MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Handel w internecie i nie tylko(Calkiem zielony)

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

tliti1995

Post #1 Ocena: 0

2016-01-21 13:25:33 (9 lat temu)

tliti1995

Mężczyzna

Z nami od: 21-01-2016

Witam. Wpadłem na pomysł z czym chce sprobować swoja przygode z biznesem. Bedzie to sprzedaż internetowa i moze, jeśli sie dogadam, wstawie towar do kogos na polki. Towar mam zamiar kupowac w Polsce i samemu przywozic do uk. Nie jest to towar, ktory kupie w jeden firmi,e musze go bardziej skupowac po np. 50szt. a przywozic po np 500-1000. Watpie, ze bedzie schodzilo w tydzien, moze sprzedam to w 3 miesiace. Chce po prostu zainwestowac i niech lezy. Wystawiac i wysylac ew. dokladac do sklepu, ale moze tez byc inaczej i schodzic szybko. Przywioze to pewnie jakims kombi, wiec nawet busa mi nie trzeba. Teraz pytania. Czy zakladac konto firmowe na ebay itp. czy dzialac bardziej z partyzanta na poczatku? Jakie formalosci musialbym zalatwic, czy cos zaplacic w Polsce? Nie wiem nawet jak wystawiac ludziom jakies rachunki i czy sa potrzebne. Nie znam prawa w Angli nie zyje tu dlugo.
Czy ktos moze mi pomoc? Prosze glowie o informacje od czego zaczac czytanie i ogolne wstepne infromacje/wskazowki.
Jak bede wiedzial co trzeba, to co i jak doczytam.

Dodam ze to ma byc bardziej dorywczo, co noc jezdze wozkiem i to jest moje glowne zrodlo utrzymania. Towar bedzie kupowal ojciec, a ja bede bral z 2-3 dni urlopu i smigal po to.
Za dnia jak ktos cos kupi bede wysylal, a w razie moich wyjazdow, wysylka bedzie zajmowac sie dziewczyna.

[ Ostatnio edytowany przez: tliti1995 21-01-2016 13:32 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: +1

2016-01-21 16:04:02 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

widzę tu całe przedsiębiorstwo. :)

Nie wiem co ty za towar chcesz wozić.
A tak w ogóle to ty kiedyś handlowałeś coś? Prowadziłeś kiedyś swoją firmę?

Sądzę ze raczej nie.
Zasady są takie same jak w PL, tylko bardziej uproszczone.
http://www.mojawyspa.co.uk/pytania/17/Samozatrudnienie-Self-employed
Rejestrujesz sobie działalność przez internet.
Płaci się "zus" wysokości około 3 funty na tydzień.

Powinieneś wystawiać rachunek, a nawet jak nie to po prostu sobie zapisujesz ile od kogo wziąłeś, jest do tego w sklepach taki zeszyt, a jak nie to możesz sobie to robić w jakimś oprogramowaniu, w telefonie, onlain. NP arkusz kalkulacyjny google onlain.
Bo chodzi o to że gdyby ci padł telefon to żeby ci zapiski szlak nie trafił, bo będzie problem.

Można codziennie kopiować, ale szybko się człowiekowi zapomina ...
Są też i programy do rachunków, wystawiasz np na telefonie, czy komputerze, wysyłasz rachunek emailem i gotowe. Te programy same robią zazwyczaj zestwienie sprzedaży.

I to właściwie tyle, transport, reklam i koszty sprzedaży sa kosztami do rozliczenia.

Pozostaje tylko drobnostka, zeby znaleźć klienta na to co chcesz sprzedać, a najlepiej żeby klient jeszcze wracał po więcej, to jest cymes
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #3 Ocena: +1

2016-01-21 16:25:44 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

tliti1995

Post #4 Ocena: 0

2016-01-21 21:13:44 (9 lat temu)

tliti1995

Mężczyzna

Sprzedawca jest tylko jeden, ale konkurencje zawsze mozna zrobic. Teraz trudno jest sie wbic z czyms nowym, mozna sprobowac byc lepszym.
Cene gosciu daje bardzo duza, jest to jakies 200-300%. Widze kilka rzeczy w ktorych moge byc lepszy od niego. Na poczatku nie musze miec z tego nawet zysku wystarczy zeby sie zwracalo i wystarczalo na inwestowanie w reklmy i rozwoj.
Kolega ma racje, nie prowadzilem jeszcze wlasnej dzialalnosci, dlatego tez zdecydowalem sie glownie na to, co chce robic. Jak utopie 1000funtow, to na moj wiek nie bedzie, to pwielka porazka za podjecie proby i nauke.

Cos juz czytalem i na ebayu jest podobno na koncie prywatnym limit 10sztuk na miesiac to by mnie skutecznie blokowało. Wie ktos cos o tym?

[ Ostatnio edytowany przez: tliti1995 21-01-2016 21:21 ]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: +3

2016-01-22 03:03:39 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Bardzo dużo rodaków handluje na ebay, już niemal regularnie kupuje filtry olejowe do silnika, od innego smar teflonowy made in Poland, od innej pani, akumulatory itd

Co do ograniczenia, skoro jest blokada to po prostu trzeba uruchomić konto ebay biznes skoro to ma być biznes i po sprawie.
To i tak grosze w porównaniu z wynajmem lokalu, czy wykupieniem miejsca na półce marketu

Do góry stronyOffline

tliti1995

Post #6 Ocena: 0

2016-01-22 08:53:40 (9 lat temu)

tliti1995

Mężczyzna

Dziekuje, o tej opcji nie wiedzialem.
Jesli chodzi o podatek do 15000f nie biora, ale to sie liczy z tym co zarobie tez w pracy, czy tylko self-employed

Do góry stronyOffline

maorys11

Post #7 Ocena: 0

2016-01-25 12:01:42 (9 lat temu)

maorys11

Mężczyzna

Z nami od: 21-04-2015

Co do tego że na firmowym koncie ebay można sprzedawać więcej ,to nie do końca prawda.U mnie był taki przypadek że zamieniłem prywatne konto na firmowe basic , na którym niby mogłem wystawiać 200 przedmiotów za parę tyś ,ale zjechali mi do 100 mimo że konto było above standard bo ktoś coś zwrócił itd.Przeesiadłem się wiec na żony konto ponieważ ciekawa sprawa ,ona otworzyła konto prywatne parę lat temu, kupiła na nim przez ten czas kilka kosmetyków itp. i na jej koncie jest limit 1000 rzeczy za 30 tys funtów.Do tego z jej konta sprzedają się identyczne rzeczy trzy razy lepiej(prawdopodobnie są wyswietlane w podpowiedziach).Jeszcze jedna sprawa to zwroty.Tak mnie robią w wała że głowa boli.Odsyłają co chcą i w jakim stanie chcą .Żadnej z tych spraw decyzja ebaya nie była na moją korzyść,macie jakiś sposóbb jak się przed tym bronić?

Do góry stronyOffline

ynop79

Post #8 Ocena: 0

2016-01-25 21:48:05 (9 lat temu)

ynop79

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2013

wlasny sklep internetowy ze swoim regulaminem
a tak na powaznie
przywyknać :(

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2016-01-25 22:35:25 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Cytat:

2016-01-22 08:53:40, tliti1995 napisał(a):
Dziekuje, o tej opcji nie wiedzialem.
Jesli chodzi o podatek do 15000f nie biora, ale to sie liczy z tym co zarobie tez w pracy, czy tylko self-employed

Do rozliczenia podatku DOCHODOWEGO liczy się dochód ze wszystkich źródeł.
Kwota zwolniona z podatku to 10 000

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,