MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Recepta na KRYZYS

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kaszuba

Post #1 Ocena: 0

2011-11-21 10:05:00 (13 lat temu)

kaszuba

Mężczyzna

Z nami od: 03-07-2011

Co zrobili Islandczycy jak zawalil sie system finansowy - jakież to proste rozwiązanie z którego nie skorzystala Europa

Islandczycy sprawili, że rząd, który Aprobował pod dyktando światowej finansjery zubożyć islandzki naród zgodnie ze scenariuszem aktualnie „przerabianym” przez Grecję, podał się w komplecie do dymisji! Główne banki w Islandii zostały znacjonalizowane i mieszkańcy zdecydowali jednogłośnie zadeklarować niewypłacalność długu, który został zaciągnięty przez prywatne banki w Wielkiej Brytanii i Holandii.

Doprowadzono też do powołania Zgromadzenia Narodowego w celu ponownego spisania konstytucji. I to wszystko w pokojowy sposób. To prawdziwa rewolucja przeciw władzy, która doprowadziła Islandię do aktualnego załamania.

Na pewno zastanawiacie się, dlaczego te wydarzenia nie zostały szeroko nagłośnione? Odpowiedź na to pytanie prowadzi do kolejnego pytania: Co by się stało, gdyby reszta europejskich narodów wzięła przykład z Islandii?

Oto krótka chronologia faktów:

• Wrzesień 2008 roku: nacjonalizacja najważniejszego banku w Islandii,Glitnir Banku, w wyniku czego giełd zawiesza swoje działanie i zostaje ogłoszone bankructwo kraju.

• Styczeń 2009 roku: protesty mieszkańców przed parlamentem powodują dymisję premiera Geira Haarde oraz całego socjaldemokratycznego rządu,a następnie przedterminowe wybory.

Sytuacja ekonomiczna wciąż jest zła i parlament przedstawia ustawę, która ma prywatnym długiem prywatnych banków (wobec brytyjskich i holenderskich banków) wynoszącym 3,5 miliarda euro obarczyć islandzkie rodziny na 15 lat ze stopą procentową 5,5 procent.

W odpowiedzi na to następuje drugi etap pokojowej rewolucji.

• Początek 2010 roku: mieszkańcy zajmują ponownie place i ulice, żądając ogłoszenia referendum w powyższej sprawie.

• Luty 2010 roku: prezydent Olafur Grimsson wetuje proponowaną przez parlament ustawę i ogłasza ogólnonarodowe referendum, w którym 93 procent głosujących opowiada się za niespłacaniem tego długu.

W międzyczasie rząd zarządził sądowe dochodzenia mające ustalić winnych doprowadzenia do zaistniałego kryzysu. Zostają wydane pierwsze nakazy aresztowania bankowców, którzy przezornie odpowiednio wcześniej uciekli z Islandii.

W tym kryzysowym momencie zostaje powołane zgromadzenie mające spisać nową konstytucję uwzględniającą nauki z dopiero co „przerobionej lekcji”. W tym celu zostaje wybranych 25 obywateli wolnych od przynależności partyjnej spośród 522, którzy stawili się na głosowanie (kryterium wyboru tej „25″ – poza nieposiadaniem żadnej książeczki partyjnej – była pełnoletniość oraz przedstawienie 30 podpisów popierających ich osób). Ta nowa rada konstytucyjna rozpoczęła w lutym pracę, która ma się zakończyć przedstawieniem i poddaniem pod głosowanie w najbliższych wyborach przygotowanej przez nią „Magna Carty”.

Czy ktoś słyszał o tym wszystkim w europejskich środkach przekazu? Czy widzieliśmy, choćby jedno zdjęcie z tych wydarzeń w którymkolwiek programie telewizyjnym? Oczywiście – NIE! W ten oto sposób Islandczycy dali lekcję bezpośredniej demokracji oraz niezależności narodowej i monetarnej całej Europie pokojowo sprzeciwiając się Systemowi.

Minimum tego, co możemy zrobić, to mieć świadomość tego, co się stało, i uczynić z tego „legendę” przekazywaną z ust do ust.

Póki co wciąż mamy możliwość obejścia manipulacji medialno informacyjnej służącej interesom ekonomicznym banków i wielkich ponadnarodowych korporacji. Nie straćmy tej szansy i informujmy o tym innych, aby w przyszłości móc podjąć podobne działania, jeśli zajdzie taka potrzeba.

(Źródło: Na podstawie artykułu Marco Pali „Storie di ordinaria rivoluzione…”,http://creativiculturali.ning.com/profil

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

marcinb

Post #2 Ocena: 0

2011-11-21 10:37:59 (13 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Luty 2010 roku: prezydent Olafur Grimsson wetuje proponowaną przez parlament ustawę i ogłasza ogólnonarodowe referendum, w którym 93 procent głosujących opowiada się za niespłacaniem tego długu.

Cieszysz sie ze Islandia nie odda Ci pieniedzy??? Badz co badz mieszka w UK, ktore nie dostanie ani pensa z pieniedzy zainwestowanych w gospodarke Islandii. Popierasz ludzi, ktorzy nie oddadza Ci pieniedzy, ktore im pozyczyles???

Inna sprawa, ze to nic innego jak bankructwo kraju - ogloszenie niewyplacalnosci kraju, ktore juz przerabialismy na innym watku.
Oglosila to Polska w latach 80, Rosja w latach 90, Argentyna w 2001.

Tutaj wiecej na ten temat: www.mojawyspa.co.uk - co-z-ta-Grecja

Ja tam wole zeby ktos komu pozyczylem pieniadze oddal mi je w pelni. A jakby nie zapomnial dorzucic kilku zlotych za fatyge to moglbym mu jeszcze czasem pozyczyc. Ale jak ktos mi mowi: sory stary ale moje dzieci powiedzialy ze nie zgadzaja sie na oddanie ci kasy - to nie staje sie wiarygodnym kontrachentem. Rczaej mu nie pozycze wiecej pieniedzy - czylbym sie okradziony.
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

kaszuba

Post #3 Ocena: 0

2011-11-21 10:45:30 (13 lat temu)

kaszuba

Mężczyzna

Zaraz zaraz toż to byznes kazdy rezykuje . Dlaczego pod ochroną , mają być bankierzy a prosty czlowiek ma znosić ciężar ich ryzyka . Ty jak zle zainwestujesz to komornik zaraz przy drzwiach a jak bankier to caly narod ma za to placić.?

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #4 Ocena: 0

2011-11-21 11:08:11 (13 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Prosty brytyjski/polski czlowiek wlasnie bedzie splacac islandzkie dlugi bo bankierzy na islandii ryzykowali???

Wiec sie pytam, dlaczego JA Polak, mieszkaniec UK mam placic za bledy islandzkich bankierow?

Jesli Ty chcesz placic, to smialo plac. Wloz pare funtow w koperte i wyslij do ambasady Islandii. Ja chce moje pieniadze z powrotem a zgodnie z Twoja sugestia niech islandczycy zabiora pieniadze swoim bankierom. Mnie nic do tego.

W ten oto sposób Islandczycy dali lekcję bezpośredniej demokracji oraz niezależności narodowej i monetarnej całej Europie pokojowo sprzeciwiając się Systemowi. - w ten sposob Islandczycy powiedzieli ludziom, ktorzy im pozyczali pieniadze - Jestescie frajerzy a my wam teraz nie oddamy kasy bo NIE. I co nam zrobicie frajerzy? Bylo nie pozyczac.

Interesujace podejscie - ktos Ci wisi pieniadze i mowi Ci porstow twarz, zes frajer a on ci kasy nie odda bo mu corka i zona nie pozwalaja a Ty bijesz mu brawo i mowisz "well done mate!" - a co na to Twoja corka i Twoja zona? Tez sa takie szczesliwe, ze ktos je okradl?
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2011-11-21 11:23:47 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #6 Ocena: 0

2011-11-21 11:43:26 (13 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Oni chca dobra dla swoich dzieci???

Ja chce dobra dla moich dzieci!!!

Ale jesli Ty chcesz placic komus za ich bledy zamiast za nauke dla swoich dzieci to oczywiscie masz prawo miec taka opinie. Mozesz nawet gratulowac ludziom, ktorz Cie okradaja i dziekowac im za interesujaca lekcje.

Ja uwazam ze zlodziej to zlodziej.

Inna sprawa, ktora autor pominal, to kwestia "zaufania spolecznego" - skoro mozna krasc (pozyczac i nie oddawac) to czemu tego nie robic? Zreszta jak dochodzi to grzebania we wlasnej kieszenie to nagle okazuje sie ze "zlodziej" to zlodziej a nie "nauczyciel".

Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia, najwyrazniej...

---

Pozycz mi kase, obiecuje ze oddam, pod przysiega i przy swiadkach plus 50% odsetek. Pod zastaw dam dom. Jakby cos sie nie udalo to Ci wysle pocztowke: Pozdrowienia z Rio de Janeiro. Mam nadzieje, ze odeslesz mi list z wyrazami podziekowania za wartosciowa lekcje.
;-) ;-) ;-)

---

Dlugi trzeba oddawac. Jesli sie czlowiek wywrocil to trzeba sie dogadac z wierzycielami. Islandzkie pozyczki rzadowe sa teraz oprocentowane duzo wyzej niz przed kryzysem - tak jak wloskie - de facto, za decyzje rzadu zaplaca i tak islandczycy, tylko, ze o tym nie wiedza, bo ich rzad jeszcze im tego nie powiedzial.
A jesli UK sie fq... na straty finansowe co stoi na przeszkodzie zeby znacjonalizowac inwetsycje islandzkie w UK (jak np Bakkavor Group)? I co im Islandczycy zrobia? NIC.

Hehehe kazdy kij ma dwa konce ;-)

Ekonomia to system naczyn polaczonych.

Do góry stronyOffline

kaszuba

Post #7 Ocena: 0

2011-11-21 11:51:19 (13 lat temu)

kaszuba

Mężczyzna

Pod warunkiem że nie wprowadza się do obiegu Wirualnych pieniążków które to wprowadzali a może jeszcze wprowadzaja do obiegu bez pokrycia .A wynika z tego że niestety Bankier też czlowiek : no poprostu się przeliczyl ?

