MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 91 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 89 | 90 | 91 ] - Skocz do strony

Str 2 z 91

temat zamknięty | nowy temat | Regulamin

Korba102

Post #1 Ocena: 0

2008-03-21 21:11:45 (17 lat temu)

Korba102

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 16-02-2008

Ja wiem Ty wierz ale one nie wiedza o tym ba one myślą że złapały tego Pana Boga za nogi ale cóż nie można zakazać a tym bardziej odciągać od tego zamiaru. Zastanawiam się jaki procent kobiet jest o Wyższym wykształceniu a jaki o pozostałych poziomach edukacji. Myślę że to ma szczególny wpływ na decyzję :-?
Nigdy nie byłem wazeliniarzem, wolę nagą prawdę od szydzącego pochlebstwa. Nikt nie jest doskonały ale trzeba być zawodowcem w tym co się robi. Nie oceniam za wygląd tylko za przekaz

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Numer AIMNumer gadu-gadu

Korba102

Post #2 Ocena: 0

2008-03-21 21:14:29 (17 lat temu)

Korba102

Mężczyzna

Konto zablokowane

[ Ostatnio edytowany przez: Korba102 21-03-2008 21:17 ]

Nigdy nie byłem wazeliniarzem, wolę nagą prawdę od szydzącego pochlebstwa. Nikt nie jest doskonały ale trzeba być zawodowcem w tym co się robi. Nie oceniam za wygląd tylko za przekaz

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Numer AIMNumer gadu-gadu

mietal64

Post #3 Ocena: 0

2008-03-21 21:37:58 (17 lat temu)

mietal64

Mężczyzna

Z nami od: 20-02-2008

Mam wrazenie, ze jestem w swiecie myslacych inaczej.... Korba 102, ty nie masz problemu z samotnoscia (jest was dwoch - schizofrenia)... Dkstudio znowu jakos inaczej rozumie Koran, albo tylko go cytuje bez zrozumienia....
Pozdrawiam ehtekaski, ktora zareagowala normalnie. Pozdrawiam
Alkohol zabija, ale nie mozna zapominac, ile ludzi dzieki niemu sie urodzilo ... Aby sprawiedliwości stała się zadość, kacem kończy się radość

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

E-mailStrona WWW

dkstudio

Post #4 Ocena: 0

2008-03-21 21:44:16 (17 lat temu)

dkstudio

Mężczyzna

Z nami od: 22-01-2007

A ciekawe kto to roumie ?????? to jest dokładne tłumaczenie z księgi.
By go znać trzeba być islamistą.
A jesli Ty rozumiesz to Wyjaśnij.
Chetnie poznam to od strony katolika, bo ja mogę przytoczyć zdanie grilowatego, jak naprawdę jest z kobietą i jej prawami w islamie.
Pozaetatowy fotoreporter Krzysztof (orłoś)

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

E-mailStrona WWW

Post #5 Ocena: 0

2008-03-21 21:55:32 (17 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

dkstudio

Post #6 Ocena: 0

2008-03-21 21:57:50 (17 lat temu)

dkstudio

Mężczyzna

Z nami od: 22-01-2007

Mietal a takie prawa ma kobieta w islamie, to tylko kawałem tych ciekawostek jak będzie trzeba to moge dokładniej. Siedziałem w Iraku ponad rok.
Jeżeli chodzi o ślub muzułmański, to na początku krótki wstęp: kultura arabska jest, według moich obserwacji, bardzo podobna do żydowskiej (chodzi mi o kulturę żydów praktykujących judaizm), a Koran bardzo często jest zbieżny ze Starym Testamentem, szczególnie w kwestiach obyczajowych. Otóż w obu tych kulturach ślub jest jedynie rodzajem umowy cywilno–prawnej, w której główną część stanowią sprawy majątkowe, ewentualnie specjalne uprawnienia dla żony, np. żeby mąż nie żenił się po raz kolejny „za jej kadencji” lub że zastrzega sobie prawo studiowania bądź pracy w wymiarze czterech godzin dziennie etc. Jeśli te ustalenia nie znajdą się na piśmie, nie mają żadnej mocy prawnej, czyli jest tak, jakby ich nigdy nie było.

