Str 18.9 z 91 |
temat zamknięty | nowy temat | Regulamin |
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2008-08-25 18:48:15 (17 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Korba102 | Post #2 Ocena: 0 2008-08-25 19:00:59 (17 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 16-02-2008 Skąd: London |
Cytat: 2008-08-25 18:48:15, ironiqus napisał(a): Nie jest to dyskryminacja, tylko dbanie o dobre imie firmy - zreszta zgodnie z prawem. Rownie dobrze firma moze sobie zazyczyc Criminal Record Check (nie pamietam dokladnie jak to sie nazywa). Mnie to akurat nie dziwi. Cleanerki dostaja klucze do czyjegos prywatnego mieszkania/ biura itp., czesto kody do dezaktywacji alarmu, firma nie zna ich przeszlosci wiec przynajmniej chce wiedziec ze osoba ktora zatrudnia, to napewno ta osoba. Dalbys klucze i kod do alarmu obcemu czlowiekowi bez chocby podstawowego sprawdzenia jego tozsamosci? ... Odnosnie dokumentow, to sa one najprawdopodobniej do wgladu - nikt ich nie zabiera, jezeli jest inaczej, to masz racje - ktos moze chciec ukrasc tozsamosc. Pracodawca nie ma prawa żądać od przyszłego pracownika powyższych dokumentów. Potwierdzenie ID tylko do wglądu resztę wypełniasz w ankietach które są przy podpisywaniu UMOWY Nikt od razu nie dostaje pozwolenia na wejście do ważnych obiektów. Tylko po jakimś okresie pracy. Nawet w CV które zamieszczane są na stronach przez firmy rekrutacyjne masz prawo ukryć swoje dane osobiste. Były już takie przypadki że ktoś wykorzystał dane do innych celów niestety takie wymogi są niezgodne z obowiązującym prawem UE i UK :-Y Nigdy nie byłem wazeliniarzem, wolę nagą prawdę od szydzącego pochlebstwa. Nikt nie jest doskonały ale trzeba być zawodowcem w tym co się robi. Nie oceniam za wygląd tylko za przekaz
|
Post #3 Ocena: 0 2008-08-25 19:23:40 (17 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Korba102 | Post #4 Ocena: 0 2008-08-25 19:42:23 (17 lat temu) |
Po pierwsze my nie jesteśmy Imigrantami a członkami UE i przebywamy w UK na takich samych warunkach jak u siebie w kraju.
Po drugie Dane osobowe które umieszczasz w Ankiecie w umowie nie mogą zwierać szczegółów osoby ponieważ to jest nieprawne i wystarczy wywodów na ten temat Mój pracodawca nie żądał paszportu tylko Tax Ref No oraz NI to wszystko w tych dokumentach jest co jest niezbędne odnośnie podęcia pracy i informacji na mój temat Pracodawca ma obowiązek sam weryfikować Twoje dane osobowe z Instytucjami które je posiadają Job center i Revenue Tak więc to wszystko jest proste dla mnie lecz nie wiem jak dla pozostałych Mój pracodawca jest Anglikiem a nie kimś z ... Zamykam ta dyskusje na ten temat i dziękuję ![]() Nigdy nie byłem wazeliniarzem, wolę nagą prawdę od szydzącego pochlebstwa. Nikt nie jest doskonały ale trzeba być zawodowcem w tym co się robi. Nie oceniam za wygląd tylko za przekaz
|
Post #5 Ocena: 0 2008-08-25 20:23:05 (17 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
yanovitz | Post #6 Ocena: 0 2008-08-26 09:37:52 (17 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2007 |
Nie przebywamy w UK na takich samych zasadach jak w Polsce bo musimy chociazby rejestrowac sie do WRS.
