MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Emerytura prywatna i panstwowa w Wielkiej Brytanii

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 8 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 8 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: 0

2010-02-18 18:42:57 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Znalazlam ciekawa ksiazke na Amazonie o emeryturach, moze komus sie przyda. Polecana lektura:

"Financial Times Guide to Pensions and Wealth in Retirement"

http://www.amazon.co.uk/gp/product/0273727850/ref=sib_rdr_dp

Eurotarget - wydawalo mi sie, ze roztrzasnelismy temat contracting out z SERPS w innym watku. Nie ma zadnego deadlinr'u. Mysle, ze chodzi o to, ze do konca roku podatkowego musisz podjac decyzje, poniewaz tylko pieniadze z danego roku podatkowego moga byc przelane na Twoja prywatna emeryture. Nie mozna odzyskac tych pieniedzy z lat poprzednich. A w nastepnych latach bedziesz juz contracted-out i pieniadze z automatu beda szly na Twoj prywatny plan emerytalny.

Polecam strone http://www.pensionsadvisoryservice.org.uk/online-planners

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 18-02-2010 18:46 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

lewinskismith

Post #2 Ocena: 0

2010-02-18 20:07:16 (15 lat temu)

lewinskismith

Mężczyzna

Z nami od: 27-12-2009

Witam Richmond

Nigdy szczegolowo sie nie zajmowalem State Second Pension ale widze, ze budzi to emocje wiec wyjasnie kilka rzeczy. Jezeli chodzi o doradcow finansowych to obecnie nieliczni wogole zajmuja sie contract out. Powody: w wiekszosci przypadkow brak oplacalnosci dla klientow, wymagania FSA(nie mozesz rekomendowac czegos na czym klient straci), oraz fakt ze niedlugo juz nie bedzie tej opcji dostepnej.

Jezeli chodzi o contracting out to od kwietnia 2012 juz nie bedzie takiej mozliwosc. Rzad brytyjski calkowicie zmienia sposob naliczania State Second Pension. Szczegoly mozesz przejrzec pod tym linkiem, ktory na szybko znalazlem http://www.pensionsorter.co.uk/pensions_reform4.html .

Generalnie skonczy sie na tym, ze kazdy otrzyma dodatkowe £1.5 za kazdy przepracowany rok do maksimum 40 lat.

Inna sprawa, ze wedlug badan (nie znalazlem niestety zadnych odnosnikow) bardzo czesto zupelnie nie oplacalo sie zrobic contract out, zwlaszcza ludziom po 40. Bardzo czesto ktos podpisywal contract out, gdzie oplacalne to bylo tylko przez pierwsze kilka lat ale dzialalo to przez o wiele dluzszy czas gdzie zwyczajnie ta osoba tracila pieniadze. To jest jeden z glownych powodow dlaczego rzad postanowil zlikwidowac ta opcje.

Ostatnio rzucilem okiem Richmond na Twojego bloga i wiem, ze przymierzasz sie do CeFA. Napewno znajdziesz te informacje w CeFA 3 :). Troche to pokrecone ale zmierza do ulatwienia calego systemu.
Powodzenia w ewentualnych egzaminach, nie powinienes miec wiekszych problemow.

Pozdrawiam
Adam Mitula
Lewinski & Smith is a trading style of Lima Financial Services Limited, which is an appointed representative of Intrinsic Financial Planning Limited, which is authorised and regulated by the Financial Services Authority.

Do góry stronyOffline

lewinskismith

Post #3 Ocena: 0

2010-02-18 20:09:12 (15 lat temu)

lewinskismith

Mężczyzna

Witam

Powinno by "nie powinnas miec". Przepraszam :)

Adam
Lewinski & Smith is a trading style of Lima Financial Services Limited, which is an appointed representative of Intrinsic Financial Planning Limited, which is authorised and regulated by the Financial Services Authority.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2010-02-18 20:50:50 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Tak, czytalam dzisiaj o zmianie w 2012 roku. Mysle, ze te wszystkie strony, ktore pisaly o NI Rebate i nawolywaly do "jego odzyskania" mialy prowizje ze sprzedazy konkretnego produktu emerytalnego.

