MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

FRAUD! Zostałem oszukany, co robić?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

SkyWalker

Post #1 Ocena: 0

2007-09-08 17:19 (18 lat temu)

SkyWalker

Mężczyzna

Z nami od: 15-02-2007

Opisze swoją historie, być może ktoś w przyszłości uniknie podobnych błędów..
Jakieś 3 tygodnie temu zamieściłem na gumtree.com ogłoszenie o wynajęciu pokoju. Na maila zgłosił się niejaki Jimmy Young, który to napisał , że szuka pokoju dla swojej córki, która to ma przyjechac w moje okolice tj Gillingham żeby się uczyć...Ustaliliśmy , że wynajmie pokój na 3 miesiące, on chciał zapłacić czekiem, wysłał czek na 3000 funtów , od tej kwoty miałem odjąć 3 miesięczny czynsz + depozyt. Zrealizowałem czek, po kilku dniach kasa pojawiła się na koncie. Reszte miałem wysłać transferem Western Union, do jego rzekomego agenta podróżnego który to miał zabookować bilet dla jego córki.Wiem wiem... dałem się nabrać... oszczędźcie mi komentarzy .... kiedy transferowałem te ok 2000 funtów z mojego konta bankowego znikneły 3000 funtów które wcześniej wpłynęły z czeku, w efekcie czego na moim koncie pojawił się balans ok - 1600 funtów. Oczywiście byłem w banku, a oni mi powiedzieli że to trwa do 10 dni żeby czek został zrealizowany no i teraz jestem winien bankowi 1600 funtów wg tego co pokazuje mój balans. Podałem Policji wszelkie szczegóły które znałem i tyle, będą prowadzić dochdzenie...NAtomiast ja miałbym takie pytanie czy ktoś z Was kiedyś już się spotkał z czymś takim i czy można jakoś wybrnąć z tej sytuacji? Czy poprostu jestem w plecy - 1600 funtów i nikogo to nie obchodzi? Ja dodam tylko że moja naiwnośc swoją drogą ale jak można wyciągnąć z banku pieniądze z czeku który nie miał pokrycia??
Prosze pomóżcie
Artur

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailNumer SkypeNumer gadu-gadu

Webmaster

Post #2 Ocena: 0

2007-09-08 17:23 (18 lat temu)

Webmaster

Mężczyzna

Z nami od: 18-04-2003

SkyWalker - identyczny przypadek jak Twój, tyle że z samochodem - Zaufanie czy naiwność...
Nie odpowiedziano na Twój post? Zrób literówkę, zobaczysz ile osób się odezwie ;)

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

SkyWalker

Post #3 Ocena: 0

2007-09-08 17:30 (18 lat temu)

SkyWalker

Mężczyzna

Szkoda , że wcześniej tego nie przeczytałem:-[ i szkoda, że nie jest opisane do końca jak się to potoczyło, bo nie wiem jak mam teraz z bankiem walczyć i w końcu jak im udowodnić, że to ich wina a nie moja...
Artur

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2007-09-08 17:51 (18 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

SkyWalker

Post #5 Ocena: 0

2007-09-08 17:58 (18 lat temu)

SkyWalker

Mężczyzna

Chodzi o to że transfer był za posrednictwem Western Union i kasa już została wypłacona, teraz chodzi tylko o to żeby wygrać batalie z bankiem, bo to ich wina jest że przelali mi na konto pieniądze z czeku ktory nie miał pokrycia, no ale wez daj sobie rade z bankierami....
Artur

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2007-09-08 18:00 (18 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

_Steve_

Post #7 Ocena: 0

2007-09-08 18:06 (18 lat temu)

_Steve_

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2007

Tak to czytam i nadziwic sie nie moge...
Ale skoro prosisz, oszczedze komentarza

Do góry stronyOffline

Strona WWW

SkyWalker

Post #8 Ocena: 0

2007-09-08 18:16 (18 lat temu)

SkyWalker

Mężczyzna

Cytat:

2007-09-08 18:00, Maya64 napisał(a):
Jesli to ich wina, a czasami tak sie zdarza, to powinni to sprostowac.Troche to potrwa ale polecam zalatwiac sprawy pisemnie.Jaki bank jesli moge spytac?

NAT WEST, co masz na myśli pisemnie? Mam do nich wysyłac listy? w sumie to dobry pomysł jest, bo i tak na tygodniu nie mam czasu bo pracuje a te ćwoki w soboty nie pracują
Czy z innych względów listownie? i czy mam pisać do oddziału w którym czek zrealizowałem czy do Central Unpaids Unit skąd zresztą dziś dostałem list i ksero że to był fraud

[ Ostatnio edytowany przez: SkyWalker 08-09-2007 18:18 ]

Artur

Do góry stronyOffline

4ary

Post #9 Ocena: 0

2007-09-08 18:31 (18 lat temu)

4ary

Konto usunięte

To jakas paranoja ,kolejny taki przypadek przeciez te banki tutaj to jakas totalna amatorka. Jesli kasa pojawila sie na koncie to albo w banku ktos popelnil blad albo bank wspolpracuje z oszustem.
Moze to ten sam bank ?
Ja tez mecze sie z HSBC, juz drugi tydzien czekam na PIN. Cale szczescie ze karte odebralem osobiscie.
Powodzenia
To pierwszy dzien reszty mojego zycia

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2007-09-08 18:35 (18 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Jak realizuje czeki w Nationwide to pieniadze pojawiaja sie na moim koncie natychmiast jako dostepne, natomiast bank ma 10 dni na sprawdzenie czeku i wycofanie.

Jest to wykorzystanie nieznajomosci procesow bankowych: bo osoba wydajaca czek moze go wycofac i uniewaznic, a pieniadze z Western Union ma juz w reku.
Kiedys Brytyjczycy robili cos podobnego w sklepach. Kupowali cos placac czekiem, a potem to oddawali i dostawali pieniadze w gotowce. W ten sposob dostawali "pozyczke" od sklepu do czasu, az zostal zrealizowanych ich czek.

Pozostaje miec nadzieje, ze inni zapamietaja te historie i nie dadza sie nabrac.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,