MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 23.9 z 91 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 22.9 | 23.9 | 24.9 ... 89 | 90 | 91 ] - Skocz do strony

Str 23.9 z 91

temat zamknięty | nowy temat | Regulamin

vitek

Post #1 Ocena: 0

2008-09-21 16:29:19 (17 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Korba dzięki za przypomnienie wierszyka frelci sprzed roku, bo wtedy na niego nie trafiłem, a fajny jest :-) poza tym nie pisze się na forze, bo forum jako wyraz pochodzenia obcego (konkretnie łacińskiego) się nie odmienia, a jeszcze poza tym to przestań zaśmiecać forum przedrukami z onetu itp. bo nikt głupi nie jest i potrafi przeczytać w źródła, jak chcesz pisac to pisz od siebie a nie copy+paste
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Strona WWW

Korba102

Post #2 Ocena: 0

2008-09-21 17:11:07 (17 lat temu)

Korba102

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 16-02-2008

Cytat:

2008-09-21 16:29:19, vitek napisał(a):
Korba dzięki za przypomnienie wierszyka frelci sprzed roku, bo wtedy na niego nie trafiłem, a fajny jest :-) poza tym nie pisze się na forze, bo forum jako wyraz pochodzenia obcego (konkretnie łacińskiego) się nie odmienia, a jeszcze poza tym to przestań zaśmiecać forum przedrukami z onetu itp. bo nikt głupi nie jest i potrafi przeczytać w źródła, jak chcesz pisac to pisz od siebie a nie copy+paste

:-Z:-Z:-Z
Ja nie zmuszam nikogo do czytania tego co jest zawarte na AMBONIE i nie ukrywam że to są NEWS'y z innego to znaczy że z innego a nie z MW a nie mogę pisać skąd gdyż przyczynił bym się do reklamowania innych portali, może lepszych, a może gorszych? To pozostawię w ocenie tych co bywają tam, gdzie uważają za stosowne. To są te artykuły, które naprawdę moim zdaniem są bardzo ważnym tematem i które nas dotyczą między innymi. Myślę nawet że to tykanie mnie, że robię to co robię a robię na szkodę kogo? Twoją??? jak zauważyłeś, też komentuje dużo i wszystko bez różnicy, jaki temat jest w danym artykule. „Prawdziwa cnota krytyk się nie boi „ to było motto na pierwszej stronie czasopisma „ SZPILKI „ gdzie zawartość tego czasopisma tykała wszystkiego co było ble a o humorze nie wspomnę gdyż takie były przesłanki tegoż czasopisma. Ja natomiast bacznie obserwuję i widzę jak „moderatorzy” używają sobie nadużywają swoich czynności służbowych karcąc innych sami są bezkarni Na temat odmian nie będę polenizował gdyż jak domniemam zaglądasz na inne portale i tak określa młodzież Na forze a nie forum, to tak w gwoli przypomnienia. To jak ten chory PONGLISH chory jak dla mnie i idiotyczny a jednak używany przez naszą społeczność lecz nie prze zemnie , a że co drugie słowo jest Ku... itp. to już indywidualna sprawa używających tej gwary.
Odnośnie wierszyka Pani „moderator” dla mnie to jest przykład prymitywnego podejścia do zagadnienia- życzeń, ja już wyraziłem się jasno i fakt podobania się treści i formy, pozostawię bez komentarza. Jak uważasz, że to co jest u mnie zawarte, za nieinteresujące proponuję omijać „Z AMBONY!” z daleka
:-] to wszystko na ten temat

[ Ostatnio edytowany przez: Korba102 21-09-2008 17:15 ]

Nigdy nie byłem wazeliniarzem, wolę nagą prawdę od szydzącego pochlebstwa. Nikt nie jest doskonały ale trzeba być zawodowcem w tym co się robi. Nie oceniam za wygląd tylko za przekaz

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Numer AIMNumer gadu-gadu

Korba102

Post #3 Ocena: 0

2008-09-21 21:57:29 (17 lat temu)

Korba102

Mężczyzna

Konto zablokowane

Teraz zaczniemy troszeczkę inaczej.

W Imię Boga, Miłosiernego, Litościwego
Dlaczego niektórzy ludzie stają się brzydcy?
Tytuł: Adż-dżauâb as-Sahîh, tom 4, str. 306-307
Autor: Sziech Islamu Ibn Tajmijja (zm. 728 H)
Źródło: [www.troid.org]
z angielskiego tłumaczyła: Fatimah
Przypis: Abu Anas bin Marian
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego tak wielu ludzi, którzy byli rozpromienieni i piękni będąc dziećmi, gdy dorośli ich niewinność i piękno opuściło ich? Nie zastanawiajcie się więcej, Szeich-ul-Islâm Islam Ibn Tajmijja wyjaśnia nam:
"Osoba, która jest prawa i uczciwa, jej uczciwość przejawia się blaskiem na jej twarzy, i odwrotnie w przypadku grzesznika i kłamcy. Im osoba staje się starsza, tym więcej ten znak staje się widoczny. Zatem osoba będąc dzieckiem ma promienistą twarz, jednakże, jeśli staje się grzesznikiem, nieugiętym w robieniu grzechów, w późniejszych etapach jego życia, brzydka twarz przejawi to, co miał w zwyczaju nosić w sobie, i odwrotny scenariusz jest także prawdziwy. Zostało zrelacjonowane, że Ibn Abbas (niech Allah będzie z niego zadowolony) powiedział:
"Zaprawdę, prawość rozświetla serce, rozpromienia twarz, wzmacnia ciało, zwiększa zaopatrzenie i powoduje miłość w sercach stworzenia do tej osoby. Natomiast grzechy zaciemniają serce, poszarzają twarz, osłabiają ciało i powodują nienawiść w sercach stworzenia do tej osoby."
Możliwe, że ktoś może nieświadomie skłamać; może być nawet osobą, która dokłada wielkie starania do ibâdah (czci) i posiada zuhd (powstrzymuje się od dozwolonych przyjemności tego życia). Jednakże, ma fałszywą, błędną ‘aqidah (wiarę) odnośnie Allaha, Jego Religii, albo Jego Wysłannika (pokój z nim) czy też Jego prawych niewolników. A to, co jest w środku ma wpływ na to, co znajduje się na zewnątrz. Zatem, ta fałszywa, błędna ‘aqidah, którą uważał za prawdziwą i poprawną odbija się na jego twarzy i jego twarz staje się ciemna, według poziomu fałszu, który posiada. Ponieważ zostało zrelacjonowane, że Uthmân ibn Affân powiedział:
"Nikt, nigdy nie ukryje zła w sobie, aby Allah nie uzewnętrznił tego na jego twarzy i w wyrażeniach, które jego język wyraża."
Stąd też niektórzy z salaf (bogobojni przodkowie) mówili: "Jeśli człowiek innowacji miałby farbować swoją brodę codziennie, farba innowacji [i tak] zostałaby na jego twarzy."[1] W Dniu Sądu, stanie się to bardzo wyraźne jak Allah mówi (w znaczeniu słów):
»W Dzień Zmartwychwstania zobaczysz tych, którzy pomawiali Boga o kłamstwo, z twarzami poczerniałymi. Czyż nie w Gehennie jest miejsce pobytu dla dumnych?« (Surah az-Zumar, 39:60)
On ta’ala również powiedział (w znaczeniu słów):
»W dniu, kiedy jedne twarze pojaśnieją, a inne pociemnieją. A jeśli chodzi o tych, których twarze pociemniały: "Czy wy staliście się niewiernymi, choć przedtem uwierzyliście? Zakosztujcie więc kary za to, iż nie wierzyliście!"« (Surah Âli Imran, 3:106)
Ibn Abbas i inni powiedzieli odnośnie tego wersetu: "Jasne twarze będą twarzami Ahlus Sunnah a ciemne ludzi bidah (innowacji) i podziału.""

[1] Farbowanie brody jest sunną (Sahih Buchari, Muslim i inni), zatem powiedzenie to może znaczyć, że człowiek innowacji nie będzie w stanie ukryć swych innowacji, nawet jeśli codziennie miałby będzie praktykował część sunny.
Dziwne że większa rzesza MUŁZUMANÓW jest koloru ciemniejszego jak białego można by powiedzieć wręcz 99% i co jak to się ma do tego TEKSTU???

Nigdy nie byłem wazeliniarzem, wolę nagą prawdę od szydzącego pochlebstwa. Nikt nie jest doskonały ale trzeba być zawodowcem w tym co się robi. Nie oceniam za wygląd tylko za przekaz

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Numer AIMNumer gadu-gadu

Korba102

Post #4 Ocena: 0

2008-09-22 07:02:30 (17 lat temu)

Korba102

Mężczyzna

Konto zablokowane

To był i jest cytat i tłumaczenie koranu z j.ang. na pol. Pomimo że jestem ateistą ja nie odrzucam doktryn i wręcz respektuje je lecz nie pozwolę by Ktoś wciskał mi że np. religia islamska jest religią pokoju i niesie miłość. a nie ma w niej krzty zawiści do innych ludzi, kiedyś wkleiłem tekst do „Z ambony!” pojęcie mówienia i pisania nieprawdy w religii katolickiej.
:-]:-]:-]

[ Ostatnio edytowany przez: Korba102 22-09-2008 07:03 ]

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Numer AIMNumer gadu-gadu

Korba102

Post #5 Ocena: 0

2008-09-22 07:22:55 (17 lat temu)

Korba102

Mężczyzna

Konto zablokowane

Ataki na Polaków to Wielkiej Brytanii smutna codziennością. Lokalne władze oraz media nie przejmują się tym zbytnio – bo nasi rodacy są biali, a nie czarni.
Co więcej, jak zaczyna sugerować polska prasa na Wyspach, Brytyjczycy tolerują rosnącą atmosferę niechęci do Polaków. Nasi rodacy mają być kozłem ofiarnym, symbolem całej imigracji do Zjednoczonego Królestwa. Londyński "Goniec Polski" informuje o poważnym problemie:
Polska imigracja w Wielkiej Brytanii staje się tematem zastępczym. Dyskusja o problemach, jakie rzekomo przysparza coraz liczniejsza grupa Polaków na Wyspach, przysłania problem o wiele poważniejszy, o którym nie wypada mówić głośno bądź wręcz nie należy. Brytyjska prasa woli nie narażać się na oskarżenia o rasizm, podejmując temat przybyszów z całego świata.
Panująca w Zjednoczonym Królestwie polityczna poprawność nie pozwala na krytykę Afrykańczyków, Pakistańczyków lub Hindusów – byłby to bowiem rasizm. Tymczasem pewne negatywne symptomy masowej imigracji są widoczne i kogoś należy za nie oskarżyć. Polacy są idealnym celem – jest ich dużo i mają białą skórę, więc oskarżenie o rasizm odpada.
W obronie Polaków stanął niespodziewanie sir Andrew Green, szef uznawanej za ksenofobiczną organizacji Migrationwatch UK. Sprzeciwia się ona dalszemu napływowi imigrantów do Wielkiej Brytanii. Jednak zdaniem Greena:
Problemu w Wielkiej Brytanii nie stwarzają Polacy, którzy stanowią jedynie 20 proc. migracji netto. Problemem jest masowa migracja, na jaką pozwala polityka rządu i z powodu której populacja Anglii zwiększy się o 10 milionów osób w ciągu najbliższych 25 lat.
70 proc. z tych 10 milionów będzie pochodzić z Afryki oraz Azji – i to ich najbardziej obawiają się Brytyjczycy. Przede wszystkim dlatego, że przybysze z Trzeciego Świata w żaden sposób nie integrują się ze społeczeństwem Zjednoczonego Królestwa. Żyją w swoich gettach, a sytuacja w kraju nieuchronnie zmierza ku segregacji rasowej. O tym jednak nikt nie pisze:
Brytyjskim mediom łatwiej jest krytykować ekonomiczne aspekty polskiej imigracji niż usłyszeć zarzuty o rasizm, pisząc o imigracji afrykańskiej czy azjatyckiej.
Brukowce skupiły więc swoją uwagę na Polakach, którzy akurat integrują się z lokalnym społeczeństwem bardzo łatwo. Co powoduje, iż nasi rodacy stają się wygodnym celem dla brutalnych ataków:
W marcu w Southampton ciężko pobito polską lekarkę i jej partnera. I to przestępstwo zostało zakwalifikowane jako tzw. hate crime. W kwietniu w Barrow w Cumbrii (północno-zachodnia Anglia), dwóch Polaków zostało pobitych przez grupę 10 osób uzbrojonych w kije do krykieta. Przed atakiem agresywni Brytyjczycy krzyczeli w stronę Polaków niewybredne uwagi na temat ich narodowości. Tydzień po tym ataku, w centrum Southampton kilku młodych mężczyzn pobiło ciężko dwóch przechodniów. Napastnikom nie podobało się, że są z Polski.
Przykłady niechęci do naszych rodaków można mnożyć. Kilka dni temu w centrum Hereford pojawiło się wielkie graffiti z napisem:
Fuck off home you sticking Poles!
Jak uważa "Goniec Polski", smutny w całej sytuacji jest fakt niemal całkowitej bierności Polaków wobec kierowanej ku nim nienawiści. Ale co właściwie mieliby zrobić? Przecież nie będą bić Brytyjczyków.
NEWS jak zwylke z innego portalu
Z jednej strony płacza nad faktem ucieczki POLAKÓW a z drugiej kopią jak leci. To są fakty i nie pomyślą o tym że my do pewnego stopnia pozwolimy się kopać i że przyjdzie taka chwila że powiemy DOŚĆ!:-Y i ta chwila właśnie nadeszła:-]

