MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Firma - jak zaczac. Dobre rady zawsze w cenie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 46 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 45 | 46 | 47 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

Str 46 z 96

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

przemko6

Post #1 Ocena: 0

2010-11-06 19:03:31 (15 lat temu)

przemko6

Mężczyzna

Z nami od: 05-11-2010

Sam nie wiem co robić, allegro nie za bardzo mi to wyjaśnia. W sumię to dopiero wypelniłem direct debit więc może jeśli już pobiorą mi z konta to dopiero coś przyślą z nazwą firmy choć sam w to wątpie. Rejestrowałem się też na stronie HM Revenue i teraz mam czekać 7 dni roboczych na jakis kod aktywacyjny. Może z tym kodem coś więcej powalcze bo jak na razie jestem w kropce...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

domeryk

Post #2 Ocena: 0

2010-11-09 04:34:44 (15 lat temu)

domeryk

Konto zablokowane

Z nami od: 26-10-2007

null Dość dawno mnie tu nie było , jednakże postanowiłem odwiedzić ponownie posta i zapytać exportów bo sam uważam się za nowicjusza w tym wątku chociaż przeczytałem posty 2 razy aby wiedzieć nieco więcej niż podstawy. Mianowicie znajoma zapytała mnie czy jak zarejestruje SE od Lipca czy do ostatniego listopada będzie musiała przedstawić rozliczenia czy dopiero on-line w styczniu , w sumie może ja coś nie rozumie i nie chciałem za wiele mądrować odpowiedziałem , że zapytam bo tak naprawdę sam nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości.

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #3 Ocena: 0

2010-11-09 23:19:01 (15 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

pierwszy tzw "basis period" dla SE jest od dnia w ktorym zaczyna sie dzialalnosc do 5 kwietnia. czyli pierwsze osobiste rozliczenie podatkowe za dzialalnosc rozpoczeta w lipcu 2010 (czy listopadzie 2010, czy stycznniu 2011, i tak dalej) bedzie do kwietnia 2011 i trzeba je wypelnic do 31 stycznia 2012 (jesli online).

nie wiem ile wiesz na temat SE ale accounting period (normalnie 12 miesiecy od rozpoczecia dzialanosci) i basis period (okres za ktory musisz sie rozliczyc) w pierwszysch 2-3 latach dzialalnosci to czesto dwie rozne rzeczy i warto to pamietac. najlepiej otworzyc firme tak zeby pierwszy accounting period byl od kwietnia do kwietnia (to ma sens tylko w przypadku SE, nie dotyczy Ltd).

Do góry stronyOffline

domeryk

Post #4 Ocena: 0

2010-11-11 19:24:11 (15 lat temu)

domeryk

Konto zablokowane

Rrrr dzięki za informacje wolę zapytać osób bardziej w temacie niż mądrować swoje racje , jeśli nie jestem czegoś pewny pytam osób z większym wachlarzem wiedzy tak samo w tym przypadku , miałbym jeszcze jedną pytanie jeśli podczas wypełnienia aplikacji i wysłania jej do HM Revenue & Customs zaznaczyliście , wejście w vat jak mają wyglądać invoice, czasem zauważyłem podczas przybijania pieczątki , że jest również np.: VAT no.123456789 czy także dostaliście przydzielony numer VAT ponieważ nie wiem czy każdy dostaje taki indywidualny numer VAT ?

[ Ostatnio edytowany przez: domeryk 11-11-2010 19:27 ]

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #5 Ocena: 0

2010-11-12 00:51:20 (15 lat temu)

Rrrr

Kobieta

kto pyta nie bladzi ;-)

numeru VAT nie dostaniesz automatycznie bo nie kazdy musi byc vatowcem. albo sie rejestrujesz dobrowolnie od poczatku dzialalnosci, albo mozesz poczekac az Twoje dochody przekrocza 70 tys - wtedy rejestracja jest obowiazkowa.

jezeli chcesz lub musisz sie zarejestrowac wypelniasz formularz VAT1:

http://search2.hmrc.gov.uk/kbroker/hmrc/forms/viewform.jsp?formId=986

albo mozesz to zrobic online:

http://online.hmrc.gov.uk/registration/individual

[ Ostatnio edytowany przez: Rrrr 12-11-2010 00:57 ]

