Str 4 z 9 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
stanislawski |
Post #1 Ocena: 0 2011-05-27 09:51:14 (14 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Cytat:
2011-05-27 08:20:40, Greater_Manchester_Police napisał(a):
Planowalismy napisac nieco wiecej na temat obrony koniecznej stad opoznienie w podjeciu tematu. Ponizej zamieszczamy odpowiedz na zadane wczesniej pytanie:
Obrona konieczna jest zagadnieniem niezwykle skomplikowanym i rozbudowanym. Oznacza dokonanie czynu wbrew prawu w sytuacji, kiedy MUSIELISMY go dokonac, nie mielismy innego wyboru. Ponizej dwa przyklady, co obrona konieczna oznacza w swietle prawa w UK.
1. Wyobrazmy sobie sytuacje, gdy osoba A jest pod wplywem alkoholu i osoba B celuje do niej z broni. Osoba A wsiada do samochodu i odjezdza, zeby uniknac utrate zycia. Prowadzenie samochodu pod wplywem alkoholu (czyn wbrew prawu) zostanie uznane za obrone konieczna wylacznie, jesli nie istniala zadna inna mozliwosc ochronienia wlasnego zycia przez osobe A, poza zlamaniem prawa.
2. Uzycie przemocy fizycznej wobec drugiej osoby jest wbrew prawu. Wyobrazmy sobie jednak, ze do domu osoby A wlamuje sie osoba B i atakuje osobe A (mieszkanca). Osoba A, w ograniczonych okolicznosciach, moze nie miec zadnego innego wyoboru jak tylko uderzyc osobe B (wlamywacza) w celu obrony samej siebie. Pamietac nalezy jednak, ze zlamanie prawa przez osobe A zostac moze uznane za obrone konieczna wylacznie jesli w danej sytuacji nie bylo zadnej innej mozliwosci obrony.
Kazdy przypadek zlamania prawa w celu uzycia obrony koniecznej jest rozpatrywany indywidualnie.
Trudno jest wiec podac “zloty srodek”.
W przypadku dodatkowych pytan, prosze pisac. Moze latwiej bedzie okreslic pewne granice przy uzyciu konretnych przykladow. Jesli wiec macie przyklady, o ktore chcecie zapytac, postaramy sie odpowiedziec.
Pozdrawiamy,
No własnie. I dlatego tutaj nie da się czuć bezpiecznie nawet we własnym domu. Brak KONKRETNEJ definicji. Człowiek napadnięty ma mysleć, rozważać, kalkulować i jeszcze nie tylko o przestępcy, ale i o sądzie.
Za to wyraźny jest duży katalog praw przysługujacych napastnikom. Wręcz ułatwień w działaniu, stworzonych dla nich przez system prawny. Groźby systemu pod adresem broniącego się są straszakiem sprezentowanym bandytom.
|

|

|
|
|
marcinb |
Post #2 Ocena: 0 2011-05-27 10:02:05 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
Jaki byl ten watek o obronie koniecznej? Ma ktos link do niego? Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|

|

|
|
Dwunasty |
Post #3 Ocena: 0 2011-05-27 10:04:44 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2011-05-27 10:02:05, marcinb napisał(a):
Jaki byl ten watek o obronie koniecznej? Ma ktos link do niego?
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/21/33189/Samoobrona-w-UK
|

|
 |
|
marcinb |
Post #4 Ocena: 0 2011-05-27 10:11:25 (14 lat temu) |
Podaje opis sytuacji z w/w watku:
Witam!
Mam takie pytanie, ostatnio do mojego mieszkania mialem probe wlamania, kiedy bylem w domu na szczescie.
3 kolesi majstrowalo mi w drzwiach, zobaczylem przez wizjer, wiec niewiele myslac wzialem noz kuchenny i wyszedlem do nich i przywitalem jednego kujawiakiem (kopnieciem frontowym) dosc konkretnym w klatke piersiowa koles sie zatoczyl po czym uciekli.
Teraz mam 2 pytania:
jakie sa granice obrony koniecznej w UK?
Czy mozliwe jest uzycie niebezpiecznego narzedzia jak noz, palka itp. w obrebie wlasnego domu?
Czy jesli zrobilem cos temu kolesiowi to moze mnie zaskarzyc?
Kolesie byli raczej chudzi ale wyzsi ode mnie (3 bialych chavow) wiec bez sprzetu moglby byc problem.
Z gory dziekuje
Prosimy GM o opinie Policji na temat opisanego zajscie w swietle przepisow o obronie koniecznej. Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|