Jak pisal przedmowca - musielibysmy miec obywatelstwo. Po za tym sytuacja ktora opisales wcale mnie w tym kraju nie dziwi i nie zakrawa na dyskryminacje. Pamietam jaka gehenna bylo chociazby zalozenie konta w banku. Wszystko dlatego ze nie ma obowiazku meldunkowego, kazdy chce sie upewnic ze ty to ty. Jeśli pracujesz z oddaniem przez osiem godzin, możesz w końcu zostać szefem, by pracować przez dwanaście. Robert Frost
|
Korba102 | Post #7 Ocena: 0 2008-08-26 19:14:05 (17 lat temu) |
Cytat: 2008-08-26 09:37:52, yanovitz napisał(a): Nie przebywamy w UK na takich samych zasadach jak w Polsce bo musimy chociazby rejestrowac sie do WRS. Jak pisal przedmowca - musielibysmy miec obywatelstwo. Po za tym sytuacja ktora opisales wcale mnie w tym kraju nie dziwi i nie zakrawa na dyskryminacje. Pamietam jaka gehenna bylo chociazby zalozenie konta w banku. Wszystko dlatego ze nie ma obowiazku meldunkowego, kazdy chce sie upewnic ze ty to ty. Dziwne a ja jakoś nie miałem żadnych problemów z kontem w banku jak i z Inszulansem. A to co mi jest wiadomo to pracodawca musi Ciebie weryfikować a nie Ty masz udowadniać że Ty to Ty. Jeżeli ktoś postępuje odwrotnie to narusza przepisy. Teraz czekam na rezydenturę. Sam wysyłam różne formy i nie korzystam z usług dziwnych firm. Może tylko mi się tak udaje. Mój pracodawca nie łamie prawa w stosunku do mnie nie ściga mnie i pilnuje bym miał przerwę o wyznaczonej porze, pracuję 35 godz tygodniowo i nie odciąga mi pieniędzy za te przerwy. Troszeczkę tu jestem i wiem z kim można porozmawiać poważnie a pracowałem u różnych ludzi i nawet sam prowadziłem własną Firmę stąd znam zasady które tu obowiązują Po za tym ja ten temat uznałem za zakończony :-W Nigdy nie byłem wazeliniarzem, wolę nagą prawdę od szydzącego pochlebstwa. Nikt nie jest doskonały ale trzeba być zawodowcem w tym co się robi. Nie oceniam za wygląd tylko za przekaz
|
Korba102 | Post #8 Ocena: 0 2008-08-26 20:33:38 (17 lat temu) |
Trzech mężczyzn jest przesłuchiwanych w sprawie planowanego zamachu na premiera Wielkiej Brytanii Gordona Browna - podaje londyn.gazeta.pl, powołując się na "Daily Mail".
Trzech Muzułmanów zostało zatrzymanych podczas próby opuszczenia Wielkiej Brytanii po tym, jak służby specjalne odkryły ich powiązania ze spiskiem planującym zabójstwo premiera Gordona Browna i jego poprzednika Tony'ego Blaira. Jak podaje londyn.gazeta.pl, mężczyźni znajdowali się pod obserwacją od stycznia tego roku, kiedy to na internetowej stronie islamskich ekstremistów grupa "Al Kaida w Wielkiej Brytanii" opublikowała oświadczenie, w którym pojawiły się wzmianki o planowanym zamachu oraz żądania dotyczące wycofania brytyjskich wojsk z Iraku i Afganistanu oraz uwolnienia wszystkich Muzułmanów z londyńskich więzień. Dochodzenie służb specjalnych wykazało, że organizatorzy spisku faktycznie podjęli działania zmierzające do realizacji planowanego zabójstwa. Dwóch z podejrzanych mężczyzn - prawdopodobnie braci - zamierzało uciec do Finlandii samolotem odlatującym z Manchesteru. Trzeci został zatrzymany w Accrington, gdzie mieszka i pracuje. Policja na razie odmówiła dalszych komentarzy w tej sprawie. Dochodzenie trwa ![]() Po mimo tego i tak Grylowani są najlepsi w UK Nigdy nie byłem wazeliniarzem, wolę nagą prawdę od szydzącego pochlebstwa. Nikt nie jest doskonały ale trzeba być zawodowcem w tym co się robi. Nie oceniam za wygląd tylko za przekaz
|
Korba102 | Post #9 Ocena: 0 2008-08-26 21:00:59 (17 lat temu) |
Wybierasz się na Wyspy, ale boisz się, że pracodawca cię oskubie? Niezależnie od tego dokąd trafisz i jaką pracę będziesz wykonywał, w tej chwili należy ci się przynajmniej 5,52 Ł za każdą przepracowaną godzinę. Aby tyle zarabiać, nie musisz być koniecznie zatrudniony bezpośrednio przez pracodawcę. Prawo do NMW mają także pracownicy agencyjni. Co więcej, co roku od 1 października musisz dostać podwyżkę!