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Numer AIMNumer gadu-gadu

Korba102

Post #6 Ocena: 0

2008-09-24 07:25:33 (17 lat temu)

Korba102

Mężczyzna

Konto zablokowane

Apel o pomoc dla imigrantów
Imigrantom z krajów Europy środkowo - wschodniej przyjeżdżającym do Wielkiej Brytanii nadal grozi wykorzystywanie w pracy. Wielu z nich zmuszonych jest mieszkać na ulicach brytyjskich miast - podaje londynek.net.
Przedstawiciele Homeless Link, organizacji charytatywnej zajmującej się pomocą bezdomnym powiedzieli podczas konferencji w Manchesterze, że politycy, władze lokalne oraz krajowe, a nawet organizacje pozarządowe nie są w stanie w pełni sprostać problemom przed jakimi stoją imigranci.

Janie Kidstone, pracująca dla organizacji ur4jobs Upper Room powiedziała, że do tej pory pomogli 600 imigrantom w znalezieniu pracy.

- Połowa z tych 600 osób spała na ulicach, pozostali również żyli w niewiele lepszych warunkach. To jest dopiero wierzchołek góry lodowej i tak naprawdę nie ma informacji o tym, ile osób w Londynie potrzebuje pomocy - mówi Janie Kidstone.

- Większość naszej pracy polega na udzielaniu informacji na temat zatrudnienia. W imieniu pracowników kontaktujemy się z pracodawcami, walczymy o ich prawa - dodaje.

Problem stanowi też alkoholizm i narkomania, w które wpadają imigranci. Wiele osób przyjeżdża zwabiona przez agencje obiecujące natychmiastową pracę. Często jednak okazuje się, że pracy nie ma, a przyjezdni pozostają na lodzie.

Jak pisz elondynek.net, problemem jest brak dokładnych statystyk. Nikt na przykład nie wie jak dokładnie wygląda sytuacja pracowników sezonowych.

Imigranci z krajów Europy środkowo - wschodniej powinni otrzymywać lepszą pomoc. Konieczne jest podjęcie działań mających na celu zwalczenie problemów u podstaw.

Podczas konferencji zaapelowano o lepszą pomoc dla imigrantów. Zaznaczono również, że sami imigranci powinni bardziej zaangażować się w przygotowanie pomocy dla rodaków - pisze londynek.net.

Według Homeless Link 18 proc. bezrobotnych w Londynie to imigranci z Europy środkowo - wschodniej
:-Z:-Z:-ZNews z innego
Bezdomni rzeka problemów i temat dyskusji bez końca. Co można uczynić by ich nie było?
Nic z reguły 85 % z tego środowiska to margines którym taki układ odpowiada, zawsze znajdzie się ktoś kto coś dorzuci do kubka. Pamiętam jak około 6lat wcześniej był artykuł w którejś z gazet że można zarobić dobrą kasę i babrająca na stacji Vaouxhall kobieta bezdomna zarabiała około 160 pounds na dniówkę następnym był gostek który wyciągał około 140 pounds na dzień.
Wniosek dając tym ludziom pieniądze zmuszamy ich do ponownego przybycia w to miejsce i kontynuowania żebractwa. ŻYCIE na cudzy rachunek. Są instytucje w UK które pomagają im i pozostałym żebrakom. Widziałem jednego co w Atobusie w ciągu 10min dostał około 50 pounds od grylowanych :-D

[ Ostatnio edytowany przez: Korba102 24-09-2008 07:26 ]

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Numer AIMNumer gadu-gadu

Korba102

Post #7 Ocena: 0

2008-09-24 20:09:14 (17 lat temu)

