Str 3 z 18 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
PannaZMokraGlow |
Post #1 Ocena: +1 2020-05-13 23:26:53 (4 lata temu) |
Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat:
2020-05-13 22:51:22, karjo1 napisał(a):
Jagody lesne, czarne, mrozone z polski sklep.
Kefir/maslanka podobnie.
A ja swieze z Polski kupowalam w zeszlym roku w Tesco. Uwazacie ze mrozone lepsze?
Ada: zasmazke robia do "modrej" kapusty w niektorych czesciach Polski. Nie jestem pewna czy nazwalabym to surowka bo kapusta jest do tego najpierw gotowana.
Ale palnelam z tzatziki po calej serii innych wpisow, nie zauwazylam zmieniajac ustawienia. (Turcy tez tak przyrzadzaja czadzyk z jogurtem i czosnkiem)
|
|
|
|
|
SweetLiar |
Post #2 Ocena: 0 2020-05-13 23:29:33 (4 lata temu) |
Posty: 10986
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat:
2020-05-13 23:15:12, PannaZMokraGlowa napisał(a):
Dla zainteresowanych - w Grecji tzatziki chyba sie robi ze swiezego startego ogorka, naturalnego jogurtu, oraz zmiazdzonego czosnku?
W Grecji istnieje bardzo dużo wariantów sosu tzatziki. Pewnie ile domów tyle przepisów. Wszystkie są pyszne - z prawdziwego jogurtu greckiego.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
|
|
|
stanislawski |
Post #3 Ocena: 0 2020-05-13 23:30:40 (4 lata temu) |
Posty: 7976
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
A Bułgarzy tarator... choć to bardziej zupa.
Anyway - kombinacja dość popularna.
|
|
|
|
Adacymru |
Post #4 Ocena: 0 2020-05-13 23:41:21 (4 lata temu) |
Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat: Ada: zasmazke robia do "modrej" kapusty w niektorych czesciach Polski. Nie jestem pewna czy nazwalabym to surowka bo kapusta jest do tego najpierw gotowana.
Dodałeś zasmażkę w komentarzu do surówki dlatego moje zdziwienie. Jakbym dodała komentarz o wędzeniu do wypowiedzi o surówce to też pewnie byłabyś zdziwiona.
Śmietana single do mizerii raczej nie podeszlaby mi, kwaśna śmietana, albo śmietaną z kefirem zmieszane.
Mizeria jest z ogórków, z pomidorów może być sałatka pomidorowa, nie mizeria, jak ogórkowa z pomidorów nie będzie ogórkowa.
Ada
|
|
|
|
andypolo |
Post #5 Ocena: 0 2020-05-13 23:42:03 (4 lata temu) |
Posty: 2980
Z nami od: 27-03-2010 Skąd: C-L-S |
Wracając do barów mlecznych...
Jutro na obiad zażyczyłem sobie "leniwe".
Ja je jadam polane bułką tartą z masłem i posypane cukrem. Tak lubię. A wy?
Do obiadu jako surówkę ze śmietaną to jadam ogórki (mizeria) lub pomidory z cebulką lub po prostu szarpaną sałatę. [ Ostatnio edytowany przez: andypolo 13-05-2020 23:46 ]
|
|
|
|
|
SweetLiar |
Post #6 Ocena: 0 2020-05-13 23:52:22 (4 lata temu) |
Posty: 10986
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Według Wikipedii mizeria występuje też z dodatkiem pomidora, można więc śmiało uznać że mizeria z pomidorem i pominięciem ogórka też jest mizerią.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
|
|
|
PannaZMokraGlow |
Post #7 Ocena: 0 2020-05-14 00:12:16 (4 lata temu) |
Posty: n/a
Konto usunięte |
Cytat:
2020-05-13 23:41:21, Adacymru napisał(a):
Cytat: Ada: zasmazke robia do "modrej" kapusty w niektorych czesciach Polski. Nie jestem pewna czy nazwalabym to surowka bo kapusta jest do tego najpierw gotowana.
Dodałeś zasmażkę w komentarzu do surówki dlatego moje zdziwienie. Jakbym dodała komentarz o wędzeniu do wypowiedzi o surówce to też pewnie byłabyś zdziwiona.
Ja bede sie upierac ze pytanie jak przyrzadzacie czerwona kapuste nie zawiera slowa surowka.
|
|
|
|
xxxx1234 |
Post #8 Ocena: 0 2020-05-14 07:14:44 (4 lata temu) |
Posty: 691
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Cytat:
2020-05-13 22:07:46, Wielim napisał(a):
Do obiadu dobra też surówka z kiszonej kapusty. Najnowsza do rybek , niektórzy lubią jeść samą
Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą (i tu nie zawsze , niektórzy wolą bardziej kwaśną i wcale nie płuczą) i kroimy na desce . Dodajemy trochę startej marchewki i pokrojoną cebulkę w kostkę , dodajemy łyżkę cukru i troszkę oleju , całość pieprzymy i odstawiamy na trochę do lodówki żeby się przegryzlo
Moja mama właśnie taką surówkę robi i di tego ryba na obiad, ale mi smaka narobiłeś, przy pierwszej wizycie w Polsce poproszę moją mamę o taki obiad i uprzedzę wypowiedzi typu "samemu można zrobić" takiego obiadu jak robi mama to nikt nie ugotuje, a jak by to usłyszała moja żona to bym jadł na zmianę parówki i jajecznicę
A mizeria to znowu koszmar z mojego dzieciństwa jak ja tego nienawidzę ogólnie nie lubię śmietany używam jej tylko do pierogów ruskich. Moja żona nie robi mizeri za co jestem jej bardzo wdzięczny za to u mojej mamy to jest tak: jak jest w lodówce ogórek i pomidor to mizeria jest ich połączeniem, a jeśli nie ma to tylko ogórek nigdy nie było wersji z samych pomidorów. Ja zawsze miałem oddzielona porcję pokrojonych warzyw bez dodatków śmietany soli itd...
|
|
|
|
Wielim |
Post #9 Ocena: 0 2020-05-14 08:53:43 (4 lata temu) |
Posty: 7568
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Ja nie lubię pomidora w śmietanie do obiadu , a połączenia z ogórkiem nienawidzę . Do obiadu sama mizeria z ogórków . A pomidora w śmietanie to u mnie się na śniadanie robiło . Pyszności . Ogólnie był u mnie standard co się je na śniadania i tak były różne warianty śniadań:
- chleb i pomidor ze śmietaną
- chleb i jajecznica z pomidorami
- chleb i parówki
- chleb i makrela wędzona
- chleb i waniliowy serek homogenizowany
- chleb i jajka na twardo
- albo sam chleb w postaci kanapek
Jak widać chleb zawsze był i do dzisiaj to podstawa mojego śniadania , dziś został mi wariant z makrelą (ale tylko z polskiego sklepu) albo jajka na miekko
|
|
|
|
Misia13 |
Post #10 Ocena: 0 2020-05-14 09:01:59 (4 lata temu) |
Posty: n/a
Konto usunięte |
Hehe..Wielim.... gdybym ja jadla tyle chleba, to bym sie nie zmiescila w drzwi. 🤐
|
|
|
|