sluszna uwaga - dyskusja z rasizmem jest pozbawiona jakiegokolwiek sensu.
Blooby
- jak na razie to podajesz jakie przyklady, ze jakis niedobry czarny byl niedobry - a ja z tego kpie, bo nie widze w tym sensu. zadnego. tak jak ty podajesz przyklady, ja cytuje angielski periodyk, ktory podawal informacje o polakach jedzacych labedzie. sprawdzona czy nie, co za roznica? tak stworzyl sie stereotyp o dziczy z Europy Wschodniej.
- mieszkam w Warszawie - przyzwyczailem sie do jazdy w tym miescie, ale wiekszoc moich znajomych mieszkajacyh w Wawie od niedawna klnie na stolecznych kierowcow. sam bylem swiadkiem motocyklowego wyrywania torebek kobieto, rozbijania szyb w samochodach stajacych na swiatlach. Warszawa, stolica europejskiego kraju
- niebezpieczne dzielnice - glownie zamieszkale przez bialych katolikow - sugeruje, a raczej NIE, wizyte na ulicy Stalowej, tzw Trojkacie Bermudzkim czy na blokowiskach Goclawia.
- niebezpieczne szkoly. w/w rejony.
- 50 lat temu nie bylo tu kolorowych - sluszna uwaga, chociaz tak naprawde to byli tylko moze mniej liczni. w USA tez kiedys nie bylo bialych, tez kiedys nie bylo czarnych, tez kiedys nie bylo latynosow, chinczykow, niemcow, polakow itp itd. w UK kilka lat temu nie bylo tylu polakow, litwinow, lotyszy, wegrow itp itd.
- fanatycy religijni - sluszna uwaga, takich brak - byli inni - cywilizowana Europa konca XX wieku - Balkany. 100.000 ofiar. Grekokatolicy mordowali muzulmanow. juz wczesniej wspomnialem narodowych-soacjalistow rozwiazujacy problem sasiadow z pejsami i slowian.
- brak faktow i logiki - fakty sa proste, to obcy kraj, to nie nasza Ojczyzna. ulomny urok zycia w UK polega na jego roznorodnosci. homogeniczne spolecznstwo mamy w PL, tutaj trzeba sie przyzwyczaic do wielokulturowosci. nie podoba ci sie? jako gosc w tym kraju chyba nie powinienes krytykowac.
a propos - jakis czas temu bedac w PL spotkalem kolege ze studiow, syryjczyka, zwolennika wymazania Izraela z mapy. hmmm... juz rasista czy tylko patriota? zasymilowany w PL, obywatelstwo, zona polka. prowadzimy luzna pogawedke i on jak rodowity polak mowi - juz mam dosc kraju, tu sie zyc normalnie nie da, rzad to zlodzieje itp itd - nie wiedzialem jak zareagowac - przybysz z Bliskiego Wschodu smie oczerniac moja Ojczyzne. cham skonczony? niewdzieczny arab? kilka lat pozniej wpadam na uczelnie w wawie cos zalatwic, widze jakichs studentow o karnacji lekko odbiegajacej os atandardowej polskiej. hmmm... studenci z wymiany z USA? nie, nasi rodacy, ojciec kiedys przyjechal z afryki, chin, wietnamu... zostal, poznal polke itp itd . powoli sie to zmienia i podaza w kierunku UK.
- argument ''to wracaj'' - kompletny brak logiki, ale niestety w twojej odpowiedzi - jak mi nie smakuje jedzenie w jakiejs knajpie to tam wiecej nie ide. jak mi panna nie odpowiada to sie rozstajemy. jak mi sie nie podoba dzielnica, w ktorej mieszkam to sie przeprowadzam. jak mi sie nie podoba w UK to wyjezdzam. zle ci tu? nikt cie tu na sile nie trzyma.
- BMW, Mercedes - skad mial kase - a skad maja kase polacy na takie samochody - Bloby, z calym szacunkiem do ciebie jako powaznego interlokutora: ta wypowiedz traktuje jako wypadek przy pracy. bo nie wierze, ze w twoim wykonaniu jest to prawdziwy argument.
- kobiety MIALY partnera murzyna - ja MIALEM rozne partnerki, ty MIALES rozne partnerki, i co z tego? Bloby - kolejny wypadek przy pracy. powiedzmy ze w ferworze dyskusji.
- dzielnice zamieszkane przez biedote - slumsy/getta sa wszedzie - nawet w mojej Warszawie. tanie mieszkania, tani lokatorzy. zyjacy z zasilkow, bezrobotni, jak rowniez i tacy co dopiero stawiaja pierwsze kroki w UK. czy to ''ciapaci'', czy polacy.
- wielu anglikow wyjechalo - jak wielu? wiecej niz wschodnich europejczykow przyjechalo?
