MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Firma - jak zaczac. Dobre rady zawsze w cenie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 69 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 68 | 69 | 70 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

Str 69 z 96

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Adacymru

Post #1 Ocena: 0

2011-12-16 00:51:42 (14 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Uplywajacy termin kolejnego rozliczenia/zaplacenia podatku (pewnie mowisz o styczniowym terminie) dotyczy okresu Kwiecien 2010-Kwiecien 2011.

Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

fran_ki

Post #2 Ocena: 0

2011-12-16 01:03:30 (14 lat temu)

fran_ki

Mężczyzna

Z nami od: 27-01-2011

chodzilo mi bardziej o to, czy konczac rok rozliczeniowy 2011/12 koncem marca z kwota minusowa (nie zarobilem nic, a wrecz musialem dolozyc)
kolejny rok rozliczeniowy czyli 2012/13 zaczynam od czystej "kartki"??
czy tez zaczynam ten kolejny rok od kwoty minusowej ktora to jest poczatkiem nowego roku rozliczeniowego?

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

artek123

Post #3 Ocena: 0

2012-02-22 10:28:30 (13 lat temu)

artek123

Mężczyzna

Z nami od: 29-06-2011

witam , mam do was pilne zapytanie . kupuje na ebay uk pewne rzeczy z jednego konta a później je sprzedaje na drugim koncie także na ebay uk oczywiście za wyższa cenę i robie to regularnie. sprzedaż mam na ok 1000f miesiecznie z czego 400f na czysto . kolega mi mowi ze jeśli masz do 3000f na ebay to nie musisz nic robić i ze ravenue nie przyczepi sie do mnie . jest to prawda ? czy może dla świetego spokoju otworzyc self employed i rozliczać to do ravenue . a po drugie kumpel mowi ze on juz sprzedaje tak trzeci rok i nikt sie do niego jeszcze nie przyczepił ( chodzi o to ze pobiera benefity na dziecko ) ile jest w tym prawdy nie wiem , dlatego zwracam sie do was .

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #4 Ocena: 0

2012-02-22 23:27:06 (13 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

musisz sie zarejestrowac jako SE nie dla swietego spokoju, ale po to zeby sprzedawac legalnie... HMRC dziala powoli, ale czesto skutecznie (kolega pewnie predzej czy pozniej tego doswiadczy na sobie).

Do góry stronyOffline

kucyk1985

Post #5 Ocena: 0

2012-03-08 16:47:38 (13 lat temu)

kucyk1985

Kobieta

Z nami od: 08-03-2012

Czesc wszystkim.
Mam pytanie do Rrrr ktore caly czas mnie gnebi.
Chce zaczac handlowac towarem z PL. Mam hurtownika z ktorym sie kontaktowalam i wiem ze on jest watowcem. Proponuje mi on towar po cenie netto. Zadalam mu pytane co z vatem (23% w PL) skoro ja narazie nie mam zamiaru sie rejestrowac do jego placenia. Powiedzial ze jesli bardzo chcem to moze mi go naliczyc. Zanim przeczytalam ten watek bylam przekonana ze vat gdzies musi byc zaplacony no i skoro nie mam zamiaru sie rejestrowac na vat to zaplace go w PL jako cene brutto. Teraz wyczytalam:

lidands napisał(a):
Orientujecie sie jak to jest, ze firma z UE, ktora jest zarejestrowana VAT, mimo wszystko nie nalicza nam VATu? Sa to rosliny. Dziekuje

Rrrr napisala:
jezeli kupujesz jako firma to prawidlowo nie naliczaja. a jezeli nie to ich zapytaj czemu (jesli koniecznie chcesz placic wiecej)...

Mam rozumiec wypowiedz w nawiasie ze ja jako nie zarejestrowany watowiec SE. Moge kupic towar po cenie netto i nie placic tego vatu ani w PL (bo nie zostal naliczony przez hurtownika) ani w UK (bo nie jestem watowcem). I tak poprostu dalej go odsprzedac tylko z narzucona moja marza? Nikt w przyszlosci nie bedzie mnie scigal za to? US w PL czy tutaj? Czy mam sie obawiac ze hurtownik w jakis sposob udostepni moje dane do urzedu ktory pozniej sie upomni o ten vat? Czy moze jak przekrocze ten limi 70 tys i bede musiala sie zarejestrowac to zaplace ten vat wstecz?

