Str 15 z 18 |
|
---|---|
ZlotaPerla1 | Post #1 Ocena: 0 2020-06-01 08:42:51 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Ja kisiłam jak przyjechaliśmy do UK - bo chciało się polskich smaków, a sklepów jeszcze nie było ale teraz mi się nie chce, kupuję jakąż rumuńską, czy słowacką w wiadereczkach, jest ok polska ohyda, po co to ścierwo w ogóle produkują?
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
Misia13 | Post #2 Ocena: 0 2020-06-01 08:49:12 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Zeszli zezmy na kapuste.... hehe..
Nie wiem czemu mi to zawsze smierdzialo za dziecka. Nie jadlam kapusty kiszonej przez 26 lat. Teraz przed lockdown kupilam worek 1kg. Lazy w lodowce I Nie wiem co z tym zrobic. Exp to nastepny rok... jeszcze troche polezy 😂😂 |
ZlotaPerla1 | Post #3 Ocena: 0 2020-06-01 08:54:23 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Zrób bigos na Wigilię tylko wymocz dobrze, przepłukać z kilka razy trzeba i potem w gotowanej wodzie też ze dwa razy przepłukać - Geslerowa nie płucze - zakaz, flaków też nie - kwestia gustów
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
Misia13 | Post #4 Ocena: 0 2020-06-01 09:01:21 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Hehe... Gesler... ja nie wiedzialam kto to jest dopuki mama mi nie powiedziala... co ona robi. Ogladalam ja raz. Wystarczy....z takimi "rozciacirzonymi" wlosami, to do kuchni nie powinna zagladac . 😐 Higiena....
|
jolantina | Post #5 Ocena: 0 2020-06-01 11:30:45 (4 lata temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
Cytat: 2020-06-01 08:42:51, ZlotaPerla1 napisał(a): Ja kisiłam jak przyjechaliśmy do UK - bo chciało się polskich smaków, a sklepów jeszcze nie było ale teraz mi się nie chce, kupuję jakąż rumuńską, czy słowacką w wiadereczkach, jest ok polska ohyda, po co to ścierwo w ogóle produkują? Te robienie kapusty moje to z braku polskiego sklepu wynikło, o rumuńskich czy słowackich frykasach już nie wspomnę. Kupilam raz w tesco na polskiej polce, byla to jedna z najgorszych pseudokapust jakie probowalam. Jedyny raz jaki bigos mi splesnial byl wlasnie z tamtej kapusty, wiec za Chiny Ludowe nie kupie wiecej. Jeśli potrzebuje na bigos, kupuje w Sainsbury sauer kraft, jest na winie, a ze w czasie gotowania i tak wszystkie bakterie kwasu mlekowego powstałe w wyniku fermentacji trafia szlag. Do polskiego sklepu jadę 2 razy w roku, przed Wielkanoca i Bożym Narodzeniem. Co prawda zapowiada się, ze będę musiała wybrać się szybciej niż w grudniu, kupe produktów potrzebnych przywoziliśmy z Polski autem - nie latam z wielu wzgledow - ale watpie, czy uda mi sie kupic porzadna kiszona kapuste. Ale w takim razie rozejrze sie za rumunska |
|
|
ZlotaPerla1 | Post #6 Ocena: 0 2020-06-01 12:20:11 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Oooo ja też się raz nabrałam na tą z Tesco fuuuujjjjj - po co taki badziew produkować? dużo takich bubli jest na rynku nie jadalnych
Słowacka jest przeważnie z odrobiną kminku, albo żurawiny, rumuńska czysta z marchewką - ale! one są też w zalewie winnej, mnie to nie przeszkadza, w smaku jest bardzo dobra, taka "świeża" jak z beczki. Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
SweetLiar | Post #7 Ocena: 0 2020-06-01 12:51:09 (4 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat: 2020-06-01 08:49:12, Misia13 napisał(a): Teraz przed lockdown kupilam worek 1kg. Lazy w lodowce I Nie wiem co z tym zrobic. Exp to nastepny rok... jeszcze troche polezy 😂😂 Zrób góralską kwaśnicę i mi podeślij Przy zakupie zapusty trzeba patrzeć na jej kolor i przede wszystkim skład. Kapusta kiszona ma zawsze ciemniejszą barwę, kwaszona octem jest bardzo jasna. W składzie powinna być tylko kapusta i sól, ewentualnie marchew. Jesli jest jakikolwiek zakwaszacz smaku, kwas mlekowy to nie jest to kapusta kiszona. Ja kupuję firmy Kapuśniaczek, ale są też inne z prawdziwą kapustą kiszoną, wbrew pozorom należy unikać największych marek tj Krakus, Rolnik itp. [ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 01-06-2020 12:52 ] Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
kinga77 | Post #8 Ocena: 0 2020-06-01 16:40:16 (4 lata temu) |
Z nami od: 04-08-2008 Skąd: UK |
[ Ostatnio edytowany przez: kinga77 01-06-2020 16:42 ] |
VingaSandemo | Post #9 Ocena: 0 2020-06-05 12:03:54 (4 lata temu) |
Z nami od: 21-01-2014 Skąd: Kraina Lodu |
Jade dzis do polskiego sklepu po nowalijki; kapusta,kalafior,salata jak beda ogorki to tez biore marza mi sie malosolne do tego swiezo pieczony chlebek.
Efka swoja kompozycja zmobilizowalas mnie do szalenstw w kuchni. Bliskość jest w dzisiejszych czasach tak rzadka, że aż magiczna.
|
Turefu | Post #10 Ocena: 0 2020-06-05 12:22:51 (4 lata temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Dzisiaj mam pomidorowke na lunch. A co. Smaczna, zdrowa zupa pomidorowa. I tak fajnie rozgrzewa.
|