MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 26 z 38 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 25 | 26 | 27 ... 36 | 37 | 38 ] - Skocz do strony

Str 26 z 38

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Kanonier30

Post #1 Ocena: 0

2021-01-02 12:35:19 (4 lata temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Mnie trochę śmieszy wspominanie III Rezszy i kolaboracji rządu Vichy, gdy polscy 'Brytyjczycy' tak utożsamiają się z Wielką Brytanią Faraga i Johnsona, jak chyba żaden Francuz z Adolfem.

Tak, ja wiem, że porównanie za daleko idące... Jednak w innym wątku przedstawiłem początek wojny w 1940 roku i ataku Niemiec na Francję i kraje Beneluksu wojna 1940 wątek historyczny Litościwie omijam już operację "Dynamo', na podstawie owej powstał niedawno film "Dunkirk' o bohaterskich Brytyjczykach *ROFL*
Serio? Brytyjski Korpus Ekspedycyjny gen. lorda Johna Gorta dokonał rejterady, zdrady pozostawiając walczące jednostki francuskie. Osłaniające ich odwrót.
Natomiast teorie, że ofensywa Francji mogła doprowadzić do pokonania III Rzeszy jest 'wbijana' w głowy Polaków od czasów PRL. Aby wskazać, jak żałosne są Zachodnie demokracje. Francja nie miała wystarczających sił na samodzielne pokonanie Hitlera w 1939 i 1940 roku. Bzdura zupełna, co najwyżej mógł powstać front, podobny do znanego z 1 Wojny. To już są teorie, w k†ore może się teraz bawić każdy. Udawać sztabowca czy wodza naczelnego...
-----

Unia podpisała umowę z Wielką Brytanią. Niech UK idzie swoją drogą i nie sądzę, że Paryż czy Berlin będzie obchodził stan brytyjskiej gospodarki za rok, za lat pięć, cz za dekadę. Przepraszam Cię @Jurek, ale nie słyszałem tzw pro-unijnej propagandy, że w Brytanii będzie, jak w roku 1946... Sugerujesz, że ktoś na tym Forum to opisywał? Historia toczy się dalej...Irlandia Północna jest de facto bliżej oderwania się od Londynu, niż kiedykolwiek.
Poza tym popatrz na północ.
Szkocja już czeka na swój moment w historii. Kolejne referendum...co przyniesie? Jeżeli oderwanie się Szkocji od Anglii, to jeszcze za życia zobaczymy upadek Union Jacka i Zjednoczonego Królestwa i to szybciej - niż Ty wieszczysz - rzekome walki domowe we Francji za 30 lat.

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 02-01-2021 12:40 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

stanislawski

Post #2 Ocena: 0

2021-01-02 13:27:06 (4 lata temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Nie mógł powstać taki front na Zachodzie. Niemcy mieli tam za mało sił, żeby go pokryć.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

cris82

Post #3 Ocena: +1

2021-01-02 14:29:25 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

"Mnie trochę śmieszy wspominanie III Rezszy i kolaboracji rządu Vichy, gdy polscy 'Brytyjczycy' tak utożsamiają się z Wielką Brytanią Faraga i Johnsona, jak chyba żaden Francuz z Adolfem."

daleko idace to malo powiedziane ty zwyczajnie rozmywasz wspolprace francji z nazistowskimi niemcami jakby to bylo nieistotne

masz slabosc do francji ale to porownanie jest kompletnie z dupy...
wkrzajace jest tylko to ze czlowiek wchodzi w ten watek i spodziewa sie brexitowych wpisow :-]

i te zestawienie borysa z hitlerem akcja rodem z Poski gdzie platformersi porownuja pisowski rzad do bolszewikow *CRAZY*

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 02-01-2021 14:33 ]

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #4 Ocena: 0

2021-01-02 14:41:37 (4 lata temu)

Kanonier30

Konto usunięte

@cris82...raczej Farage jest blisko postaci austriackiego akwarelisty. Co do przemówień i manipulacji tłumem. Temat Francji nie był w tym wątku przeze mnie inicjowany, ale przepraszam za 'wstawki' historyczne. Nie chodzi o słabość do Francji, a o porównanie sojuszników Polski - Wielka Brytania występująca zazwyczaj w 'kontrze' do Francji. Uważam, że z gruntu niesłusznie. To Wielka Brytania manipulowała polską dyplomacją w 1939 roku, aby - Broń Boże - Polacy nie poszli na układ z Niemcami. Roztaczając wizje wejścia Royal Navy na Bałtyk oraz RAF na polskim niebie.
Po 2 Wojnie polscy żołnierze zostali zaś 'zezłomowani' niczym stare czołgi. Pozbawiono Ich nawet prawa pobytu w Wielkiej Brytanii i w Imperium. Kop w dupę. Zaś o Francji i kampanii będę pisał tutaj dalej wątek historyczny
Zostawmy to zatem.

