2011-08-29 22:21:36, minot102 napisał(a):
z wiza zalezy jaki masz paszport, jak polski to tak musisz wystapic do ambasady o wize turystyczna przed wylotem z kraju i z taka wiza na lotnisku w US dostaniesz stempelek ile mozesz zostac, jak brytyjski to nie muszisz starac sie o wize przed wylotem, wbija ci pieczatke na lotnisku w stanach na jak dlugo mozesz zostac. jak potzrebujesz wiecej info to sluze rada

mam tylko Polski paszport niestety,w zwiazku z tym pytanie,bo jednak wolalbym wyrobic Brytyjski niz Polski ,jestem tu 6-7 miesiecy (w UK) czy ja moge wystapic o paszport i jak dlugo trwa proces jego utworzenia? i na czym polega to "na jak dlugo mozesz zostac" bo ja chce tylko tydzien ,wbija mi 2 dni i musze wracac po 2 dniach? czy wbijaja zazwyczaj miesiac-3
Swoja droga..pytalem sie kolezanki bo chciala jechac do US ale nie dali jej nawet wizy tymczasowej a chciala jechac na miesiac tylko,i to bylo w Polsce ,nastepny dowod na to ze Polska troche zacofana jest ,ale nie ma co jej obrazac..ale wydaje sie to dosyc debilne ze w Polsce ludzie nie maja dostepu do wiz a w UK lecisz sobie do US i nie potrzebujesz wizy tylko pieczatki jak juz jestes w US,troche "dziwne" jak na kraje UE(wspolnoty) przystalo.
Ale widocznie Amerykanie maja w tym swoj biznes.
Co do tej wizy jeszcze ,mam rodzine w Chicago ,ale szczerze mowiac musialbym poprosic babcie o kontakt z Nimi ,bo ich wogole nie znam,czy warto ich prosic o pomoc w zwiazku z ta wiza (na wypadek gdybym potrzebowal obywatelstwa zeby wyrobic paszport Brytyjski) czy lepiej "starac sie" o wize turystyczna w Ambasadzie w UK (bo prawdopodobnie ja dostane na 99,9 %)?