do środka ogórka kiszonego i pomidorka. Sosy jak kto lubi
|

|
 |
|
gosian |
Post #3 Ocena: 0 2020-05-14 16:33:33 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Wiecie, że ja przez prawie całe moje życie myślałam że pszczółka Maja to jest Polska bajka? Ale było moje zdziwienie jak się dowiedziałam że jednak nie  Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|

|

|
|
EFKAKONEFKA33 |
Post #4 Ocena: 0 2020-05-14 16:39:58 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
A kto pamięta taką zupę?
Zupa Wodzionka
5-6 kromek mocno czerstwego chleba
6 ząbków czosnku
15-20 dag słoniny
4 szklanki bulionu
sól
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Obrane ząbki czosnku bardzo drobno posiekaj, następnie rozetrzyj ze sporą szczyptą soli. Chleb pokrój na sporą kostkę.
Słoninę pokrój na małą kostkę, wrzuć na patelnię, lekko posól i wytop chrupiące skwarki.
Bulion doprowadź do wrzenia.
Kostki chleba i czosnek rozłóż do 4 talerzy, dodaj skwarki i po łyżce wytopionego z nich tłuszczu. Zalej wrzącym bulionem.
Posyp natką pietruszki i od razu podawaj. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|

|
 |
|
galadriel |
Post #5 Ocena: 0 2020-05-14 16:55:31 (5 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat:
2020-05-14 16:33:33, gosian napisał(a):
Wiecie, że ja przez prawie całe moje życie myślałam że pszczółka Maja to jest Polska bajka? Ale było moje zdziwienie jak się dowiedziałam że jednak nie
Jak to nie polska? A jaka?
Rumcajs byl czeski, czy cos, ale ze pszczolka Maja?
@efka, o tamtej bialej zupie z twojego regoinu (z ppoprzedniej strony) tez w zyciu nie slyszalam.
Cytat: A to juz wymaga troche wyzszej techniki kulinarnej.Dla mniej wymagajacych to moze jakies Salatki i proste przekaski. Macie jakies pomysly? takie na szybki lunch.
Mizeria
[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 14-05-2020 16:56 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
|
EFKAKONEFKA33 |
Post #6 Ocena: 0 2020-05-14 17:01:33 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Tak mniej więcej ta zupa wyglądała
 Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|

|
 |
|
galadriel |
Post #7 Ocena: 0 2020-05-14 17:11:58 (5 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
No w sumie czego sie spodziewac jak zupa sie nazywa: Polewka; )
Cytat: Z takich zup regionalnych i prostych to pamietam jeszcze polewkę. Biała zupa na maślance obowiązkowo z ziemniakami w łupinkach. Smak, którego nie zapomne. Zesmy sie zawsze bili o te zupę. I zupa kwasek, na samym kwasie z kapusty kiszonej, zabielana śmietaną, koniecznie z makaronem. Pycha
A ja lubialm zupe Nic, czyli taki cieply budyn w sumie i z ubitym bialkiem chyba jako top. Czy jakos tak.
O, nawet w wiki jest, ha, ha:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_nic
 [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 14-05-2020 17:14 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
VingaSandemo |
Post #8 Ocena: 0 2020-05-14 17:15:34 (5 lat temu) |
Z nami od: 21-01-2014 Skąd: Kraina Lodu |
Cytat: A to juz wymaga troche wyzszej techniki kulinarnej.Dla mniej wymagajacych to moze jakies Salatki i proste przekaski. Macie jakies pomysly? takie na szybki lunch.
Mizeria
[ Ostatnio edytowany przez: <i>galadriel</i> 14-05-2020 16:56 ]
Ha ha mizeria jak najbardziej.
Bliskość jest w dzisiejszych czasach tak rzadka, że aż magiczna.
|

|
 |
|
kinga77 |
Post #9 Ocena: 0 2020-05-14 23:37:14 (5 lat temu) |
Z nami od: 04-08-2008 Skąd: UK |
Cytat:
2020-05-14 17:15:34, VingaSandemo napisał(a):
Mizeria
[ Ostatnio edytowany przez: <i>galadriel</i> 14-05-2020 16:56 ]
Ha ha mizeria jak najbardziej.
Albo sałatka z pomidorów!
Podpłomyki , oczywiście,że się jadło jak zostało ciasta z pierogów,albo kromki chleba rzucone na blachę pieca,albo najlepsze,surowe ziemniaki pokrojone w plasterki tak samo na piecu smażone,albo jeszcze lepiej ,jak tata robi zima w swoim warsztacie na trociniaku, wystarczy posolić ,no masło to już fanaberia ,ale z masłem poprostu cud malina!!
A zupy różne takie barszcze,nie tylko z buraków,ale ogórkowy,albo że szczawiu,że ziemniaki osobno utuczone że cebulką smażona jak puree,osobno na drugim talerzu
A ta sałatka z czerwonej parzonej kapusty o której wspominaliscie to nic innego jak slynna modro kapusta,rodem ze Śląska
Kurcze jeść mi się zachciało, teraz
|

|
 |
|
sqlserver |
Post #10 Ocena: 0 2020-05-15 07:49:51 (5 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
Cytat:
2020-05-14 17:11:58, galadriel napisał(a):
No w sumie czego sie spodziewac jak zupa sie nazywa polewka
Polewka to każda zupa bez ogólnie przyjętej nazwy moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|

|
 |
|