Str 9 z 10 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Richmond |
Post #1 Ocena: 0 2010-02-27 23:10:54 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Francuzi i Niemcy tez maja problem ze swoim jezykiem:
"Podczas gdy Francuzi jeszcze walczą, Niemcy już dawno się poddali. Jak napisał niedawno, nie bez satysfakcji, londyński „Times”: „uległość językowa Niemców jest żenująca, pozbawiona godności, wręcz żałosna”. Niemcy nie tylko używają na co dzień angielskich słów, ale także tworzą angielsko-niemieckie neologizmy, które brzmią co najmniej dziwnie. „Muszę zdownloadować z hard dysku file, bo inaczej komputer ulegnie crashowi” – oto jeden z przykładów nowomowy zwanej denglisch, która ukształtowała się w Niemczech przez ostatnie dziesiątki lat"
Caly artykul - http://www.rp.pl/artykul/440028_Angielskie__wiatraki.htmlCarpe diem.
|

|
 |
|
|
maci3j |
Post #2 Ocena: 0 2010-03-01 16:19:36 (15 lat temu) |
Z nami od: 15-12-2009 Skąd: *** |
Widzę ze temat rozwinął się w nieco innym kierunku niż oczekiwałem!
Jeszcze raz chciałbym poprosić o odnośniki do przykładów "ponglisha" z tego konkretnie forum.
Chciałbym serdecznie podziękować jak do tej pory tylko 2 osobom, które odpowiedziały na moja prośbę, tj. "Adacymru" i "BarbieGirl". Na pewno podane przez was przykłady przydadzą się podczas analizy tematu.
Czekam na więcej linków, pozdrawiam wszystkich!
|

|
 |
|
|
Post #3 Ocena: 0 2010-03-01 16:48:23 (15 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
reivilo |
Post #4 Ocena: 0 2010-03-02 12:56:06 (15 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2007 Skąd: inąd |
Cytat:
2010-03-01 16:19:36, maci3j napisał(a):
Czekam na więcej linków, pozdrawiam wszystkich!
prosze wspanialy przyklad tego czego szukasz
...... - wydawalo mi sie, ze roztrzasnelismy temat contracting out z SERPS w innym watku. Nie ma zadnego deadlinr'u. Mysle, ze chodzi o to, ze do konca roku podatkowego musisz podjac decyzje, poniewaz tylko pieniadze z danego roku podatkowego moga byc przelane na Twoja prywatna emeryture. Nie mozna odzyskac tych pieniedzy z lat poprzednich. A w nastepnych latach bedziesz juz contracted-out i pieniadze z automatu beda szly na Twoj prywatny plan emerytalny.
prosze
a dla zlosliwych zainteresowanych napiala to osoba wcale nie leniwa,dobrze wyksztalcona i bardzo rezolutna i roztropna:-Y:-Y ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) to uwaga do tych co uwazaja osoby pongliszujace za opisane wyzej Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|

|
 |
|
maci3j |
Post #5 Ocena: 0 2010-03-02 18:32:42 (15 lat temu) |
Z nami od: 15-12-2009 Skąd: *** |
Cytat:
prosze wspanialy przyklad tego czego szukasz
...... - wydawalo mi sie, ze roztrzasnelismy temat contracting out z SERPS w innym watku. Nie ma zadnego deadlinr'u. Mysle, ze chodzi o to, ze do konca roku podatkowego musisz podjac decyzje, poniewaz tylko pieniadze z danego roku podatkowego moga byc przelane na Twoja prywatna emeryture. Nie mozna odzyskac tych pieniedzy z lat poprzednich. A w nastepnych latach bedziesz juz contracted-out i pieniadze z automatu beda szly na Twoj prywatny plan emerytalny.
prosze
super, dziekuje  bede rowniez wdzieczny jesli nastepnym razem pojawi sie takze link do cytatu: LINK. Łatwiej bedzie mi wtedy trafic do calej rozmowy.
Dzieki!
|

|
 |
|
|
Richmond |
Post #6 Ocena: 0 2010-03-02 19:45:38 (15 lat temu) |
Dzieki za zacytowanie, ale nie zgadzam sie, zeby to byl przyklad na ponglish. Nie spolszczylam tych slow, tylko uzylam angielskich slow dokladnie opisujacych konkretne dzialanie.
Nie napisalam kontrakting out, ani dedlajn. Jedyne co moge sobie zarzucic to brak cudzyslowu przy uzyciu angielskich slow.
Jesli ktos chce podrazyc i znalezc wszystkie moje posty, gdzie uzylam angielskich slow, to watek o kupnie domu i gieldzie bedzie prawdziwym rajem.
[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 02-03-2010 19:49 ] Carpe diem.
|

|
 |
|
reivilo |
Post #7 Ocena: 0 2010-03-02 19:57:20 (15 lat temu) |
Hej traktuj to z przymrozeniem oka .....
Richmond ale kiedys yanovitz okreslil ze to ponglish.....
I osobiscie mam wyrozumiale podejcie do tematu kiedy robi sie to bedac tu w UK czy w USA ale smieszne to jest kiedy robi sie to w np w pl ....taki swojski folklor
Kolejna sprawa to wilekie obrazanie sie na ponglish ale nikt nie widzi ze w druga strone tez to dziala i jezyk polski nie jedno angielskie slowko zapozyczyl. Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|

|
 |
|
Richmond |
Post #8 Ocena: 0 2010-03-02 20:02:16 (15 lat temu) |
Reivilo czuje sie zbulwersowana oskarzeniem o uzywanie ponglisha
Carpe diem.
|

|
 |
|
reivilo |
Post #9 Ocena: 0 2010-03-03 09:05:43 (15 lat temu) |
Richmond daleka jestem o oskarzanie cibee czy kogokolwiek o ponglish. Jezyk jest tworem zywym , ludzi a my zyjacy na styku dwoch kultur i jezykow czy chcemy czy nie bedziemy je miszac ..bo jestesmy tylko ludzmi.Czasem z lenistwa i to uwazam za naggane, czasem bo tak smiesniej/wygodniej a czasem poprosu mozg nas zawodzi i w miejsce polskich slow wrzuca angielskie a czasem poprostu latwiej uzyz angielskiego slowa bo trudno szukac polskiego odpowednika.
Twoj cytat to wlasnie dla mnie ostatnia forma.
Ale Richmond jesli fachowiec czyli yanovitz orzeknie ze to nie ponglish ...mowie ci wielkie przepraszam [ Ostatnio edytowany przez: reivilo 03-03-2010 09:06 ] Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|

|
 |
|
Anthrax |
Post #10 Ocena: 0 2010-03-05 16:38:56 (15 lat temu) |
Z nami od: 31-01-2009 |
w dzisiejszym artykule na stronie glownej
Szacuje się, że prawie 3 milionom pracowników obcięto godziny pracy lub ograniczono możliwości dorobienia „overtime-u”.
-----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k ---------------------
Support Bacteria - It's The Only Culture Some People Have
|

|

|
|