|

|
|
Greater_Manches |
Post #5 Ocena: 0 2011-05-27 11:04:33 (14 lat temu) |
Z nami od: 13-05-2011 Skąd: Manchester |
Prosze zwrocic uwage, ze prawna definicja Obrony Koniecznej w calej UE jest bardzo podobna. Jest to trudne zagadnienie, na temat ktorego powstaja pelne opracowania prawne.
|

|

|
|
|
marcinb |
Post #6 Ocena: 0 2011-05-27 11:31:11 (14 lat temu) |
Personalnie prosilbym o komentarz wobec opisanej wyzej sytuacji. Ulatwiloby to zrozumienie podejscia Policji do sytuacji gdzie moze zajsc koniecznosc uzycia sily w celu ochrony miru domowego. Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|

|

|
|
Greater_Manches |
Post #7 Ocena: 0 2011-05-27 11:33:18 (14 lat temu) |
Cytat:
2011-05-27 10:11:25, marcinb napisał(a):
Podaje opis sytuacji z w/w watku:
Witam!
Mam takie pytanie, ostatnio do mojego mieszkania mialem probe wlamania, kiedy bylem w domu na szczescie.
3 kolesi majstrowalo mi w drzwiach, zobaczylem przez wizjer, wiec niewiele myslac wzialem noz kuchenny i wyszedlem do nich i przywitalem jednego kujawiakiem (kopnieciem frontowym) dosc konkretnym w klatke piersiowa koles sie zatoczyl po czym uciekli.
Teraz mam 2 pytania:
jakie sa granice obrony koniecznej w UK?
Czy mozliwe jest uzycie niebezpiecznego narzedzia jak noz, palka itp. w obrebie wlasnego domu?
Czy jesli zrobilem cos temu kolesiowi to moze mnie zaskarzyc?
Kolesie byli raczej chudzi ale wyzsi ode mnie (3 bialych chavow) wiec bez sprzetu moglby byc problem.
Z gory dziekuje
Prosimy GM o opinie Policji na temat opisanego zajscie w swietle przepisow o obronie koniecznej.
W opisanej sytuacji doszlo do 2 przestepstw/wykroczen ze strony pytajacego:
1. Posiadanie broni (noz)
2. Napasc (kopniecie)
Pojecie obrony koniecznej nie mialoby tutaj zastosowania, poniewaz istnialy inne mozliwosci, niz otwarcie drzwi.
Najbezpieczniejszym i najsensowniejszym rozwiazaniem byloby natychmiastowe zadzwonienie na 999, jak tylko zauwazono osoby probujace dostac sie do srodka domu, i obserwowanie ich przez wizjer. Szczegoly dot. ich ubioru i wygladu nalezalo przekazac osobie, ktora odebrala polaczenie pod numerem 999.
Pozdrawiamy,
|

|

|
|
Greater_Manches |
Post #8 Ocena: 0 2011-05-27 11:35:17 (14 lat temu) |
Cytat:
2011-05-27 11:31:11, marcinb napisał(a):
Personalnie prosilbym o komentarz wobec opisanej wyzej sytuacji. Ulatwiloby to zrozumienie podejscia Policji do sytuacji gdzie moze zajsc koniecznosc uzycia sily w celu ochrony miru domowego.
Komentarz zamiescilismy, zgodnie z prosba.
|

|

|
|
|
Post #9 Ocena: 0 2011-05-27 13:07:14 (14 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
znowu-ciupek |
Post #10 Ocena: 0 2011-05-27 13:23:54 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-02-2010 Skąd: hove |
A moje osobiste zdanie na temat obrony osobistej znasz...jerstem za użyciem siły w obronie własnej/rodziny ale zdecydowanie przeciwko użyciu broni jakiejkolwiek
Aha odpowiedź że trzeba było zadzwonić pod nr 999 wywołał we mnie salwę śmiechu.
Wyobraźcie sobie scenkę: włamywacz/e włamuje/ja mi się do domu a ja wyskakuje do nich i mowię "uciekajcie mi stąd i to prędko bo dzwonie po Policję"
Albo "zanim zrobicie cokolwiek dzwonie na Policję bo mam do tego prawo" ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Kilka osób zapytało (z tabą włącznie o ile się nie myle) jak w takiej sytuacji się bronić czy może lepiej określę jak daleko w takiej sytuacji mogę sie posunąć z uzyciem siły żeby z ofiary napadu nie stać się w świetle prawa przestępcą naruszającym nietykalność przestępcy który właśnie postanowił okraść mój dom a niewykluczone ze i wymordować domowników...
Pewnie dla Policji byłoby wygodniej gdybym poczekał aż zaczną mordować żeby mieć pewność że akurat mordować przyszedł/szli a nie tylko okraść... Uwaga moderatora: Usunięta wypowiedź nie na temat
|

|
 |
|