@stanislawski...owszem racja, ale pod warunkiem rozpoczęcia ofensywy wojsk francuskich przed 10 września...mniej więcej do czasu utrzymywania przez Wojsko Polskie zdolności utrzymania frontu w Polsce.
Nie w listopadzie 1939 (zresztą jaka armia podejmuje ofensywę jesienią...? ) ani już nie w 1940 roku. Ale przejdźmy do innego wątku...tutaj

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 02-01-2021 14:48 ]

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #5 Ocena: 0

2021-01-02 14:55:05 (4 lata temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Cytat:

2021-01-02 14:29:25, cris82 napisał(a):
"Mnie trochę śmieszy wspominanie III Rezszy i kolaboracji rządu Vichy, gdy polscy 'Brytyjczycy' tak utożsamiają się z Wielką Brytanią Faraga i Johnsona, jak chyba żaden Francuz z Adolfem."

daleko idace to malo powiedziane ty zwyczajnie rozmywasz wspolprace francji z nazistowskimi niemcami jakby to bylo nieistotne

masz slabosc do francji ale to porownanie jest kompletnie z dupy...
wkrzajace jest tylko to ze czlowiek wchodzi w ten watek i spodziewa sie brexitowych wpisow :-]

i te zestawienie borysa z hitlerem akcja rodem z Poski gdzie platformersi porownuja pisowski rzad do bolszewikow *CRAZY*

Porównywać można wszystko. Czasami te porównania dają bliższe, czasami dalsze rezultaty.
Natomiast według uznanej w świecie klasyfikacji partii politycznych (którą zapewne znasz z twojego kursu "Wiedzy o Systemach Partyjnych";) jasno kwalifikuje się PIS i nic z tym nie da się zrobić - chyba, żeby zmienić ową klasyfikację, na potrzeby PIS-u. No ale to nie problem.

[ Ostatnio edytowany przez: stanislawski 02-01-2021 15:28 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Kanonier30

Post #6 Ocena: 0

2021-01-07 15:49:39 (4 lata temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Szanowni Państwo.
Brexit Party now officially called Reform UK as name-change approved.

Obrazek

Nigel Farage nadal w grze. Teraz postuluje - oprócz standardowych haseł o pokonaniu Covid19 - reformę ordynacji wyborczej. Najpewniej w tym celu, aby mieć reprezentację w Izbie Gmin. Taki mówca nie może już występować w Parlamencie Europejskim.

Do góry stronyOffline

keramczak

Post #7 Ocena: 0

2021-01-08 18:56:32 (4 lata temu)

keramczak

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Pierwszy odczuwalny,dla mnie, efekt brexitu - z lokalnego polskiego sklepu zniknęły wszystkie lekarstwa....
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

cris82

Post #8 Ocena: 0

2021-01-08 19:06:54 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

zonka byla to ogolnie mowila ze pustawa niby lipka z dostawami

a znajoma jej dzisiaj mowila ze owocow w suinsberym nie bylo

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #9 Ocena: 0

2021-01-08 19:41:21 (4 lata temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Cytat:

2021-01-02 12:35:19, Kanonier30 napisał(a):
Udawać sztabowca czy wodza naczelnego...

Tu jeden udaje ministra spraw zagranicznych 😆

Dopiero zobaczyłem wpis i zgadzam się z crisem - słabość do francy nie pozwala nawet potwierdzić faktu organizowania wagonów bydlęcych pełnych Żydów prosto do Auschwitz przez walecznych francuskich bohaterów.

,,Działania ofensywne miała prowadzić 2. Grupa Armii pod dowództwem generała André-Gastona Prételeta, licząca 40 dywizji podzielonych na trzy armie. Niemieckiej zachodniej granicy broniła Grupa Armii „C” generała Wilhelma von Leeba, licząca nominalnie podobną ilość związków taktycznych. W rzeczywistości jednak 2/3 sił III Rzeczy na tym obszarze stanowiły jednostki rezerwowe."

To sytuacja z września 1939 roku, tchórzliwe gnojki mimo paktu i obietnic pozostawili nas samych liczac, że hitler Polską się zadowoli. Jednostki rezerwowe, nie na darmo mają łatkę tchórzy.

No ale to watek o brexicie. Beda delays.
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #10 Ocena: 0

2021-01-08 20:04:07 (4 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Dzisiaj byłam w polskim sklepie, lekarstwa są tam gdzie były, ale to jeszcze pewnie z poprzedniej dostawy. Zobaczymy jak będzie za 2-3 tygodnie.

Mięso przyjechało z Polski jak zawsze w środę, ceny te same. Na inne rzeczy większej uwagi nie zwracałam, tylko to co było mi potrzebne i co ciekawe jajek nie było już prawie, ale obsługa inny towar wykładała na półki.

Zobaczymy jak będzie za jakiś czas. Póki co jest po staremu.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Strona 26 z 38 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 25 | 26 | 27 ... 36 | 37 | 38 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,