MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zamrazanie i nie tylko potraw

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

anna69

Post #1 Ocena: 0

2009-11-17 13:02:16 (15 lat temu)

anna69

Posty: 6324

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

Skąd: W Yorkshire

przepis na grochowke juz podaje w co dzis na obiad:-)

a ja takze zamrazam siwrzy koper i petruszkoe - posiekane - pozniej mozna na ziemniaki czy do zupy dodac nawet zamrozone:-)

a co do sera - moj misko to jest serojad - i z polski cale bochnki przywozi - zolty spokojnie mozna zamrazac w malych porcjach - plesniowe sie nie nadaja:-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

krunschwitz

Post #2 Ocena: 0

2009-11-17 14:46:40 (15 lat temu)

krunschwitz

Posty: 6074

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2006

Skąd: trzeci kamień od Słońca

Produkty zamrażane domowymi sposobami zawsze tracą swoje właściwości.Jedynie metody przemysłowe i ultra szybkie mrożenie w bardzo niskich temperaturach nie powoduje strat.Przyczyn jest kilka.Jedną z nich jest woda zawarta w praktycznie wszystkich produktach.Powolne jej zamarzanie powoduje powstawanie dużych kryształów lodu,które rozsadzają komórki.Po rozmrożeniu takiego produktu jest on sflaczały i się rozpada.Jak zamrozimy coś gwałtownie i w temp. minus 30-40 stopni C,kryształy się nie tworzą i nie rozrywają tkanek produktu.Po rozmrożeniu takiego gwałtownie zmrożonego produktu jest on praktycznie taki sam jak świeży.
To takie małe wtrącenie ode mnie.:-]:-]
Smacznych mrożonek;-)
Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

andyopole

Post #3 Ocena: 0

2009-11-17 16:51:06 (15 lat temu)

andyopole

Posty: 13528

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2009-11-17 12:39:54, anna69 napisał(a):
zamrazarce i czekam az sie troche zmroza (okolo45min)- zeby sie nie sklejaly i wrzucam do woreczkow, nie wolno wrzucac odrazu bo sie poskeljaja....

ja zawsze zamrazam - tzn wszytko oprucz zup...





Pierogi, zeby sie nie sklejaly przy mrozeniu nalezy gotowac w wodzie z dodatkiem lyzki oleju. Po ugotowaniu rozlozyc na czyms do wystudzenia, pakowac w woreczki i mrozic.

Zupy oczywiscie mozna mrozic, ja, np. flaki pakowalem w woreczki z zamknieciem strunowym i ukladalem w zamrazarce jeden na drugim. W ten sposob zajmuja malo miejsca. Potem worek sie rozrywa a zawartosc do gara i... smacznego.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

andyopole

Post #4 Ocena: 0

2009-11-17 16:53:45 (15 lat temu)

andyopole

Posty: 13528

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2009-11-17 13:02:16, anna69 napisał(a):


a ja takze zamrazam siwrzy koper i petruszkoe - posiekane - pozniej mozna na ziemniaki czy do zupy dodac nawet zamrozone:-)




dobrze jest te listki przesypac sola przed zamrozeniem, wtedy latwiej wyjac ze sloiczka potrzebna ilosc...:-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Badziorko

Post #5 Ocena: 0

2009-11-17 17:29:17 (15 lat temu)

Badziorko

Posty: 86

Kobieta

Z nami od: 01-05-2009

Skąd: Londyn

Cytat:

2009-11-17 12:48:59, chinczyk napisał(a):
my geste zupy zamrazamy w woreczkach.
Czy moge zamrozic ser,konkretnie rolade ustrzycka?

sery żółte nie są smaczne po zamrożeniu,niestety.
Zupy za to nie tracą nic ze smaku,mrożę je bardzo często w plastikowych pojemnikach. Pasteryzacji w słoikach się obawiam,a i roboty z tym więcej

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #6 Ocena: 0

2009-11-17 20:17:08 (15 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

W supermarketach mozna kupic Poly-Lina Pour & Store, kosztuja cos kolo 80-90 pensow za 8 woreczkow. Bardzo mocne, glubsza folia, mozna uzywac ponownie.




Sa bardzo wygodne, bo nie trzeba pomocy przy napelnianiu, bo sie dolna czesc rozklada tak, ze poprostu stawiac mozna same na stole i nalewac. Jeden jest w sam raz na dwie porcje zupy.



Ja zup bardzo duzo mroze, bo jak ide na rynek warzywny, albo na farme to kupuje duzo roznycch warzyw i wtedy kilka rodzajow na raz gotuje, zawsze dobrze tez dziecion podrzucic, albo wieczor bistro robie, i wybierac sobie mozna w menu z zamrazalki.

[ Ostatnio edytowany przez: Adacymru 17-11-2009 20:18 ]

Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,