|
---|---|
sunlela | Post #1 Ocena: 0 2011-03-17 11:57:50 (14 lat temu) |
Z nami od: 17-03-2011 Skąd: Rugby |
Otwieram gabinet masaży leczniczych i relaksacyjnych. Gabinet będę miała w domu, z możliwością wizyt domowych. Posiadam odpowiednie wykształcenie, mam głowę pełną pomysłów, ale niewielką wiedzę na temat rozwoju własnego biznesu w Anglii. Czy ktoś mógłby mi coś doradzić w zakresie pozyskiwania sobie pacjentów. Gdzie się ogłaszać? Może ktoś prowadzi taką działalność i podzieli się ze mną doświadczeniem. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
|
krakn | Post #2 Ocena: 0 2011-03-17 12:06:54 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
tak jak wszędzie, gazety, i potem przede wszystkim polecenia ...
niestety ogłoszenia w gazetach są bardzo kosztowne, dlatego mówi się o klientach, nasi drodzy klienci ![]() No ale bez inwestycji w reklamę nie ma klientów, zwłaszcza na początku. Reszte doczytasz w innym wątku na temat prowadzenia firmy w UK oraz w poradniku. http://www.mojawyspa.co.uk/pytania/17/Samozatrudnienie-Self-employed Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Post #3 Ocena: 0 2011-03-17 12:26:13 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
sunlela | Post #4 Ocena: 0 2011-03-17 12:28:54 (14 lat temu) |
Z nami od: 17-03-2011 Skąd: Rugby |
Na jakie szkolenia jeśli można wiedzieć?
![]() |
Casandra | Post #5 Ocena: 0 2011-03-17 12:30:47 (14 lat temu) |
Z nami od: 17-03-2011 Skąd: Nottingham |
Polecalabym oglaszanie sie w lokalnych gazetach (niestety tak jak Krakn wspomnial jest to dosc kosztowne).
Na poczatke zadbaj o swoje wizytowki, ulotki i pozostawiaj je np. w Polskich sklepach lub w miejscach z jakich chcialabys miec klientow. Upewnij sie ze wszystko wyglada profesjonalnie bo tak jak sie zareklamujesz tak bedziesz odbierana przez przyszlych kientow.Bardzo wazne jest tez tzw. "word of mouth" czyli to jakie zdanie maja o Tobie ludzie, jak Ciebie odbieraja wiec upewnij sie ze zawsze robisz dobre wrazenie... bo chyba nie ma lepszej reklamy swojego biznesu niz jedna przyjaciolka polecajaca drugiej Twoje masaze - bezcenne ![]() 2morrow is another day
|
|
|
Casandra | Post #6 Ocena: 0 2011-03-17 12:41:52 (14 lat temu) |
Z nami od: 17-03-2011 Skąd: Nottingham |
A i jeszcze jedno - upewnij sie ze oferujesz cos czego nie ma konkurencja zeby przechwycic klientow (bo czymze jest biznes jak nie podkradaniem sobie klientow przez firmy, widomo - klient pojdzie tam gdzie dla niego bedzie najkorzystniej) wiec moze zaoferuj jakies darmowe kremy czy olejki (nie wiem czego sie dokladnie uzywa do masazu, wybacz
![]() ![]() 2morrow is another day
|
Post #7 Ocena: 0 2011-03-17 12:42:05 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #8 Ocena: 0 2011-03-17 12:50:32 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
jeżeli chodzi o wizytówki, bardzo dobra strona http://www.vistaprint.co.uk
nie żałuj ja zamawiam zawsze 2-4 tysiące wizytówek, w tym momencie właśnie jestem na etapie ponownego zamówienia. 5000 wizytówek, z przodu pełny kolor bo wizytówka zawiera zdjęcie, do tego błyszcząca folia z napisem. Wszystko stwarza wrazenie i świadczy o wyjątkowosci twojego biznesu i taka wizytówka nie jest papierowym kartonikiem ktory za chwile ląduje w koszu. Z tyłu możesz również wykorzystać, np umieszczając dodatkowe swoje informacje lub po prostu kalendarzyk. ja tył robię czarnobiały. Za 5000 wizytówek kwota bedzie około 80 funtów, jeszcze zastanawiam się nad wizytówkami magnetycznymi, to też się sprawdza, parę lat temu rozprowadziłem zaledwie 100 szt u swoich klientów, co najmniej kilkanaście pracuje do dziś I 3 sprawa długopisy, też mam dodane do koszyka, przy zakupie 100szt kosztują 1,5 funta. Ale nad tym jeszcze się zastanawiam. Jak będziesz rozmawiała z gazetami to przejżyj wiele ofert, troche im pomarudź, zawsze zaoferują ci pakiet na dzień dobry, często ogłoszenie za 1/2 ceny wtedy wytocz armatę i wykorzystaj to, podpisz z nimi kontakt nie na kilka wydań tylko np na pół roku. Bardzo dobry manewr, drugi raz takiej oszczędności trudno będzie szukać. A i tak płatność jest np za miesiąc z góry. W każdym razie negocjuj, zrób sobie reklamę która wzbudzi zaufanie, a nie ogłoszenie drobne, bo będą dzwonili po masaże odprężające a nie relaksacyjne ![]() Trzymam kciuki! Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
ania_caterham | Post #9 Ocena: 0 2011-03-17 14:07:53 (14 lat temu) |
Z nami od: 06-05-2007 Skąd: Caterham |
Dodaj swoje dane do yellow pages. Ogloszenie jest w internecie w ciagu kilku godzin. Mozesz za darmo a mozesz tez zaplacic wtedy bedziesz wyskakiwala wyzej i w ksiazce bedziesz z pogrubionym drukiem.
Jesli nie masz strony internetowej to ja zbuduj ... mozesz uzywac darmowych, ale to raczej malo profesjonalne lepiej zaplacic za domene oraz projekt (wcale nie musi byc drogo). Dodaj siebie do google places ... tez duzo ludzi z tego korzysta. Krak tez Ciebie w googlach nie ma ... chyba ze zle zagladam. W Thomsonlocal tez mozesz dodac swoj biznes za darmo. Mozesz tez sprobowac portale dla mam ... tam tez zazwyczaj maja darmowy dzial ogloszen na przyklad tutaj www.netmums.com O i jeszcze reklama na samochod. W vistaprint mozesz kupic takie magnesy na drzwi ... sciagasz/zakladasz je kiedy chcesz. No i jeszcze gumtree oczywiscie ... |
Post #10 Ocena: 0 2011-03-17 14:48:14 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|