Cytat:
2020-07-18 09:08:07, stanislawski napisał(a):
Odpowiem na jedno - jakieś 50% moich znajomych tutaj i ja sam jesteśmy self-employed. I nikt nigdy nie wpadł na pomysł pytania agencji czy mogą to zrobić na swój adres domowy.
To, że nikt nie wpadł na ten pomysł to nie znaczy, że jest to zgodne z prawem, ale być może Ty i twoi znajomi macie inne kontrakty lub wcale ich nie macie.
Ja natomiast mam kontrakt z landlordem (nie z agencją - oni tylko pośredniczyli w wynajmie), który mówi, że nie mogę prowadzić firmy w wynajętym domu (nie precyzuje jaki rodzaj firmy). Mówi też, że jeśli wynikną jakieś szkody w związku ze złamaniem warunków kontraktu, to będę musiał je pokryć. Ma to zapewne związek z ubezpieczeniem domu - jeśli ubezpieczenie landlordów zakłada, że nie będzie żadnego biznesu na terenie nieruchomości, to prowadzenie takiego biznesu oczywiście łamie warunki ubezpieczenia i w razie pożaru czy zalania domu ubezpieczyciel zbada sprawę i może unieważnić takie ubezpieczenie. Wtedy to na mnie będzie spoczywać obowiązek pokrycia kosztów naprawy szkód.
Także z mojej strony radzę Ci i Twoim znajomym upewnić się co do legalności zarejestrowania waszych biznesów w miejscu zamieszkania i możliwych konsekwencji finansowych. Być może jesteście w innej sytuacji niż ja, ale na waszym miejscu nie zakładałbym z góry, że możecie sobie zarejestrować firmę w miejscu zamieszkania. Dopóki nic się złego nie dzieje, to nikt nie będzie tego badał, ale jak się coś wydarzy to wszystko zostanie skrupulatnie sprawdzone.
Cytat:
2020-07-18 09:20:23, PannaZMokraGlowa napisał(a):
Nie. Wliczasz oplate za wirtualne biuro.
No to niefajnie. W takim razie chyba będę musiał się przeprowadzić.
Cytat:
2020-07-18 09:20:23, PannaZMokraGlowa napisał(a):
Chcesz byc sole trader czy miec firme ltd?
Nie wiem jak zamyka sie firme ltd
Chcesz byc sole trader? Wtedy mozesz stosowac cash accounting
Cytat:
2020-07-18 00:28:34, kingarthur napisał(a):
Obecnie pracuję jako programista aplikacji internetowych na full time. Z pracy nie zamierzam na razie rezygnować, tylko dodatkowo zarejestrować się jako self employed i pracować dla siebie wieczorami i w weekendy.
Cały czas jest mowa o self-employed(sole trader). Cały temat jest o tej formie prowadzenia działalności. Do ltd istnieje oddzielny wątek
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/48/21012/spolki-LTD-LLP .