MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

roksana82

Post #1 Ocena: 0

2009-06-07 18:35:19 (16 lat temu)

roksana82

Kobieta

Z nami od: 15-09-2008

witam,
czytam te wszystkie posty i kompletnie sie juz w tym pogubilam:-[
czy ktos moze mi tak punkt po punkcie wyjasnic na czym to polega?to czyli staranie sie o paszport i obywatelstwo?czy otrzymanie paszportu brytyjskiego jest rownoznaczne z otrzymaniem obywatelstwa?
jestem w uk od 2005 roku, caly czas pracowalam.od roku jestem w domu z dzieckiem (pobieram chb).moje dziecko urodzilo sie tutaj w 2008 roku, ma polski dowod osobisty (5-cio letni). ponad 2 lata temu otrzymalam rezydenture (ta niebieska ksiazeczke). co powinnam robic i kiedy aby moje dziecko otrzymalo paszport (i czy jest to rownoznaczne z obywatelstwem?)?co i kiedy ja powinnam zrobic aby tez otrzymac paszport?
tylko mi nie piszcie ze powinnam poczytac inne posty i jak jestem tutaj tyle czasu to powinnam wiedziec co i jak. nigdy mnie to nie interesowalo wczesniej.i kwestie biurokracji to dla mnie najgorsza kara:-(

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

reivilo

Post #2 Ocena: 0

2009-06-07 18:50:04 (16 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

a czytalas tutaj?
Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

roksana82

Post #3 Ocena: 0

2009-06-07 19:06:16 (16 lat temu)

roksana82

Kobieta

Z nami od: 15-09-2008

tak, czytalam to i wiele innych innych... ale mam juz kompletny mętlik w glowie...
a o co chodzi z "indenifitive leave to remain"? co musze wypelnic?jakie warunki spelnic? bo wyczytalam ze po 4 latach pobytu tuataj musze sie o to starac, i dopiero po roku od otrzymania tego moge sie starac o brytyjskie obywatelstwo...

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

robqer

Post #4 Ocena: 0

2009-06-07 19:53:09 (16 lat temu)

robqer

Mężczyzna

Z nami od: 04-08-2008

IMHO nie ma sensu starac sie o status rezydenta - tak dlugo jak Polska i UK sa w EU to absolutnie nic nie daje (chyba ze ktos lubie kolekcjonowac papierki).
Gdyby (mozliwe ale watpliwe) UK miala wystapic z EU to byloby glosno o tym conajmniej kilka lat wczesniej i wszyscy 'goscie' z panstw EU mieliby mnostwo czasu aby uregulowac swoj status tutaj.

Papierek ktory cos zmienia to ILR - ktory daje prawie takie same prawa jak obywatelstwo (z brakiem mozliwosci glosowania i z mozliwoscia odebrania ILR jesli sie powaznie narozrabia) bez wzgledu na EU.
Z tego co pamietam aby dostac obywatelstwo trzeba miec najpierw ILR od conajmniej 1.5 roku (ILR mozna dostac dopiero po 5 latach) czyli w sumie to ok. 6-7 lat czekania.

Do góry stronyOffline

doritos

Post #5 Ocena: 0

2010-01-27 18:25:27 (15 lat temu)

doritos

Kobieta

Z nami od: 10-12-2009

A co jesli sie wyszlo za maz za brytyjczyka?Czy tez potrzeba ILR czy mozna od razu starac sie o obywatelstwo?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

dadido

Post #6 Ocena: 0

2010-01-27 18:50:30 (15 lat temu)

dadido

Kobieta

Z nami od: 11-12-2007

Cytat:

2009-06-07 19:53:09, robqer napisał(a):
IMHO nie ma sensu starac sie o status rezydenta - tak dlugo jak Polska i UK sa w EU to absolutnie nic nie daje (chyba ze ktos lubie kolekcjonowac papierki).
Gdyby (mozliwe ale watpliwe) UK miala wystapic z EU to byloby glosno o tym conajmniej kilka lat wczesniej i wszyscy 'goscie' z panstw EU mieliby mnostwo czasu aby uregulowac swoj status tutaj.