Na razie zawiesilam plany egzaminow finansowych, bo robie kolejne informatyczne, ta branza przynosi mi znacznie wiecej pieniedzy.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

eurotarget

Post #5 Ocena: 0

2010-02-19 08:39:36 (15 lat temu)

eurotarget

Mężczyzna

Z nami od: 11-09-2007

Czesc Wam, pozostaje nadal jedna i chyba najwazniejsza niewiadoma. Czy po wyjezdzie z UK po x latach pracy mam prawo do swiadczen z I i II brytyjskiego filaru? To lezalo u podstaw mojego zainteresowania tym tematem. I powiem szczerze nigdzie nie moge znalesc odpowiedzi na to pytanie. A co Wy myslicie?

Aha, skontaktowalem sie z duza firma, ktora na wielu portalach oglaszala sie z NI Rebate za 2008/2009 co jest oczywista bzdura. Podobno teraz beda zamieszczac dementi.

[ Ostatnio edytowany przez: eurotarget 19-02-2010 08:43 ]

Practice makes perfect

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

ina664

Post #6 Ocena: 0

2010-03-02 10:33:33 (15 lat temu)

ina664

Kobieta

Z nami od: 25-07-2009

Witam pana chcialabym zapytac czy wie pan cos o firmie AXA mam tam prywatny fundusz emerytalny.W czerwcu zamierzam wrocic do polski na stale nie bardzo wiem co powinnam zrobic bede bardzo wdzieczna w udzieleniu info:-D

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2010-03-02 11:00:22 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Dlaczego nie skontaktujesz sie z AXA i nie zadasz im tego pytania?
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

ropuchNH

Post #8 Ocena: 0

2010-03-06 15:25:14 (15 lat temu)

ropuchNH

Mężczyzna

Z nami od: 06-03-2010

Czy stoi coś na przeszkodzie aby po powrocie do Polski nadal kontynuować prywatne ubezpieczenie emerytalne?
Wydaje się że to nie ma znaczenia.
Pobierać emeryturę chyba można też gdziekolwiek?

Do góry stronyOffline

lewinskismith

Post #9 Ocena: 0

2010-03-06 22:13:47 (15 lat temu)

lewinskismith

Mężczyzna

Cytat:

2010-03-06 15:25:14, ropuchNH napisał(a):
Czy stoi coś na przeszkodzie aby po powrocie do Polski nadal kontynuować prywatne ubezpieczenie emerytalne?
Wydaje się że to nie ma znaczenia.
Pobierać emeryturę chyba można też gdziekolwiek?

Witam

Nie ma najmniejszego problemu z wyjazdem z UK. Emerytura dziala dokladnie tak samo, jakby ktos caly czas przebywal w UK. W wiekszosci wypadkow osoby odprowadzajace skladki wyplaca cala zgromadzona kwote w wieku min. 55 lat. Limit na wyplate jednorazowa to obecnie £17500 ale oczywiscie z roku na rok wzrasta.

Adam Mitula

Do góry stronyOffline

BestAccountant

Post #10 Ocena: 0

2010-07-05 10:57:13 (15 lat temu)

BestAccountant

Kobieta

Z nami od: 25-06-2010

Witam.
Osobiście uważam że dodatkowa emerytura opłacana w Brytyjskim systemie jest stratą pieniędzy. Byłem w wielu bankach i żaden nie był w stanie zaproponować nic sensownego. Piękne opowieści o przyszłych zyskach, wysokiej emeryturze itd niestety upadały w trakcie rozmowy. Gdy dochodziło do konkretów i bardziej szczegółowych pytań okazywało się że Pan konsultant zapomniał wspomnieć o tym czy o tamtym. Tutaj kolega wspominał o odliczeniach od podatku.Faktycznie można odliczyć sobie od podatku część ponoszonych opłat składkowych jednak w momencie pobierania późniejszej emerytury podatek będzie potrącony. Koszty obsługi też są wysokie. Ponadto oparte na 15% czy nawet 20% zysku są jak dla mnie naciągane. Dodatkowo tak naprawdę nikt nie był w stanie zagwarantować mi wysokości przyszłej emerytury.Obliczenia hipotetyczne, symulacje tak pięknie się prezentowały. Na szczęście znaleźliśmy coś co nas zadowoliło, płacimy sobie po 100 funtów, warunki są jasne i przejrzyste a efekty realne.Emeryturka też wygląda ciekawie.I nie ważne czy będzie pobierana tutaj czy w Polsce.
Pozdrawiam przyszłych emerytów.Szczególnie tych poszukujących rozwiązań. JA to mam juz za sobą.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 8 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,