Z gory dziekuje za odp.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #6 Ocena: 0

2012-03-08 17:35:06 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

eeee, jakaś bzdura.
żeby w pollsce dostać stawke 0 na eksport to trzeba posiadać NIP EU i być Vatowcem.

Inna możliowść to zakup normalnie czyli płacisz w polsce VAT, a tu go rozliczasz, dosajesz do ceny VAT od swojej marży, pobierasz go od klienta i odprowadzasz do skarbu.

Tak na prawdę to podatek VAT płaci klient końcowy, a on rośnie procentowo wg kolejnych naliczonych marż pośredników.

Nie wiem, moze coś jeszcze jest nakombinowanie, ale nie sądzę by skarbówka pozwoliła na taki manewr bez możliwości dalszej kontroli co się z tym towarem stało i czy aby towar nie wrócił drugą bramą do polski.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

krakn

Post #7 Ocena: 0

2012-03-08 17:37:00 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Eksport to sprzedaż towarów, która korzysta z preferencyjnego opodatkowania według stawki 0%. Jednocześnie jako sprzedaż nieobciążona VAT daje ona podatnikowi prawo do odliczenia VAT od zakupów z nią związanych.

Eksport towarów to potwierdzony przez urząd celny wywóz towarów z terytorium Polski poza terytorium Unii Europejskiej, jeżeli wywóz jest dokonany przez:

dostawcę lub na jego rzecz (eksport bezpośredni);
nabywcę mającego siedzibę poza terytorium kraju, lub na jego rzecz.
Wywóz ten:

następuje z Polski poza terytorium Unii Europejskiej;
jest wykonany w ramach dostawy towarów;
został potwierdzony przez urząd celny określony w przepisach celnych;
został dokonany przez dostawcę bądź przez nabywcę mającego siedzibę poza terytorium Polski.
Miejsce powstania obowiązku podatkowego dla towarów wysyłanych lub transportowanych określa jest kraj, w którym towary znajdują się w momencie rozpoczęcia wysyłki lub transportu do nabywcy.

Warunkiem wystąpienia eksportu jest wywóz towarów potwierdzony przez urząd celny określony w przepisach celnych. Eksportowane towary przed opuszczeniem terytorium Unii Europejskiej poddawane są kontroli celnej. Urząd celny, który nadzoruje fizyczne wyprowadzenie towarów, kontrolując przede wszystkim, czy przedstawione towary są zgodne z towarami zgłoszonymi do wywozu poza terytorium UE, określany jest jako urząd celny wyprowadzenia. Urzędem celnym wyprowadzenia jest zazwyczaj ostatni urząd celny przed opuszczeniem przez towary obszaru celnego Wspólnoty.

Urzędem celnym wyprowadzenia może być również:

urząd wyznaczony przez państwo członkowskie, w którym znajduje się siedziba eksportera – w przypadku towarów wywożonych rurociągami i w przypadku energii elektrycznej;
urząd celny właściwy dla miejsca, w którym towary są przejmowane w ramach jednolitej umowy przewozu w celu transportu z obszaru celnego Wspólnoty przez towarzystwa kolejowe, organy pocztowe, towarzystwa lotnicze lub przedsiębiorstwa żeglugowe.
Jak ustalić datę powstania obowiązku podatkowego w eksporcie towarów do góry 

Obowiązek podatkowy w eksporcie towarów powstaje w dniu wydania towaru lub w dniu wystawienia faktury, jednak nie później niż w siódmym dniu, licząc od dnia wydania towaru – jeśli dostawa towaru powinna być potwierdzona fakturą.

Czy data zgłoszenia towarów wpływa na powstanie obowiązku podatkowego do góry 

Data powstania obowiązku podatkowego w eksporcie towarów wyznacza okres rozliczeniowy, w którym należy wykazać dostawę eksportową w deklaracji VAT. W przypadku eksportu towarów obowiązek podatkowy powstaje na zasadach ogólnych, czyli z chwilą wydania towarów lub wystawienia faktury eksportowej, jeśli została wystawiona w ciągu siedmiu dni, licząc od dnia wydania towarów.

Kiedy należy rozliczyć zaliczkę otrzymaną na poczet eksportu towarów do góry 

Otrzymanie zaliczki na poczet dostawy eksportowej podlega opodatkowaniu VAT, pod warunkiem że wywóz towarów nastąpi w ciągu sześciu miesięcy, licząc od dnia otrzymania tej zaliczki.

Zaliczka jest opodatkowana według stawki właściwej dla dostawy towarów, której dotyczy. W związku z tym, że w eksporcie towarów stawka VAT wynosi 0%. Zaliczka otrzymana na poczet dostawy eksportowej także podlega opodatkowaniu według tej samej preferencyjnej stawki VAT.

Jeśli eksporter przewiduje, że wywóz towarów, na poczet których otrzymał zaliczkę, nastąpi w ciągu najbliższych sześciu miesięcy, licząc od dnia jej otrzymania, wówczas w stosunku do otrzymanej części należności powstanie obowiązek podatkowy. Skutkuje on obowiązkiem opodatkowania zaliczki stawką 0% i udokumentowania poprzez wystawienie faktury zaliczkowej. Fakturę należy wystawić nie później niż siódmego dnia od dnia, w którym podatnik otrzymał zaliczkę na poczet eksportu. Następnie, po wydaniu towaru, podatnik wystawia fakturę na pozostałą część należności, również stosując stawkę 0%.

Jeśli w ciągu sześciu miesięcy, licząc od dnia otrzymania zaliczki, nie doszło do eksportu towarów, to w stosunku do otrzymanej zaliczki nie powstaje obowiązek podatkowy. W takim przypadku otrzymana zaliczka nie podlega opodatkowaniu i wykazaniu w deklaracji VAT. Opodatkowaniu będzie natomiast podlegała eksportowa dostawa towarów potwierdzona przez urząd celny, dla której podstawę opodatkowania będzie stanowiła cała wartość dostawy (bez pomniejszania o otrzymaną zaliczkę).

Brak obowiązku podatkowego dla zaliczki eksportowej, otrzymanej na poczet dostawy towarów, których wywóz nastąpił po upływie sześciu miesięcy od momentu wpływu zaliczki, oznacza, że:

jeśli podatnik przewiduje, iż wywóz towarów nastąpi po upływie sześciu miesięcy, przy czym przewidywania te potwierdziły się, tzn. towary opuściły terytorium UE po upływie wskazanego okresu – nie wykazuje zaliczki w deklaracji VAT, ponieważ w stosunku do niej nie powstał obowiązek podatkowy;
jeśli podatnik wykazał zaliczkę w deklaracji VAT za okres jej otrzymania, a wywóz towarów poza granice UE nastąpił po upływie sześciu miesięcy – wówczas po upływie sześciomiesięcznego okresu powinien on skorygować tę deklarację VAT poprzez „wyzerowanie” zaliczki, dla której nie powstał obowiązek podatkowy. Eksporter wykaże całą wartość dostawy towarów w deklaracji VAT za okres, w którym powstał dla niej obowiązek podatkowy.
Jak ustalić podstawę opodatkowania w eksporcie towarów do góry 

Podstawa opodatkowania w eksporcie towarów jest ustalana jak dla transakcji krajowych, czyli jest to obrót rozumiany jako kwota należna z tytułu sprzedaży, pomniejszona o kwotę należnego podatku. Kwota należna obejmuje całość świadczenia należnego od nabywcy lub osoby trzeciej.

Obrót ten, podobnie jak w przypadku transakcji krajowych, zmniejsza się o kwoty udokumentowanych, prawnie dopuszczalnych i obowiązkowych rabatów i o wartość zwróconych towarów oraz o wartość zwróconych kwot nienależnych w rozumieniu przepisów o cenach, kwoty zwróconych datacji, subwencji i innych dopłat o podobnym charakterze.

