MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Bar Mleczny Apis sp.z.o.o

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 18 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 16 | 17 | 18 ] - Skocz do strony

Str 2 z 18

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

PannaZMokraGlow

Post #1 Ocena: 0

2020-05-13 22:22:47 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2020-05-13 21:34:51, andypolo napisał(a):
Ja do mizerii oprócz soli jeszcze dodaje trochę cukru i soku z cytryny.
A jeśli chodzi o surówkę z czerwonej kapusty to:
Kapustę poszatkować, spażyć we wrzącej, lekko osolonej wodzie do 4 min pod przykryciem. Odcedzić skropić octem lub octem jabłkowym (jeśli cytryną to ostudzoną kapustę). Jak wystygnie wkroić pół cebuli pokrojonej w kostkę, zetrzeć jabłko. Dodać sól, piepsz, cukier do smaku (ma być smak słodko-kwaśny) i oliwkę. Można wkroić zieloną pietruszkę.


Ja podobnie! Bez oliwki i bez pietruszki, ale tez z cytryna, jablkiem i cebulka. A znam sporo osob robiacych inaczej, z zasmazka.

[ Ostatnio edytowany przez: PannaZMokraGlowa 13-05-2020 22:25 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: +1

2020-05-13 22:29:49 (4 lata temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Zasmażkę do surówki????
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #3 Ocena: 0

2020-05-13 22:31:53 (4 lata temu)

SweetLiar

Posty: 10986

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Moja mama też robiła śmietanę z cukrem i odrobiną octu. Ja nigdy nie lubiłam mizerii, prosiłam o same ogórki, za to tą śmietanę lubiłam wypijać. Dziwna zawsze byłam...
Pomysł z mizeria z pomidorów brzmi ekstra. Jutro spróbuje na śniadanie *THUMBS UP*
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

dominikaaa

Post #4 Ocena: 0

2020-05-13 22:33:20 (4 lata temu)

dominikaaa

Posty: 317

Z nami od: 30-03-2008

A skąd jagody ? Chodzi mi o takie leśne ? Przypomniało mi się danie: gotowane jajko, pomidory, cebulka (wszystko pokrojone) i słodka śmietana, sól i pieprz. Dodatkowo kanapka oczywiście. U mnie mizeria to: pokrojone i posolone ogórki (czasami nie odciskam wody) pllus słodka smietana, sól pieprz no i szczypta cukru.

[ Ostatnio edytowany przez: dominikaaa 13-05-2020 22:44 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosian

Post #5 Ocena: 0

2020-05-13 22:34:11 (4 lata temu)

gosian

Posty: 9827

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Mizerię robię tak:

Ogórek starty. Posypuję solą i pieprzem i odstawiam na kilkadziesiąt minut. Ogórek puści sok, który odlewam (teściowa mówiła o jakiś toksynach).
Kroje cebulkę, koperek, szczypiorek i zalewam kefirem. Do smaku trochę cukru...
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

kinga77

Post #6 Ocena: 0

2020-05-13 22:38:53 (4 lata temu)

kinga77

Posty: 1783

Kobieta

Z nami od: 04-08-2008

Skąd: UK

Dla mnie wszystkie te Wasze propozycje na mizerie brzmią smakowicie.

A ja robię ze śmietaną i z cebulą ,albo bez cebuli

Lubię też taki dip,jogurt grecki ,starte na tarce ogórki,ale o małych oczkach,sok z cytryny ,sól pieprz,troszkę cukru, czosnek

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andypolo

Post #7 Ocena: 0

2020-05-13 22:47:48 (4 lata temu)

andypolo

Posty: 2980

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2010

Skąd: C-L-S

Cytat:

2020-05-13 22:38:53, kinga77 napisał(a):

Lubię też taki dip,jogurt grecki ,starte na tarce ogórki,ale o małych oczkach,sok z cytryny ,sól pieprz,troszkę cukru, czosnek

To mi podchodzi pod tzatziki.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #8 Ocena: 0

2020-05-13 22:48:12 (4 lata temu)

SweetLiar

Posty: 10986

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Tzatziki też uwielbiam. Jakby mi w dzieciństwie tym polali mizerię to bym nie wybrzydzała :-) zawsze wolałam jedzenie na ostro niż na słodko
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #9 Ocena: 0

2020-05-13 22:51:22 (4 lata temu)

karjo1

Posty: 20605

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Jagody lesne, czarne, mrozone z polski sklep.
Kefir/maslanka podobnie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

PannaZMokraGlow

Post #10 Ocena: 0

2020-05-13 23:15:12 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2020-05-13 21:05:17, galadriel napisał(a):
Cytat:

2020-05-13 20:57:29, PannaZMokraGlowa napisał(a):
Ojej jaki fajny tytul i temat.
U nas na mizerie tarlo sie ogorek szklarniowy na cieniutkie plasterki, doprawialo sie slodka smietana, sola i pieprzem ale chyba w roznych domach roznie robia.


Jaki to jest szklarniowy, i w jakich proporcjach ta smietana, i jaka smietana. Dokladniej prosze. To jest porzadne interview, a nie jakies tam "na oko" / "na czuja" i potem niedobre wychodzi.



Za mlodu w Polsce ogorki dzielilismy na gruntowe - takie mniejsze z gesia skorka jak na obrazku karjo1 jak do kiszenia - I na szklarniowe - takie duze proste z gladka skorka jak to w sklepach tutejszych wylacznie sa. U nas mizerie robilo sie ze szklarniowych.

Smietana single, czyli o nizszej zawartosci tluszczu, taka do potraw z pieprzem ze tak powiem :) a nie do ciast (do ciast to bylaby double).

Smietane tak dodajesz zeby wszystkie plasterki ogorka mozna bylo wymieszac w tej smietanie. Sol I pieprz po malej szczypcie, a jesli sprobujesz I zechcesz dodac wiecej np pieprzu, to na poczatek ostroznie.

Dla zainteresowanych - w Grecji tzatziki chyba sie robi ze swiezego startego ogorka, naturalnego jogurtu, oraz zmiazdzonego czosnku?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 2 z 18 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 16 | 17 | 18 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,