Str 3 z 6 |
|
---|---|
invisible | Post #1 Ocena: 0 2010-05-18 17:33:14 (15 lat temu) |
Z nami od: 10-06-2007 |
witam.moje dziecko chodzi do przedszkola i jestem bardzo zadowolona.ucza sie angileksiego i swietnie sobie z tym radzi.uwazamze swietnie kiedy ktos malemu wyjasni od podstaw dlaczego jest tak napisane,a czyta sie tak.Oprocz tego wiem,ze angielskie przedszkola ktore wiedza o istenieniu tego przedszkola nie moga sie nadziwic ,ze dzieci sa tego wszytkiego uczone,ze maja tyle zabawek,wyjscia na zewnatrz ,wycieczki itp.A i sa zadbane.Nie ma przebierania o 11tej tylko jak dzicko zrobi kupke lub siusiu.I sa w tym celu trenowane,zeby robic same.Moim kilku znajomy w angieslkich przedszkolach odmowiono trenowania.Powiedziano,ze to rodzic ma nauczy.Tylko jak jak?Jak dziecko jest 5 dni w tygodniu w placowce.Dzieci myja zabaki,po posilkach,przygotowuja potrawy,pieka cisteczka,dekoruja.Moje polskie przedszkole jest super.Widze ogromne postepy mojego synka.pozdarwiam
|
madagaskar3 | Post #2 Ocena: 0 2010-05-18 18:45:38 (15 lat temu) |
Z nami od: 01-02-2009 Skąd: berkshire |
Nasze przedszkole jest rowniez super-tyle,ze angielskie.
Jestesmy dumni ,bo nasz trzylatek juz po kilku tygodniach zaczyna mowic po angielsku,wiec jak pojdzie do szkoly to nie bedziesie zle czul,ze nic nie rozumie. W przedszkolu nie ma nikogo kto mowi po polsku. [url=][img][/img][/url]
|
Post #3 Ocena: 0 2010-05-18 18:53:43 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
djprezes | Post #4 Ocena: 0 2010-05-18 22:44:01 (15 lat temu) |
Z nami od: 01-10-2007 Skąd: Huddersfield |
Cytat: 2010-05-18 16:17:38, madagaskar3 napisał(a): Cytat: 2010-05-18 15:15:49, djprezes napisał(a): Cytat: 2010-05-18 14:52:30, madagaskar3 napisał(a): Cytat: 2010-05-18 14:14:03, djprezes napisał(a): co do angielskiej edukacji: http://www.mojawyspa.co.uk/artykuly/26515/Brytyjczycy-nie-rozumieja-ironii-i-aluzji nie na temat. bardzo na temat, bo niektorzy opowiadaja sie za wyzszoscia angielskiego przedszkola, a to przeciez pierwszy etap edukacji... [ Ostatnio edytowany przez: <i>djprezes</i> 18-05-2010 15:16 ] Jesli dzieciak chce sie uczyc,to dane statystyczne mu nie przeszkadzaja. Moje dzieciaki sobie radza,a ja nie mam takich aspiracji aby wszystkie konczyly na Oxford University conajmniej ![]() Uniwersytety badz co badz wlasnie w Uk jedne z najlepszych na swiecie,jakbys nie wiedzial. Poslij do prywatnej DOBREJ szkoly a na edukacje nie bedziesz narzekac. Taka moja rada. Jak dla mnie sposob nauczania i zachowanie dzieciakow w szkole jak najbardziej mi ospowiada. Przynajmniej dzieciaki nie wagaruja i maja respekt do nauczyciela,czego nie mozna powiedziec o PL. Dane statystyczne przeszkadzaja w mysl zasady 'z jakim przystajesz takim sie stajesz'. Ciesze sie z sukcesow Twoich dzieci. Jakie uniwersytety w anglii sa to wiem z autopsji. Dobra prywatna szkola nie czesto jest za droga dla normalnego zjadacza chleba. Nie w tym rzecz jednak, a wlasnie w sposobie nauczania i wychowania w publicznych szkolach. Mam znajomego nauczyciela tutaj i to co opowiada o szacunku do nauczyciela i ogolnie do obowiazku szkolnego mija sie z tym co piszesz. Nie do konca rozumiem filozofie rodzicow, ktorzy za wszelka cene staraja sie by ich pociechy 'szybko lapaly angielski', 'jak najlepiej mowily po angielsku', 'uczyly sie jezyka ktorym beda sie poslugiwac' itp itd. Czyzby jakies wlasne kompleksy? Nikt nie zwaza na to, ze wiekszosc ludzi tutaj urodzona (polakow) ma problemy z jezykiem polskim. Nie rozumiem tego pedu do wtopienia sie w spoleczenstwo. Dlaczego nie pielegnowac polskosci? Dziecko przede wszystkim powinno uczyc sie jezyka ojczystego, bo z nim bedzie mialo mniej stycznosci w angielskiej rzeczywistosci. A jezyk angielski czy uczony od 2 roku zycia czy od 5 tak samo szybko wejdzie mu do glowy. Gorzej z polskim. Pozdrawiam rodzicow. Omnia ad maiorem Dei gloriam!