W przypadku towarów eksportowanych dostawie towarzyszą często dodatkowe świadczenia wykonywane przez sprzedawców, takie jak transport, pakowanie, za które pobierają oni od kupującego dodatkowe opłaty. W takiej sytuacji świadczenia te podlegają opodatkowaniu na takich samych zasadach jak eksportowane towary.

Jak rozliczyć usługę transportową wykonaną przez sprzedawcę eksportowanych towarów do góry 

W przypadku świadczeń o charakterze złożonym, czyli świadczeń o charakterze kompleksowym składających się z kilku elementów, np. dostawy towarów i usługi ich transportu, podstawę opodatkowania stanowi wartość całego świadczenia należnego od nabywcy. Wystawienie przez podatnika faktury za transport związany z eksportem towarów oznacza, że kwota należna od zagranicznego nabywcy z tytułu dostawy towarów została powiększona o koszty transportu. W rezultacie „eksportowy” obrót obejmuje wartość dostarczonych towarów oraz wykonanej usługi ich transportu. Dlatego w opisanej sytuacji usługa transportu eksportowanych towarów podlega opodatkowaniu stawką 0%.

Według jakiego kursu waluty należy przeliczyć fakturę eksportową do góry 

Przeliczenia na złote dokonuje się według kursu średniego danej waluty obcej, ogłoszonego przez NBP na ostatni dzień roboczy poprzedzający dzień powstania obowiązku podatkowego.

Faktura eksportowa powinna być wystawiona nie później niż w siódmym dniu, licząc od dnia wydania towaru. Oznacza to, że przeliczenia waluty obcej na złote dokonujemy według kursu średniego danej waluty:

na ostatni dzień roboczy poprzedzający wystawienie faktury eksportowej, jeśli została wystawiona w ciągu siedmiu dni od dnia wydania towaru;
na ostatni dzień roboczy poprzedzający siódmy dzień od wydania towaru, jeśli eksporter wystawił fakturę po upływie tego terminu;
na ostatni dzień roboczy poprzedzający dzień wpłaty zaliczki, gdy zaliczka podlega opodatkowaniu.
Faktury eksportowej nie należy natomiast przeliczać według kursu waluty, który wynika z dokumentu celnego.

Jakie dokumenty potwierdzają wywóz towarów poza terytorium Unii Europejskiej do góry 

Podatnik może zastosować stawkę 0% w eksporcie towarów, pod warunkiem że przed upływem terminu do złożenia deklaracji podatkowej za okres rozliczeniowy, w którym dla dostawy towarów wystąpił obowiązek podatkowy, otrzymał:

dokument potwierdzający wywóz towarów poza terytorium Unii Europejskiej – w przypadku eksportu bezpośredniego;
kopię dokumentu potwierdzającego wywóz towarów poza terytorium Unii Europejskiej – w przypadku eksportu pośredniego.
W przypadku eksportu bezpośredniego potwierdzenie wywozu towarów poza granice UE stanowią komunikat IE-599 „Potwierdzenie wywozu” w systemie ECS lub oryginał karty 3 dokumentu SAD.

W przypadku eksportu pośredniego dokumentami potwierdzającymi wywóz towarów poza granice UE są kopia wydruku komunikatu IE-599 „Potwierdzenie wywozu” w systemie ECS lub kopia karty 3 dokumentu SAD, przy czym z dokumentów tych musi wynikać tożsamość towaru będącego przedmiotem dostawy i wywozu.

Stawka 0% w eksporcie towarów do góry 

Zarówno eksport bezpośredni, jak i eksport pośredni podlega opodatkowaniu według stawki preferencyjnej w wysokości 0%. Różnica między tymi rodzajami eksportu sprowadza się do sposobu udokumentowania potwierdzenia wywozu towarów poza granice Unii Europejskiej. W przypadku eksportu bezpośredniego odprawy celnej dokonuje eksporter, który otrzymuje oryginał potwierdzenia wywozu towarów poza terytorium UE.

