Tak, ja wiem, że porównanie za daleko idące... Jednak w innym wątku przedstawiłem początek wojny w 1940 roku i ataku Niemiec na Francję i kraje Beneluksu wojna 1940 wątek historyczny Litościwie omijam już operację "Dynamo', na podstawie owej powstał niedawno film "Dunkirk' o bohaterskich Brytyjczykach

Serio? Brytyjski Korpus Ekspedycyjny gen. lorda Johna Gorta dokonał rejterady, zdrady pozostawiając walczące jednostki francuskie. Osłaniające ich odwrót.
Natomiast teorie, że ofensywa Francji mogła doprowadzić do pokonania III Rzeszy jest 'wbijana' w głowy Polaków od czasów PRL. Aby wskazać, jak żałosne są Zachodnie demokracje. Francja nie miała wystarczających sił na samodzielne pokonanie Hitlera w 1939 i 1940 roku. Bzdura zupełna, co najwyżej mógł powstać front, podobny do znanego z 1 Wojny. To już są teorie, w k†ore może się teraz bawić każdy. Udawać sztabowca czy wodza naczelnego...
-----
Unia podpisała umowę z Wielką Brytanią. Niech UK idzie swoją drogą i nie sądzę, że Paryż czy Berlin będzie obchodził stan brytyjskiej gospodarki za rok, za lat pięć, cz za dekadę. Przepraszam Cię @Jurek, ale nie słyszałem tzw pro-unijnej propagandy, że w Brytanii będzie, jak w roku 1946... Sugerujesz, że ktoś na tym Forum to opisywał? Historia toczy się dalej...Irlandia Północna jest de facto bliżej oderwania się od Londynu, niż kiedykolwiek.
Poza tym popatrz na północ.
Szkocja już czeka na swój moment w historii. Kolejne referendum...co przyniesie? Jeżeli oderwanie się Szkocji od Anglii, to jeszcze za życia zobaczymy upadek Union Jacka i Zjednoczonego Królestwa i to szybciej - niż Ty wieszczysz - rzekome walki domowe we Francji za 30 lat.
[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 02-01-2021 12:40 ]