|
Post #5 Ocena: 0 2010-05-18 23:16:44 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
djprezes | Post #6 Ocena: 0 2010-05-18 23:39:22 (15 lat temu) |
Poczekamy, zobaczymy.
Omnia ad maiorem Dei gloriam!
|
Kasia_ | Post #7 Ocena: 0 2010-05-18 23:55:35 (15 lat temu) |
Z nami od: 22-06-2008 |
Moj 3 letni syn chodzi do prywatnej szkoly... 2.5 do 13 lat potem secondary 13 do 18... troche inaczej niz w publicznych...
Po polsku rozmawia ze mna 2 dni w tygodniu, moi rodzice chetnie cwicza angielski wiec nie ma pomocy z ich strony w j.polskim... sasiedzi, znajomi, szkola, tv itd angielskie... I powiem tak, ze moj syn mowi w ojcvzystym jezyku, po polsku sobie radzi... Moim wyborem bylo nauczenie go angielskiego bo tu zyjemy, a po polsku jak narazie sie dogada, rozumie ale czasem gra na zwloke i marudzi, zeby nie wykonac polecen jak posprzatanie pokoju itd.. Szkola typowo angielska, i bardzo sie z tego ciesze... wymagaja szacunku, popieraja indywidualnosc, i wspieraja talenty... 1 nauczyciel na 6 dzieci!! Osobiscie uwazam, ze skoro zyjemy tu w UK i nasze dzieci tu dorastaja to powinny opanowac angielski zanim pojda do szkoly, zeby sie nie odrozniac od rowiesnikow... Przedszkole polskie jak najbardziej gdzie w domu sie nie uzywa polskiego... mysle, ze jest to rozwiazanie na 2, 3 dni w tyg, zeby sie dzieciak ogarnal z polskim... majac na uwadze prowadzenie przedszkola radze sie zajerestrowac... duzo rodzicow bazuje na 80% doplat z HMR... Do tego 3+ ma 15 godz darmowej early education... |
madagaskar3 | Post #8 Ocena: 0 2010-05-19 08:41:09 (15 lat temu) |
Z nami od: 01-02-2009 Skąd: berkshire |
Cytat: Nie do konca rozumiem filozofie rodzicow, ktorzy za wszelka cene staraja sie by ich pociechy 'szybko lapaly angielski', 'jak najlepiej mowily po angielsku', 'uczyly sie jezyka ktorym beda sie poslugiwac' itp itd. Czyzby jakies wlasne kompleksy? Nikt nie zwaza na to, ze wiekszosc ludzi tutaj urodzona (polakow) ma problemy z jezykiem polskim. Nie rozumiem tego pedu do wtopienia sie w spoleczenstwo. Dlaczego nie pielegnowac polskosci? Dziecko przede wszystkim powinno uczyc sie jezyka ojczystego, bo z nim bedzie mialo mniej stycznosci w angielskiej rzeczywistosci. A jezyk angielski czy uczony od 2 roku zycia czy od 5 tak samo szybko wejdzie mu do glowy. Gorzej z polskim. Pozdrawiam rodzicow. Nie wierze w to co piszesz ![]() Rzeczywiscie przede wszystkim chodzi o jezyk,bo nie chce aby dziecko zaczynajac szkole w wieku 5 lat oprocz tego,ze zostaje w tej szkole przez duza czesc dnia mialo do tego jeszcze klopoty ze zrozumieniem co sie do niego mowi. To jest dodatkowy stres dla dziecka. Piszesz o kompleksach. Rzeczywiscie masz racje,ja je mialam przyjezdzajac tu kilkanascie lat temu i wiem jak sie mozna czuc.Jak analfabeta,ktory niczego nie rozumie.Jest to straszne uczucie i dlatego chcialabym tego malemu dziecku oszczedzic. Poza tym dziecko trzyletnie ma mozliwosc ZA DARMO poduczenia sie obcego jezyka,ja tego nie mialam,wiec co w tym zlego??? Nie rozumiem Twojej postawy,smiem twierdzic,ze dzieci nie posiadasz. A polskiego jezyka w mowie i pismie KAZDY MADRY RODZIC powinien nauczyc,jak nie w szkole sobotniej ,to jesli jest na tyle madry,w domu. Pozdrawiam. [url=][img][/img][/url]