Papierek ktory cos zmienia to ILR - ktory daje prawie takie same prawa jak obywatelstwo (z brakiem mozliwosci glosowania i z mozliwoscia odebrania ILR jesli sie powaznie narozrabia) bez wzgledu na EU.
Z tego co pamietam aby dostac obywatelstwo trzeba miec najpierw ILR od conajmniej 1.5 roku (ILR mozna dostac dopiero po 5 latach) czyli w sumie to ok. 6-7 lat czekania.

Nie zgadzam się ,że status rezydenta w niczym nie pomaga wręcz odwrotnie w wielu przypadkach mi pomógł .
Dzięki takiemu dokumentowi" UK RESIDENCE DOKUMENTATION '
łatwiej jest o kredyt w banku i przy każdym zatrudnieniu pracodawca patrzy na to inaczej to tak jakbys juz miała Home Office
odwalony.
Wiem cos o tym bo taki dokument mam już 4 lata.
Wcale nie jest trudno go uzyskać .
Ja formularze ściągnęłam z internetu potem wydrukowałam i wysłałam,ale w tej chwili nie pamiętam z jakiej strony ,to było bardzo dawno temu :-?
W życiu piękne są tylko chwile i ulotne jak motyle ...

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2010-01-27 19:02:29 (15 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:
przy każdym zatrudnieniu pracodawca patrzy na to inaczej

Inaczej? Czyli z szeroko otwartymi ze zdziwienia oczami?:-o
Ada

Do góry stronyOffline

karolkowa

Post #8 Ocena: 0

2010-01-27 19:22:16 (15 lat temu)

karolkowa

Z nami od: 03-06-2007

Cytat:

2010-01-27 18:50:30, dadido napisał(a):

Nie zgadzam się ,że status rezydenta w niczym nie pomaga wręcz odwrotnie w wielu przypadkach mi pomógł .
łatwiej jest o kredyt w banku i przy każdym zatrudnieniu pracodawca patrzy na to inaczej to tak jakbys juz miała Home Office
odwalony.
Ja formularze ściągnęłam z internetu potem wydrukowałam i wysłałam,ale w tej chwili nie pamiętam z jakiej strony ,to było bardzo dawno temu :-?

He,he dobre :-]

Do góry stronyOffline

dadido

Post #9 Ocena: 0

2010-01-27 21:18:06 (15 lat temu)

dadido

Kobieta

Z nami od: 11-12-2007

Cytat:

2010-01-27 19:22:16, karolkowa napisał(a):
Cytat:

2010-01-27 18:50:30, dadido napisał(a):

odwalony.

He,he dobre :-]

hehe dla jednych dobre a dla innych głupie w to wierzę :-]
W życiu piękne są tylko chwile i ulotne jak motyle ...

Do góry stronyOffline

luizalotos

Post #10 Ocena: 0

2010-04-14 21:36:46 (15 lat temu)

luizalotos

Kobieta

Z nami od: 13-04-2010

z informacji , ktora podal mi prawnik 2 dni temu jest nastepujacy proces otrzymania paszportu brytyjskiego :

1) 5 lat pobytu i udokumentowanej pracy

- najlepiej poprzez rejestracje WRS

- ale jezeli rozpoczelo sie prace np. przez agencje i pracowalo sie jakis czas bez pierwszej czy kolejnej rejestracji - ( w przypadku zmainy pracodawcy czy agencji ) wystarcza payslipy ( najlepiej z ustalonym National Insurance Number a nie Emergency Number )

2) po okresie 5 lat ciáglego zatrudnienia - skladamy wniosek o IRL ( podobno czeka sie na niego przecietnie do 6 m-cy )

3) kiedy otrzymamy IRL i posiadamy go przez okres roku dopiero wtedy mozemy zlozyc wniosek o naturalizacje i paszport brytyjski

czyli

1) - 5 lat pracy
2) - wniosek IRL - 6 m-cy
3) - IRL - 1 rok

razem ok 6 lat i 6 m-cy musimy zyc i pracowac w Anglii aby starac sie o obywatelstwo

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,