Chciałbym kupować w Polsce produkty i sprzedawać je w Wielkiej Brytanii. Mam w związku z tym kilka pytań odnośnie VATu, wystawiania faktur i liczenia kursu funta.
1. Będę musiał się samozatrudnić i potrzebuję jakieś wzory faktur.
2. Nie wiem jak liczyć VAT przy sprzedaży tych produktów na terenie Wielkiej Brytanii. VATu na produkty kupowane w Polsce mam 3 rodzaje:
- 7% w przypadku większości,
- 0% w przypadku niektórych,
- 22% w przypadku dostarczenia ich do mnie (kurier).
Z kolei w Wielkiej Brytanii będzie to 0% i 17,5%
Powiedzmy kupuję towar za 1000 funtów z wliczonym VATem w wysokości 7%, oraz płacę za transport 100 PLN plus 22% VATu, czyli 122 PLN. Tymczasem prowadząc działalność w Wielkiej Brytanii, niektóre z tych produktów będą miały zerową stawkę VATu, a inne (w tym usługa kuriera) będą miały 17,5%.
Jak to wszystko przeksięgować, żeby obliczyć po ile mogę to sprzedawać z odpowiednim zyskiem? Co w przypadku produktów, które tu są z VATu zwolnione, a za które w Polsce muszę zapłacić 7%? Analogicznie: w Polsce 7%, a tutaj 17,5%
3. Jak policzyć kurs funta? Kolega w pracy mi powiedział, że mam sprawdzić na stronie Bank of England kurs funta w danym dniu, żeby się on zgadzał z terminem wystawienia mi polskiej faktury. Co wtedy, gdy np. poprzez strone www.england.pl zamieniam funty na złotówki po dużo bardziej niekorzystnym dla mnie kursie, który nie ma nic wspólnego z tym wyświetlanym na stronie Bank of England?
[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 20-10-2010 22:34 ]