|
---|---|
Aga_Foczka | Post #1 Ocena: 0 2008-09-28 17:56:52 (17 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2008 Skąd: Edinburgh |
zwracam sie do was z prosba bo niewiem co moja przyjaciolka ma teraz zrobic?? Sytuacja wyglada tak...jej partner znalazl sobie inna panne i oswiadczyl jej ze za miesiac sie wyprowadza i zeby sobie szukala mieszkania bo musi je zdac...nic niebylo by wtym dziwnego gdyby nie to ze zostawia nietylko ja ale i ich 10 miesiecznego synka. Z tego co wyczytalam tu na tym forum to wiem ze moze otrzymac tu pomoc od panstwa...tylko od czego zaczac?...Pracowala tu kilka lat przed urodzeniem dziecka do pracy niewrocila bo partner stwierdzil ze dadza sobie rade a teraz jest w dramatycznej sytuacji!! Prosze napiszcie od czego zaczac? Pozycze jej kase na depozyt i wynajecie mieszkania ale co dalej...chce znalezc prace ale co z dzieckiem?? czy najpierw starac sie o miejsce w nursery czy o dofinansowanie? czy jako bezrobotna(w tym momencie dopoki dziecko niepojdzie do zlobka)moze sie starac o dofinansowanie do mieszkania Housing benefi i child tax credit? Prosze napiszcie od czego zaczac?
|
ktosktos | Post #2 Ocena: 0 2008-09-28 18:00:55 (17 lat temu) |
Z nami od: 04-04-2008 |
jezeli pracowala co najmniej rok i ma WRS to moze starac sie o wszelkie benefity, dziecko moze oddac do zlobka, niektore przyjmuja dzieci od 3miesiaca, ale wszystkie sa platne, oczywiscie moze starac sie o dofinansowanie. a dlaczego nie moze zostac tam gdzie mieszka a partner sie z tamtad wyprowadza?
" teraz serca mam dwa, smutki dwa
i miłość po kres, i radość do łez"
|
ciesza | Post #3 Ocena: 0 2008-09-28 18:02:05 (17 lat temu) |
Z nami od: 29-08-2007 Skąd: MANCHESTER |
Tu cos do poczytania
samodzielne mamy |
SiwyZmc | Post #4 Ocena: 0 2008-09-28 18:07:01 (17 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2008 Skąd: Polska |
niewazne jak dlugo pracowala. na pierwszym miejscu powinna dzwonic po income support co zapewni jej dosc dobre pieniadze....nastepnie benefity ktore posiadala (jesli posiadala) powinna powiadimic urzad ze bierze tylko i wylacznie dla siebie. prawdopodobnie dostanie przyznane pare groszy od swojego bylego partnera jesli dziecko posiada jego nazwisko.... musi sie przejsc do councilu i starac sie o miejsce dla siebie i dziecka (musi motywowac ze rozstala sie ze swoim partnerem i ze jest bezdomna od nastepnego tygodnia czy miesiaca). jesli rozmawia po angielsku zapewne wszystko pojdzie o wiele latwiej i szybciej a jesli nie to niech smialo pyta o tlumacza i nie daje sie zbywac jak male dziecko!!
mozesz jej powiedziec ze nie musi sie martwic bo sama sobie ulozy zycie lepiej niz z nim. powodzenia |
Aga_Foczka | Post #5 Ocena: 0 2008-09-28 18:21:33 (17 lat temu) |
no wlasnie o to mi chodzilo od czego zaczac kiedy jest mieszkanie a niema sie za co go oplacic(oprocz pierwszego miesiaca w ktoym ja pomoge zaplacic). czyli co najpier niech idzie do job center i stara sie o income support zeby dopoki nie znajdzie pracy miec za co przezyc z dzieckiem? dodatki takie jak child tax credit czy wtc dostaje i to na nia jest wszystko zarejestrowane.ale co z tym zlobkiem bo o to sie najbardziej martw bo jak sie domyslacie krucho z kasa i niemoze sobie pozwolic chocby na tydzien oplaty za tez zlobek i co powinna najpierw zrobic...zapytac w zlobku czy jest miejsce?jezeli bedzie to od razu dzwonic do revenue o child care??a czy o housing benefit moze takze aplikowac pomimo tego ze w tym momencie jest bezrobotna?? wiem ze moze wlakujecie ten temat sto razy ale ja czytam na necie o tych dodatkach ale nigdzie niepisze np.czy o hb moze sie starac osoba bezrobotna,tk samo o child tx credit bo jezeli chodzi o working tax credit to wyczytalam ze musi minimum 16 h pracowac!!
|
|
|
Aga_Foczka | Post #6 Ocena: 0 2008-09-28 18:23:07 (17 lat temu) |
szkoda mi jej i tego malca bo teraz maja tu przesrane( w polsce tez lipa) a on sie tylko bawi i nic go nieinteresuje
![]() |
ktosktos | Post #7 Ocena: 0 2008-09-28 18:33:49 (17 lat temu) |
Z nami od: 04-04-2008 |
Working Tax Credit is for people who are employed or self-employed (either on their own or in a partnership), who
usually work 16 hours or more a week are paid for that work, and expect to work for at least 4 weeks and who are aged 16 or over and responsible for at least one child, or aged 16 or over and disabled, or aged 25 or over and usually work at least 30 hours a week Working Tax Credit is paid to the person who is working 16 hours or more a week. Couples, if both of you are working 16 hours or more a week, must choose which one of you will receive it. You cannot receive Working Tax Credit if you are not working. http://www.taxcredits.inlandrevenue.gov.uk/Qualify/WhatAreTaxCredits.aspx no i oczywiscie jak juz z nim przestanie mieszkac to musi do nich zadzwonic i ich poinformowac. [ Ostatnio edytowany przez: ktosktos 28-09-2008 18:35 ] " teraz serca mam dwa, smutki dwa
i miłość po kres, i radość do łez"
|
SiwyZmc | Post #8 Ocena: 0 2008-09-29 07:25:48 (17 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2008 Skąd: Polska |
o housing benefit moze sie starac rowniez. dodatkowo moze sie starac o zniesienie koniecznosci splaty council taxu co czasem moze byc dobre
![]() wszystko powinno sie jej ulozyc ![]() |
Post #9 Ocena: 0 2008-09-29 07:54:30 (17 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
ania111 | Post #10 Ocena: 0 2008-09-29 09:29:29 (17 lat temu) |
Z nami od: 15-08-2008 |
moim zdaniem powinna w pierwszej kolejnosci isc do jobcentre i zglosic sie jako bezrobotna lub poszukujaca pracy tam najszybciej otrzyma jakies pieniadze i porady o co moze sie starac i co przysluguje niech nie daje sie tylko zwodzic a ham ktory tak z nia postapil niech zdycha pod plotem bo tacy co tak robia z kobieta i swoim dzieckiem daleko nie zajda.a kara wroci do nich podwujnie powodzenia
![]() |