Kto musi dostawać ustawowe minimum? W zasadzie wszyscy, którzy pracują legalnie na Wyspach. Nie ma tu znaczenia ani staż pracy, ani posiadane obywatelstwo, czy wykształcenie albo doświadczenie. National Minimum Wage należy się i tym pracującym w domu (tele-praca), zatrudnionym przez agencje, w pełnym i niepełnym wymiarze godzin, na akord, pracownikom dorywczym i oczywiście – niezależnie od rodzaju wykonywanej pracy i rodzaju umowy – także Polakom. Nie ma znaczenia także to, w jakiej branży przyjdzie ci pracować. W niektórych sektorach część firm może mieć wynegocjowane w ramach tzw. umów zbiorowych ze związkami zawodowymi, inne stawki, określane przez nich jako minimalne. Nigdy jednak nie są one niższe niż National Minimum Wage. Pracodawca może oczywiście płacić ci więcej. Prawo określa jedynie stawki minimalne. Nie zdziw się więc, jeśli na tym samym stanowisku jednej firmie zaproponują ci ustawowe minimum, a w innej np. 7 Ł za godzinę. Wszystko zależy od tego, jak się umówicie. W ostatnim czasie pojawiły się apele do pracodawców w Londynie, aby wprowadzili dla swoich pracowników minimum wyższe niż to ustawowe. Wszystko przez to, że życie w stolicy jest zdecydowanie droższe niż na prowincji. Jest to jedynie apel, a nie przepis prawny, który trzeba respektować. Kogo nie obowiązuje NMW? To bardzo niewielka i ściśle określona grupa. Znaleźli się w niej: – uczniowie przyuczający się do zawodu (jeśli mają mniej niż 19 lat); – uczniowie przyuczający się do zawodu, którzy ukończyli co prawda 19 lat, ale jest to ich pierwszy rok nauki; – studenci na stażu, jeśli ten trwa krócej niż rok (pod warunkiem, że jednocześnie studiują na wyższej uczelni lub w szkole policealnej/wieczorowej – tzw. further education course); – młodzi ludzie biorący udział w programach „Leonardo da Vinci” lub „Youth In Action”. Ograniczone potrącenia Zdarza się, że pracodawca gwarantuje zakwaterowanie. Potrąca jednak za nie z pensji określoną kwotę. Aby uniknąć nadużyć, brytyjskie prawo ograniczają tutaj pole działania. Oznacza to, że jeśli zarabiasz ustawowe minimum, szef nie może potrącić ci z pensji więcej niż 30,10 Ł tygodniowo (4,30 Ł za każdy dzień). Niezależnie od tego, jaki jest standard oferowanego przez niego lokum. I jeszcze jedno. W myśl obowiązujących na Wyspach przepisów, pracodawca nie może wymagać, byś korzystał z zakwaterowania, które on proponuje. Jeśli z jakiegokolwiek powodu nie chcesz tam mieszkać, nie musisz. A co jeżeli szef potrąca ci z pensji pieniądze np. za ubiór służbowy, dowożenie do pracy czy jakieś opłaty agencyjne? Wtedy musi ci płacić więcej niż zakłada National Minimum Wage. Nawet po potrąceniach nie możesz bowiem za każdą przepracowaną godzinę dostawać mniej niż ustawowe minimum. Sprawdź, czy zarabiasz tyle ile powinieneś! Podawane stawki minimalnego wynagrodzenia są oczywiście stawkami brutto. Oznacza to, że po potrąceniu przez pracodawcę obowiązkowych składek na ubezpieczenia i zaliczki na podatek, do ręki dostaniesz mniej. Jeśli chcesz mieć pewność, że pracodawca prawidłowo wylicza wysokość twojego wynagrodzenia netto, możesz to sprawdzić korzystając ze specjalnego kalkulatora, który znajdziesz na www.worksmart.org.uk/minwage_calc.php. Możesz też obliczeń dokonać sam. Wystarczy, że podzielisz otrzymane wynagrodzenie za interesujący cię okres (tzw. pay reference period) przez ilość przepracowanych godzin. Pamiętaj jednak, że przy obliczeniach pod uwagę brać należy tylko wynagrodzenie podstawowe, bez nadgodzin czy obowiązkowych dodatków za pracę w godzinach nocnych albo w dni wolne od pracy. Co, jeśli pracodawca płaci za mało Możesz wtedy zwrócić się z prośbą o pomoc. W tym celu najlepiej zadzwonić na infolinię NMW – 0845-6000678 (możliwa rozmowa w języku polskim). Możesz także wypełnić specjalny wniosek skargi, który znajdziesz na www.hmrc.gov.uk/nmw/complaint.htm lub www.beer.gov.uk/publications. Aby dokładnie wyjaśnić twoją sytuację, musisz podać numer swojego telefonu kontaktowego, na który ktoś do ciebie oddzwoni. Jeżeli nie masz dostępu do Internetu, formularz skargi możesz zamówić także telefonicznie, dzwoniąc pod numer 0845-0150010 i