Korba102

Mężczyzna

Konto zablokowane

http://www.rp.pl/artykul/61991,193341_Chcial_nas_zabic.html
To jest link, który polecam wszystkim tym co używają sobie. Tu w UK jak zdążyliśmy dowiedzieć się z problemu rosnącego wręcz w oszołamiającym tempie, chodzi o zarażenia wirusem HIV oraz choroby weneryczne. Niestety przodujemy obecnie w Europie jeżeli chodzi o ranking.
Jest tam mowa o słynnym Grylowanym który świadomie zarażał lub przyczynił się do zarażenia swoich partnerek, no cóż dziewczęta lubią brąz, co daje się zauważyć tu w UK
Może to będzie troszeczkę przestrogą, dodam jeszcze że tym artykułem nie podkreślam że chodzi głównie o zaznaczenie że ktoś z Afryki czy innego kontynentu mogą być przypuszczalnymi sprawcami takich tragedii jak ta opisana w linku. Niejednokrotnie wiadomo, że teraz już wszystkich nas ten problem dotyczy bez względu na kolor skóry
:-Z linknull

[ Ostatnio edytowany przez: Korba102 24-09-2008 20:13 ]

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Numer AIMNumer gadu-gadu

Korba102

Post #8 Ocena: 0

2008-09-25 21:08:05 (17 lat temu)

Korba102

Mężczyzna

Konto zablokowane

SB a Lech Wałęsa. Przyczynek do biografii
Dziwnym trafem , pamiętam w III PPR w latach gdy L. Wałęsa kandydował na prezydenta. W tym właśnie Radiu puszczono w eter sprzeczkę z posiedzenia NSZZ Solidarność o przekazie swojego poparcia L.W. Wtedy Michnik powiedział opuszczając obrady, że ten Ubek nadaje się na prezydenta, jak on na sprawozdawcę sportowego. Puszczono to tylko raz, w późniejszym czasie czekałem by nagrać ten głos niechęci lecz niestety, być może ktoś zabronił powtórnej emisji. Tu mam link co potwierdza częściowo, fakt że L.W.- „Bolek” i odwrotnie. http://www.rp.pl/artykul/61991,193361_Teraz_nie_bedziemy_juz_milczec.html
RP.PL
:-Z:-]

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Numer AIMNumer gadu-gadu

Korba102

Post #9 Ocena: 0

2008-09-25 21:32:59 (17 lat temu)

Korba102

Mężczyzna

Konto zablokowane

POPRAWNOŚĆ POLITYCZNA dotarła do Polski
Nie będę komentował, szkoda słów!LINK:-Z
RP.PL

:-Y:-Z

[ Ostatnio edytowany przez: Korba102 25-09-2008 21:34 ]

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Numer AIMNumer gadu-gadu

Korba102

Post #10 Ocena: 0

2008-09-27 10:52:07 (17 lat temu)

Korba102

Mężczyzna

Konto zablokowane

Przypływ i odpływ
to link wyżej do którego odnoszę mój komentarz 8-)
Więcej kija jak marchewki, tak mogę określić Angielski stosunek do Polaków.
Nie można podkreślać że kurs Pounds zadecydował o tym że spadła fala emigracji a bardziej przyczyniło się naprawdę ciężkie życie i wysokie opłaty za to by móc się wyspać o warunkach panujących w takich mieszkaniach już nie wspomnę, cena za łóżko miesięcznie jak w Polsce za Kawalerkę i niewygoda jednym pasujące libacje i brud a drugim nie, dodam jeszcze samoobsługa utrzymania na innych rachunek. Polak potrafi kraść i okradać innych większa część właśnie taką postawę przyjęła – bierna na kupno jedzenia a aktywna na samoobsługę z zapasów innych mieszkańców takiego domu cz też flatu. Ciężka praca, praca za marne pieniądze prawie niewolnicza i stosunek pracodawcy jak do bardziej rzeczy jak człowieka. Cwaniaczków żerujących na naiwności rodaków wyłudzających pieniądze w zamian za danie możliwości rzekomej pracy to wszystko jest tym czynnikiem który między innymi przyczynił się do tego spadku napływu Polaków do UK a problem dyskryminacji jest odrębnym lecz bardzo istotnym aspektem który zamyka całość.
8-)

[ Ostatnio edytowany przez: Korba102 27-09-2008 10:54 ]

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Numer AIMNumer gadu-gadu

Strona 23.9 z 91 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 22.9 | 23.9 | 24.9 ... 89 | 90 | 91 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,