MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Brytyjski paszport

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

biznesmen1

Post #1 Ocena: 0

2009-11-11 22:16:35 (16 lat temu)

biznesmen1

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2008

tutaj znajdziecie wszystko na ten temat http://uk-rezydent.com/

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

anetafw

Post #2 Ocena: 0

2009-11-12 08:13:04 (16 lat temu)

anetafw

Kobieta

Z nami od: 11-11-2009

biznesmen, na Twoim linku co podales, rowniez nie ma wymaganych przeze mnie informacji. Cos nowego bylo, to to, ze malzenstwa placa 850f za wspolny wniosek (masakra...).
Superlover, zalamalam sie pod Twoim postem :-o Ale mysle sobie, moze ja za 'ciezkie' pytania napisalam w pierwszym poscie tego watku, ze nikt nie odpowiedzial w sumie? Albo Wy cos nie tego?... :-?
Wiec musialam sie uciec do proscejszego fortelu i wymyslilam posta 'NAPISZE INACZEJ'. Prawda, moglam dodac jakas aluzje typu: 'zalozmy, ze' lub 'przypuscmy, ze ', prawda... Sorry, moj blad :]

Agalon dzieki, o to mi chodzilo.

I jeszcze jedno PRZYPUSZCZAJACE, ZAKLADAJACE pytanie.

PRZYPUSCMY, ZALOZMY (:P) ze ja mam juz w reku paszport brytyjski, ale Maz nie skladal wniosku o naturalizacje. I tak, ja 'stalam sie' Brytyjka, a Maz w dalszym ciagu pozostal Polakiem. No i dziecko (obojetny wiek) Polakiem.
Czy w tym wypadku dziecko po kim 'oddziecziczy' obywatelstwo? Czy Maz rowniez moze dostac automatycznie , czy musi sam aplikowac wniosek? Bo przeciez jestesmy juz malzenstwem.

Mam nadzieje, ze napisalam jasno? :-o

[ Ostatnio edytowany przez: anetafw 12-11-2009 08:13 ]

Do góry stronyOffline

AGALON

Post #3 Ocena: +1

2009-11-12 09:27:16 (16 lat temu)

AGALON

Konto usunięte

Brytyjka stac sie nie mozesz, co najwyzej Polka z obywatelstwem brytyjskim :-], ale....
paszport brytyjski dostanie dziecko, gdyt w momencie jego narodzin przynajmniej jedno z rodzicow, bedzie mialo obywatelstwo. (brytyjskie).Maz nie dostanie tak od razu,tylko dlatego ze jestescie malzenstwem.
Wiekszosc odpowiedzi na Twoje pytania znajdziesz w podreczniku "life in the United Kingdom" - w tym,ktory zawiera wszystkie niezbedne info do zaliczenia testu,przy staraniu sie o obywatelstwo.Ale to zapewne juz wiesz, skoro zamierzasz sie o nie starac.

Cytat:
I czy jesli juz bedziemy mieli obywatelstwo a pojawi sie dziecko, to bedzie dzialalo prawo krwi czy ziemi?

Prawo krwi!

Do góry stronyOffline

anetafw

Post #4 Ocena: 0

2009-11-12 09:43:56 (16 lat temu)

anetafw

Kobieta

Okej, wiec podsumujmy.

1 opcja - jestesmy polskim malzenstwem, nie mamy dzieci.
- skladamy oboje wniosek, oboje dostajemy obywatelstwo brytyjskie, potem rodzi sie dziecko, wystepujemy o paszporcik brytyjski dla niego - dostaje.
- jedno z nas sklada wniosek. dostaje paszport brytyjski, rodzi sie dziecko, bedzie mialo paszport polsko-brytyjski, natomiast drugie z malzonkow pozostanie tylko przy polskim, chyba ze sam wystapi o naturalizacje.

2 opcja - jestesmy polskim malzenstwem, mamy dzieci.
- oboje skladamy wniosek, uzyskujemy obywatelstwo. potem aplikujemy wniosek o paszport dla dzieci - dostaja go.
- jedno z nas sklada wniosek, dostaje paszport brytyjki. I na tym sie konczy. Obywatelstwa nie uzyskaja ani drugi z malzonkow, ani dzieci.

Dobrze rozumuje?

Do góry stronyOffline

AGALON

Post #5 Ocena: 0

2009-11-12 09:48:31 (16 lat temu)

AGALON

Konto usunięte

Nie do konca.Moze lepiej zrozumiesz jak przecztasz:
http://www.mojawyspa.co.uk/pytania/45/Obywatelstwo-brytyjskie

albo odwiedzisz zrodlo.

Do góry stronyOffline

anetafw

Post #6 Ocena: 0

2009-11-12 09:50:51 (16 lat temu)

anetafw

Kobieta

Czytalam i to i to po kilkanascie razy. I oglupialam, dlatego pisze tutaj.

Moze przeczytam jeszcze raz za pare lat, moze bede trzezwiejsza na umysle :///

eidt: Ale ja pominelam całą procedure uzyskania tego obywatelstwa, bo to juz przewalkowane. Mnie zalezy tylko o kwestiach paszportu wzgledem malzonkow i dzieci. Nic więcej.

[ Ostatnio edytowany przez: anetafw 12-11-2009 10:22 ]

Do góry stronyOffline

anetafw

Post #7 Ocena: 0

2010-06-08 10:13:09 (15 lat temu)

anetafw

Kobieta

Dobra,

kolejne pytanie.

Czytałam wcześniej na stronach urzędowych, że musisz udowodnić, że stać Cię na samodzielne utrzymanie w Anglii bez pobierania zasiłków od państwa.

No ok, nie pobieram żadnych zasiłków - dobrze zarabiam z Mężem, poza jednym, bo mi się po prostu należy - Disability Living Allowance.

Czy ten zasiłek również 'anuluje' prawo do obywatelstwa??

Od siebie - czekam na odpowiedź z Home Office w tej kwestii, ale na boku chciałabym również poznać zdania ludzi, którzy mieli z tym do czynienia.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2010-06-08 10:36:46 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Zasilki nie "anuluja" Twojego prawa do wystapienia o obywatelstwo. Gdybys nie miala prawa pobierac tych zasilkow to nie dostalabys ich.

Pracujac normalnie i spelniajac inne kryteria (rejestracja WRS) mozesz normalnie stac sie stalym rezydentem UK, a potem wystapic o paszport.

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

anetafw

Post #9 Ocena: 0

2010-07-14 17:04:25 (15 lat temu)

anetafw

Kobieta

Ok,

rezydencik w drodze :) super, dziekuje, obywatelstwem potem sie bede martwic, na razie frekwencje trza robic.

jeszcze raz dziekuje ! :)

Do góry stronyOffline

tofik78

Post #10 Ocena: 0

2010-09-12 09:29:24 (15 lat temu)

tofik78

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

hej czy ktos skorzystal z uslug Nationality Checking Service? czy moglibyscie sie podszielic opiniami na temat uslug? czy te "firmy" biora odpowiedzialnosc za odrzucona aplikacje po ich sprawdzeniu?
Dzieki z gory za info
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,