Natomiast w przypadku eksportu pośredniego odprawy celnej dokonuje nabywca, wobec czego eksporter otrzymuje kopię potwierdzenia wywozu towarów poza terytorium UE.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #8 Ocena: 0

2012-03-08 17:43:38 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

i sedno sprawy

--Moja firma zajmuje się pośrednictwem w handlu międzynarodowym. Klient w Wielkiej Brytanii chce zakupić towar w Polsce, moja firma znalazła producenta. Klient podstawia transport do firmy producenta, towar zostanie wysłany bez pośrednio do klienta, czyli sprzedaż według formuły FOB. Moje pytanie brzmi czy producent wystawia mojej firmie fakturę na zakupiony towar z podatkiem VAT?

Jeżeli faktura bedzie bez podatku VAT, to na podstawie jakiej ustawy? Pozdrawiam Dostawy dokonywane pomiędzy przedsiębiorstwami znajdującymi się w różnych państwach członkowskich Unii Europejskiej określane są mianem dostaw wewnątrzwspólnotowych. Gdy polski przedsiębiorca (płatnik VAT) będzie przesyłać towar do przedsiębiorcy zarejestrowanego na potrzeby VAT znajdującego się na obszarze Wspólnoty, w tym na terenie Wielkiej Brytanii, wówczas dostawa ta - tak jak do tej pory eksport - objęta będzie stawką 0%. Aby polski przedsiębiorca mógł wystawić fakturę ze stawką VAT 0%, muszą być spełnione następujące warunki: dostawa została dokonana na rzecz podmiotu posiadającego status podatnika VAT w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej (Wielkiej Brytanii); podatnik poda na fakturze VAT prawidłowe numery identyfikacyjne VAT (swój i kontrahenta) wraz z dwuliterowym kodem państwa; towary zostaną wysłane lub wywiezione z terytorium Polski do miejsca przeznaczenia w innym Państwie członkowskim Unii Europejskiej; podatnik będzie posiadał dowód potwierdzający wywiezienie towarów z Polski. Jeśli którykolwiek z wyżej wymienionych warunków nie zostanie spełniony, należy naliczyć i rozliczyć podatek w Polsce

Czyli nic się nie zmieniło, nie będac VAtowcem, nie możesz kupować bez VAT, bo go nie będziesz mogła tu zapłacić, co spowodowało by że polski eksporter musiał by go zapłacić za ciebie :> Czyli udupił by sam siebie na 23% + pewnie by mu jeszcze dowalili :-] na opamiętanie.
Kary za błedne rozliczanie VAT są ogromne.

Tobie to pewnie by nic nie zrobili, bo to on tobie sprzedał nielegalnie bez wymaganych dokumentów i potwierdzeń towar i nie dokonał prawidłowego rozliczenia podatku VAT.

Co innego gdybyś ty podała wszytkie dane prawidłowo i nie dokonała rozliczenia to tutaj będą cię ścigać. (choć kiedyś był przypadek gdy sprzedawca został sponiewierany przez US, ponieważ sprzedawał firmie ktora nie rozliczała się z VAT, Wszytkie jego odliczenia zostały anulowane, a facetowi dowalił tak że wyniósł się z firmą na słowacje, idiotyczny zapis, ale taki kiedyś był, nie wiem czy nadal istnieje)

VAT jest pod szczególną opieką skarbu państwa, bo w zasadzie od samego początku, na każdym etapie jest on własnością skarbu, a nie podatnika.

Jeżeli uwaząsz że masz tu w UK tak duże koszty na rachunkach VAT, że arto się pakować w VAT, to nie ma problemu możesz w każdej chwili się zgłosić do takiej formy rozliczenia.
Natomiast nie ma odwrotu w drugą stronę.

Jest kuszące, bo tu podatek jest 20% w polsce 23, a więc te 3% jest do odzyskania, ale tylko wtedy gdy będziesz miała nie tylko duże obroty, ale i duże koszty własne, zakupione na faktury VAT.
Gdy będziesz coś brała bez VAT, zejdziesz z kwoty dochodu, ale nie z VAtu

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2012-03-08 18:13:49 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Osobiście, wszystkim którzy zaczynają swój biznes, sugerował bym dokładną analizę zysków i kosztów jakie się poniesie, na przestrzeni co najmniej 10 lat, bo tak naprawdę 10 lat to niewiele i szybko mija.

Ludzie wchodzą na VAT, nie mając zielonego pojęcia o zasadzie jego funkcjonowania, nawet niedawno moja współpracowniczka weszła na VAT dobrowolnie, i robiła takie rzeczy że sądziłem że zmyśla z tym VATem, albo że mylą się jej pojęcia.

Z mojego doświadczenia na VAT bym wszedł ponownie tylko gdy:

-Jestem kontaktorem firmy która da zarobić znaczną kwotę(tysiac czy 5 to raczej mało hehe), na dłuuugi okres (wiele lat), do jednorazowej usługi to się mija z celem

Lepiej go przekonać w inny sposób by jednak wybrał usługę bez VAT

-Przewiduję wieloletnie inwestowanie (rach VAT)

-Ponoszenie wysokich kosztów na rachunkach VAT
(jednorazowa inwestycja zakup sprzętu i samochodu w rozliczeniu kilku lat, choć kusząca wcale nie musi być z czasem atrakcyjna)

-Sprzedaż towarów czy usług, na obniżonej stawce, w stosunku do zakupu towarów czy kosztów.
(przykład, sprzedajemy towar dla niepełnosprawnych wystawiamy fature 7% VAT, rachunki zakupu, np za prąd, benzynę, materiał itd mamy na 20% mniej więcej różnica jest do zwrotu bo zapłaciliśmy kupując towar u dostawcy )

W inny, przypadku za chiny nie pakował bym się dobrowolnie w VAT

-zwiększony nadzór skarbowy
-zwiększone koszty rozliczenia podatkowego
-no i dochodzi się do momentu gdy nie ma kosztów trzeba to wszystko oddać.

Vat też powoduje podniesienie ceny dla klienta końcowego, a ten wcale nie jest chętny by płacić ten podatek, przez co może się okazać że choć zyskałaś jednego dużego klienta, to tracisz wielu mniejszych.

A przecież nic długo nie ustoi na jednej nodze, ;)

Do góry stronyOffline

kucyk1985

Post #10 Ocena: 0

2012-03-08 20:12:14 (13 lat temu)

kucyk1985

Kobieta

Z nami od: 08-03-2012

Dzieki krakn. Potwierdziles i poglebiles moja wiedze. Tak mi wlasnie nie pasowalo z tym vat i dziwilam sie ze Rrrr tak napisala lidanse. Z tego co napisales lidanse nie poniesie zadnych konsekwencji takim zakupem po stawce 0% moze jedynie narobic problemow producentowi/hurtownikowi. A co za tym idzie jesli firma ma gatunkowo dobry (oryginalny, tani, niepowtarzalny itp itd) towar szkoda bedzie stracic takiego dostawce wiec jesli ktos jest OK to sugeruje zeby nie kupowac towarow od dostawcow zagranicznych po stawce 0% jesli nie jestesmy watowcami.

Moje obroty beda niskie tzn obecnie pracuje na pelen etat a to ma byc tylko dorobek. Chociaz nie powiem jesli towar bedzie sie dobrze i w miare szybko sprzedawal to napewno bede to ciagnac i rozwijac. Wg mojego biznes planu zakupie towar za ok 1500 £ a sprzedam za ok 3500 minus wszystkie koszty poniesione na firme wiec zostanie mi ok 1500£. Jest to perspektywa 2-3 miesiecy. Wiec bez sensu rejstrowac sie na vat dobrowolnie bo bede musiala obnizyc swoja marze na rzecz vat. Bo podniesienie cen o 20% vat da wyzsze ceny i mniej klientow. Chyba dobrze to rozumiem? :)

Do góry stronyOffline

Strona 69 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 68 | 69 | 70 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,