MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Firma - jak zaczac. Dobre rady zawsze w cenie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 61 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 60 | 61 | 62 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

Str 61 z 96

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

reivilo

Post #1 Ocena: 0

2011-04-26 21:00:18 (14 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

Cytat:

2011-04-26 18:34:17, grzybek napisał(a):

Czy mozesz prosze mi to troszke rozjasnic? Dlaczego Ltd jest lepszym rozwiazaniem przy podanym przez Ciebie dochodzie i w przypadku jesli nie bede wracal na Wyspe?
np ltd jst spolka prawa hadlowego i nie ma polaczenia miejsce zamieszkania - spolka

Cytat:
Chyba powinienem troche doprecyzowac... Obecnie pracuje na pelnym etacie, dzialalnosc poczatkowo bedzie moim drugim zrodlem dochodu. Daje sobie ok 12 m-cy na rozchulanie tematu, po tym czasie wracam i dzialam juz z Polski.
tylko w pl czy gdzies jeszcze?nto istotne dla sprawy ....jelsi np bedziesz mial klientow w panstwach unii
Cytat:
To oczywiscie tylko ogolne zalozenia a rynek wszystko zweryfikuje. Czy w takiem przypadku rowniez radzisz kierunek Ltd?

ltd ma swoje wymagania prawne dletego m. in dobry dochod jest wazny
Cytat:
Pozwole sobie jeszcze raz zapytac o podatki i NI/ZUS.

ale ze co tyle razy pisalam podatkii ubezpieczenia obowiazkowe placi sie w kraju rejestracji firmy , inna sprawa do dobrowolne ubezpieczenia:-]
Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2011-04-26 21:10:06 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

fran_ki

Post #3 Ocena: 0

2011-05-08 02:15:49 (14 lat temu)

fran_ki

Mężczyzna

Z nami od: 27-01-2011

witam.
na poczatku wielkie dzieki dla wszystkich w tym watku, ktorzy bez interesownie pomagaja, podpowiadaja, udzielaja porad :)

doczytalem do konca tych 61stron watku, ale ciagle nie mam jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie, mimo ze takie pytania tu sie pojawialy.

podsumowujac:
- zatrudniam sie jako self-employed (bez vat)
- place nin w wysokosci 2,4 funta tygodniowo
- jezeli moj dochod w roku podatkowym 2011/12 nie przekroczy 7475 funtow jestem zwolniony z placenia podatku (tax)
- kompletuje wszystkie rachunki, ktore to pozniej (podczas rozliczenia rocznego), moge odliczyc od zarobku.
- moge odliczyc od zarobionej kwoty, wszystko co zwiazane z prowadzeniem mojej dzialalnosci

i teraz co mnie niepokoi. biorac pod uwage ze pracuje na full time, z zarobkami w granicach 15k, a SE bylo by dodatkowym zajeciem, gdzie przewidywany zarobek to okolo 6500 roczenie, to bardzo bym prosil o lopatologiczne wyjasnienie mi kwestii rozliczania. bylo kilka odpowiedzi na ten temat ale z zadnej nie moglem wyciagnac informacji dla mnie ;)
rozumiem, ze sumuje sie dochod, czyli to co zaplacil pracodawca, po zaplaceniu tax-u i NI, z zarobiona kwota z SE?

bardzo bym prosil o wytlumaczenie mi kwestii placenia taxu. przy zliczaniu dochodu ze stalej pracy, wraz z SE.

z gory dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

sumezrp

Post #4 Ocena: 0

2011-05-18 14:26:21 (14 lat temu)

sumezrp

Mężczyzna

Z nami od: 06-12-2010

Cytat:

2011-05-08 02:15:49, fran_ki napisał(a):
witam.
na poczatku wielkie dzieki dla wszystkich w tym watku, ktorzy bez interesownie pomagaja, podpowiadaja, udzielaja porad :)

podpisuje sie pod tym obiema rekami:-]:-]
i jak zwykle mam pytanko
poczynilem pewne zakupy(wszystko niezbedne do rozpoczecia dzialalnosci) ale jeszcze nie jestem se
i wlasnie czy bede mogl to odliczyc jesli otworze dzialalnosc dopiero pod koniec czerwca
czy lepiej otworzyc se z data wsteczna zeby 'pokryc sie" z datami rachunkow?
Na świecie są dwie rzeczy nieskończone, głupota ludzka i wszechświat - Albert Einstein P.S. Co do tej drugiej rzeczy to nie jestem do końca pewien - sumezrp

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #5 Ocena: 0

2011-05-18 21:59:12 (14 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

nic nie musisz robic ze wsteczna data, trzymasz rachunki i odliczasz pozniej.

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #6 Ocena: 0

2011-05-18 22:11:21 (14 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

Cytat:

2011-05-08 02:15:49, fran_ki napisał(a):
i teraz co mnie niepokoi. biorac pod uwage ze pracuje na full time, z zarobkami w granicach 15k, a SE bylo by dodatkowym zajeciem, gdzie przewidywany zarobek to okolo 6500 roczenie, to bardzo bym prosil o lopatologiczne wyjasnienie mi kwestii rozliczania. bylo kilka odpowiedzi na ten temat ale z zadnej nie moglem wyciagnac informacji dla mnie ;)
rozumiem, ze sumuje sie dochod, czyli to co zaplacil pracodawca, po zaplaceniu tax-u i NI, z zarobiona kwota z SE?

bardzo bym prosil o wytlumaczenie mi kwestii placenia taxu. przy zliczaniu dochodu ze stalej pracy, wraz z SE.

z gory dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam

na zeznaniu podatkowym sumujesz caly dochod czyli SE plus PAYE (lacznie z podatkiem, nie po). od calego dochodu jest naliczany podatek i od tego odejmuje sie podatek jaki juz zaplaciles przez PAYE. reszte naleznego podatku placisz do 31 stycznia.

czyli np jesli PAYE to ok 15 tys, a SE to 6.5 tys (po odliczeniu kosztow) to zaplacisz podatek od tych 6.5 tys, czyli £1300.

Do góry stronyOffline

_prosiak

Post #7 Ocena: 0

2011-05-18 22:45:42 (14 lat temu)

_prosiak

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2011

dzieki Rrrr

Do góry stronyOffline

fran_ki

Post #8 Ocena: 0

2011-05-20 00:58:20 (14 lat temu)

fran_ki

Mężczyzna

Z nami od: 27-01-2011

również dziękuje Rrrr

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

Rysiek2

Post #9 Ocena: 0

2011-06-01 12:32:20 (14 lat temu)

Rysiek2

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-03-2011

Witam.
Czy ktoś orientuje się, czy opłacalne jest założenie firmy usługowej związanej z koparkami i tego typu sprzętem? Gdzie najlepiej rozejrzeć się za zakupem takich maszyn? Chciałbym również zakupić wózek widłowy czy http://www.farmandplant.ie/SearchResultsByCategory/Warehouse%20Equipment/ForkLifts/270/113/-1 to dobre źródło?

Do góry stronyOffline

dasiekk80

Post #10 Ocena: 0

2011-06-01 13:03:38 (14 lat temu)

dasiekk80

Mężczyzna

Z nami od: 23-02-2010

to i ja sie dolacze do pytan: pracuje na caly etat.przymierzam sie do otworzenia ltd.bedzie dwoch wlasicieli.jak zmieni sie moj kod podatkowy i czy hmrc powiadomi listownie mojego pracodawce o tym ze prowadze dzialalnosc gospodarcza.
z gory dziekuje za odpowiedzi
twórz historię - nie raporty..........

Do góry stronyOffline

Strona 61 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 60 | 61 | 62 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,