MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wybory lokalne 2018

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2018-05-06 21:08:40 (7 lat temu)

Mężczyzna

Konto usunięte

Cytat:

2018-05-06 16:07:00, Kanonier30 napisał(a):
Oprócz faktu, że bezzasadnie korzysta z tytulatury książęcej i wyzwał na pojedynek ulubionego polityka emigrantów w UK, to niewiele o tym Panu wiadomo.

Dorobil sie fortuny na sprzedazy widokowek w latach 80-tych, potem zaczal inwestowac w budynki, chyba deweloperke. Chwalil sie ze wlasciwie jego najblizszymi przyjaciolmi byli znajomi babci. To jeszcze jak kandydowal na burmistrza Londynu. Mnie nie to najbardziej dziwi ze on fantazjuje ale ze tyle Polakow upiera sie ze to polski ksiaze. Ni z gruchy ni z pietruchy jak mowia w moich rejonach.
Fajnie Cie znowu widziec Kanonier bo juz balam sie o Twoje zdrowie... *DRINK*
Jeżeli zależy Ci na stworzeniu jedynej w swoim rodzaju atmosfery a także niezapomnianym doświadczeniu dla Ciebie a, także Twoich gości, zobacz stronę internetową l. muzyka na wese

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

matkapolka

Post #2 Ocena: 0

2018-05-07 11:20:56 (7 lat temu)

matkapolka

Kobieta

Z nami od: 25-04-2013

W mojej dzielnicy od ponad 10 lat wygrywali liberalni demokraci, dużo robili dla społeczności. Nagle wygrała konserwatystka. Jak to się stało? Ciekawe co z tego wyniknie.
Jakoś tak nie widziałam konserwatystów żeby coś działali w dzielnicy.

[ Ostatnio edytowany przez: matkapolka 07-05-2018 11:21 ]

"Wszyscy jesteśmy ignorantami, tylko każdy w innej dziedzinie." Will Rogers

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2018-05-07 11:29:58 (7 lat temu)

Mężczyzna

Konto usunięte

U mnie chyba z 20 lat konserwatysci. Znowu wygrali teraz. Ale dzielnica piekna, czysta i Council Tax utrzymuje sie na tym samym poziomie od lat.
Jeżeli zależy Ci na stworzeniu jedynej w swoim rodzaju atmosfery a także niezapomnianym doświadczeniu dla Ciebie a, także Twoich gości, zobacz stronę internetową l. muzyka na wese

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #4 Ocena: +1

2018-05-08 09:57:08 (7 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Cytat:

2018-05-06 21:08:40, KatyD napisał(a):
Cytat:

Oprócz faktu, że bezzasadnie korzysta z tytulatury książęcej i wyzwał na pojedynek ulubionego polityka emigrantów w UK, to niewiele o tym Panu wiadomo.

Dorobil sie fortuny na sprzedazy widokowek w latach 80-tych, potem zaczal inwestowac w budynki, chyba deweloperke. Chwalil sie ze wlasciwie jego najblizszymi przyjaciolmi byli znajomi babci. To jeszcze jak kandydowal na burmistrza Londynu. Mnie nie to najbardziej dziwi ze on fantazjuje ale ze tyle Polakow upiera sie ze to polski ksiaze. Ni z gruchy ni z pietruchy jak mowia w moich rejonach.

Cześć Katy...fajnie, że mnie jeszcze pamiętasz. Zdrowie mnie nieco wyeliminowało i stąd zaglądam już sporadycznie. Staram się czytać większość wpisów. Wracając do Pana Żylińskiego, to brytyjskie media ochrzciły Żylińskiego "polskim księciem", jako synonim arystokratycznego pochodzenia. Sam zainteresowany nie protestował i tak pozostało. Tymczasem nie przedstawił rzetelnego uzasadnienia dla tytulatury książęcej.

Mnie o tyle zainteresowało, że znając dzieje rodów magnackich w Rzeczpospolitej przed rozbiorami, tudzież później, nigdy nie spotkałem się z książęcym rodem Żylińskich. Generalnie w Koronie takich tytułów w ogóle nie stosowano - bardziej odnoszono się do piastowanych urzędów, a więc rody senatorskie itd. Wyjątkiem było Wielkie Księstwo Litewskie i ziemie, które po Unii Lubelskiej weszły w skład Korony (Ukraina). Na stronie genealodzy pl jest mowa o tytulaturze Żylińskiego...

https://genealodzy.pl

To, że Żyliński posiada majątek, to nie oznacza, że w ogóle jest arystokratą. Sejm Rzeczpospolitej w 2 połowie XVII wieku uchwalił karę infamii dla bezprawnie korzystających z tytułów (przywłaszczających tytulaturę), co wyjaśniałoby pobyt Żylińskiego w UK :-]

Z kolei tytuły otrzymane w innych krajach, od innych monarchów (np. hrabiowskie) mogły być stosowane tylko grzecznościowo. Takich tytułów w Rzeczpospolitej nie było. Jan Żyliński księciem żadnym nie jest, co od razu wyjaśnia, że całe to ugrupowanie zostało stworzone - jak i "tytuł" - ku promocji Pana Jana.

W moim regionie wygrała bez zmian Partia Pracy. Skądinąd nie mam nic przeciwko polskim inicjatywom na szczeblu samorządowym czy krajowym, ale na kandydatów "Polish Pride" nie oddałbym głosu z przyczyn, jak powyżej. Nie można startować od fałszu... niech na czele partii, stowarzyszenia stoi arystokrata, ale prawdziwy. Nie "namalowany" przez brytyjskie tabloidy.

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 08-05-2018 10:07 ]

Do góry stronyOffline

matkapolka

Post #5 Ocena: 0

2018-05-09 00:09:04 (7 lat temu)

matkapolka

Kobieta

Z nami od: 25-04-2013

Kanonier30, gdzieś już czytałam o tym i zgadzam się w zupełności.
"Wszyscy jesteśmy ignorantami, tylko każdy w innej dziedzinie." Will Rogers

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2018-05-12 23:45:01 (7 lat temu)

Mężczyzna

Konto usunięte

Cytat:

2018-05-08 09:57:08, Kanonier30 napisał(a):
Cytat:

2018-05-06 21:08:40, KatyD napisał(a):
Cytat:

Cześć Katy...fajnie, że mnie jeszcze pamiętasz. Zdrowie mnie nieco wyeliminowało i stąd zaglądam już sporadycznie. Staram się czytać większość wpisów. Wracając do Pana Żylińskiego, to brytyjskie media ochrzciły Żylińskiego "polskim księciem", jako synonim arystokratycznego pochodzenia. Sam zainteresowany nie protestował i tak pozostało.

Hej Kanonier.

To mnie zastanowilo co napisales i przez moja dociekliwa nature staralam sie zidentyfikowac ktore z brytyjskich mediow wpadlo na pomysl tytulu ksiecia - ale nie widze. Widze juz przyjete Polish prince bez uzasadnienia i nierzadko w cudzyslowiu na wszelki wypadek. I z daleka Macau pisze o Brytyjskim polityku wyzwanym na pojedynek przez czlowieka "ktory nazywa siebie ksieciem."

Gdy kandydowal na burmistrza Londynu nie byl oficjalnie nazywany ksieciem, ale polskim arystokrata. I wydaje mi sie ze kto jak kto ale Brytyjczycy akurat bardzo przywiazuja wage do tego komu jaki tytul sie nalezy, oni wiedza ze ksiaze to nie byle kto.

Gdy bylam na wyscigach w Ascot w czerwcu zeszlego roku, moj owczesny szef Anglik tlumaczyl mi jak turystce ze nad nami w budynku sa royalty czyli arystokracja, rodzina krolewska oraz ich goscie ze specjalnymi zaproszeniami, ze my jestesmy w czesci commoners ale tamci z najtanszych sektorow to juz wlasciwie peasants :D

No i wazne jest tytulowanie, ja pracuje z rodzina pana o tytule Sir czyli jakby naszego szlachcica, Sir David ktory sam siebie tak podpisuje, ale nie nazwalabym go Lord David na przyklad bo pewnie uznaliby ze sie wyglupiam no i on jest Sir wlasnie. Wiec w tym hierarchicznym kraju uznali ze "arystokrata" to to samo co prince? Cos mi to sie wydaje malo prawdopodobne...

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,