MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Szkocja - wyjazd

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

zabolik

Post #1 Ocena: 0

2012-05-24 11:36:04 (13 lat temu)

zabolik

Kobieta

Z nami od: 24-05-2012

Witam serdecznie!
Podejrzewam że powielam temat. Ale potrzebuje aktualnych informacji i pewnie znajdzie się kilka osób mieszkających na miejscu którzy mi pomogą.
Chcemy się wybrać w 3 os dorosłe i 2 dzieci do Szkocji 1 lipca.
Oczywiście do pracy, może na dłużej, w każdym razie na razie na 2 miesiące.
Dokąd? Myślałam o Edynburgu albo Dundee.
Chciałabym wynająć wcześniej mieszkanie a nie dopiero na miejscu, dzieci maja 5 i 7 lat, więc nie chciałabym się błąkać z nimi. Czy jest w ogóle możliwość takiego wynajmu? A jak nie to jak inaczej znaleźć mieszkanie?
Po drugie praca, język znam ale słabo. Myślałam o kursach w ESOL. Podobno są darmowe, no i w Edynburgu. Wydaje mi się że jakąkolwiek pracę udało by nam się znaleźć, co o tym myślicie?
No i myślimy o podróży samochodem, promem z Holandii do Newcastle. Pytanie ile kosztuje ten prom/os? Bo słyszałam że jakoś strasznie nie, natomiast byłam na stronce co podaje ceny tych promów i za nas wszystkich + samochód wyliczył mi 1000 funtów.
Dziękuje z góry za odpowiedź.
Pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

zaczarowany_pan

Post #2 Ocena: 0

2012-05-24 12:16:32 (13 lat temu)

zaczarowany_pantofelek

Kobieta

Z nami od: 07-11-2011

Rozumiem, ze kasy macie wbrod na poczatek, wiec szukajcie mieszkan na gumtree.com, rightmove.co.uk. Jesli z gotowka krucho to ja juz nie pomoge, ale w watku must have doradza na pewno w co sie zaopatrzyc przed wyjazdem.
Z dziecmi jedziecie...ehhh
Zyj i pozwol zyc innym

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2012-05-24 12:22:57 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

AndrzejW

Post #4 Ocena: +1

2012-05-24 12:46:56 (13 lat temu)

AndrzejW

Mężczyzna

Z nami od: 04-04-2007

Promy są strasznie drogie i wolne.
Prom z Holandii do Newcastle pewnie będzie kosztował z 1000 funtów. Generanie trzeba jechać całą drogę na kołach i tylko przeskoczyć promem z Dunkierki (albo Calais) do Dover.

Co znaczy że jazdy samochodem będzie sporo.

[ Ostatnio edytowany przez: AndrzejW 24-05-2012 12:47 ]

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #5 Ocena: +1

2012-05-24 12:51:04 (13 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2012-05-24 11:36:04, zabolik napisał(a):
Witam serdecznie!
Podejrzewam że powielam temat. Ale potrzebuje aktualnych informacji i pewnie znajdzie się kilka osób mieszkających na miejscu którzy mi pomogą.
Chcemy się wybrać w 3 os dorosłe i 2 dzieci do Szkocji 1 lipca.
Oczywiście do pracy, może na dłużej, w każdym razie na razie na 2 miesiące.
Dokąd? Myślałam o Edynburgu albo Dundee.
Chciałabym wynająć wcześniej mieszkanie a nie dopiero na miejscu, dzieci maja 5 i 7 lat, więc nie chciałabym się błąkać z nimi. Czy jest w ogóle możliwość takiego wynajmu? A jak nie to jak inaczej znaleźć mieszkanie?
Po drugie praca, język znam ale słabo. Myślałam o kursach w ESOL. Podobno są darmowe, no i w Edynburgu. Wydaje mi się że jakąkolwiek pracę udało by nam się znaleźć, co o tym myślicie?
No i myślimy o podróży samochodem, promem z Holandii do Newcastle. Pytanie ile kosztuje ten prom/os? Bo słyszałam że jakoś strasznie nie, natomiast byłam na stronce co podaje ceny tych promów i za nas wszystkich + samochód wyliczył mi 1000 funtów.
Dziękuje z góry za odpowiedź.
Pozdrawiam.

