MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Przepisy na "kryzysowe" dania

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

NightFury

Post #1 Ocena: 0

2020-03-18 15:32:32 (4 lata temu)

NightFury

Posty: 1311

Kobieta

Z nami od: 25-01-2012

Skąd: Liversedge

Cytat:

2020-03-18 12:37:55, ZlotaPerla1 napisał(a):
Marchewkę kupiłam - w sklepie zostało z 5 woreczków :-o

Nie jadłam marchewki z groszkiem w takiej kombinacji z cebulą - bez cebuli klasyka jako dodatek do kotleta ;-)


Pamietam. Wspomnienie z dzieciństwa :-)Rzeczywiście klasyka, do dzisiaj ja robię.
Szalotki są delikatniejsze niż normalna cebula. Robię ten obiad i naprawdę ma to sens. Ale szalotki musza być naprawdę drobno pokrojone...
Music leads me through my life

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #2 Ocena: 0

2020-03-18 17:13:14 (4 lata temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2020-03-18 14:14:18, SweetLiar napisał(a):
Z mielonego sprawdzą się też gołąbki na szybko ”bez zawijania”

500g mięsa mielonego
pół małej włoskiej lub białej kapusty
1 cebula
jajko
1/2 szklanki surowego ryżu

SOS POMIDOROWY
500ml przecieru pomidorowego - passaty
odrobina chilli
1 szklanka bulionu, rosołu lub wody
przyprawy: zioła prowansalskie lub bazylia i oregano
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 - 3 łyżki śmietanki kremówki

Kapustę, cebulę drobno pokroić, wymieszać z mięsem, jajkiem. Doprawić fo smaku przed dodaniem ryżu. Ryż można wcześniej chwilę pomoczyć, odsączyć z wody i wymieszać z resztą składników. Uformować małe kotleciki, można je trochę podsmażyć z obu stron (ale nie jest to konieczne), przełożyć do rondelka i gotować na wolnym ogniu 30-40 minut




Ja wlasnie robie gołabki. Tym razem zawijane. Zamiast ryzu mix kasz. Resztę kapusty poszatkuje, dodam cebule, mam jakies chorizo i boczek wedzony oraz pomidory z puszki.

Tak zrobiona kapuste zamroze, zeby sie nie zepsula.
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZlotaPerla1

Post #3 Ocena: 0

2020-03-20 14:34:36 (4 lata temu)

ZlotaPerla1

Posty: n/a

Konto usunięte

Jestem więcej niż przekonana, jak zaczniemy wyjadać te wszystkie zapasy, to po tym całym bajzlu zostanie tylko gruba d...a.
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #4 Ocena: 0

2020-03-20 17:00:05 (4 lata temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Przepis na chleb dla Mela1984

Zaczyn zrobic dzień wcześniej
Potrzebne
duzy sloik
drewniana lyzka
Do słoika wsypac
300 gramów mąki ( strong white bread )
300 ml wody , letniej przegotowanej lub filtrowanej
2 gramy suchych drożdzy
Wszystko wymieszac. Przykryc sciereczka i odstawic na minimum 12 h.
Ja nastawiam wieczorem i pieke chleb na drugi dzien
Na chleb ( 2 bochenki )
Cały zaczyn
300 gramów mąki strong white bread
300 gramów mąki strong wholemeal
300 ml wody , letniej przegotowanej lub filtrowanej
10 gramów soli
2 gramy suchych drożdzy
plus
dwie miski
2 czyste sciereczki

Jeśli uzywasz maszyny do chleba wszystkie skladniki umiescic w maszynie do chleba, w kolejnosci, mokre ( zaczyn i woda) , suche, sol i na koniec drozdze. Ustawic maszyne na program dough 1.5 h
Jesli nie masz maszyny, ciasto dobrze wyrobic w mikserze planetarnym i odstawic do podwojenia objetosci.

Po tym czasie wylozyc na blat opruszony maka i podzielic na dwie czesci. Wyrobic i uformowac kule. Miski wylozyc sciereczkami i opruszyc mocno maka. Wlozyc ciasto chlebowe do misek. Odstawic na 45 min do wyrosniecia

Po tym czasie piec chleb.

Jesli masz garnek zeliwny nastaw piekarnik na najwyzsza temperature. Wstaw dwa garnki zeliwne i nagrzewaj przez ok 30 min. Po tym czasie wyjmij gorace granki i umiesc w nich ciasto chlebowe. Przykryj pokrywka i piecz w piekarniku nastawionym na najwyzsza tem przez ok 25 min. Po tym czasie zmiejszyc tem do 210 C , zdjac pokrywki i piec kolejne 20 min.

Jesli nie masz garnka

Nagrzać piekarnik do Max temp. Wlac wrzątek na dno piekarnika tak aby to zaparowac
Następnie wkładamy chleb na blaszki i do pieca pierwsze 10 min pieczemy na Max temp
Później zmniejszamy to zależy od piekarnika trzeba wyczuć na 200 lub 220°C , całość pieczemy 45 do 50 min.
Podczas pieczenia po 20 min lekko uchylamy piekarnik aby wypuścić parę tylko raz przez 10 sec

W takim garnku piekę chleb

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #5 Ocena: 0

2020-03-20 17:03:22 (4 lata temu)

andyopole

Posty: 12806

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2020-03-20 14:34:36, ZlotaPerla1 napisał(a):
Jestem więcej niż przekonana, jak zaczniemy wyjadać te wszystkie zapasy, to po tym całym bajzlu zostanie tylko gruba d...a.


Mamy nadzieje, szczegolnie "sklepikarze", ze duza czesc z tego sie zepsuje...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

keramczak

Post #6 Ocena: 0

2020-03-20 18:17:52 (4 lata temu)

keramczak

Posty: 5981

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Skąd: U.K

https://smakowitychleb.pl/
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

SweetLiar

Post #7 Ocena: 0

2020-03-21 11:55:13 (4 lata temu)

SweetLiar

Posty: 10986

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Wczoraj robiłam spaghetti aglio olio, wyszło pyszne i nawet zdjęcia nie zdążyłam zrobić bo wszystko zniknęło. Niebawem chyba powtórka 🤗
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

stanislawski

Post #8 Ocena: 0

2020-03-21 19:23:07 (4 lata temu)

stanislawski

Posty: 7976

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Skąd: Narnia

Ja to nazywam kebabcze, choć jest to raczej luźna - acz poważnie wzbogacona - wariacja nt. tego bałkańskiego dania.

Generalnie potrzebne jest mięso mielone, najlepiej wieprzowo-wołowe, ale ostatecznie samo wołowe też może być. I szpadki, najlepiej drewniane.
Na Bałkanach to często po protsu tylko solą, ew. dodadzą pieprz, czosnek, cebulę. Ja dodaję wiele innych przypraw, za to cebulę niekoniecznie: oregano, imbir, kumin, chili, paprykę, ciut tymianku, majeranek, cząber, kleks przecieru pomidorowego, oliwę.
I wyrabiam. Następnie oblepiam wokół namoczonych wcześniej patyczków, tak, aby miało to mniej więcej kształt dorodnej kiełbaski angielskiej.
Grilluję po kilka minut (również w piecu), wyciągam lekko zrumienione, przykrywam na kilka minut (dochodzi sobie w swojej parze) i voila!

Podaję z keczupem, majonezem, a najlepiej sosem tysiąca wysp - takim ostrzejszym.

[ Ostatnio edytowany przez: stanislawski 21-03-2020 19:23 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

keramczak

Post #9 Ocena: 0

2020-03-21 21:25:17 (4 lata temu)

keramczak

Posty: 5981

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Skąd: U.K

Drożdże przelicznik
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

jolantina

Post #10 Ocena: 0

2020-04-10 08:50:37 (4 lata temu)

jolantina

Posty: 3819

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Skąd: Hogwart

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,