Do góry stronyOffline

domeryk

Post #6 Ocena: 0

2010-11-12 10:48:10 (15 lat temu)

domeryk

Konto zablokowane

Rrrr wszystko zrozumiałem jednakże mam pewien nie dosyt , ponieważ napisałeś cytuje „ albo się rejestrujesz dobrowolnie ” odwołując się do tej wypowiedzi chodziło ci na formularzu zgłoszeniowym zdecydowanie była tam taka opcja jak pamiętam na samym dole na odwrocie czy to wystarczyło czy muszę wykonać kolejną z zagadkowych procedur ? . Korzystając z okazji może także jesteś na tyle zachowawczy i mógłbyś mi podpowiedzieć gdzie byłbym po raz kolejny wdzięczny odnośnie sytuacji gdy kupiłem towar w sklepie zapłaciłem 17,5% VAT na invoice czy odsprzedając go za granicę np. na aukcjach typu allegro klientowi wystawiam rachunek z ceną brutto? , ponieważ wydaję mi się że kolejny raz vatu nie należy doliczać skoro już go praktycznie zapłaciłem nie wiesz czy doliczam swoją marże i na tym się sprawa zamyka ?

[ Ostatnio edytowany przez: domeryk 12-11-2010 10:51 ]

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #7 Ocena: 0

2010-11-12 18:56:44 (15 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

domeryk a ty wiesz jaka jest istota VAt i jak to dziala ?
chyba nie za zbytnio
inna sprawa Rrr jest dziewczyna nie facetam
kolejna - otpowiedz na pytanie to niezly wyklad z tego jak dziala vat, jego zasady naliczania i rozliczania ( zapytaj Rrr ile bieze za godzine - lub sam znajdz - pisala) nie sadze zeby ktos ci to za darmo wylozyl
Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #8 Ocena: 0

2010-11-12 19:23:30 (15 lat temu)

Rrrr

Kobieta

reivilo ma racje - rozliczanie i dokladne szczegoly zapewni Ci ksiegowy. ja sie nie polecam bo mam za duzo klientow ;-)

odpowiedzi na generalne pytania znajdziesz na forum i na temat VAT bylo juz duuuzo. na stronie HMRC tez jest wszystko dokladnie wytlumaczone.

jak napisalam wyzej musisz sie sam zarejestrowac - jak zaznaczyles opcje VAT na formularzu to powinnini Ci przyslac VAT1 do wypelnienia. samo zaznaczenie tej opcji to nie rejestracja.

Do góry stronyOffline

domeryk

Post #9 Ocena: 0

2010-11-13 12:36:57 (15 lat temu)

domeryk

Konto zablokowane

Drodzy Reivilo i Rrrr czyli jeśli samoczynnie zdeklarujemy na formularzu zgłoszeniowym , że chcemy korzystać z usług na podstawie VAT należało by również zarejestrować i wypełnić formularz Vat1:
http://search2.hmrc.gov.uk/kbroker/hmrc/forms/viewform.jsp?formId=986
Lub korzystając z opcji on-line:
http://online.hmrc.gov.uk/registration/individual

Czytając początkowe posty było kilka informacji np. : Jeśli sprzedajemy lub kupujemy z Unii Europejskiej płacimy VAT zerowy , jeśli na terenie UK 17.5% a także innych przypadkach inne wyjątki tak to odebrałem.

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #10 Ocena: 0

2010-11-14 02:04:31 (15 lat temu)

Rrrr

Kobieta

dokladnie tak. tzn nie ma przymusu rejestracji jesli masz dochody ponizej 70 tys wiec to od Ciebie zalezy czy chcesz sie rejestrowac czy nie. to co zaznaczyles na formularzu to nie zadeklarowanie sie a jedynie prosba do HMRC o przyslanie formularza.

tu tez bylo troche na temat VAT:

http://www.mojawyspa.co.uk/forum/42/29344/Faktury-VAT-kurs-funta

[ Ostatnio edytowany przez: Rrrr 14-11-2010 02:07 ]

Do góry stronyOffline

Strona 46 z 96 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 45 | 46 | 47 ... 94 | 95 | 96 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,