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #8 Ocena: 0

2011-11-21 12:01:39 (13 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

I z tym trzeba walczyc - z uprawianiem finansowej ruletki czy tez ekonomicznego pokera w bankach trzymajacych oszczednosci zwyklego ludu.

Tak jak ta amerykanska akcja przeciw oplatom z aprowadzenie kont - my zwykly lud mozemy zaczac przenosci pieniadze z banku, ktory zawiodl nasze oczekiwanai do banku, ktory jest bardziej rzetelny - nie sadze zeby jakis bank wytrzymal masowe przeprowadzki.

W sumie to jesli opublikujesz liste nieodpowiedzialnych bankow to mozemy zdecydowac gdzie przenisc nasze pieniadze.

Inaczej to zgodnie z tytulem jest to rzeczywiscie Recepta na KRYZYS - w doslownym tego slowa znaczeniu.

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

jojomaster

Post #9 Ocena: 0

2011-11-21 12:03:51 (13 lat temu)

jojomaster

Kobieta

Z nami od: 18-07-2007

i dobrze islandia zrobila
ale nie ludzcie sie, polska tak nie zrobi bo byloby to dalekie od lizania zachodnich tylkow

Do góry stronyOffline

lublin-transpor

Post #10 Ocena: 0

2011-11-21 12:40:26 (13 lat temu)

lublin-transport

Mężczyzna

Z nami od: 30-09-2009

Cytat:

2011-11-21 11:08:11, marcinb napisał(a):
Prosty brytyjski/polski czlowiek wlasnie bedzie splacac islandzkie dlugi bo bankierzy na islandii ryzykowali???

Interesujace podejscie - ktos Ci wisi pieniadze i mowi Ci porstow twarz, zes frajer a on ci kasy nie odda bo mu corka i zona nie pozwalaja a Ty bijesz mu brawo i mowisz "well done mate!" - a co na to Twoja corka i Twoja zona? Tez sa takie szczesliwe, ze ktos je okradl?

Mylisz się Marcin w jednej podstawowej kwestii, otóż to nie były długi Islandii jako kraju tylko długi prywatnych firm. Czy byłbyś zadowolony gdyby Twój pracodawca napożyczał pieniądze na lewo i prawo, większość z nich zdefraudował a Ty miałbyś je spłacać???
Bo taka właśnie jest sytuacja miała miejsce w Islandii. I nie tylko tam.
Prywatne instytucje finansowe zamiast działać według prostej zasady: mam kapitał, zakładam bank. Pożyczam Wiśniewskiemu 10zł na 7% i zysk jest mój. Kiedy brakuje mi kapitału, Kowalski wpłaca mi 10zł depozytu, proponuję mu za to 5% rocznie a jego pieniądze pożyczam Wiśniewskiemu na 7% i pilnuję spłaty. 2% moje. I tyle. Ale chciwe banki a w zasadzie ich właściciele wychodzą z innego założenia: "instrumenty finansowe", obligacje, obracanie "elektronicznymi kawałkami papieru" bez realnej wartości, bezpieczeństwo pieniędzy Kowalskiego nieistotne - w razie problemów mamy czyste rączki a moje długi pokryje społeczeństwo kraju, w którym akurat działam.
Super.
To może skoro uważasz, że długi prywatnych firm powinny być spłacane przez obywateli kraju, w którym działają pójdźmy dalej: założę kolejną firmę ale dla odmiany w powiedzmy Anglii, napożyczam ile się uda, kupię małą wyspę na Pacyfiku a społeczeństwo niech płaci.
Czym różni się prywatny bank od prywatnej firmy np budowlanej? Bo na pewno nie tym, że bank nie musi spłacać długów.
A skoro zarząd może doprowadzić do niewypłacalności niech odpowiada finansowo i karnie. A jeżeli prawo bankowe jest złe (a jest bo dba tylko o interes banku) to może czas zmienić prawo?
Podobnie sprawa ma się z funduszami grającymi na giełdzie - zamieniamy swoje ciężko zarobione pieniądze na kawałek papieru i wpis w komputerze. A macherzy bez żadnej odpowiedzialności kupują obligacje Grecji i grają na giełdzie w Singapurze zamieniając te wpisy komputerowe na inne wpisy komputerowe. A kiedy zapytasz, gdzie są Twoje pieniądze, ktoś z uśmiechem na ustach odpowie Ci, że jakiś Argentyńczyk czy Węgier przestał spłacać swój kredyt hipoteczny i niestety straciłeś wszystko. Ale ryzyko wpisane było w umowę i delikatnie rzecz ujmując, oddal się stąd.
Podziwiam Islandczyków za ten obywatelski bunt i za to co zrobili. W większości krajów nie udałoby się to nigdy. Pieniądz rządzi światem a zwykli ludzie to tylko dojne krowy. I jest nam z tym dobrze skoro na to pozwalamy.
Nie musicie mi dziękować - wystarczy, ze będziecie mnie wielbić na klęczkach ;) Transport paczek, mebli, motocykli PL-UK-PL

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,