KacHa - Kolo HistErykow
No pracowalem dla MI5 przez ponad rok, nie powiem podobalo mi sie

Padlo pytanie Patriotyzm to idiotyzm? chybione o tyle, ze patriotyzmu nikt nie kwestionuje, chyba zreszta niezgodnie z przewidywaniami niejakiej KacHy.
Ze pytanie malo precyzyjne to podjalem samozwancza decyzje o przekierunkowaniu watku na bardziej pasujacy do sytuacji czyli Patriotyzm - ale jaki? - co spotkalo sie z pozytywnym odbiorem kilku osob przedkladajacyh idee intelektualnej dyskusji ponad osobiste animozje.
Tytulowe pytanie po kilku pierwszych wpisach zamienilo chwalebny i interesujacy temat na rozwazania Czy Milosze nosza bambosze?. Nic zlego w tym nie ma, tyle ze z mojego punktu widzenia, miejsca pochowku Czeslawa Milosza, tudziez byla czy aktualna stolica Litwy, w temacie patriotzymu nie wnosza nic interesujacego choc niewatpliwie pozwalaja sie pochwalic rozlegla wiedza na tematy pisarsko-cmentarno-stoliczne.
A ramach dalszej samozwanczej akcji przechwycenia watku i kneblowania wolnosci wypowiedzi, chcialem podziekowac wszystkim dyskutantom za udzielone odpowiedzi.
Mysle, ze ten temat, tak istotny dla nas emigrantow, pozwoli nam spojrzec na nas samych oraz nasze podejscie do spraw polskosci w nowy sposob. Ani lepszy, ani gorszy, po prostu inny. Stad tez wszystkie zalaczone linki na temat Patriotyzmu - do wypracowan licealnych, do prac maturalnych, do forum JK-M, do wywiadow udzielonych przez znane osoby itp.
Mysle, ze ograniczanie sie do jednego Prawdziwego Punktu Widzenia prowadzi prosta droga do szowinizmu, ktory jak wszyscy sie zgadzamy, ma tyle wspolnego z patriotyzmem co krzeslo z krzeslem elektrycznym.
Pozdrawiam serdecznie i proponuje nastepny watek:
Wybory do Sejmu i Senatu - obowiazek, prawo czy przywilej?
Prosze tez o wspolna decyzje czy mam udzielic odpowiedzi jako pierwszy czy tez ''roscic sobie prawo do podsumowania'' i odpowiedziec jako ostatni.