podając numer referencyjny URN 07/1610. UWAGA! Decydując się na złożenie skargi w formie pisemnej, musisz podać swoje dane. Możesz mieć jednak pewność, że pracodawca nigdy się nie dowie, kto złożył na niego skargę. Jeżeli jednak obawiasz się, możesz zadzwonić anonimowo na infolinię. Tam wystarczy, że konsultantowi podasz jedynie dane pracodawcy. Nie musisz się przedstawiać, ani zostawiać numeru kontaktowego do siebie. Informacje na temat NMW Do dyspozycji pracowników jest specjalna infolinia na temat krajowej płacy minimalnej – 0845-6000678. Numer jest czynny od poniedziałku do piątku, w godzinach 9.00-17.00. Za połączenie zapłacisz tyle, ile twój operator nalicza za zwykłe połączenie lokalne. Uwaga! W infolinii zatrudnieni są konsultanci znający język polski! Warto także odwiedzić stronę internetową: www.direct.gov.uk/nmw. Jeśli nie znalazłeś tam tego, czego szukasz, możesz wysłać maila z konkretnym zapytaniem i opisem swojej sytuacji na adres <a href="mailto:nmw@hmrc.gov.uk" target="_new">nmw@hmrc.gov.uk</a>. Kto nie ma dostępu do Internetu, może wysłać list tradycyjną pocztą: National Minimum Wage Enquiries Freepost PHQ1 Newcastle Upon Tyne NE98 1ZH National Minimum Wage dla wszystkich pracowników wiek pracownika 22 lata i starsi w tej chwili 5,52 Ł od 1 października 2008 r. 5,73 Ł 18-21 lat w tej chwili 4,60 Ł od 1 października 2008 r. 4,77 Ł 16-17 lat w tej chwili 3,40 Ł od 1 października 2008 r. 3,53 Ł To z innego portalu NEWS ![]() ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Korba102 27-08-2008 18:59 ] Nigdy nie byłem wazeliniarzem, wolę nagą prawdę od szydzącego pochlebstwa. Nikt nie jest doskonały ale trzeba być zawodowcem w tym co się robi. Nie oceniam za wygląd tylko za przekaz
|
Korba102 | Post #10 Ocena: 0 2008-08-29 17:55:04 (17 lat temu) |
Proces Jakuba T. odroczony
Z powodu rozbieżności w dokumentacji poznański Sąd Okręgowy odroczył posiedzenie w sprawie dostosowania angielskiego wyroku dożywotniego więzienia dla Jakuba T. do polskich przepisów - podaje Polskie Radio Londyn. 25-latek został skazany przez sąd w Exeter na dożywocie za gwałt. W lipcu Jakub T. został przekazany stronie polskiej. - Okazało się jednak, że sąd dysponuje dwoma rozbieżnymi dokumentami z sądu w Exeter - mówi rzecznik poznańskiego sądu Jarema Sawiński. Z pierwszego dokumentu z lipca tego roku wynika, że Jakub T. został skazany na karę dożywotniego więzienia za dwa przestępstwa z możliwością opuszczenia więzienia najwcześniej po 9 latach. Z dokumentu, który w piątek doręczyła prokuratura z sądu w Exeter wynika, że został skazany na dwie kary dożywotniego pozbawienia wolności osobno za gwałt i za pobicie - dodał rzecznik. - Sąd musi ustalić, czy to pierwsze pismo, które mówi o jednej karze dożywotniego pozbawienia wolności świadczy o tym, że sąd brytyjski wydał wyrok łączny tej informacji w tym piśmie brakuje. Dlatego strony wniosły o to, aby sąd wystąpił do sądu w Exeter z prośbą o wyjaśnienia" - mówi rzecznik. Dzisiejsze posiedzenie było niejawne. Po jego zakończeniu sąd ogłosił decyzję. Jakub T. był na sali. Przyszła także jego rodzina i przyjaciele. Do Poznania przyjechali także brytyjscy funkcjonariusze. Według obrońców Tomczaka, ich obecność na posiedzeniu jest kontrowersyjna, ponieważ zwykle stróże porządku nie uczestniczą w postępowaniu po ogłoszeniu wyroku. Poznański sąd czeka na odpowiedź sądu w Exeter do 3 października ![]() ![]() A tak swoją drogą jak Czarnecki pobije i zgwałci to co karany jest z jednego zarzutu, a do tego jeszcze na pewno mały wyrok gdyż jest to znikome znaczenie czynu. Nie dziwię się w końcu Angole po pierwsze nie mają konstytucji. Po drugie nie mają silnego prawa. Ponieważ Państwo to prawo a prawo to Państwo w zależności jak na to patrzymy to mocne prawo daje większą swobodę i bezpieczeństwo a przy tym co jest to mamy to co mamy CCTV i pig pot przy którym można rzucić kiepa a on nie zareaguje. Czasem tęsknię za naszymi gliniarzami ![]() Nigdy nie byłem wazeliniarzem, wolę nagą prawdę od szydzącego pochlebstwa. Nikt nie jest doskonały ale trzeba być zawodowcem w tym co się robi. Nie oceniam za wygląd tylko za przekaz
|