- Od kiedy ja MUSZĘ tolerować innych? od wtedy od kiedy wymagasz tolerowania ciebie.
- naprawdę WIELU ludzi (włącznie z Anglikami) - ''wielu, kazdy, wszyscy..'' kwantyfkikatory, ktore wnosza do rozmowy tyle co stereotypy czyli nic. iles osob, z ktorymi rozmawiales maja takie a nie inne zdanie. zmien srodowisko, spotkasz sie z innymi opiniami.
- Tolerancja w Twoim wykonaniu to czysta POBŁAŻLIWOŚĆ - chyba tylko na tle tolerancji w PL.
- Będąc katolikiem ja chcę oglądać psy na plakatach i mam w nosie, że IM się to nie podoba, jak się IM to nie podoba to nie mają prawa tego zmieniać, tylko WYPIEP..AĆ do swojego kraju - bardzo sluszny argument, moze zastosuj sie do niego. chociaz musze przynac, ze uzywam go w rozmowie z kazdym, kto narzeka na UK. i nie patrze skad typ jest, czy z Zimbabwe, Gwatemali, Ukrainy czy Grenlandii.
- Takie podejście by się sprawdziło przy 100% "frekwencji i zaangażowaniu" z obydwu stron - jakos nie widze takiego podejscia z twojej strony.
- Jakos nie slyszalam o takiz drastycznych przypadkach z udzialem bialych. Przypadek??? - brak informacji raczej. biali polacy zabici srubokretem przez bialych irlandczykow. polka spalona zywcem przez bialego anglika. jej chlopaka zreszta.
- zachowanie czarnych w RPA. Morduja i atakuja bialych tylko i wylacznie bo sa biali - tak to jest RASIZM. to taki odwrotny apartheid. przyklad, ktora ma udowodnic ze rasizm dotyczy kazdego. bez wzgledu na kolor skory.
- Aha, jak "marcinb" możesz popierać ODWET??? - tak samo jak popieram rasizm. czyli NIE.
- Gość po prostu stwierdził że brak im kultury technicznej - tak to racja. to samo dzialo sie w Iranie Rezy Pahlawiego i doprowadzilo do obalenia szacha przez Chomeiniego.
- natomiast w krajach muzulmanskich budowanie kosciolow czy gloszenie zasad chrzescijankiej religii jest prawnie zakazane - no jest zakazane, i co z tego? nie sa tak cywilizowani i zdemokratyzowani jak my. i tak jest. im to odpowiada a ja mam gleboko w d... co sobie sami narzucaja.
ITD ITP ITD ITP.
W SKROCIE:
skroty myslowe typu:
- wszyscy polacy/czarni/zolci to idioci to RASIZM.
- wszyscy maja negatywne odczucia/wiekszosc mysli - poza stwierdzeniem ''wiekszosc moich znajomych/wiekszosc sposrod 13 zapytanych przez mnie osob'' - to GLUPOTA i IGNORANCJA w jednym, oraz brak umiejetnosci prowadzenia dyskusji na wyszym poziomie niz przezucanie sie pseudofaktami.
KONKLUZJA:
trzeba oddzielic kolor skory i religie od biedy. biedni czy uposledzeni socjalnie ludzie mieszkaja we wlasnych enklawach i dobrze im z tym. to bieda jest powodem agresji a nie pochodzenie. faktem jest tez, jak ktos zaznaczyl, ze to wychowanie ma wielki wplyw na charakter a nie geny. zasadniczo geny tez, ale w innym kontekscie, bardziej temepramentu i fizycznosci niz zachowan spolecznych.
ODPOWIEDZ NA MOJE WLASNE PYTANIE:
- obowiazkowa znajomosc jezyka kraju, w ktorym sie przebywa, na poziomie umozliwiajacym znalezienie pracy i wykonanie zwiazanych z nia czynnosci + ew. jez angielski jako uniwersalny
- obowiazkowa znajomosc kultury, historii i geografii w/w kraju oraz Europy
- obowiazkowa akceptacja zasad prawnych obowiazujacych w danym kraju oraz ogolnych norm europejskich
- obowiazkowa akceptacja zasad swieckich i/lub religijnych oraz wspolzycia spolecznego (ktore roznia sie w roznych krajach europejskich - kto wiedzial przed przyjazdem do UK ze jedzenie ryb slodkowodnych jest wielkim nietaktem?)
i tutaj jest niestey problem - prawo krajow demokratycznych, czlonkow UE wymaga wolnosci przekonan religijnych i gwarantuje swobode wykonywania powyzszych - ergo, meczety byly, sa i beda. tak jak i cerkwie, boznice, pagody itp itd
i konczymy ten temat
PS. spoleczenstwa europejskie starzeja sie, cierpia na brak specjalistow w roznych dziedzinach - trzeba importowac sile robocza. no wlasnie skad?
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein