|
---|---|
radioidea | Post #1 Ocena: 0 2016-05-04 14:31:51 (9 lat temu) |
Z nami od: 21-04-2016 Skąd: NotInUK |
Moja obecna działalność to DG w Polsce. Jednak chciałbym założyć spółkę LTD w UK (dla prestiżu głównie) i dla ZUS.
Z tego co rozumiem, o ile dobrze rozumiem, więc proszę o poprawę: -mogę płacić podatki w UK i ichniejszy ZUS, jeśli jestem dyrektorem i wypłacam sobie pensję + dywidendy -żeby się nasz US nie czepiał, płacę podatki w Polsce za zagraniczną dywidendę (co z wynagrodzeniem dyrektora?) -nie mam zamiaru zmieniać rezydencji podatkowej, chcę się po prostu uwolnić od potwora US i ZUS (mogę im raz na rok zabulić podatek, ale to bezpieczniejsze niż prowadzenie DG tutaj) -moja działalność jest w pełni internetowa i nie ma żadnych fizycznych śladów -spółka będzie płatnikiem VAT Czy zna ktoś biuro księgowe (jakieś większe, a nie krzak), gdzie mogę: -wynająć adres -zlecić księgowość -pomogą z założeniem rachunku bankowego (przylecę do UK) -raz na rok obliczą podatki -będą wysyłać dokumenty mailem lub pocztą (najważniejsze dokumenty pocztą) do Polski |
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2016-05-04 14:40:52 (9 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
A jak masz zamiar leczyc sie w Polsce?
W Polsce placisz podatki od calych dochodow, nie tylko dywidend. Nie ma potrzeby wyplacania sobie pensji, mozesz same dywidendy i wtedy nie placisz National Insurance. Carpe diem.
|
radioidea | Post #3 Ocena: 0 2016-05-04 14:50:36 (9 lat temu) |
Mam zamiar płacić dobrowolny NFZ. Chcę się tylko uwolnić w miarę od tego urzędniczego molocha (US/ZUS), podatek mogę zapłacić raz na rok w PIT, a nie co kwartał robić przelew i siedzieć jak na szpilkach, czy nie przyjdzie kontrola i nie dowali jakiejś grzywny. Chcę też podróżować, a prowadząc DG w Polsce musisz do tego celu zatrudnić przedstawiciela. Nie stawisz się w ciągu 7 dni na wezwanie, grzywna. Nie wypełnisz ankiety GUS - grzywna.
Miałem ostatnio wezwanie do osobistego wstawiennictwa w ciągu 7 dni pod rygorem grzywny lub kary więzienia. Zapytali się po prostu czy nie wpadam w limit VAT (transakcje po za wspólnotowe mam głównie). To jest paranoja. W LTD nikt do pierdla nie wsadzi, jak przylecę np. po miesiącu i złożę wyjaśnienia. Druga sprawa, potrzebna mi spółka LTD z VAT by sprzedawać aplikację w Google Play. W Polsce musiałbym założyć spółkę z.o.o z pełną księgowością, notariuszami, sądowymi potwierdzeniami każdej operacji i z dybiącymi urzędasami. To jest jakiś absurd. Podatki mogę płacić normalnie w Polsce, chcę tylko wynieść stronę formalną z tego chorego systemu. |
Post #4 Ocena: 0 2016-05-04 21:54:33 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
radioidea | Post #5 Ocena: 0 2016-05-05 21:52:40 (9 lat temu) |
ale ja szukam całego pakietu księgowego:
-adres -faktury -korespondencja mailem i pocztą tradycyjną -ewentualne przedstawicielstwo, jak będą potrzebni Co do GUS, w 2014 roku miałem wiadomość mailową dostarczoną 23 marca, że na 24 marca mam mieć zrobioną ankietę, spóźnienie to grzywna 5000 zł. [ Ostatnio edytowany przez: radioidea 05-05-2016 21:54 ] |
|
|
OlekBolek | Post #6 Ocena: 0 2016-05-05 22:39:51 (9 lat temu) |
Z nami od: 05-05-2016 Skąd: Medway |
Jeśli chcesz się głównie uwolnić od ZUSu to zamiast komplikować sobie życie spółką LTD załóż sp. z o.o. w Polsce. Koszty ZUSu redukujesz do zera.
|
violettaphotogr | Post #7 Ocena: 0 2016-05-05 22:52:56 (9 lat temu) |
Z nami od: 21-01-2014 Skąd: ... |
Cytat: 2016-05-04 14:50:36, radioidea napisał(a): Mam zamiar płacić dobrowolny NFZ. Chcę się tylko uwolnić w miarę od tego urzędniczego molocha (US/ZUS), Czy nie jest aby tak, ze by miec prawo do oplacania skladek chorobowych, musisz najpierw placic za ubezpieczenie emerytalne i rentowe?... #Violujemy
|
ie2ox4-b | Post #8 Ocena: 0 2016-05-05 22:58:59 (9 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
Mówisz, że będąc szefem w z o.o. nie płacisz ZUSu? ... nieprawdopodobne... jakiś gamoń musiał pisać ustawę podatkową...
|
OlekBolek | Post #9 Ocena: 0 2016-05-05 23:24:18 (9 lat temu) |
Będąc ąąęę Prezesem sp. z o.o. to po pierwsze: masz prawo nie pobierac wynagrodzenia za prezesowanie. 0 wynagrodzenia to 0 ZUSu. Po drugie jeżeli jednak marzysz o wypłatach to zamiast byc prezesem z umową o pracę (ZUS tradycyjnie pożre wtedy te swoje 50%) to spółka może powołać prezesa (powołać nie zatrudnić!) wtedy płaci się tylko podatek dochodowy od takiego wynagrodzenia
|
OlekBolek | Post #10 Ocena: 0 2016-05-05 23:33:45 (9 lat temu) |
Minus taki że wciąż nie masz ubezpieczenia zdrowotnego. Ale od czego jest się prezesem sp . z o.o. Spółka której jesteś prezesem zatrudnia Cię na 2 fuchę jako np. specjalistę do spraw czystości powierzchni poziomych na 1/10 z minimalną pensją co teraz daje koszty zusu w granicach 57 PLN i w pakiecie masz ubezpieczenie zdrowotne dla Ciebie i całej rodziny.
|