|
djprezes | Post #9 Ocena: 0 2010-05-19 11:53:14 (15 lat temu) |
Cytat: 2010-05-19 08:41:09, madagaskar3 napisał(a): Cytat: Nie do konca rozumiem filozofie rodzicow, ktorzy za wszelka cene staraja sie by ich pociechy 'szybko lapaly angielski', 'jak najlepiej mowily po angielsku', 'uczyly sie jezyka ktorym beda sie poslugiwac' itp itd. Czyzby jakies wlasne kompleksy? Nikt nie zwaza na to, ze wiekszosc ludzi tutaj urodzona (polakow) ma problemy z jezykiem polskim. Nie rozumiem tego pedu do wtopienia sie w spoleczenstwo. Dlaczego nie pielegnowac polskosci? Dziecko przede wszystkim powinno uczyc sie jezyka ojczystego, bo z nim bedzie mialo mniej stycznosci w angielskiej rzeczywistosci. A jezyk angielski czy uczony od 2 roku zycia czy od 5 tak samo szybko wejdzie mu do glowy. Gorzej z polskim. Pozdrawiam rodzicow. Nie wierze w to co piszesz ![]() Rzeczywiscie przede wszystkim chodzi o jezyk,bo nie chce aby dziecko zaczynajac szkole w wieku 5 lat oprocz tego,ze zostaje w tej szkole przez duza czesc dnia mialo do tego jeszcze klopoty ze zrozumieniem co sie do niego mowi. To jest dodatkowy stres dla dziecka. Piszesz o kompleksach. Rzeczywiscie masz racje,ja je mialam przyjezdzajac tu kilkanascie lat temu i wiem jak sie mozna czuc.Jak analfabeta,ktory niczego nie rozumie.Jest to straszne uczucie i dlatego chcialabym tego malemu dziecku oszczedzic. Poza tym dziecko trzyletnie ma mozliwosc ZA DARMO poduczenia sie obcego jezyka,ja tego nie mialam,wiec co w tym zlego??? Nie rozumiem Twojej postawy,smiem twierdzic,ze dzieci nie posiadasz. A polskiego jezyka w mowie i pismie KAZDY MADRY RODZIC powinien nauczyc,jak nie w szkole sobotniej ,to jesli jest na tyle madry,w domu. Pozdrawiam. Dzieci posiadam. Rzecz w tym, ze dziecko duzo latwiej nauczy sie angielskiego niz ja czy ty sie uczylas. Gorzej z polskim majac z nim kontakt tylko w sobotniej szkole. Wiekszosc dzieci ktore znam tu w UK (malych dzieci), mowi do rodzicow po angielsku lub lamana polsko/angielska paplanina, a rodzice ze je rozumieje to nie poprawiaja ich polskiej wymowy i gramatyki, odpowiadaja normalnie po polsku. A dziecko uwaza ze mowi poprawnie skoro rodzice je rozumieja. Sama zauwazylas ze Twoja pociecha udaje ze nie rozumie, czy gra na zwloke jak mu cos kazesz zrobic. Pomijajac cala metodyke nauczania jezykow, i to ze w warunkach angielskich nie ma szans nauczyc dziecka jezyka polskiego na takim poziomie na jakim my sie nim poslugujemy, to drugi problem polega na tym, ze naszym dzieciom moze juz wogole nie zalezec na tym zeby przekazac jezyk polski swoim dzieciom a naszym wnukom. Tutaj z kolei dochodzimy do rozwazania czy wtopic sie w spoleczenstwo czy tez tworzyc enklawe. Coz jedno i drugie jest zle i wg mnie nalezy zachowac stosowny umiar. Dobrym przykladem jest polonia amerykanska. Duza i prezna organizacja z tradycjami. Wiem rowniez z autopsji. Mysle ze za krotko jeszcze tu jestesmy zeby docenic polska kulture, moze stad ped wielu do zanglicyzowania sie. Dla jasnosci sprawy jeszcze raz powtorze ze jestem za polskim przedszkolem jak najbardziej ![]() Omnia ad maiorem Dei gloriam!
|
Post #10 Ocena: 0 2010-05-19 12:06:26 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|