Nie oznacza to jednak, że młodzi już mogą żyć razem jak małżeństwo. Tym bardziej, że panna młoda to często jeszcze dziecko… pan młody z reguły nie wyposażył jeszcze zapisanego w kontrakcie domu i nie kupił, również ujętego w kontrakcie małżeńskim podarunku ślubnego, którym są z reguły duże ilości złotej biżuterii. To wszystko nabiera znaczenia w momencie rozwodu — chodzi o to, żeby kobieta nie została z niczym. Takich rzeczy pilnują jej męscy krewni — oni zresztą przyjmą ją po rozwodzie pod swój dach, nic więc dziwnego, że dbają o interesy.

Jeśli zapadnie wreszcie decyzja, że młodzi mogą mieszkać razem (bo wszystkie warunki kontraktu zostały spełnione lub renegocjowane), urządza się wesele. I to ono jest przepustką do wspólnego życia. Kobieta w islamie ma pozycję zbliżoną do pozycji dziecka. Dobry mąż jest odrobinę jak dobry ojciec: wychowuje swoją żonę, wyznacza jej granice zachowań, kontroluje ją i zapewnia jej opiekę. Dobry mąż czasem musi nawet okłamać swoją żonę, żeby chronić ją przed złem tego świata i… przed swoim własnym złem (kiedy np. ją zdradza). A także, żeby sprawić jej przyjemność.

To tak jak z dzieckiem i św. Mikołajem (czy to kłamstwo? tak, ale z miłości, bo dla dziecka tak lepiej), z niedopuszczaniem dziecka przed telewizor lub w miejsce, w którym dzieje się coś nieodpowiedniego. Kobieta w islamie jest nie do końca wiarygodna (zeznanie przed sądem jednego świadka mężczyzny warte jest tyle, ile dwóch kobiet!), dziedziczy połowę tego, co jej brat, nie jest też samodzielna — zawsze i wszędzie musi znajdować się pod opieką mężczyzny, czy to ojca, brata, męża czy nawet syna.

Pozaetatowy fotoreporter Krzysztof (orłoś)

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

E-mailStrona WWW

beznicka

Post #7 Ocena: 0

2008-03-21 22:51:25 (17 lat temu)

beznicka

Z nami od: 11-02-2008

Cytat:

2008-03-16 20:30:01, Korba102 napisał(a):
Wszyscy na pewno myślą że chodzi tu szczególnie o wykład gościa w sutannie do rzeszy wiernych.
Tu ja bym polemizował nad tym określeniem kto i z jakiego punktu i tak jeżeli ambona znajduje się w kościele to można tak określić ale tu nie chodzi o pasterza i ten przybytek tylko o myśliwego i zwierzynę. Którą można upolować nie z gruntu gdyż to jest bardziej trudne a z AMBONY tam jest jak na dłoni łatwiej jest trafić w sedno( sedno my ambona to media ) ;-)

no coż... masz racji wiele.. tak samo jak bylo wielu i sie pomylilo... chcesz udowodnic cos zwiazane z wiara?... a moze coś zwiazane z Zyciem?... a moze chcesz tylko udowodnic swoje porazki?... niewazne... ten proces tak szybko i tak schematycznie nie przebiega... jakkolwiek bys sie go uczepil... to troche bardziej skomplikowane, a dyskusja w dwóch zdaniach bywa bez sensu.. a nawet niewskazana... :] jasne.. ze powazniejsze dyskusje bywaja.. jasne... trzeba tylko uzyc innych argumentów... bardziej do dyskusji niz konfrontacji (chyba ze nie zalezalo Ci na dyskusji?) pozdrawiam :)

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Korba102

Post #8 Ocena: 0

2008-03-22 08:15:03 (17 lat temu)

Korba102

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2008-03-21 22:51:25, beznicka napisał(a):
Cytat:

2008-03-16 20:30:01, Korba102 napisał(a):
Wszyscy na pewno myślą że chodzi tu szczególnie o wykład gościa w sutannie do rzeszy wiernych.
Tu ja bym polemizował nad tym określeniem kto i z jakiego punktu i tak jeżeli ambona znajduje się w kościele to można tak określić ale tu nie chodzi o pasterza i ten przybytek tylko o myśliwego i zwierzynę. Którą można upolować nie z gruntu gdyż to jest bardziej trudne a z AMBONY tam jest jak na dłoni łatwiej jest trafić w sedno( sedno my ambona to media ) ;-)

no coż... masz racji wiele.. tak samo jak bylo wielu i sie pomylilo... chcesz udowodnic cos zwiazane z wiara?... a moze coś zwiazane z Zyciem?... a moze chcesz tylko udowodnic swoje porazki?... niewazne... ten proces tak szybko i tak schematycznie nie przebiega... jakkolwiek bys sie go uczepil... to troche bardziej skomplikowane, a dyskusja w dwóch zdaniach bywa bez sensu.. a nawet niewskazana... :] jasne.. ze powazniejsze dyskusje bywaja.. jasne... trzeba tylko uzyc innych argumentów... bardziej do dyskusji niz konfrontacji (chyba ze nie zalezalo Ci na dyskusji?) pozdrawiam :)
Mój temat jest lużny każdy może wypowiedzieć swoje zdanie
na nurtujący temat bez względu na rację,Odp: to jest mam temat który mnie gryzie możesz się wypowiedzieć i interpretować jak to chcesz a innni wyrażają swoja opinię Nie chodzi o wojnę słów.Tylko
o opinię. :-]

[ Ostatnio edytowany przez: Korba102 22-03-2008 12:37 ]

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Numer AIMNumer gadu-gadu

Korba102

Post #9 Ocena: 0

2008-03-22 13:38:38 (17 lat temu)

Korba102

Mężczyzna

Konto zablokowane

Polska to jedna wielka obietnica wszystkiego co tylko można sobie wymarzyć a żyć wszak trzeba niestety z powietrza to i Salamon nie przeleje a politycy jednak za każdym razem obiecują gruszki na suchej już wierzbie i co mamy? Bałagan polityk siedzi w loży sejmowej i myśli jak tu wyrwać jeszcze jakieś diety i najlepiej by nie rozliczać z grosza wyrzuconego w błoto.
Zawsze jest to samo jak można coś zmienić gdy wszyscy Ci świeży politycy uczą się od kolegów jak zadbać o swoje a LUDZIE? Oni poczekają mamy jeszcze 4 lata na to by coś im rzucić później zapominają o swoim elektoracie staja świniami w jednej wielkiej CHLEWNI na Wiejskiej i tłoczą się przed korytem z myślą że jeszcze tego nie jedli a dla rzeszy ludzi myślącym że jutro obudza się w dobrobycie i wstają z łóżek i ślizgając się na ślinie padają na głowy zapominając o tym że trzeba zapytać Polityka a co z nami? Ślina już zalała całą RZECZYPOSPOLITĄ :-W

[ Ostatnio edytowany przez: Korba102 22-03-2008 13:41 ]

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Numer AIMNumer gadu-gadu

Korba102

Post #10 Ocena: 0

2008-03-23 11:11:27 (17 lat temu)

Korba102

Mężczyzna

Konto zablokowane

I znowu święta wszyscy zajęci dwa dni szaleństwa i wielkich chęci.
Zając między talerzem a koszykiem przewraca jaja i baran beczy że zjedzą go dzieci zaraz Wesołych Świąt Wielkanocnych :-]

[ Ostatnio edytowany przez: Korba102 23-03-2008 11:39 ]

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Numer AIMNumer gadu-gadu

Strona 2 z 91 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 89 | 90 | 91 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,