Po kolei.
Tak, powielasz temat i jeśli w ten sposób jak przeszukałaś forum będziesz szukać pracy to ciężko to widzę na start.

Wynajem mieszkania to umowa minimum 6 miesięcy przy 1-2 miesięcznym depozycie. Zdecydujecie się wracać po 2 miesiacach i depozyt przepadnie. Aby znaleźć mieszkanie na 2 miesiace potrzeba chyba cudu. Poważnie bez złośliwości zastanowił bym się nad wynajmem karawanu w Polsce lub na miejscu. Pewnie koszta wyjdą takie same lub niższe.

Kursy językowe znaleźć pewnie i można. Nie zawsze w 100% darmowe ale bez szaleństw.

Na razie do pracy na dwa miesiace? Dwa miesiace jeśli nie będziecie mieli szczęścia to tej pracy możecie szukać.
A jeśli wiesz że jedziecie tylko na wakacje to pomyślałbym jednak o przyjeździe bez dzieciaczków bo wtedy na pewno łatwiej jakieś lokum znaleźć chociażby "studenckie"

Co do promu to w tym okresie w ta i z powrotem powinnaś znaleźć taniej lub popatrzeć na inne porty. Ja znalazłem przed chwilą w obie strony na tej trasie za 760. Opcja samochodu z Dover na pewno wyjdzie taniej.

W każdym razie albo się nastawiać na przyjazd na dłużej aniżeli 2 miesiące (zapas gotówki i tak wymagany) albo i mówię poważnie 2 miesiące pracy po 12h nad Bałtykiem. Podliczając koszty to pewnie zarobicie na czysto tyle samo jak nie więcej.
Tak czy owak powodzenia.

Do góry stronyOffline

kalamutka

Post #6 Ocena: 0

2012-05-24 13:04:05 (13 lat temu)

kalamutka

Kobieta

Z nami od: 15-03-2012

nie szukaj mieszkania przez agencje bo jak nie masz pracy to bedziesz musial od razu zaplacic za 6 miesiecy za wynajem + kaucja+ prowizja oczywiscie czyli trzeba liczyć w tysiącach za samo wynajęcie, przez 2 miesiące nawet nie zarobisz tyle,ewentualnie może jakiś hostel?

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #7 Ocena: 0

2012-05-24 13:32:13 (13 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Rozumiem, że te 1000 funtów to w obie strony? Wtedy w szczycie sezonu byłoby to możliwe, bo do Newcastle, to po prostu rejs pełnomorski. Ale w jedną stronę wychodzi mi pół z tego.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

poluszkaa

Post #8 Ocena: 0

2012-05-24 14:23:40 (13 lat temu)

poluszkaa

Kobieta

Z nami od: 30-06-2011

To ja moze sie wypowiem z punktu mieszkanca Ediego. Jezeli chodzi o kursy ESOL - sa darmowe, owszem w Stevenson College na przyklad - ale aplikacje skladalo sie juz w styczniu - na sierpien.

Jezeli chodzi o mieszkanie - od kwietnia do konca gdzies wrzesnia jest tutaj coroczny, miedzynarodowy festiwal - ceny mieszkan i pokoi rosna czasami o 100% - warto sprawdzic na stronie gumtree. Z praca nie powinno byc problemu - no wlasnie ze wzg na wspomniany festiwal, ale...Nalezy pamietac, ze sa tu na miejscu juz studenci w tym samym celu, no i podstawy jezyka nalezy znac.

Odnosnie przyjazdu z dziecmi - w ciemno, odradzam. Chociazby ze wzg na pogodzenie pracy i opieki na dziecmi.

Pisze, to w ogromnym skrocie. Wiec gdyby jakies szczegolowe pytania sie nasunely - wal jak w ogien:)
Kamil Tymoteusz 24 czerwiec 2005, Stefan Henry 31 lipiec 2012

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

stanislawski

Post #9 Ocena: 0

2012-05-24 15:10:33 (13 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Można wiedzieć czemu do Szkocji? Wiecie jak ten kraj wygląda? Kojarzycie 1 lipca w wakacjami, latem itd.?

Jak już koniecznie chcecie do UK, to jedźcie na południe. Będzie cieplej, bliżej, a jak nie znajdziecie roboty, to przynjamniej odbędziecie sympatyczną wycieczkę.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #10 Ocena: 0

2012-05-24 17:07:50 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »