witam.
na poczatku wielkie dzieki dla wszystkich w tym watku, ktorzy bez interesownie pomagaja, podpowiadaja, udzielaja porad
doczytalem do konca tych 61stron watku, ale ciagle nie mam jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie, mimo ze takie pytania tu sie pojawialy.
podsumowujac:
- zatrudniam sie jako self-employed (bez vat)
- place nin w wysokosci 2,4 funta tygodniowo
- jezeli moj dochod w roku podatkowym 2011/12 nie przekroczy 7475 funtow jestem zwolniony z placenia podatku (tax)
- kompletuje wszystkie rachunki, ktore to pozniej (podczas rozliczenia rocznego), moge odliczyc od zarobku.
- moge odliczyc od zarobionej kwoty, wszystko co zwiazane z prowadzeniem mojej dzialalnosci
i teraz co mnie niepokoi. biorac pod uwage ze pracuje na full time, z zarobkami w granicach 15k, a SE bylo by dodatkowym zajeciem, gdzie przewidywany zarobek to okolo 6500 roczenie, to bardzo bym prosil o lopatologiczne wyjasnienie mi kwestii rozliczania. bylo kilka odpowiedzi na ten temat ale z zadnej nie moglem wyciagnac informacji dla mnie
rozumiem, ze sumuje sie dochod, czyli to co zaplacil pracodawca, po zaplaceniu tax-u i NI, z zarobiona kwota z SE?
bardzo bym prosil o wytlumaczenie mi kwestii placenia taxu. przy zliczaniu dochodu ze stalej pracy, wraz z SE.
z gory dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam