MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Faktury, VAT & kurs funta

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ChrisCov

Post #1 Ocena: 0

2010-10-20 17:40:49 (15 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Witam.
Chciałbym kupować w Polsce produkty i sprzedawać je w Wielkiej Brytanii. Mam w związku z tym kilka pytań odnośnie VATu, wystawiania faktur i liczenia kursu funta.
1. Będę musiał się samozatrudnić i potrzebuję jakieś wzory faktur.
2. Nie wiem jak liczyć VAT przy sprzedaży tych produktów na terenie Wielkiej Brytanii. VATu na produkty kupowane w Polsce mam 3 rodzaje:
- 7% w przypadku większości,
- 0% w przypadku niektórych,
- 22% w przypadku dostarczenia ich do mnie (kurier).
Z kolei w Wielkiej Brytanii będzie to 0% i 17,5%
Powiedzmy kupuję towar za 1000 funtów z wliczonym VATem w wysokości 7%, oraz płacę za transport 100 PLN plus 22% VATu, czyli 122 PLN. Tymczasem prowadząc działalność w Wielkiej Brytanii, niektóre z tych produktów będą miały zerową stawkę VATu, a inne (w tym usługa kuriera) będą miały 17,5%.
Jak to wszystko przeksięgować, żeby obliczyć po ile mogę to sprzedawać z odpowiednim zyskiem? Co w przypadku produktów, które tu są z VATu zwolnione, a za które w Polsce muszę zapłacić 7%? Analogicznie: w Polsce 7%, a tutaj 17,5%
3. Jak policzyć kurs funta? Kolega w pracy mi powiedział, że mam sprawdzić na stronie Bank of England kurs funta w danym dniu, żeby się on zgadzał z terminem wystawienia mi polskiej faktury. Co wtedy, gdy np. poprzez strone www.england.pl zamieniam funty na złotówki po dużo bardziej niekorzystnym dla mnie kursie, który nie ma nic wspólnego z tym wyświetlanym na stronie Bank of England?

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 20-10-2010 22:34 ]

A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Post #2 Ocena: 0

2010-10-20 18:35:38 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #3 Ocena: 0

2010-10-20 21:25:26 (15 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

no coz firma to nie bajka i nie wszytko idzie jak z platka
1. bedziesz musial sie zarejetrowac jako platnik
2. nie wszystko co zagraniczne chodzi ze stawka zero
3. na poczatek chyba warto wszystko dobrze policzyc.......np min max kurs , dodatkowe koszty, marza,...itp itd......

wzory faktur masz i na forum i w necie ..jak dla mnie wiedza ktora chesz uzyskac to nie darmowa porada na forum ..sorry takie mam zdanie ......

[ Ostatnio edytowany przez: reivilo 20-10-2010 21:26 ]

Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #4 Ocena: 0

2010-10-20 21:52:39 (15 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Cytat:

2010-10-20 21:25:26, reivilo napisał(a):
2. nie wszystko co zagraniczne chodzi ze stawka zero

Mogę podać przykład: część tych produktów (odżywki w proszku wyprodukowane w Polsce) są dostępne w hurtowni w Londynie ze stawką zerową VATu, natomiast w kapsułkach ze stawką 17,5%. Dlatego wnioskuję, że dokładnie takie same produkty sprowadzane z Polski mogę traktować w podobny sposób.
Na początek zaczynam od eBaya i niedługo wystawię ofertę kilkunastu.
Cytat:

2010-10-20 21:25:26, reivilo napisał(a):
wzory faktur masz i na forum i w necie ..jak dla mnie wiedza ktora chesz uzyskac to nie darmowa porada na forum ..sorry takie mam zdanie ......

Jeśli trzeba, to zapłacę za poradę. Można mi pisać na PW ile by to kosztowało.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Rrrr

Post #5 Ocena: 0

2010-10-21 00:37:48 (15 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

w UK naliczasz taka stawke VAT jaka obowiazuje w UK (wiec musisz kazdy produkt sprawdzic) , niezaleznie od tego ile zaplaciles w Polsce.

mozesz sprawdzic tutaj:

http://www.hmrc.gov.uk/vat/forms-rates/rates/goods-services.htm

jesli masz jakies watpliwosci to dzwonisz do HMRC...

a co do zysku to juz sam musisz sobie policzyc jakie masz koszta itp.

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #6 Ocena: 0

2010-10-21 01:33:38 (15 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Cytat:

2010-10-21 00:37:48, Rrrr napisał(a):
w UK naliczasz taka stawke VAT jaka obowiazuje w UK (wiec musisz kazdy produkt sprawdzic) , niezaleznie od tego ile zaplaciles w Polsce.

To rozumiem, tylko nie wiem jak w tym wszystkim uwzględnić VAT, który zapłaciłem w Polsce.
Powiedzmy kupiłem w Polsce produkt, który kosztował 100 PLN plus VAT w wysokości 22%, a w Wielkiej Brytanii jest dla niego stawka VAT w wysokości 17,5%. Więc doliczam stawkę brytyjskiego VAT-u do 100 PLN i zamieniam na funty, czy do 122 PLN? Polskiego VATu przecież nikt mi nie odda.

Cytat:

2010-10-21 00:37:48, Rrrr napisał(a):
mozesz sprawdzic tutaj:

http://www.hmrc.gov.uk/vat/forms-rates/rates/goods-services.htm

jesli masz jakies watpliwosci to dzwonisz do HMRC...

a co do zysku to juz sam musisz sobie policzyc jakie masz koszta itp.

Dziękuję.

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 21-10-2010 01:34 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

reivilo

Post #7 Ocena: 0

2010-10-21 09:12:43 (15 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

Cytat:

2010-10-21 01:33:38, ChrisCov napisał(a):

To rozumiem, tylko nie wiem jak w tym wszystkim uwzględnić VAT, który zapłaciłem w Polsce.

dopoki nie jetses zarejetrostrowanym platnikiem VAT - vat cie nie dotyczy , zakup traktujesz w cenie brutto nie odliczasz nie doliczasz i sie z VAT nie rozliczasz.....caly problem z VAT dotyczy cie tylko wtedy kiedy beadziesz zarejetrowanym VATOWCEM a bedziesz?
Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #8 Ocena: 0

2010-10-21 11:22:43 (15 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Cytat:

2010-10-21 09:12:43, reivilo napisał(a):
Cytat:

2010-10-21 01:33:38, ChrisCov napisał(a):

dopoki nie jetses zarejetrostrowanym platnikiem VAT - vat cie nie dotyczy , zakup traktujesz w cenie brutto nie odliczasz nie doliczasz i sie z VAT nie rozliczasz.....caly problem z VAT dotyczy cie tylko wtedy kiedy beadziesz zarejetrowanym VATOWCEM a bedziesz?

VATowcem nie będę.
Więc sprawa wygląda jednak na prostą - po prostu będę podawał informację "prices include VAT", niezależnie ile tego VATu zapłaciłem w Polsce.
Jak natomiast liczyć kurs funta, skoro kupiłem go w danym dniu po innej cenie, niż pokazuje to informacja na stronie Bank of England?
Poza tym jak doliczyć do mojej ceny koszt transportu towaru, by się rozliczyć przed brytyjskim fiskusem? Powiedzmy zamawiam 30 sztuk towaru A, 5 sztuk towaru B, 2 sztuki towaru C i 30 sztuk towaru D. Każdy z nich ma inną cenę i wagomiar, natomiast cena za dostarczenie tego wszystkiego jest całościowa. Nie da się więc w prosty sposób policzyć ile kosztowało przewiezienie pojedynczej sztuki towaru A lub B, itd. Przy sprzedaży będę to musiał obliczyć na chybił trafił. Powiedzmy kupuję towar A w Polsce za 43 zł i chcę go sprzedać z 20% zyskiem. Cena więc wynosi 10 funtów, plus 2 funty (zysk), plus 1 funt za przetransportowanie go z Polski (jeśli waży on do 1 kg) plus 2 funty jako koszty wysyłki do klienta. Całościowa cena wynosi więc 16 funtów i skoro po tyle sprzedaję, HMRC nie może tego uwzględniać jako 60% zysku.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Rrrr

Post #9 Ocena: 0

2010-10-21 12:56:36 (15 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

to namieszales troche...

jak nie jestes VATowcem to nie wspominasz VATu - ani w opisie produktu, ani na fakturze, wiec nie mozesz napisac nic w stylu "prices include VAT", bo to by bylo nielegalne...

koszt transportu odlicza sie ogolnie jako "cost of goods sold" i dokladnie tyle ile zaplaciles a nie na chybil trafil. i da sie w prosty policzyc koszt od sztuki (dzielisz koszt przez ilosc)- i to Ci bedzie potrzebne do ustalenia ceny za jaka chcesz dany towar sprzedawac. na chybil trafil to raczej stracisz niz zyskasz.

poza tym to moze przeczytaj jakas ksiazke na temat handlu albo zatrudnij ksiegowego, zanim otworzysz firme, zeby sie zorientowac jak to wszystko dziala.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,