MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 4 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Wicek3

Post #1 Ocena: 0

2017-09-12 08:21:50 (8 lat temu)

Wicek3

Mężczyzna

Z nami od: 06-09-2017

Ja pracuję z dwoma kolesiami, początkowo myślałem, że Rumuni, bo między sobą gadali w języku, który jakoś mi się z rumuńskim kojarzył. Potem się okazało, że to Mołdawianie na rumuńskich paszportach. (Nie bardzo rozumiem, w czym rzecz, ale ok). Okazało się, że faceci znają rosyjski, podobno każdy w Mołdawii zna i już jest prościej z nimi rozmawiać. Nie odnoszą się do Rumunów z jakąś tam miłością, chociaż to ich sąsiedzi. Za to Polaków znają i lubią. U nich w kraju jest sporo polonii, wszystko po emigracjach jeszcze za zaborów. No i do Polski od groma tych Mołdawiaków jeździ do roboty.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

stanislawski

Post #2 Ocena: 0

2017-09-12 08:29:14 (8 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Cytat:

2017-09-12 08:21:50, Wicek3 napisał(a):
Ja pracuję z dwoma kolesiami, początkowo myślałem, że Rumuni, bo między sobą gadali w języku, który jakoś mi się z rumuńskim kojarzył. Potem się okazało, że to Mołdawianie na rumuńskich paszportach. (Nie bardzo rozumiem, w czym rzecz, ale ok). Okazało się, że faceci znają rosyjski, podobno każdy w Mołdawii zna i już jest prościej z nimi rozmawiać. Nie odnoszą się do Rumunów z jakąś tam miłością, chociaż to ich sąsiedzi. Za to Polaków znają i lubią. U nich w kraju jest sporo polonii, wszystko po emigracjach jeszcze za zaborów. No i do Polski od groma tych Mołdawiaków jeździ do roboty.

Czyli Rumuni, kolego. Chyba, żeby byli to obywatele mołdawscy pochodzenia rosyjskiego. Ale jeżeli mówili w języku, którego nie znałeś - to mówili raczej nie po rosyjsku, a po rumuńsku, z lokalnym akcentem.

"Polonia" - z dużej litery.

Tam żyją Polacy z dziada pradziada, szczególnie na Bukowinie. Rumuński, choć jest językiem niesłowiańskim, ma sporo zapożyczeń z polskiego. "Piwnica", "nevesta" itd.

No i Mołdawia była długo polskim lennem.

Jej część, zwaną Besarabią, zagarnęły Kacapy, po raz pierwszy w czasie wojen napoleońskich (1912).
Rumuni odebrali to po I wojnie światowej Sowietom, a ci zabrali to znowu w czasie II wojny światowej.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

SweetLiar

Post #3 Ocena: 0

2017-09-12 09:01:58 (8 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2017-09-12 08:21:50, Wicek3 napisał(a):

Chyba Mołdawian, tak mi się wydaje.
Nie wiem jak jest z tym teraz, ale kiedyś w Mołdawii wybierało się dziecku w szkole klasę rosyjską albo rumuńską. Chyba większość wybierała tą pierwszą bo jakoś zawsze spotykałam Mołdawian rosyjskojęzycznych, a wogóle Mołdawia to chyba obecnie najbiedniejsze państwo w Europie

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #4 Ocena: 0

2017-09-12 09:16:43 (8 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Mołdawianie rosyjskojęzyczni to Rosjanie (albo Ukraińcy). To tak jak Polacy niemieckojęzyczni.

Rumuni zamieszkują trzy krainy historyczne: Mołdawię, Wołoszczyznę i Siedmiogród. Wszyscy posługują się językiem rumuńskim. Nie ma narodu mołdawskiego, wołoskiego i siemiogrodzkiego (tak jak nie ma małopolskiego, polskiego, wielkopolskiego).

Zaś koleje losów tych krain były różne. Siedmiogród był węgierski, Mołdawia bywała lennem polskim lub tureckim, Wołoszczyzna - tureckim.
Mołdawia została podzielona na skutek zaboru rosyjskiego. I dlatego dziś mamy dwie Mołdawie - rumuńską i niepodległa, z dużą zawartością żywiołu rosyjskiego (no i jeszcze Nadniestrze).

Do góry stronyOffline

Strona WWW

WybitnieWrednyW

Post #5 Ocena: 0

2017-09-12 09:56:30 (8 lat temu)

WybitnieWrednyWerdew

Konto usunięte

Przypadkowy kontakt z firmą transport/praca na taśmie/sprzatanie/myjki samochodowe/ludzie do wszystkiego..ect.

W nazwie Mołdawia, w rozmowie że Mołdawia, że oni ludzi prosto z Mołdawi sprowadzają itp.

Adres rejestracji spółki - Rumunia (sprawdzałem)
Adres mailowy xxxx@xxxx.Ro
Samochody z rejestracją RO
Rozmawiają w języku Rumuńskim. (pytałem) ale zaznaczają że oni to są Mołdawianie.

Wygląda to na odcinanie się od kiepskiego wizerunku, próba zmylenia.

To tak jakby zacząć wmawiać że nie jest się Polakiem tylko np.Kaszubem.

Tak jakoś mi się napisało.
Tak dla mnie to wygląda:-8

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #6 Ocena: 0

2017-09-12 10:19:38 (8 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

@stanislawski,

a Dracula byl ksieciem Moldawskim, z Siedmiogrodu czy z Woloszczyzny?

Powaznie pytam:-)
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

WybitnieWrednyW

Post #7 Ocena: 0

2017-09-12 10:37:41 (8 lat temu)

WybitnieWrednyWerdew

Konto usunięte

Cytat:

2017-09-12 10:19:38, galadriel napisał(a):
@stanislawski,

a Dracula byl ksieciem Moldawskim, z Siedmiogrodu czy z Woloszczyzny?

Powaznie pytam:-)

Ja się na tym nie znam, ale Dracula chyba był księciem Siedmiogrodzkim.:-8

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #8 Ocena: 0

2017-09-12 13:17:55 (8 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Taka jest powszechna wiedza, ale Vlad Drakul vel Vlad Palownik (syn innego Władka Drakuli, nie tak słynnego), był księciem (hopodarem) Wołoszczyzny. Zresztą nasz sojusznik...
Wymordował trochę pogan - i swoich buntowników - ale poza tym to zrobiono mu złą prasę.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

WybitnieWrednyW

Post #9 Ocena: 0

2017-09-12 14:36:41 (8 lat temu)

WybitnieWrednyWerdew

Konto usunięte

Skoro jest błędna, to czemu powszechna?

Do góry stronyOffline

Wicek3